phloggen

Worries mate!

Jeg har lige været på arbejde i Oslo hele ugen og jeg havde håbet at finde Al Gores bog "An Inconvenient Truth" i en af lufthavnene.

 Ud over den film som jeg allerede har omtalt har Al Gore nemlig også begået en bog der behandler samme materiale og den kunne da være interessant at læse mens vi venter på at filmen kommer til Danmark d. 15 september. 

 De havde den imidlertid ingen af stederne, så på vejen hjem fandt jeg istedet "The Weather Makers" af Tim Flannery, en australsk forsker der ikke er blevet helt så kendt på vores side af Ækvator som han måske fortjener.

 Uden at vide om den kan købes i de efterhånden noget udmarvede danske boghandler vil jeg stærkt anbefale bogen.

 Selvom der kun er 10 illustrationer på 340 sider er bogen ikke tung, Tim Flannery skriver på australsk og det vil sige lige at en skovl er en skovl. Men det gælder om at holde ørene lige i munden, for når en kompetent forsker har brugt 3-4 år på at research og har et budskab han vil ud med, så spilder han ikke tiden med perifere forklaringer, det må de 252 kildehenvisninger klare.

 Titlen henviser naturligvis til påstanden om at menneskeheden nu har så kraftig inflydelse på Jordens klima at vi er tæt ved at være den mest dominerende faktor. 

 Bogen starter med et verdenskort hvor man kan følge bogens emner. Efter introduktionen følger 10 sider om atmosfæren som "The Great Aerial Ocean" illustreret med et tværsnit af atmosfæren derefter en gennemgang af jordens relevante historie, med en handy tabel med de geologiske og palæontologiske perioder i jordens historie og derefter går det stok over sten.

 Tim Flannery kommer nemlig vidt omkring, vi hører om alt fra vindmøller til plankton, fra atomkraft til isbjørne, fra seriøs forskning til spin. Han har gjort et stort stykke arbejde for at komme hele vejen rundt. 

 Bogen er så up to date som man kan forlange, den er skrevet så den har 2004 med og 2005 (hurricanes Kathrina og Rita) behandles i et postscript. 

 Al Gore påstår at der er fem trin man skal igennem før der sker noget:  Der sker en opvarming.  Det er en dårlig ting.  Det er menneskeskabte årsager.  Vi kan gøre noget ved dem.  Det er ikke for sent at gøre noget ved dem.   
 Tim Flannary gør et helhjertet forsøg på at tage læseren igennem alle fem trin og som en kærkommen afveksling er det ikke USA der må stå mest for skud men Australien der heller ikke har ratificeret Kyoto traktaten. 

 Han argumenterer godt for at man bør starte med at "afkulle" elektricitetsproduktion fordi det er nemmest, først derefter skal man give sig til at erstatte kulbrinterne i transportsektoren og flytransport ser han ingen chance for at gøre noget ved og noterer sig at det vigtigeste vi lærte den 11 september muligvis var at contrails hjælper os at holde temperaturen ned på kort sigt. 

 Brintsamfundet giver han ikke meget for, de praktiske problemer med opbevaring og transport af brint er for uhåndterlige og desforuden er der begyndende dokumentation af at de uundgåelige udslip vil virke som drivhusgasser fordi brint øger metan indholdet i atmosfæren. 

 Atomkraft er svær størrelse i hans øjne, men han vil hellere have at Kina bygger atomkrafværker end kulkraftværker. 

 Danmark får rosende ord for at have vist at vindkraft ikke alene er muligt men også praktisk brugbart og solenergi, distribueret såvel som central spår han en stor fremtid. 

 Alt i alt en god, veldokumenteret bog der giver noget at tænke over. 

 phk
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten