phloggen

Zika Virus

Hvis I er nogenlunde ligeså velinformerede om tropesygdomme som undertegnede, havde I formodentlig ikke hørt om Zika virus før dette år.

Zika virus er en af de mange obskure tropesygdomme, den har været kendt siden 1950'erne tæt på ækvator i Asien og Afrika.

Zika har taget den lange vej rundt, via Fransk Polynesien og Påskeøen til Mellemamerika, hvor den nu har fået El Salvador til at bede alle kvinder om ikke at blive gravide før 2018.

Det lyder nærmest som en vittighed, men den er god nok: Tusindvis af børn i mellemamerika er allerede født med "microcephaly" hvilket er lægelatin for "lille hoved".

Se f.eks billedet i denne WaPo historie.

Det er ikke for ingenting at "højpandet" er et sprogligt begreb og det modsatte er en personlig katastrofe for det pågældende individ.

Som så ofte med sygdomme der primært har plaget fattige egne og mennesker, er der ingen vaccination, ingen behandling og kun meget sporadisk forskning.

Så lidt forskning faktisk, at forbindelsen imellem Zika og microcephaly kun er et par måneder gammel.: Imellem 2010 og 2014 havde man typisk 163 ±17 tilfælde i Brasilien, i 2015 havde man over 3500 tilfælde.

Alle de indlysende spørgsmål har forskerne endnu ikke svar på, men der arbejdes på højtryk, for vi ved allerede at den myg, "Aedes Aegypti"[1] der bærer Zika virus efter alt at dømme vil trives fint hele vejen rundt om den Mexikanske bugt, inklusive USA fra Texas via Florida til South Carolina - inkl. Atlanta hvor CDC's hovedkvarter ligger.

Vi ved også at kombinationen af globalisering og et varmere klima vil gøre det praktisk umuligt at forhindre spredning.

phk

[1] Hvis navnet Aedes Aegypti lyder bekendt, er det fordi det er samme myg der spreder et antal af de "klassiske" tropesygdomme, herunder den gule feber, dengue feber osv.

Emner : Sygdomme
Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Som så ofte med sygdomme der primært har "plaget fattige egne og mennesker, er der ingen vaccination, ingen behandling og kun meget sporadisk forskning."

Som med så mange andre virale sygdomme findes der ingen behandling - om de rammer rige lande eller ej.

 • 9
 • 2

Da Ebola-epidemien kørte derudaf, var der et eller andet satire-site, der skrev noget i stil med: "Der forskes intenst i en kur, men det vurderes at en brugbar vaccine fortsat ligger omkring 50 hvide ofre ude i fremtiden".

Mon ikke vi vil se det samme fænomen her... Det er jo "funny 'cause it's true"

Hvis det nærmer sig USA, så skal der nok komme FULD damp på forskningskedlerne. Der skal jo helst være en eller anden form for penge i det. Det er jo en kynisk verden vi lever i.

 • 12
 • 5

Lad os lige slå et par ting fast:

 • Forbindelsen mellem mikrocephali og Zika-virus er for nuværende bare en mistanke, der kræver yderligere forskning. Mikrocephali har rigtig mange andre velkendte årsager.

 • Der er ikke kun Aedes aegypti der kan overføre virus, men også andre arter i Aedes-slægten samt myg fra et par andre slægter. En af årsagerne til at de kan være svære at inddæmme er, at de lægger æg i selv ganske små vandpytter i gamle bildæk, olietønder etc.

 • Virus kan også overføres sexuelt.

 • Zika-virus er i selv ikke så alvorlig. En slags mild denguefeber. Ingen rapporterede dødsfald, og kun hver femte får symptomer. Dette er den primære årsag til den ikke-prioriterede forskning i Zika-virus. Den har aldrig været det helt store problem, udover at give folk et par sygedage.

Nu har man så fundet ud af, at flere kvinder der har født børn med små hoveder har været inficeret med Zika-virus. Det er i sig selv ikke et bevis for en sammenhæng, men selvfølgelig noget der skal efterforskes, hvilket det også bliver. Viser det sig, at der er en sammenhæng, vil der komme flere midler til forskningen det er klart.

Det er svært at klandre den hvide verden for ikke at prioritere forskning i et forskningsemne der er omtrent en måned gammel.

 • 29
 • 2

Da Ebola-epidemien kørte derudaf, var der et eller andet satire-site, der skrev noget i stil med: "Der forskes intenst i en kur, men det vurderes at en brugbar vaccine fortsat ligger omkring 50 hvide ofre ude i fremtiden".

Tror du skal kigge lidt på GDP for landene i syd og mellem-amerika. Der er massere af penge til at købe vaciner. Du kan evt. starte her: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cont... - Det er ikke Nord Amerika, men GDP per capita er stadig over 5x Afrika.

Men det har vist sig meget svært at lave en Dengue vacine selvom den er på trapperne.

Ellers skal man huske at vacine ikke er alt. Hvis den spreder sig som Dengue (som er samme myg) så foregår det sådan her:

Myg fødes Myg suger blod fra Dengue infaceret og bliver så bærer Myg suger blod fra anden person og inficerer

Problemet er så, at det ikke er en kæmpe epidemi, men noget som rammer en by i bølger. Taktiken har hidtil været at bekæmpe myg i de områder hvor der er mennesker.

Her hvor jeg bor, foregår det ved at der er nogle fra kommunen som kommer og skal se din baghave. De sørger så for du ikke har stillestående vand. Da der var en lille dengue opblusning her i området kørte de også med gift om natten men det er ikke en permanent ting.

 • 5
 • 0

er et for PHK kendt akronym for: Centers for Disease Control and Prevention (CDC) www.cdc.gov/

Vi andre kastes ud i en søgning pga ordknaphed i artiklen. ;-)

 • 1
 • 2

Tak til godt indlæg af Martin Wolsing Martin Wolsing skriver: "Forbindelsen mellem mikrocephali og Zika-virus er for nuværende bare en mistanke, der kræver yderligere forskning. Mikrocephali har rigtig mange andre velkendte årsager."

Jeg har bemærket mig, at mange journalister allerede nu skriver, at Zika-virus er en årsag til mikrocephali, skønt dette ikke er videnskabeligt bevist.

Blandt andre årsager til mikrocephali kunne det være interessant at se på miljøgifte, men en sådan forskning stoppes velsagtens af kemikalieindustrien?

 • 2
 • 3

Det første jeg hørte om i pressen i morges var, at der var samlet til stormøde..... ZIKA virussen er alvorligt truende..... og måske også... på sigt over for hvide i den vestlige verden .... åååå nej.

I Canada er der forskere der melder ud at de har en vaccine der inden årets udgang kan " solve the issue"

I pressen her i eftermiddags, er der en dansk forsker, som informere " der er lange udsigter til en vaccine.... som er godkendt.... som er patenteret.... som er markedsført... som er børs noteret.... og distribueret world wide........ men som også udtalte... med " ryggen mod muren, så kan det " måske " være en god ide at begynde at vaccinere de " absolutte " fattigste med " not proven " medicin i udviklingslandene.......så de hvide ikke risikere at få denne sygdom nu ( hvor vi ikke har fået vaccinen børsnoteret )

 • 1
 • 1

Det første jeg hørte om i pressen i morges var, at der var samlet til stormøde..... ZIKA virussen er alvorligt truende..... og måske også... på sigt over for hvide i den vestlige verden .... åååå nej.

Tag det roligt!

Zika er generelt ikke værre end influenza. Ebola er langt værre. Zika kan måske give hjerneskade på ufødte børn, men det er foreløbigt kun en mistanke.

At bruge en ikke gennemtestet vaccine eller medicin gav mening for ebola pga. dødeligheden, men det er næppe klogt at gøre det mod en relativt ufarlig infektion som zika.

 • 2
 • 1

hvorfor F..... indkalde WHO så til krisemøde ???

"I alt 27 lande, hvor aedes-myggene er udbredt, har inden for de sidste ni måneder rapporteret tilfælde af mennesker smittet med zikavirus. De fleste tilfælde er forekommet i Brasilien med anslået mellem 440.000 og 1,3 millioner tilfælde."

Ovenstående er fra DR nyhederne.

Igen.... Ebola, smittede ALLE ( sorte, hvide, røde, gule, uanset køn ) ZIKA smitter kun "kvinder" som er gravide.... altså ikke farligt for ingeniører i DK.... og da slet ikke for Peter Larsen, da jeg går ud fra at han ikke har til hensigt at blive gravid inden for den nærmeste fremtid.

 • 0
 • 6

Igen.... Ebola, smittede ALLE ( sorte, hvide, røde, gule, uanset køn ) ZIKA smitter kun "kvinder" som er gravide.... altså ikke farligt for ingeniører i DK.... og da slet ikke for Peter Larsen, da jeg går ud fra at han ikke har til hensigt at blive gravid inden for den nærmeste fremtid.

Det har du helt misforstået. Zika smitter alle! Forudsat at man bliver stukket af en inficeret myg.

Kvinder som er gravide, eller ønsker at blive det bør naturligvis være forsigtige. Men indtil videre er fosterskader en ubekræftet mistanke. Den bør selvfølgelig snarest bekræftes eller afkræftes.

Zika virusset giver noget som ligner en omgang influenza. Altså ubehag, men med en meget lav dødelighed svarende til influenza.

Husker du panikken omkring svineinfluenzaen? Den hvor kuren viste sig at være værre end sygdommen? Det bør vi ikke gentage. Zika er langt fra så farligt som ebola.

 • 0
 • 0

Synes det er meget svært at forholde sig til at denne virus pludselig skulle give denne sammenhæng, umiddelbart kunne man forestille sig at der er sket noget andet - men igen der er sikkert nogle som har styr på det.

Faldt over den her, men kan ikke afkode hvor tilforladeligt den information er:

http://tinyurl.com/hprrg32

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten