Tue Dissing

Hands-on med STRØM 1.0 og måling på en ny type baffle

Hej Tue</p>
<p>Hvad er egentlig grunden til at der er behov for en ny højttaler på markedet set i forhold til det udvalg der findes i dag, og hvor er den nye højttaler tænkt at overstråle de eksisterende?</p>
<p>Jeg kan sagtens se pointen i at det er sjovt og spændende som projekt og det vil i min verden være tilstrækkeligt. Er blot interesseret i om der var andet ...</p>
<p>Mvh

Tak for en godt spørgsmål Jesper.

Det er jo mere eller mindre et red ocean dette marked. Der er massere af Bluetooth og streaming højttaleren på markedet. Så hvorfor endnu en?

Ud over at det jo altid er sjovt at lave en ny højttaler. For det er virkelig sjovt! :-) Så forsøger vi at skubbe lidt til den nuværende tilgang til forbrugereletronik: "går noget i stykker, så køber man nyt". Med STRØM 1.0 vil vi gerne udforske hvordan man kan udvikle en højttaler, der på features og design er konkurrence dygtig på markedet, men samtidig gør det muligt for forbrugeren at vedligeholde og reparere alle dele.

Hvis vi kan være med til at skubbe lidt til problematikken omkring indbygget forældelse og hele right to repair problematikken, så har vi lykkes.

Der er jo også hele aspektet af open source hardware (OSH). STRØM 1.0 bliver også brugt til en validering af OSH som udviklingsmetodik. Personligt er jeg vild med open source bevægelsen, som jo især i softwareland gør sig utrolig godt. Så hvordan kan vo overføre dette til hardware udvikling?

Håber at det gav lidt mere indsigt i hvorfor vi laver endnu en højttaler.

19. maj 2022 kl. 09:01
Hands-on med STRØM 1.0 og måling på en ny type baffle

Faldet skyldes enhedens diameter, dykket skyldes lobbing.

Altid godt med en god forklaring på hvorfor noget ser ud, som det gør!

Det er i den forbindelse også værd at nævne, at der er tale om in room målinger, ved 1m. Så der vil være room modes og sikkert også nogle flere artefakter.

7. maj 2022 kl. 09:03
Hands-on med STRØM 1.0 og måling på en ny type baffle

Lad mig gentage min opfordring til at reducere antallet af fuldtoneenheder til én og så lad de tre andre tage sig af bunden. Så får du også vertikal spredning.

Kom gerne med lidt direkte feedback af den målte spredning. Selv synes jeg at et begyndende rolloff ved 5-6kHz er ganske fornuftigt.

4. maj 2022 kl. 17:54
Hvordan designer man en højttaler til at kunne repareres og samtidig være bæredygtig?

At sikre at et apparat kan repareres handler ikke kun om at skruer kan løsnes og fæstnes flere gange. Til at begynde med skal man sikre sig at elektronikken f.eks har en reel holdbarheder som rækker ud over 2 års garanti plus 1 dag.</p>
<p>Er der defineret en forventet levetid på produktet og gøres køber opmærksom på den forventede levetid? Understøttes holdbarheden af en reel garanti? Hvordan sikrer dette projekt sig at elektronikken holder f.eks i 20 år eller hvor længe det nu er defineret? Hvordan sikrer dette projekt sig at frontstoffet kan tåle sollys i disse år uden at blive grimt, eller hvad der ellers kan være af grunde til at produktet bliver kassabelt? Hvad gør man når signaloverførsel sker via en ny standard som ikke er bluetooth? Holder projektet et lager af reservedele så kunderne reelt kan anskaffe og udskifte defekte dele. Hvordan hjælper man kunder der ikke er vante til at reparare egne ting til at kunne gøre det? Når produkts levetid er ovre, hvilke tiltag er der gjort for at materialerne kan genanvendes? Er printkortet lavet så metallerne kan udvindes på en enkel måde? I hvor høj grad anvendes recyclede materialer i fremstillingen? Hvordan reduceres / håndteres affald fra produktionen?</p>
<p>Jo mindre serier man laver og jo mere specialfremstillet et produkt er desto sværere og dyrere er det at gøre det bæredygtigt. Det er fint nok at fremstille en højtydende prototype, men skal det være et reelt bæredygtigt produkt skal der stilles spørgsmåltegn og krav til samtlige komponenter og løsninger. Tror næsten det er et større arbejde end at udvikle det lydmæssige ved højttaleren.</p>
<p>Så spørgsmålet er om bæredygtighed for højttaleren skal tages alvorligt eller det er green-washed med et par skruer.

Tak for de mange gode spørgsmål Jesper. Jeg har desværre ikke et svar på ret meget af det endnu, da vi stadig er ved at undersøge hvad der reelt er muligt - og realistisk for dette projekt. Og du har helt ret. Det er et kæmpe projekt at lave en fuldt ud bæredygtig højttaler, da der er så mange forskellige aspekter af det. Ingen tvivl om det!

Det vi gør med projektet her ønsker jeg bestemt ikke skal blive stemplet som greenwashing. Lige nu er vi ved at undersøge forskellige materialer til brug i kabinetfremstillingen.

At en højttaler kan fikses gør den jo ikke nødvendigvis bæredygtig.

Brug af bæredygtige materialer og hele life cycle management delen af f.eks. MDF er ganske nyt for mig. Så der kommer nok til at gå noget tid, før vi har en konklusion på noget af det.

Men det er da helt sikkert at vi ikke kommer til at markedsføre højttaleren som bæredygtig, hvis det ikke er tilfældet.

3. maj 2022 kl. 09:13
Hvordan designer man en højttaler til at kunne repareres og samtidig være bæredygtig?

Indslagmøtrikker kunne være en ide -jeg ved ikke hvor små man kan få dem.

Helt sikkert en mulighed, hvis de kan findes små nok. De mindste jeg har kunnet finde er M4.

Mht reparation har I jo kontrol over audiofødekæden. Dvs I kan "soft clippe" signal eller simpelt skrue ned osv. Hvis I lægger 100 msek forsinkelse ind i ESP32eren har I mulighed for at starte med at reagerer på signalet inden I smider det ud i enhederne.</p>
<p>Hvis I har styr på det er der en ret stor chance for at højtaleren aldrig går til og det vel egentlig et godt mål.</p>
<p>Prevention is better than a Cure gælder osse her :-)

Det er helt klart også målet at lave en højttaler, der ikke (af sig selv) bare lige sådan går i stykker. Heller ikke når der skrues op på maks, henover en weekend. Dog kan det være svært at sikre imod børn med lange fingre og folk der selv er inde at rode med voicing. Så det bør jo være muligt at skille det fra hinanden. Netop for at vi kan levetidsforlænge produktet.

Mht opgradering pga af nye protokoller mm er jeg ret spændt på at se teamet bag højtaleren stadig finder dette interessant om 15 eller 20 eller 25 år... Der er jo nok ikke andre der kan. Og gad vide hvordan det står til om 20 år med at skrive kode til en esp32 fra 2022. Selv freertos er vel på det tidspunkt 8 versioner længere fremme, bruger mere ram og andre grimme ting.</p>
<p>Så jeg vil krafigt anbefale at bruge energien på at designe en højtaler der passer på sig selv og ikke går i stykker. Og med et minimalt forbrug af resourcer.

Om vi stadig er her om 25 år, kan jeg jo ikke svare på, men derfor kan vi jo stadig gøre det muligt at viderudvikle softwaren på dette tidspunkt. Vi kan i hvert fald sikre at dokumentation og kildkode er åben og tilgægenlig. Det er jo netop derfor vi open sourcer vores projekter.

Det bedste eksempel på et gammelt OSS projekt, der stadig levere i dag (og bruger samme sprog og byggeværktøjer) er linux kernen. Den startede tilbage i oktober 1991.

For en god ordens skyld. Jeg synes det I laver nu er ret spændende og glæder mig til at se den smarte dig amp.</p>
<p>Her i min stue spiller et sæt fremragende Beovox S45(lys eg) der er ved at nærme sig de 50 år. De har aldrig været repareret. De er plet og lydefri og fundet i en container for 10 år siden :-)

50 år er meget impornerende! Hvis vi kan nå en levetid på 10år+, så vil jeg mene at det allerede er en succes.

27. april 2022 kl. 07:45
Hvordan designer man en højttaler til at kunne repareres og samtidig være bæredygtig?

Tak for nogle gode spørgsmål Rasmus.

Jeg har stor respekt for problematikken omkring life-cycle-management og alle de mange nye overvejelser, som der er brug for at gøre - og nogen skal jo være de første til at flytte grænserne :-)

Jeg begynder stille og roligt at forstå hvorfor flere ikke bygger på denne måde. Det er en del mere kompliseret, end først antaget. Det er svært, men bestemt heller ikke umuligt.

Livs cyklen:</p>
<p>Produktion og logistik. Dette har almindelige mennesker ingen forudsætninger for at gennemskue så her bliver information og troværdighed centralt for at få kundernes attention på produktet.
Brug af produktet. Er der tænkt på, hvordan Hr/Fru Danmark får den repareret engang i fremtiden (og af hvem) samt hvordan de bliver tilskyndet til, overhovedet at overveje det?
Nørderne skal nok finde en vej selv, uafhængigt af alle andre, men hvis den store målgruppe er almindelige mennesker, vil der være behov for at det bliver klart hvad mulighederne er.

Der ligger klart en stor kommunikationsopgave her. Det er ikke nok udelukkende at gøre informationen tilgængelig.

For mig og andre “almindelige” mennesker, er det kun reparations spørgsmålet som er relevant da eksperimenteren eller udskiftninger af enheder aldrig bliver relevant, på denne side af de næste 10år. Hverken af interesse eller økonomi. En enkelt eller to timelønninger til reparation vil vel økonomisk være helt hen i vejret? Af denne grund er spørgsmålet om software opdateringer også kun et spørgsmål om, at produktet fortsat fungerer sammen med de lydkilder som man har. Hvis ikke, er det i praksis gået i stykker med samme effekt, som hvis en enhed er død.

Jeg tror heller ikke at den gængse forbruger ønsker selv at ståt for det, men bare det, at det er muligt er vigtigt for os. Om de så går til nærmeste radimekaniker, eller nærmeste teenager med et iFixit kit er jo helt op til forbrugeren. Så længer vi holder om med at smide eletronik ud, der relativt nemt kan fikses.

Bortskaffelse. Skal den i småt brændbart eller elektronik? Kan dele genbruges i anden sammenhæng? Jeg forestiller mig at værdien af mange materialer stiger i fremtiden, så her kunne det være en ide, om almindelige mennesker kan identificere hvad der er hvad og sortere derefter.
Hvad tænker projektet om dette?</p>
<p>Mvh.

Målet er at vi kan skille højttaleren nok af til, at så meget som muligt kan genbruges hver for sig, og dermed ikke ender som "restsortering" og dermed brændes.

26. april 2022 kl. 06:50
Hvordan designer man en højttaler til at kunne repareres og samtidig være bæredygtig?

Udvalget af skruer i M3.5 er ikke imponerende, M3 plejer at være nemmere at finde. RS har dog gevindindsatser i M3.5 så det er ikke umuligt.

Fin pointe med tilgængeligheden af M3,5 hardware, men jeg forstår ikke helt dit input i forhold til spånskruer.

Men hvis man ikke kan skifte en enhed monteret med spunskrue uden at ødelægge noget, så skal man måske bare lade være. Til prototyper hvor der bliver pille meget giver det måske mening med m-gevind, men som levetidsforlængende foranstaltning er det noget pjat.

Vi vil jo gerne sikre at det er muligt at udskifte en enhed der er gået i stykker - skulle dette ske. Derfor kigger vi jo netop ned i valget af skruer. Men du mener måske at dette er irrelevant? Eller har du en mere positiv erfaring omkring brug af spånskruver i MDF og krydsfinér?

26. april 2022 kl. 06:36
Hvordan designer man en højttaler til at kunne repareres og samtidig være bæredygtig?

Hvorfor er det ikke muligt at have en bagplade kun til PCB?

Altså hvor der kun åbnes ind til PCB'et? I så fald kommer vi til at bruge meget (splid) volumen på en intern kasse til selve PCB'et - eller også forstår jeg ikke helt din ide :-)

22. april 2022 kl. 09:56
Hvordan designer man en højttaler til at kunne repareres og samtidig være bæredygtig?

Hvad med at starte med at teste om de helt simple materialer fungerer? Eksempelvis laserskåret pap.

Det første der skal testes er afmaskningstape. Det er tyndt og bøgeligt. E eller to lag kan måske klare det. Nu må vi se :-)

21. april 2022 kl. 12:45
Hvordan designer man en højttaler til at kunne repareres og samtidig være bæredygtig?

Hvad iøvrigt med kun at kunne åbne højtaleren fra fronten, så I kan få bagsiden tæt?</p>
<p>Igen er det en løsning der ligger lige til højrebenet - specielt når der alligevel er lagt op til at der skal fræses i indersiden i kabinettet..

Det hjælper ikke så meget, da vi ikke kan få PCB'et ud igennem hullerne til enhederne. Så om det er baffle der er utæt, eller bagplade er jo ikke væsentligt - ud over at det naturligvis skal fikses :-)

20. april 2022 kl. 15:53
Hvorfor har vi ikke valgt at bruge en Raspberry Pi? - En introduktion til PCB'et

Er eventuelt mulighed for en kablet løsning via RJ45? Eventuelt med en ekstern wifi router?

I den første version - STRØM 1.0 - går vi efter lavest fællesnævner. Vi skal have afprøvet teknologien og konceptet. Så i dette produkt (STRØM 1.0) kommer der ikke en RJ45 port. Jeg kan dog sagtens se use casen, når vi snakker commercielt brug. Her er det jo nærmest et krav med kabler til alt. Og så bliver PoE jo lige pludselig også meget interessant.

18. april 2022 kl. 08:08