Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
digiliv blog

Wipe af Mac-HD gone wrong

Forleden havde vi besøg af min kærestes Moster Helga, som ville overtage strømforsyningen fra en pensioneret Mac Ibook G4. I den anledning skulle gamle-gamle data lige backes up fra Ibook'en til en hjemmeserver.

Efter lidt forvirret famlen på et eksternt tastatur, da Ibook'ens er defekt (det bliver relevant senere), lykkedes det at få fundet serverens delte mapper (SMB) frem på Mac’en.

Backup forløb ganske glimrende, ja, vist helt uden problemer. Nu skulle data så gerne helt væk fra den gamle maskine, hvor ingen længere har et overblik over, hvad der ligger gemt hvorhenne.

Det viste sig at være sværere end som så. Google kunne nemlig afsløre, at disken som sådan ikke kunne ryddes helt uden den medfølgende MacOS-disk, og den var væk.

Triumferende tænkte jeg, at det ikke ville være sværere end at downloade Ubuntu i PowerPC-udgaven og boote Linux-distributionen op i live-mode direkte fra USB (EDIT: havde ikke skrivbar skive tilgængelig), og så wipe disken helt. En lignende fremgangsmåde har jeg tidligere reddet billedfiler fra en crashet Windows Pc med.

Men nu kunne Google fortælle, at en Ibook G4 - og her skal ingen bebrejdelse lyde - ikke kan boote fra USB. Sådan da.

Direkte adspurgt indrømmede søgemaskinen, det måske alligevel godt vil kunne lade sig gøre, fordi Mac’en kører Open Firmware. Det kan lade sig gøre at få adgang ved at nedholde kombinationen 'Option'+'Command'+'o'+'f', som blandt andet beskrevet her, under boot.

Hvorvidt manøvren er nogenlunde lige til at klare på et laptoptastatur med tætsiddende taster ene mand - kæresten var ved at hjælpe Moster Helga med en blandet landhandel af it-problemer - skal jeg ikke gøre mig klog på. Men på et eksternt, fullsize-keyboard, bliver der pludseligt uendeligt langt mellem tasterne, når den ene hånd skal trykke på tænd-knappen i mens.

Tastaturgrebet blev yderligere kompliceret af Moster Helga, der bekymret over udsigten til alligevel ikke at kunne få strømforsyningen med sig den dag, spurgte til, hvordan det skred frem. Det skrider frem, kunne jeg melde, mens solen nu var ved at gå ned.

Det lykkedes da også, og kun ved at bruge hænderne, at få maskinen ind i Open Firmware.

Og herfra er det egentlig blot at prøve sig frem, som beskrevet i linket fra før under ‘Booting the USB stick’. Min Ubuntu-USB nøgle havde en lidt anden adresse, end de fleste online-eksempler, jeg har kunnet finde … fordi det eksterne USB-tastatur inkl. indbygget USB-hub sad i den port, som USB-nøglen i eksemplerne ellers har siddet i.

Efter lidt prøven frem og tilbage, fandt jeg frem til USB-nøgle-mounten i Open Firmware og fik skrevet boot-fra-den-enhed-kommandoen: Pause, og så ingenting. Blinkende cursor igen i Open Firmware.

Jeg brændte en ny USB-nøgle, igen samme resultat. Efterhånden var timerne gået, alle var sultne, og jeg følte mig mentalt slidt op af flere forskellige operativsystemer. Da manden med thaimad var ankommet, gik det så småt op for mig, at fidusen nok ikke er at brænde USB-billedet på sticken under Ubuntu, hvor der bliver installeret en Ubuntu-pc-bootloader.

Det skal gøres enten i MacOS eller i Ubuntu på en ikke videre ligetil måde.

Det fremskredne tidspunkt (det var blevet helt mørkt, selvom det var sommer) taget i betragtning, blev vi dog enige om, at dataene fra Mac-disken måtte forsvinde på anden vis og en anden dag, og at Moster Helga, trods det fejlslagne it-projekt, kunne tage strømforsyningen med sig.

‘Forsvinde på anden vis’ ledte mig til tanken om at pille harddisken ud og hooke dens interface på noget, jeg har i forvejen. PATA passer imidlertid til intet i min umiddelbare nærhed, altså ud over kærestens Ibook.

Hvorom alting er, så fik Moster Helga strømforsyningen med.

Jeg er sidenhen endt med en plan om at skrue disken ud, skille den ad, putte pladerne i en balje og fylde eddikesyre i baljen, men det kan da være, der findes en nemmere og muligvis også sikrere måde at gøre det på? Jeg har sandt at sige ingen idé om, hvordan eddikesyre virker på HD-plader.

Jaja, bevares, det er - mig bekendt - ikke Snowdens databackup, der ligger på den. Det er mere princippet i at wipe lagerenheder på vej til skrot.

Jakob Møllerhøj er datamatiker og journalist på Ingeniøren og blogger om software, hardware og forbrugerelektronik.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Skru disken ud og giv den med en mukkert, evt bank et søm igennem. Så vil prisen for at få informationerne frem igen overstige enhver værdi de kunne have.

 • 4
 • 0

Tjoohe ... noget lignende har strejfet mig, men ville egentlig gerne undgå kombinationen af larm, udendørsaktiviteter (i gården for mit vedkommende) og ikke mindst flyvende metalsplinter, og evt. anlægge en mere ninja-agtig tilgang til datadestruktionen. Men det kan da være, det ender med hammeren alligevel.

 • 0
 • 0

Alt efter hvor meget du keder dig i sommervarmen, så er der masser af muligheder for at gå amok. Klem den grundigt i en skruestik. Eller skil den ad - gi pladerne et styg med sandpapir. Bor hul, hæld vand i den. 15 minutter i en virkelig varm ovn. Grav den ned i altankassen et halvt års tid. Mulighederne er uendelige :-)

 • 1
 • 0

Mulighederne er uendelige :-)

Jo, tak for tips :) Men en ting er vel fysisk at skade skiverne, det bliver data vel ikke nødvendigvis wipede af ... Og HVIS vi nu leger, at data skal forsvinde og blive helt væk, som de si'r i Olsenbanden-filmene om Egon. Jeg mener at kunne erindre en historie om datagenskabelse fra diske, der lå på bunden af havet ... men det kan da være, jeg husker forkert.

 • 0
 • 0

En anden løsning er et 2½ pata harddisk enclosure med USB stik. Det giver adgang fra enhver MAC eller PC, men husk at der skal adskillige fysiske overskrivninger til.

Hm, ja, Pata-enclosure kunne måske være en mulighed, selvom jeg nok vil foretrække en såkaldt gratisløsning ... ift. flere overskrivninger, så er det nu om dage vist mest noget, Pentagon gør for en sikkerheds skyld http://www.version2.dk/artikel/recovery-ek...

 • 0
 • 0

Dyp skiverne i koncentreret svovlsyre eller kongevand og du kan sove trygt. Det er rundt regnet også den eneste rigtig pålidelige metode.

Jo, og det synes jeg jo så egentlig heller ikke ligger så langt fra min egen idé om et bad eddikesyre, som jeg så ikke ved, om er ætsende nok.

Du kan låne en USB PATA-boks af mig, hvis du kan vente til Version2 ikke længere er på tour. :)

Jamen Jesper, jeg tror, jeg vil gå såvidt som til at sige, tak for tilbuddet, jeg lader hammeren ligge lidt.

 • 0
 • 0

Med mindre din moster arbejder for PET, FET, CIA, KGB eller lign. kan disken næppe indeholde data der er så værdifuldt at selv meget små simple skader gør den uinteressant for mørke kræfter. Flå printpladen af eller slå et søm igennem!

 • 0
 • 0

Nu kan det jo være at mosters preferencer indenfor human interaktion er af en sådan art at hun helst ikke ser dem komme ud i det offentlige ;-)

Mine forslag er vinkelsliber, svejseapparat eller passende mix af diesel og gødning.

Prøv evt. at finde en pc reperatør der har nogle døde diske du kan eksperimentere med :-)

M

 • 0
 • 0

-det fleste diske er nu til dags specifikt tilpasset lige den elektronik, som oprindeligt sad på disken. -ikke som førhen..
det gør det hulens svært at genskabe evt data... -først at skule finde det rigtige elektronik som gider at snakke med disken..

men igen, hvorfor dog alt det bøvl, smid den ud i elektronik kassen, og smid den meget hårdt i asfalten inden... -så læser den meget dårligt om overhovedet.

 • 0
 • 0

I mange harddiske er selve skiverne lavet af glas. Det er det eneste der kan blive glat nok i overfladen. Hvis man først har fået åbnet 'dåsen' så skal der kun et lille slag til, før disken er gået i stykker. Clas er skørt.

 • 0
 • 0

Gi den nu en med hammeren din tøs! ;-) Alt andet er spekulationer og det ku være du syntes det var sjovt.

 • 2
 • 0

Tak for glimrende forslag. Som jeg vist fik nævnt, er det mig bekendt, det er ikke min hd, ikke statshemmeligheder el. lign. der ligger på den, det er mere princippet i det. Jeg tror, rækkefølgen bliver noget med: et forsøg med Jesper 'Version2' Stein Sandals usb-pata-boks, skulle det af en eller anden grund glippe må det blive syrebadet, selvsagt efterfulgt af hammeren - tænk hvis pladerne virkeligt er af glas ... jeg mener nu ikke, det var tilfældet, sidst jeg så en kollega udføre netop hammertricket på en hd-plade.

Hammeren var godt nok af træ, det var vist et rundboldbat, og pladen sad stadig i kabinettet, men alligevel

 • 0
 • 0

Han havde jo ingen startCD og man kan ikke (i Mac-verdenen) slette en harddisk med et aktivt system.

Men jeg kan forstå, at tantes baggrund i Israelsk efterretningstjeneste er truet, indtil du får konstrueret dig noget kongevand eller smelter skidtet om i en højovn. Pokkers. Du må på jagt. Grav den ned imens og fortæl ingen, hvor den er. Heller ikke ing.dk

 • 1
 • 0

Jeg kan til en vis grad godt følge ønsket om beskyttelse af privatlivet når en harddisk skal udskiftes og bortskaffes. Men kun til en vis grad, da jeg synes at man bør spørge sig selv om hvor meget virkeligt inkriminerende materiale eventuelle andre kan finde på ens harddisk når det kommer til stykket.

Hvis "man" bare er et helt almindeligt menneske med en computer der kun har været brugt privat, så vil jeg påstå at indholdet i det store hele er fløjtende uinteressant for andre, især hvis fremskaffelsen af disse informationer indebærer omfattende rekonstruktion af plader og/eller elektronik på disken. Din browserhistorik der kan afsløre hvilke pornosites du eventuelt har besøgt... So what? Kreditkortinfo kan være lagret på forskellig vis, men er sådan set også uinteressant hvis fremskaffelsen er besværlig, primært fordi udbuddet af illegal kreditkortinfo er ret stort. NemID info er ubrugeligt uden nøglekort. Eventuelle hede kærlighedsbreve og/eller mails du måtte have udvekslet, det kan være pinligt, ja, men så heller ikke mere. Oplysninger af generel finansiel art er heller ikke interessante, da de ikke kan bruges til noget som helst udover måske at konstatere at diskens tidligere ejer ikke helt havde styr på forbruget. Og hvis jeg var disk-hacker ville jeg egentlig være skideligeglad med den slags info. Og så videre.

Sagt på en anden måde: Bare fordi det kan lade sig gøre at hive info ud af tilsyneladende ødelagte harddiske, så er det ikke ensbetydende med at nogen gider gøre sig ulejligheden. Og chancen for at nogen gider rekonstruere DIN øde- og aflagte harddisk er forsvindende lille, med mindre du er kongelig, kendt eller måske svinerig.

Jeg selv har gennem årene "pensioneret" adskillige harddiske. Jeg har altid givet dem nogen tæsk med en hammer til printet er splintret og pladerne er synlige så de også kan få nogen prygl. Har jeg været virkeligt entusiastisk har jeg smækket et stort søm eller to gennem hele molevitten. Derefter direkte i elektronikaffaldscontaineren på genbrugsstationen. Og det har aldrig bekymret mig spor at nogen kunne negle disken op af containeren, samle stumperne og måske få noget ud af pladerne. Og det selv om jeg ligesom så mange andre også har mine små hemmeligheder jeg ikke deler frivilligt, men skulle de komme ud kan det allerhøjest blive pinligt i forholdsvis kort tid :-)

Alt det ovenstående vedrører computere der har været brugt privat, ikke i arbejdsmæssig øjemed. Der gælder helt andre spilleregler for arbejdscomputere med hensyn til fortrolighed, forretningshemmeligheder og så videre, så der skal tages helt andre forholdsregler, som mange firmaer så i øvrigt ikke tager da det kan være kostbart.

Til sidst et spørgsmål til Kurt Christensen der stillede et forslag herover: Fortæl mig lige hvornår det har været en god idé at lægge en metalgenstand i en mikroovn og tænde for mikroen? Dit forslag ødelægger næsten med sikkerhed mikroen før det ødelægger harddisken.

 • 3
 • 0

PowerPC macer kan ikke boote på USB. Kun på intern HD, DVD drev og via Firewire. En nem måde at backuppe og slette på, er, at starte den gamle PPC mac op i target mode (æble+T under opstart), kobl den sammen med den nye mac med Firewire. Så dukker den gl. macs HD op på skrivebordet af den nye mac som ekstern disk, så kan man kopiere harddisken med Diskværktøj og bagefter slette med overskrivning med samme.

 • 2
 • 0

...har per default alle spændende bruger data i brugernes hjemmemappe ergo...
terminal
sudo su -
passwd
log af
log på som root
terminal
slet brugernes hjemmemapper fra terminalen (for at undgå papirkurven)
fyld disken med noget "tomt data" (så man får overskrevet det nyligt slettede)

 • 1
 • 0

Hvis man vil slette brugermappen fra terminalen, så kan man gå i singlemode og gøre det:
Genstart 'puteren og hold Æble+S nede, så starter man i singlemode. Skriv så srm -rfs /users/ditbrugernavn , så slettes hjemmemappen med en enkelt gangs overskrivning med nuller. med srm -rfm overskrives hjemmemappen 7 gange og med srm -rf overskrives hjemmemappen 35 gange med Gutmann algoritmen.

 • 2
 • 0

"PowerPC macer kan ikke boote på USB"

Holddaop - det var noget jeg skulle have vidst noget før. Jeg har en gammel G4 (eller er det en G5) stående, som ikke vil starte, som min kæreste godt kunne bruge (hun har en gammel eMac nu). Jeg har prøvet at lave en boot-usb - og den vil ikke virke på netop denne computer.

Problemet er, at jeg ikke har en boot-dvd - og jeg kan ikke komme i nærheden af en mac med dvd-brænder, hvor jeg kan brænde et image af Tiger eller Leopard (10.5, mener jeg det er).

Er der nogen måde at lave en dvd fra en windows-pc på?

Mvh.
 • 0
 • 0

Holddaop - det var noget jeg skulle have vidst noget før. Jeg har en gammel G4 (eller er det en G5) stående, som ikke vil starte, som min kæreste godt kunne bruge (hun har en gammel eMac nu). Jeg har prøvet at lave en boot-usb - og den vil ikke virke på netop denne computer.

Problemet er, at jeg ikke har en boot-dvd - og jeg kan ikke komme i nærheden af en mac med dvd-brænder, hvor jeg kan brænde et image af Tiger eller Leopard (10.5, mener jeg det er).

Er der nogen måde at lave en dvd fra en windows-pc på?


Lad nu være med at gøre det sværere end det er: Start G4/G5 i Target Mode (Æble+S under opstart), sæt sammen med eMac med Firewirekabel, knald Tiger skiven i eMac (selv den ældste eMac kan boote på MacOS X 10.4 Tiger). Er det den næstældste eMac eller nyere kan du smide en MacOS X 10.5 skive i den og boote. Så kan du vælge G4/G5s disk og installere system på den. Færdigt arbejde!

 • 0
 • 0

Tak til Kurt og Jesper for gode råd.

Hele problemet er, at jeg netop ikke har en Tiger-dvd, men et image, som jeg har downloadet (det er så vidt jeg véd ikke ulovligt, når man nu har maskinen stående).

En mac-boot-dvd skal - så vidt jeg kan forstå - skrives på en helt bestemt måde, som (måske?) kun mac-computere kan. Men er der nogen, som kender en måde, hvor man kan gøre det fra en pc? (Den gamle emac (der kun kan køre Tiger) kan nemlig ikke skrive på DVD'er..

Det vil være så godt at få gang i den gamle computer igen, da den trods alt er lidt bedre end en eMac.

Jeg vil gerne sætte et par flasker god rødvin på højkant til den som kan hjælpe mig :)

Mvh David
 • 0
 • 0

Hej David,
Hvilket format er det diskbillede i? .dmg, .cdr eller .iso ?
Hvis det er er .iso, så findes der et utal af programmer til Windows der kan brænde diskbilledet, er det .cdr skal den bare omdøbes til .iso, det er det samme.
Hvis det er .dmg, så skal den enten konverteres til .cdr (dvd/cd master) i Diskværktøj og omdøbes til .iso. Hvis det er en eMac med Superdrive, så kan diskbilledet brændes i Diskværktøj på den. Flyttes til Mac på f.eks. et USB stick. På PC skal diskbilledet brændes som diskbillede og ikke som fil. Windows 7 og nyere: Du dobbeltklikker bare på en .iso og systemet spørger om det skal brænde det. Hvis det er 10.4 der i forvejen ligger på eMac, så hent Carbon Copy Cloner og klon eMacs HD over til G4/G5.

 • 0
 • 0

Forbind din PowerMac via FireWire til din eMac i Target Mode.
Installer dit OS fra eMac'en på den anden disk.. bum!

Alternativt, 'gendan' den OS Installer .DMG fil til en partition på en ekstern disk, og boot din PowerMac fra den..

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten