Sponseret indhold

Bygger verdens hurtigste pakkemaskine på rekordtid

Byg på rekordtid verdens hurtigste pakkemaskine, som ikke må fylde mere end de gamle modeller, lød opgaven til norske Tronrud Engineering. Meget kunne gå galt, men med digitale tvillinger fra Siemens blev opgaven ikke bare løst - mængden af fejl blev også nedbragt til nul.

Af TECH RELATIONS for Siemens
Den digitale tvilling gjorde det muligt at udvikle alle dele af maskinen simultant, og projektgruppen kunne hele tiden afprøve ideer og teste maskinen virtuelt. Illustration: Siemens

I mange industrier kæmpes der en brav kamp for at følge med de stigende krav til fleksibilitet, effektivitet og kvalitet. Det gælder også i pakkeindustrien, som efterspørger hurtigere maskiner med flere anvendelsesmuligheder.

En af de virksomheder, der mærker efterspørgslen, er norske Tronrud Engineering. Nordmændene bygger pakkemaskiner og stod for nylig over for en udfordring, som de fleste nok ville betegne som temmelig uoverkommelig.

Kunderne efterspurgte en pakkemaskine, som kunne pakke 300 poser i minuttet – tæt på en fordobling af den hidtidige industristandard på 160 poser i minuttet. Maskinen skulle også kunne pakke poser og kasser i mange forskellige størrelser, og som om det ikke var nok, måtte maskinen ikke fylde mere end de ældre generationer af pakkemaskiner. Og så skulle den helst være færdig på rekordtid.

Det stod hurtigt klart, at det krævede en god portion nytænkning, og der var mange ting, som kunne gå galt.

»Det kan være nervepirrende at sætte en ny maskine i drift, fordi alting skal klappe. Pakkemaskiner består af dele, som bevæger sig i forskellige retninger, hvilket let kan føre til sammenstød, hvis der er en fejl i konstruktionen,« siger Tor Morten Stadum, PLM Manager i Tronrud Engineering.

Digital tvilling halverede produktionstiden

For at undgå den slags problemer indgik Tronrud Engineering et samarbejde med Siemens om at skabe en digital tvilling af pakkemaskinen.

En projektgruppe bestående af programmører, designere og ingeniører skabte ved hjælp af Siemens automatiseringsprodukter Mechatronics Concept Designer (MCD), Totally Integrated Automation Portal (TIA) og SIMATIC S7-PLCSIM Advanced en række 3D-modeller af maskinen for at kunne lave simuleringer på dem.

Den digitale tvilling gjorde det muligt at udvikle alle dele af maskinen simultant, og projektgruppen kunne hele tiden afprøve ideer og teste maskinen virtuelt.

Det betød, at designfasen blev forkortet med 10 procent og idriftsættelsen med 25 procent. Og det lykkedes endda at halvere den tid, som det i sidste ende tog at programmere, designe og samle den færdige maskine.

»Projektet har gjort samarbejdet mellem softwareingeniørerne, de mekaniske ingeniører og elektronikingeniørerne meget tættere. De kan arbejde parallelt frem for step by step, og det har forkortet produktionstiden betragteligt,« siger siger Tor Morten Stadum.

Slut med brændevin til ingeniørerne

Ingeniørerne i Tronrud beskriver den digitale tvilling som en ideel platform til at lege med maskinen og afprøve forskellige ideer, før de implementeres i virkeligheden.

»Man lærer meget ved at lege med den virtuelle model, og det er sjovt. På en fysisk maskine er det til gengæld skræmmende. Da vi testede maskinen, skete der en hel del sammenbrud, men de var heldigvis virtuelle denne gang, hvilket sparede os en masse penge,« fortæller Kjell Erik Meier, der er programmeringsingeniør i Tronrud Engineering.

Til gengæld bliver der også sparet på brændevinen hos de norske maskinbyggere.

Tidligere var pakkemaskinerne nemlig udstyret med tavler, hvorpå ingeniørerne satte en prik, hver gang der skete et sammenstød i maskinen. Hver prik blev konverteret til en dyr flaske brandy.

»I dag drikker de kun vand,« siger Erik Hjertaas, General Manager Packaging Technology, Tronrud Engineering.