Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Worries Mate!

Australiens premierminister har netop meddelt at hvis der ikke kommer en masse regn i de næste 6-8 uger, bliver landbruget pålagt vandingsforbud.

Landbrug i Australien er umuligt uden kunstvanding og et vandingsforbud der vil strække sig det meste af et år frem, vil betyde at der intet landbrug er tilbage, når og hvis vandet kommer igen.

Det bliver slemt nok for etårige afgrøder som ris, men det er den visse død for flerårige produkter som vin, citrus, kvæg og frugt, hvor det vil tage fem til seks år med rigeligt vand at genstarte produktionen.

Den nuværende tørkeperiode begyndte for fem-seks år siden og der er kun en forklaring på bordet: klimaændringer.

Der er naturligvis mange der håber på at det kun er midlertidige klimaændringer, at det bare er en specielt nidrig række af El Niño fænomener, men hvis blot IPCC rammer en lille smule rigtigt, er det en grum forsmag på fremtidens Australien.

Selvom premierminister John Howard, en af verdens mest stejle fornægtere af klimaforandringer, har foretaget en total kovending, er der ikke meget hverken han eller oppositionen (der er valg i australien i år) kan gøre.

Baggrunden for det næste klimatopmøde, hvad enten det bliver før eller efter det USAnske presidentvalg, vil efter al sandsynlighed være at kanariefuglen i kulminen, den kække australske farmer, er faldet ned fra sin pind.

Kan de så forstå det ?

 • phk*

Kilde: The Independent: Australia's epic drought: The situation is grim

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nu har det jo ikke så meget med klima at gøre, men kan det ikke lade sig gøre at lave nogle stationer til afsaltning af havvand noget i stil med det soldrevne kraftværk som spaniolerne havde lavet, jeg mener hvis de ikke får noget regn, så har de vel masser af sol.

 • 0
 • 0

Godt spørgsmål.Jeg kan ikke forestille mig andet end at CSIRO allerede har fingrene dybt nede i desalinations-teknologier.Hvis det skal foregå i så stort omfang som vi taler om her, er det nok kun decideret destillation der kan komme på tale, jeg tvivler på at omvendt osmose kan blive billigt og vedligeholdelsesfrit nok.Med en solindstråling på 1kW/m2 og et energiforbrug på ca. 80°C * 4.185kJ/(C*kg) + 2257 kJ/Kg = 2592 kJ/kg kan man destillere 1.38 liter vand per kvadratmeter per time.Der skal meget land til...Poul-Henning  

 • 0
 • 0

Nu kunne der jo sikkert opnås ganske store besparelser i vandforbruget hvis noget af produktionen blev omlagt til mindre tørstige afgrøder.F.X. er der enorme arealer hvor der dyrkes ris og bomuld.  Begge disse afgrøder kræver i.h.t. farmerne, at arealerne bliver totalt oversvømmet i perioder under væksten.Ris kræver 640mm årligt regnfald/overrisling/fordampning, og dyrkes på ca. 180.000ha.Bomuld kræver 800-900mm årligt regnfald/overrisling/fordampning, of dyrkes på ca. 300,000ha.Hvis vi (jeg bor i Australien) kunne importere disse afgrøder, så mindre velbemidlede lande kunne få del i vores økonomiske velstand, kunne vi i stedet dyrke andre kornsorter, som kan klare sig med knap halvt så meget vand, kunne det nok mærkes.I parantes bemærket er der en ganske stor andel af GM afgrøder i ovennævnte.Her er et par henvisninger for de interesserede.http://www.ictinternational.com.au/appnote...

 • 0
 • 0

En kommentar til PHKs beregning: Der skal ganske rigtigt bruges en stor mængde energi til at fordampe vandet, men ligesom på et kraftværk skal vanddampen jo også fortættes. Det er logisk at dette skal ske vha. det vand som skal destilleres. Energien forsvinder derfor kun ud af systemet hvis vandet der forlader anlægget er varmere end det der kommer ind. Teoretisk set kan det derfor lade sig gøre at destillere uendeligt meget vand når først man har tilført den nødvendige energi til systemet. I praksis vil det være nødvendigt at overhede og tryksætte dampen for at opnå en kondensationstemperatur der er væsentligt højere end havvandets kogepunkt. 

 • 0
 • 0

Troels,Jeg ved godt at der kan genanvendes en masse varme hvis man gør det rigtigt, min udregning tjente blot til at give en ide om de arealer der skal til før det bliver til noget i den rigtige skala. Selvom man kunne genanvende 90% af varmen og komme op på 10l/m^2/dag, så er der stadig lang vej til en rismarks forbrug. Poul-Henning 

 • 0
 • 0

Jeg havde nu heller ikke forestillet mig at den nødvendige energi skulle komme fra solindstråling. Anvendelse af kraftværkernes spildvarme kunne være en mulig løsning. Ca. 50 % af den indfyrede energi i kraftværker bliver jo alligevel kølet væk i havvand eller floder, så det er ikke små mængder energi der er tale om.  Singapore skaffer ca. 10 % af deres vand ved afsaltning af havvand i osmoseanlæg. Anlægget producerer 134.000 kubikmeter ferskvand per dag og har kostet 200 millioner dollar. Singapore har omtrent samme befolkningstal som Sydney.

 • 0
 • 0

Det unge mennesker under 65 i Danmark og mange andre udviklede lande kan gøre, er at begrænse sløseriet med bomuld.Tyge

 • 0
 • 0

Ja Tyge, det er nemlig rigtigt, vi skal have flere topløse unge piger :) Hilsen Carsten L 

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten