close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

Wi-Fi langdistancetest

Af Peter Bybjerg Mortensen.

 

Det har altid været en høj prioritet for CS, at foreningens støtter kan følge med i vores aktiviteter. Specielt når der skal affyres raketter i Østersøen, ønsker vi, at folk skal kunne se det hele live. Til dette formål udtænkte Peter Scott for mange år siden et Wi-Fi-netværk som kan stå distancen.  

Netværket strækker sig fra Sputnik over Vostok til Dueodde og videre til Nexø, og til sidst via internettet tilbage til HAB. Størstedelen af netværket er bygget op af kommercielt tilgængeligt udstyr. Udover streaming af video tilbage til København, bruges netværket også til at styre og monitorere udstyr ombord på sputnik.  

Den sværeste del af linket er mellem Vostok og Dueodde. Normalt hvis man skal lave et Wi-Fi-link på 35 km afstand har man brug for antenner med et rimeligt højt gain, fx parabolantenner. Men ombord på et skib, som bevæger sig hele tiden kan man ikke ”bare” benytte en stor parabol, som vi kan på land. Skibets bevægelser vil gøre at parabolen oftest vil pege forkert.  

I vores løsning har Scott valgt at sætte en stor parabol (60cm) på Dueodde-tårnet, med en azimutrotor, som kan følge Vostok ud fra dens AIS-position. Ombord på Vostok har han derimod ikke valgt en parabol, men et array af patchantenner. Fordelen ved dette er, at vi kan købe et antennepanel, som har et asymmetrisk udstrålingsdiagram, og på den måde stadig have et pænt gain i antennen. Derfor kan antennen på Vostok også nøjes med at blive styret i Azimutretningen, og ikke i elevation. Denne løsning har vi efterhånden brugt i mange år.  

Ved opsendelsen af Nexø1 sidste sommer havde vi dog en del problemer med linket, hvilket har fået os til at opgradere lidt i netværksudstyret. Denne opgradering har vi naturligvis testet inden udstyret monteres på Vostok. I denne uges Current Affairs snakker jeg med Jacob, om Scotts opgraderede Wi-Fi-link.  

Bo Brændstrup
er et af flere medlemmer af Copenhagen Suborbitals, der skriver på denne blog.

Det vi rigtig glade for at høre, Henning. Tak for det!
Vi har fået en fin respons på vores CA og det er jo dejligt. Især når den kommer fra vores støtter!

En ting vi meget gerne vil er hvis der kunne være ønsker til enmer vi kan berøre i fremtiden. Mange af enmerne er nogle især Claus Mejling finder på eller som nogen af os opdager ved et tilfælde.

Så en god tilbage meldninge vi vil kunne bruge er ønsker til emner.

  • 9
  • 0

Måske bør I huske, at have fakta-boks, hvor I forklarer særlige teknologier og begreber. Gerne bare med links.
For eksempel ved jeg ikke hvad er "patch-antenne" er.

Iøvrigt kunne I også nævne, at de omtalte 35 km faktisk er kanten af synsvidden (som kræves for Line-of-Sight). De 35 km (19 sømil) deles jo mellem afsender (Vostok) og modtager i land. Den sædvanlige Formel for kimmingsafstand er L= 2,2 * sqrt(H), hvor H er antenne højden i meter og L er kimmingsafstanden i sømil.
Hvis Vostok kan tilbyde H1=4 meter, så er L1= 4,4 sømil. Følgelig skal antennen i land have H2=49 meter, som giver L2= 15,4 sømil; ialt L=19,8 sømil.

Så hvor står modtageantenne mon ?

  • 5
  • 1