Mads Wilson

Elektrisk Turbopumpe

Det korte svar er naturligvis batterier. Jeg kender ikke til de præcise tal, men kan lige høre Eivind om han ikke kan komme med nogle detaljer :)

26. juli 2019 kl. 15:40
Elektrisk Turbopumpe

Tankene skal tryksættes for at føde pumpen, men til et meget lavere tryk. Det er en af de store fordele ved pumper - man skal kun lave tankene så de kan holde til ganske få bars overtryk. Og derved sparer man enormt meget vægt pga. det mindre materiale i tankene.

26. juli 2019 kl. 15:39
Elektrisk Turbopumpe

Der bliver udelukkende printet i plast fordi det er en hurtig og billig måde at få en prototype hvor man kan eksperimentere med den mekaniske udformning. Plast kan på ingen måde bruges i den endelige version. Det bliver formodenligt Inconel.

26. juli 2019 kl. 15:37
Elektrisk Turbopumpe

Der bliver udelukkende printet i plast fordi det er en hurtig og billig måde at få en prototype hvor man kan eksperimentere med den mekaniske udformning. Plast kan på ingen måde bruges i den endelige version. Det bliver formodenligt Inconel.

24. juli 2019 kl. 20:25
Regeringen forbyder større danske raketopsendelser

Hej Thomas,

Som jeg også sagde i telefonen, så står der direkte i ministeriets egen meddelelse, at større opsendelser ikke fremover kan finde sted. Se citatet i artiklen - og dertil har jeg kontaktet pressesekretæren i ministeriet - som også står som kontaktperson på selve meddelsen - for at sikre mig, at hvad der står i meddelelsen står til troende og snakker specifikt med ham om, hvorvidt større opsendelser fremover kan finde sted. Svaret er, at det kan de ikke.

Men nu er det jo heldigvis sådan at Ministeriets presseansvarlige hverken er lovgiver, dommer eller bøddel. Så jeg køber altså ikke argumentet: "Jeg siger bare hvad de sagde så jeg har ikke noget ansvar". Er journalisternes opgave ikke netop at finde ud af hvad der er rigtigt og forkert? Eller er det rigeligt fint bare at spise af hånden?

Det ville jeg forvente af den kulørte presse, men bestemt ikke af Ingenøren.

Du var selv inde på at det var mærkeligt at de sagde sådan når der ikke var nogen lovgivning. Det er muligt at ministeriet har skarpvinklet deres pressemeddelelse, og du har så lige givet den en tand til. For der eksisterer ikke noget forbud. Og lige meget hvordan man vender og drejer det så er det meget stor forskel på "kan ikke finde sted" og forbud. Fordi et forbud kræver en lov.

Jeg har idag modtaget følgende svar fra ministeriet:

Som det er jer bekendt, findes der i dag ikke lovgivning, som specifikt regulerer opsendelse af raketter. En udmøntning af anbefalingerne betyder derfor, at der skal udarbejdes ny regulering.

Og jeg har stillet dem følgende modspørgsmål:

Hvordan kan ministeriet på baggrund af en rapport med anbefalinger, og uden et passende juridisk grundlag kan udsende en pressemeddelelse der hævder at ”noget ikke kan finde sted”?

Det bliver spændende

/Wilson

26. april 2019 kl. 15:46
Regeringen forbyder større danske raketopsendelser

Mads vil selv kommentere nærmere her. Og vi vil researche videre.

Og en kommentar til artiklen helt overordnet, som vi også talte om i telefonen Thomas.

Jeg synes det havde været klædeligt IKKE at gå sensationsvejen, når der nu faktisk ikke er nogen navngivne kilder der kan bekræfte at der foreligger et forbud. Du ved godt at de her historier bliver samlet op og måske endda fordrejet yderligere. Og jeg ved godt at en sensationel overskrift giver flere sidevisninger.

Et enkelt forbehold i din overskrift: "Regeringen vil forbyde større danske raketopsendelser" - havde gjort hele forskellen. Især når man nu ikke med en sikker kilde kan underbygge sin påstand.

Efter min mening er god jounalistik at beskrive tingene som de er efter bedste evne. Og hvis man er det mindste i tvivl - så tager man den sikre vej.

/Wilson

25. april 2019 kl. 19:03
Regeringen forbyder større danske raketopsendelser

CS har bidraget en del i det forløb der har været med at en Tværministeriel arbejdsgruppe har udarbejdet den rapport med anbefalinger der nu er udkommet.

Vi er i fuld gang med at nærlæse rapporten og regner naturligvis med at vi kan have et godt samarbejde med myndighederne i fremtiden som vi altid har haft. CS vil kommer med vores kommentarer i de nærmeste dage, og vil ligeledes fremsende evt. kommentarer, korrektioner og spørgsmål direkte til arbejdsgruppen / den ansvarlige minister.

Det første spørgsmål vi allerede nu stiller er:

CS er skriftligt blevet meddelt følgende:

*I det omfang rapportens anbefalinger implementeres ved lovgivning vil lovudkast blive sendt i sædvanlig høring med mulighed for afgivelse af høringssvar. *

Vi undrer os derfor over at der udsendes en pressemeddelelse hvor der blandt andet står:

På baggrund af blandt andet dialog med interessenter og internationale erfaringer er arbejdsgruppen kommet med anbefalinger, som regeringen nu følger.

Så vidt vi er orienteret foreligger der hverken lovudkast eller bekendtgørelser der gør det klart hvad det er for anbefalinger regeringen følger? Er det korrekt?

Hvis det er korrekt finder vi det stærkt kritisabelt at man udsende en pressemeddelelsen der tolkes som om der allerede eksisterer et forbud:

https://ing.dk/artikel/regeringen-forbyder-stoerre-danske-raketopsendelser-225594

Og vi beder ministeriet om at berigtige dette i en ny pressemeddelelse eller til citat.

I modsat fald vil vi meget gerne have fremsedt den / de pågældende bekendtgørelser eller lovudkast.

Mvh Bestyrelsen for foreningen Copenhagen Suborbitals

25. april 2019 kl. 14:33
Motorhavari

Hej Morten,

Det siger vi ikke nej til. Har givet kontooplysninger tidligere i tråden.

/Wilson

27. marts 2019 kl. 11:07
Motorhavari

Problemet med at skifte motor er at det jo er en waterjet - så alle dele i drivlinien skal passe sammen - gear osv. så det er ikke helt "bare lige" at skifte type.

27. marts 2019 kl. 11:07
Motorhavari

Hej Rud,

Det sætter vi stor pris på! Jeg kender ikke transportomkostninger endnu - men motoren er ikke så langt oppe i Norge så vi regner med det kan klares for et par tusinde kroner.

Man kan overføre til CSS konto:

Registreringsnummer: 2102 Kontonummer: 0713648507

Husk at skrive DSC motor på overførslen.

27. marts 2019 kl. 11:05
Motorhavari

Hej Morten,

Det er sådan en her Yanmar 4LHA-DTP. Vi har netop fundet en brugt i Norge der ser velegnet ud. Se mit andet svar længere nede. Men hvis du vil være med til at giv lidt til købet siger vi ikke nej.

/Wilson

22. marts 2019 kl. 16:03
Motorhavari

Hej Jesper,

Det er satme godt fundet! Jeg har skrevet til sælger og lavet en aftale med ham. Det lader til han vil sælge os hele motoren for 10K norske kroner. Hvis der er nogen der vil bidrage til den udgift tager vi meget gerne imod! :)

/Wilson

22. marts 2019 kl. 16:00
Motorhavari

Hej Rud,

Nu er jeg ikke helt sikker på om du er ironisk eller ej? Vi synes allerede at vores støtter har været meget hjælpsomme med DSC RIB, så det har ikke været på tale at starte en indsamling. Men hvis der er nogen der gerne vil hjælpe eller kender til et sted hvor det er muligt at skaffe brugte dele til denne type motor tager vi naturligvis imod med kyshånd.

Desværre er YANMAR notorisk meget dyre i dele (vi har fået en pris på i omegnen af 50.000 hvis vi skulle have en ny original kruptap!) En reservedelsmotor ville være fantastisk, men som Jesper skriver er de desværre ikke så almindelige da det lige er størrelsen over hvad der sidder i alm. fritidsfartøjer. Så hvis der er nogen der har en liggende i baghaven hører vi meget gerne om det :)

/Wilson

18. marts 2019 kl. 14:01
Nexø II Flight profile

Forventet ankomst i Nexø havn torsdag kl. 14

25. juli 2018 kl. 13:20
Vi er klar til opsendelse

Hej Klaus,

I praksis vil det ikke virke - men vi skal bestræbe os på at instruere speakerne om ikke at kommentere i de sidste faser af countdown.

/Wilson

23. juli 2018 kl. 23:22
Vi er klar til opsendelse

Det blir en tidlig launch - vores vindue i år ligger fra 8AM - 11AM UTC

22. juli 2018 kl. 09:41
Nu har vi opsendelsedatoer for Nexø II

Det kommer lidt an på vejret - vi har lidt bedre muligheder rent vejrmæssigt hvis vi slæber platformen efter Bolette, men det er noget vi tager stilling til her i weekenden når vi kender vejrudsigten

19. juli 2018 kl. 20:17
Nu har vi opsendelsedatoer for Nexø II

DSC rib forventes at blive operationel til opsendelsen. Vi benytter Bolette Munkholms radar til overvågning og har desuden et fly til rådighed der kan overvåge området fra luften.

16. juli 2018 kl. 13:42
Når gode ting uventet daler ned fra himlen

Vi er landet på 20.700 - og der drypper stadig lidt ind. Så vi er i hus! Alt hvad der måtte komme ind over de 20.000 bliver brugt på brobillet og evt. til lidt diesel til båden!

TAK! I er simpelthen fantastiske!

14. juni 2018 kl. 15:36
Når gode ting uventet daler ned fra himlen

Så er det nemmere at hold styr på. I må også gerne lige skrive om vi må offentliggøre navn og beløb :)

11. juni 2018 kl. 18:04