supermaterialer bloghoved

What the hack? Lets take engineering back!

Hacking lyder måske grimt i nogle ører, men det er essensen af ingeniørkunst. At være ingeniør drejer sig om at bruge og skabe viden og teknologi for at kunne løse tekniske problemer. Nå, men vi er allerede omgivet af fantastisk teknik. En inkjetprinter, en CD-spiller og en mobiltelefon, er pakket med sindsblæsende ("mindblowing", hmm?) tekniske løsninger, som på grund af kæmpestore markeder og globalisering er så billige, at vi måske har en tendens til at tænke på dem som ligegyldig brug-og-smid væk teknik. Hvad gjorde du (!) af din smartphone da den var "slidt op"? Sagen er, at kvaliteten af komponenterne i "billig" teknologi ofte er tårnhøj; når man laver en milliard enheder, og komponenterne ikke er særligt store (dvs materialeomkostningerne er små ) kan produktionsomkostningerne blive ekstremt lave - og dermed prisen.

Kort sagt.

Vi er omgivet af en guldgrube af teknik, der med små ændringer kan bruges til at springe års udvikling over. Med snilde og lidt opfindsomhed kan man i løbet af få dage "hacke" sig til instrumenter og produkter der ellers vil koste millioner at udvikle fra bunden. Somme tider er "konsum" versionerne bedre end noget vi kan gøre os håb om at lave selv - de har nemlig allerede kostet formuer at udvikle.

Taiwaneseren En Te Hwu - også kaldet Edwin - er en forsker på DTU Nanotech (+ grundforskningscenter Idun) der har specialiseret sig i at hacke kommercielle "konsum" produkter. Han forvandler piezo-buzzere i 3 kroners legetøj til Atomic Force Mikroskoper, og Blu-ray spillere til avancerede bioteknologiske udlæsningssystemer.

Illustration: En Te Hwu
Illustration: En Te Hwu

Han er, i min optik, "The God Of Hacking".

Når manden tilmed har en smittende positiv personlighed med en ægte og dyb kærlighed til videnskab og teknik - så synes jeg bare at man skal se hans ekstremt inspirerende Keynote talk på en lille "mikro-festival" for videnskabelig hacking som jeg for nyligt organiserede på mit institut, DTU Nanotech. **Se youtube video her: **

Den fremadstormende danske startup virksomhed Blusense, er et direkte produkt af dette mindset. Se f.eks.dette interview med CEO Filippo Bosco:

Hvorfor er hacking vigtigt? Jo, vi er måske blevet lidt dovne. Vi køber færdige løsninger hvis de findes. Selv bilmekanikere er afhængige af avancerede computersystemer som bilfabrikanterne sælger til dem i dyre domme, for at "reparere" biler. Hacking - på Edwins måde - er old-school engineering, der ikke bare smider færdigretten i mikrobølgeovnen, men hiver skruetrækkeren frem.

Som ingeniører er det katastrofalt hvis vi glemmer hvad vi er sat på jorden for at gøre: splitte alting ad, finde ud af hvordan det fungerer, og bygge de tekniske løsninger verden, naturen og samfundet har brug for. Hvem skal ellers gøre det?

Edwin gør det, og jeg har en fornemmelse af at I også kan et par tricks. Jeg har da en forventning om at Ing.dk's læsere er landets smarteste og mest kreative teknik-freaks, og det kunne være rigtigt sjovt at høre mere om hvordan **du **forandrer dagligdags teknik til noget helt andet. Alle kneb gælder, når der er et problem der skal løses!

Peter Bøggild er professor i nanoteknologi på DTU. På bloggen Supermaterialer skriver han om stort, småt og tusind gange mindre.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Som lydtekniker har jeg haft meget held med at bruge en transformator fra en strømforsyning fra 60erne eller 70erne til at producere vokaloptagelser med. Da den ikke er designet til audio, opfører den sig på en lidt overraskende måde, og fungerer bl.a. som et 6 dB/oktav highpass filter ved cirka 260 Hz. Den gør også andre ting ved lyden som kan lyde ganske charmerende i den rette situation, og jeg er blevet så glad for effekten at jeg har monteret den fast i et 19" rack, så den er let at sætte ind i signalvejen.

Jeg kan ikke huske hvilket apprats strømforsyning, den oprindeligt kom fra, men den har ihvertifald fået et nyt eksistensgrundlag nu. Jeg kalder dog ikke mig selv for "hacker" af den grund. ;)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten