motorbloggen

En weekend med Tesla Y

Illustration: Bjørn Godske

De første Tesla Y’er er allerede sendt ud til kunderne i Danmark. Derfor er det jo lidt på bagkanten, at Motorbloggen fik mulighed for at prøvekøre den hen over weekenden.

Den konkrete model var en Model Y Long Range AWD. Det vil sige, at det officielle forbrug var 169 Wh/km og rækkevidden 507 km WLTP. Den var udstyret med den store selvkørende pakke og det vender vi tilbage til.

Den er selvfølgelig vanvittig hurtig, hvilket hurtigt bliver trættende. Derfor er det standard for mig at sætte styre- og motorrespons i komfort og chill. Det får maven til at falde til ro og den typiske flydende Tesla-kørselsoplevelsen kan nydes. Dog blev jeg overrasket over en relativ hård affjedring, men måske var der en indstilling, som jeg havde overset.

Plads er der masser af og især bagsædepassagererne er blevet langt bedre stillet end i 3’eren. Men der hvor Y’eren virkelig skiller sig ud fra 3’eren er indstigningshøjden og pladsen i bagagerummet. Hvis også bagsæderne lægges ned, er der 2.100 l at gøre godt med.

Det er en smagssag om man kan lide den store 15” skærm i midten. Personligt er jeg ikke vild med den, men vil anerkende, at det meste fungerer fint og nogenlunde intuitivt. De overordnede menuer er til at finde rundt i og med lidt rutine, vil jeg godt kunne leve med den i hverdagen. Men giv mig i det mindste en drejeknap til radioen.

Materialerne, både de hårde og de bløde, i kabinen er ikke på topniveau. Træpanelerne føles lidt som tyndt finér (også selvom det er plast) og plasten i dørene og andre steder skiller sig ikke synderligt ud. Kabinen er glat og stilistiske ren, som vi kender det fra Tesla. Det var noget af en overraskelse da den stil dukkede op første gang i model S, men nu kan virker den uinspirerende, eller nærmest “ikke-hyggeligt”.

Det er som om kabinen fortæller mig, at jeg skal holde mig væk fra teknologien og det er jo også korrekt, at hvis skærm, rat og pedaler fjernes, så har vi en ren robotbil.

Opladning på niveau med konkurrenter

Den er i stand til at oplade med 250 kW. Det niveau er der flere andre mærker, som nu er med på og Tesla skiller sig ikke længere ude på det punkt.

Men hvis du skal nå så høj en ladning i Danmark, så skal du finde den rigtige lader, for den type superchargere er der ikke mange af i Danmark. På en lidt længere tur syd for København kom batteri ned på 50 procent og vi tog derfor en tur forbi Køge Supercharger. Her er der blevet udvidet, så der nu er 26 ladestandere. Men der var godt fyldt op på pladserne og ladningen kom kun kortvarigt op på 70 kW. Det meste af tiden lå den på cirka 50 kW.

Det er det var altså ikke V3-supercharger - sådan en skal man til Holbæk eller Ikast for at finde, men så kan man også få 270 km på batteriet på cirka 15 minutter. Men der er ingen tvivl om, at hele Teslas netværk af superchargere gør bilen særdeles attraktiv, hvis man ofte kører langt.

Så er der jo også det med det ydre design; jeg synes, at Model 3 er virkelig godt skåret. Men bliver det også godt hvis man tager en Model 3 og “pumper” den lidt mere op? Jeg synes det ikke. Jeg bliver ikke skræmt væk af model Y’s udseende, men det er ingen skønhed.

Vi skal lige have med her, at Tesla 3 i september måned blev den bedst sælgende bil i Europa. Ikke bare blandt elbiler, men også sammenlignet med benzin- og dieselbiler. Det skal gå meget galt, hvis ikke også model Y ender højt oppe på listen, når vi ser de kommende salgstal. For når den nye Gigafabrik i Berlin begynder at spytte biler ud til næste år, så er det først og fremmest model Y, som skal produceres.

Prisen for modellen som Motorbloggen lånte, ligger på 499.412 kr og der er ikke mange tilkøb. Det begrænser sig til en anden farve end hvid, andre fælge og forbedrede selvkørende egenskaber i form af Enhanced Autopilot til 29.200 kr og fuldt selvkørende egenskaber til 58.300 kr.

En performance-model kan også bestilles til 591.412 kr. Her er tophastigheden øget fra 214 km/t til 241 km/t og 0-100 km/t reduceret fra 5 sekunder til 3,7 sekunder.

I runde tal, kan tilsvarende 3’ere fås for cirka 50.000 kroner mindre. Tesla Y er blandt de syv nominerede til Årets bil 2022.

hvor meget bruges de selvkørende funktioner egentlig?

Og så skal vi runde de selvkørende funktioner. Modellen vi lånte har har “Fuldt selvkørende egenskaber” til en ekstrapris på 58.300 kroner. Forskellen på den og “Enhanced Autopilot” til 29.200 kroner er, at den fulde pakke er forberedt til den fulde FSD-pakke, som netop nu bliver testet i en beta-version i USA.

På så kort tid som vi have bilen, var det kun få af funktionerne som jeg fik afprøvet, og jeg nåede altså aldrig at blive helt fortrolig eller ligefrem tryg ved de mere avancerede funktioner. For eksempel overhaling på motorvej og summon.

Jeg oplevede flere gange, at systemet gav nogle ubehagelig ryk i rattet. Det skete især når en tilkørsel skulle flette ind på motorvejen. Det var som om, at Tesla ikke kendte de uskrevne regler. Om jeg var uheldig, dårlig forberedt eller om det er noget man vænner sig til, skal være usagt.

Funktionen der selv kører fra motorvejen fungerede fint.

Da der er flere læsere her på Motorbloggen, som kører Tesla eller nogle af de andre mærker med lignende systemer, er mit spørgsmål altså: ud over den avancerede lane keeping med adaptiv cruisecontrol, hvor meget bruger I så de mere avancerede funktioner?

Illustration: Bjørn Godske
Illustration: Bjørn Godske
Illustration: Bjørn Godske
Illustration: Bjørn Godske
Journalist og ingeniør. Har skrevet om teknologi og produktion siden 2001 og tidligere arbejdet med planlægning i energisektoren. Har især fokus på Industri 4.0, robotter, 3D-print, transportmidler, energisystemer og anden ny teknologi.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Lidt diverse kommentarer fra en Tesla ejer

Den er selvfølgelig vanvittig hurtig, hvilket hurtigt bliver trættende. Derfor er det standard for mig at sætte styre- og motorrespons i komfort og chill.

Hehehe - det startede min bedre halvdel også med da vi fik vores TM3 tilbage i marts 2019, men slog det fra kort tid efter :) Men fint at muligheden er der.

Det er en smagssag om man kan lide den store 15” skærm i midten.

Lær at bruge stemmestyring - den forstår dansk overraskende godt.

Materialerne, både de hårde og de bløde, i kabinen er ikke på topniveau.

Der kan helt sikkert fåes kabiner hvor kvaliteten er højere. Jeg er dog ganske OK tilfreds. Vi har kørt >60k km i vores og der ingen raslen eller lignende i kabinen. Vi er med andre ord fint tilfredse.

På en lidt længere tur syd for København kom batteri ned på 50 procent og vi tog derfor en tur forbi Køge Supercharger. Her er der blevet udvidet, så der nu er 26 ladestandere. Men der var godt fyldt op på pladserne og ladningen kom kun kortvarigt op på 70 kW. Det meste af tiden lå den på cirka 50 kW.

 • Du skal noget længere ned i % hvis du skal have den til at lade med f.eks. >200kW på V3 SuC og batteriet skal have optimal temperatur. Sæt navigationen til guide dig til SuC'en, så forvarmer den batteriet. Det er vel også sjældent relevant at besøge en SuC med så meget strøm tilbage på batteriet?
 • Det er lang tid siden Køge SuC blev udvidet til 26 standere.
 • Det er V2 ladestandere, dvs. de deles to og to om 150kW, så hvis du er koblet på et ladepar hvor en anden allerede ladede, er du begrænset af hvad den anden bil lader med.

Da der er flere læsere her på Motorbloggen, som kører Tesla eller nogle af de andre mærker med lignende systemer, er mit spørgsmål altså: ud over den avancerede lane keeping med adaptiv cruisecontrol, hvor meget bruger I så de mere avancerede funktioner?

Vi har kun standard Autopilot (adaptiv fartpilot og lane keeping) der følger med i alle Teslaer, synes ikke EAP og FSD pakkerne er pengene værd endnu. Jeg er ret overbevist om at Tesla på netop det område indtil videre prioriterer USA, hvilket kan ses med FSD beta programmet. Når de på et tidspunkt er langt nok og begynder at fokusere på Europa, så bliver de langt mere interessante. Selve AP synes jeg generelt fungerer rigtig godt, men man skal selvfølgelig kende dens begrænsninger og det er noget man lærer rimeligt hurtigt vil jeg mene.

 • 44
 • 1

Merprisen for MYP er uforholdsmæssig høj i DK. I Tyskland er priserne hhv. 56990 EUR (423916 DKK) og 63990 EUR (476976 DKK). Når de bliver 6 måneder dernede, kan vi importere dem billigt pga. det tyske statstilskud. Til den tid sprøjter de nok også ud fra Berlin.

 • 11
 • 0

På en lidt længere tur syd for København kom batteri ned på 50 procent og vi tog derfor en tur forbi Køge Supercharger.

Jeg tror aldrig jeg har prøvet at lynlade en bil med så meget strøm tilbage på batteriet. Kører du langt vil du som regel holde den mellem 10 og 80 procent. og bruger du navigationsanlægget sørger bilen for at holde dig der, så længe det er muligt.

Måske det er nemmere at forstå hvorfor, når man kender ladekurven.

 • 35
 • 0

“ Den er selvfølgelig vanvittig hurtig, hvilket hurtigt bliver trættende. Derfor er det standard for mig at sætte styre- og motorrespons i komfort og chill. ”

Jeg ser ofte den her slags udtalelser, og jeg fatter dem ikke. Tror folk, at speederen er en knap med kun to stillinger?

Det fungerer på den måde, at hvis man trykker let på speederen, accelererer bilen langsomt. Jo hårdere man trykker, jo hårdere accelererer bilen. Føreren er i fuld kontrol hele tiden.

Den kraftige acceleration er ikke noget bilen gør på egen hånd, mod førerens vilje.

Jeg kører morfar-kørsel langt det meste af tiden, og jeg har aldrig haft problemer med at modulere speederen.

 • 47
 • 4

Jeg oplevede flere gange, at systemet gav nogle ubehagelig ryk i rattet. Det skete især når en tilkørsel skulle flette ind på motorvejen. Det var som om, at Tesla ikke kendte de uskrevne regler. Om jeg var uheldig, dårlig forberedt eller om det er noget man vænner sig til, skal være usagt.

Funktionen der selv kører fra motorvejen fungerede fint.

Da der er flere læsere her på Motorbloggen, som kører Tesla eller nogle af de andre mærker med lignende systemer, er mit spørgsmål altså: ud over den avancerede lane keeping med adaptiv cruisecontrol, hvor meget bruger I så de mere avancerede funktioner?

Jeg har FSD i min Model 3 og er vældigt glad for den. Jeg bruger det hver dag på min tur fra Holbæk til Ballerup. Bilen klarer (næsten) alt selv og beder mig bare bekræfte når den vil overhale eller af anden grund skifte vognbane. Jeg føler mig en faktor 10 gange mere frisk når jeg ankommer efter køreturen.

Jeg oplever ingen ryk eller andre uforudsigeligheder bortset fra at den tøver ved kø kørsel, hvis den i højre vognbane kører hurtigere end i venstre vognbane. Så skal den lige have et dap med speederen, for at forstå budskabet om at man godt må overhale "indenom" når det er kø kørsel.

Generelt er jeg efter 2½ år blevet så vant til brugerinterfacet at jeg findet det klodset og besværligt at skifte over til vores Leaf. Jeg benytter næsten udelukkende talestyring - som fungere til alt hvad jeg synes bilen skal kunne gøre.

Generelt om elbiler - herunder også Teslaer - er det en dårlig ide at forsøge at hurtiglade ved 50%. Det kommer der aldrig den store oplevelse ud af. Hvis bilen derimod får lov til at styre det selv går det tjept med Teslas superchargere.

Det er den tætte integration mellem ladenetværket og Teslas software i bilen der giver dem det store forspring til de andre fabrikanter. I sommer var jeg på tur fra Bagsværd til Ikast. Kørte på en opladning fra 80% til 12% blandet 110 og 130 motorvej. Da jeg kom frem fik jeg ladert tilbage til 70% på 13 minutter. Frem til 25% gik det med de fakstiske 250kW. Herefter taperede den af til at den lå på 65kW ved 70%. Herfra kørste jeg videre.

Da integrationen mellem bilens software og ladenetværket er det væsentligste for en god elbil oplevelse, forstår jeg ikke hvorfor deltagerne i Ionity netværket ikke får integreret softwaren i deres modeller med deres ladenetværk. De ville være deres væsentligste spring frem mod at indhente Tesla. Så længe de betragter bilen som en separat entitet der skal fyldes energi på ligesom en ICE vil de være bagud.

 • 31
 • 5

Gør du/I jer nogen tanker omkring Depth Of Discharge når bilen køres langt ned i batterikapacitet?

Jeg er ikke sikkerpå jeg forstår hvad du mener - "når bilen køres langt ned i batterikapacitet". Er det når den ældes og kapaciteten falder, eller mener du når ladningsniveauet falder?

Jeg skal fortælle at jeg indtil videre efter lidt over 2 år og 60.000 km ikke har kunnet konstatere et mærkbart fald i rækkevidden på vores Model 3. Jeg har ingen målinger på batteriets tilstand da den endnu ike har været til service.

På vores Leaf som er snart 7 år og har kørt lidt over 90.000 km kan jeg konstatere at en måling viser at den har tabt 10% kapacitet. Det er dog svært at mærke dette i praksis da så mange andre variabler påvirker rækkevidden på en bil med så lille batteri.

 • 13
 • 1

Merprisen for MYP er uforholdsmæssig høj i DK. I Tyskland er priserne hhv. 56990 EUR (423916 DKK) og 63990 EUR (476976 DKK). Når de bliver 6 måneder dernede, kan vi importere dem billigt pga. det tyske statstilskud. Til den tid sprøjter de nok også ud fra Berlin.

Ja, den er dyr, ikke mindst når man f.eks. kan bestille en IONIQ 5 med masser af udstyr og stor batteripakke og spare omkring 100k. Nej, den er ikke lige så hurtig og har heller ikke firehjulstræk, men det kan de fleste helt sikkert godt undvære.

Ps. Helt urelateret - hvem er den person der sidder og giver "thumbs down" til alle kommentarerne? Jeg forstår ikke formålet.

 • 17
 • 5

Hvad mangler du en drejeknap til radioen til? Man kan justere volumen på rattet med en drejeknap og der kan også skiftes mellem kanaler fra rattet. Har du behov for scanne FM-båndet med en drejeknap?

Jeg har standard AP og det fungerer fint. Hele pakken har vi haft på prøve. Automatisk vognbaneskift på motorvejen kunne jeg godt bruge, men det er ikke 29.000 værd for mig. Resten virkede ikke så relevant i daglig brug.

 • 19
 • 2

Har bestilt model y for en lille måned siden efter at have prøvekørt næsten alt SUV på el.. Ioniq 5 blev fravalgt bl.a. pga. bagagerum (alt for lille) og leveringstid.. Når det er sagt så er det min første el bil og blev meget overrasket over, hvor god en oplevelse stort set alle bilerne er!

 • 28
 • 0

Det var som om, at Tesla ikke kendte de uskrevne regler.

-Det finder jeg helt naturligt, det kan man ikke med rimelighed forvente. Der er jo en grund til at de er uskrevne, og den slags varierer alt for meget fra land til land, fra landsdel til landsdel, fra chauffør til chauffør, til at de vil kunne implementeres. En følgerne af fuld autonom kørsel må jo være at vi alle - som i: alle og enhver - begærder os i trafikken efter helt fastlagte regler. Det nødvendiggør jo at de er skrevne. Men det er en interessant diskussion, dog nok lidt OT ift. en testkørsel af en bil.

 • 14
 • 1

@Bjørn. Jeg tænker at det er væsentligt for udbredelsen af elbiler at oplevelsen for brugerne bliver god og integreret mellem bil og ladning - at det handler om mobilitet og ikke bare bilen. Kunne du/Ing ikke lave en artikel omkring Kia/Hyundai, VAG, Merc, BMW's planer for at integreret deres biler med Ionitys netværk som de er medejere af. Det kunne være interessant for diversiteten i markedet og for alle de kommende elbils ejere som ønsker at se på disse mærker?

 • 11
 • 3

Helt enig, men du må også være enig i at det må være grundpræmissen for fuld kørselsautonomi - alternativet er transport i lukkede kredsløb, hvilket selvsagt heller ikke en lavthængende frugt ;-)

 • 0
 • 0

Tesla er ikke længere noget specielt. Deres fordel er deres software platform, men deres kører-assistent systemer regnes ikke ikke længere for at være helt i top. Generelt gør EV at alle biler nærmer sig hinanden, alle får mere eller mindre de samme features, dog implementeret med lidt blandet success. Og så lidt forskel i interiør.

Tesla har mistet forspringet i ladehastighed, 29 minutter for en model Y fra 10-90%. Koreanske folkebiler (Hyundai/Kia) er nede på 18 minutter, da de har en langt bedre lade kurve.

Jeg er en af de gammeldags personer der gerne vil have fysiske knapper, som kan betjenes i blinde. Tesla ejere siger at man bare skal bruge stemmen. Der går nok lidt inden jeg er der.

 • 12
 • 15

En IONIQ 5 Long Range Ultimate (stor batteripakke og største udstyrspakke) koster 399.995kr ifølge deres prisliste. Det er 100k billigere end hvad man kan få en TMY til i dag.

Så skal du også sammenligne med RWD Model Y hvilket vi ikke har en pris på. En Ioniq 5 Long Range Ultimate AWD koster 424.995 og må være det rigtige at sammenligne med når du sammenligner med en AWD version af Model Y.

At tage AWD fra svarer til at tage et hvilket som helst andet tilvalg fra og så kan vi ligeså godt sammenligne med den billigste udgave af Ioniq 5 til 319.995 kr.

Min konklusion er at Ioniq 5 med det samme udstyr er cirka 75.000 kr billigere end Model Y. Men at man kan vælge at gå ned på udstyr og få det endnu billigere, helt op til 180.000 kr billigere. Om det er AWD, stort batteri eller andet du fravælger er op til dig.

Til gengæld har du nogle muligheder med Model Y som simpelthen ikke findes til Ioniq 5. Ladenetværk, bedre autopilot som standard, EAP, FSD etc. Det er ikke essentielt for mange, så kan godt forstå man vælger at spare pengene. Men for mig personligt bliver det en Model Y næste gang.

 • 8
 • 4

Tesla har mistet forspringet i ladehastighed, 29 minutter for en model Y fra 10-90%. Koreanske folkebiler (Hyundai/Kia) er nede på 18 minutter, da de har en langt bedre lade kurve.

Hvis du ankommer med 10% på batteriet til lynladeren, så overhaler Ioniq 5 først når begge biler er nået til 50% batteri. Ham i Teslaen kan køre der eller senest når den når 60-70%. Man vælger ikke at lade til 90%.

Fordelen ved en bedre ladekurve for Ioniq 5 skal holdes op imod fordelen ved adgang til et langt bedre ladenetværk. Det betyder færre omveje og bedre mulighed for at udnytte ladekurven.

 • 17
 • 5

Du har nok købt FSD pakken, men du har ikke FSD. Du har Enhanced Autopilot. Det er slet ikke det samme software.

Tesla har kaget meget rundt i deres markedsføring, desværre.

Han har FSD begrænset til europæisk lovgivning. Han har naturligvis ikke FSD Beta. Enhanced autopilot og FSD er ikke det samme, hellere ikke i Europa. Selvom forskellen pt. ikke er stor. Med FSD kan bilen stoppe for rødt og den giver et ding når det bliver grønt for at minde dig om at det er tid til at sætte i gang. Det får du ikke med EAP.

Der er også nogle forskelle i forhold til summon og auto park? Men de ting bruger jeg ikke, så husker ikke detaljerne.

 • 4
 • 4

@Baldur Norddahl

Så skal du også sammenligne med RWD Model Y hvilket vi ikke har en pris på. En Ioniq 5 Long Range Ultimate AWD koster 424.995 og må være det rigtige at sammenligne med når du sammenligner med en AWD version af Model Y.

Det kommenterer jeg allerede på i mit tidligere indlæg og det er netop udfordringen - TMY RWD eksisterer ikke og spørgsmålet er om den overhovedet kommer? Du kunne få en TM3 RWD for en kort stund, men det er lang tid siden. Mit bud er at rigtig mange er mere interesserede i rækkevidde, pris og andet udstyr end AWD. Dermed er det Teslas problem at de ikke tilbyder en billigere RWD model og dermed mere konkurrencedygtig.

Jeg er enig i at adgang til Teslas SuC netværk er et stort plus, men det forsvinder måske snart da de har sagt de vil åbne det op for andre. Autopilot er også rigtig rar at have. Jeg har ikke prøvet IONIQ 5 så ved ikke hvor god den er, men Tesla er absolut ikke ene om at tilbyde adaptiv fartpilot og lane keeping. Jeg vil mene at det fungerer cirka lige så godt i f.eks. Volvo og Polestar. Det der taler for Tesla er at de udvikler på AP, så den bliver helt sikkert bedre i fremtiden, men hvornår? Der er ærligt talt ikke sket meget med AP her i Europa siden vi fik vores TM3 i marts 2019. Måske kommer der mere fokus på Europa når Giga Berlin begynder at spytte massevis af biler ud.

 • 4
 • 2

Han har FSD begrænset til europæisk lovgivning. Han har naturligvis ikke FSD Beta. Enhanced autopilot og FSD er ikke det samme, hellere ikke i Europa. Selvom forskellen pt. ikke er stor. Med FSD kan bilen stoppe for rødt og den giver et ding når det bliver grønt for at minde dig om at det er tid til at sætte i gang. Det får du ikke med EAP.

Et rigtigt godt eksempel på hvordan markedsføringen fører til totale misforståelser.

Han har ikke FSD, men EAP.

Forskellene på EAP i EU og USA er nogle build flags i EAP stacken. EU er mere restriktivt, men det er EAP begge steder. EAP stopper fint for rødt og dinger for grønt, da genkendelsen af lyskurver blev implementeret for godt 18 måneder siden for amerikanske EAP brugere, længe før FSD Beta kom ud.

Over tid kryber amerikanske EAP features over til EU, men det er stadig EAP.

"FSD" bør kun omtales om den nye software stack der bruges til Full Self Driving og som der kun pt. er tilgængeligt i USA for nogle få tusinde brugere, og som officielt kaldes FSD Beta.

Yderligere forvirring kan opstå, når faktiske FSD Beta brugere skal bruge EAP på motorveje, fordi FSD Beta endnu ikke dækker den funktionalitet.

Tesla bruger "FSD" navnet til at sælge dig FSD Beta, selvom du ikke kan bruge den endnu og må nøjes med EAP.

 • 2
 • 2

I Model 3 er "siddekomforten" bag i på niveau med i Københavns metro, bortset fra at der er langt bedre plads og siddehøjde på Metroens stole. Er Model Y rykket op til noget fungerende, i stedet for discontpladser der føles som billige plaststole?

 • 4
 • 5

Fin bil. Der kommer til at køre mange af dem på vejene. Pudsigt som den på nogle linjer minder lidt om en klassisk Nissan Leaf set lige forfra.

 • 1
 • 0

Forskellene på EAP i EU og USA er nogle build flags i EAP stacken. EU er mere restriktivt, men det er EAP begge steder. EAP stopper fint for rødt og dinger for grønt, da genkendelsen af lyskurver blev implementeret for godt 18 måneder siden for amerikanske EAP brugere, længe før FSD Beta kom ud.

Henrik jeg ved ikke hvor du vil hen med dine selvopfunde definationer, men du kan se forskellen på EAP og FSD her:

https://www.tesla.com/da_dk/model3/design

Enhanced Autopilot

kr. 29.200

Navigate on Autopilot

Automatisk vognbaneskift

Autopark

Summon

Smart Summon

Fuldt selvkørende egenskaber

kr. 58.300

Alle funktioner fra Basis Autopilot og Enhanced Autopilot

Trafiklys- og stopskiltkontrol

Kommende:

Automatisk kørsel i byen

Så nej, EAP har ikke Trafiklys- og stopskiltkontrol. Den funktion er reserveret til dem der har købt FSD.

Alt det der med build flag og hvad ved jeg er noget vrøvl. Den historiske årsag til at Tesla er endt med at have en FSD, der kun har en enkelt funktion ud over EAP, er at Elon Musk fik sat prisen alt for højt, i forhold til hvad man kan i Europa, og for at undgå at pisse alt for meget på dem, der har betalt næsten 60.000 kr (os der købt det tidligt fik det for 50.000 kr), så genopfandt de EAP til halv pris kun til Europa og Kina. De sælger ikke EAP i USA.

 • 4
 • 5

...findes her:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Autopilot

Min Model 3 fra 2019 har Autopilot og Autosteer. Den kan køre af sig selv (man skal holde hånden på rattet), den følger andre biler, den sætter selv i gang når de andre biler sætter i gang, den følger vejens kanter (også når der ikke er synlige hvide striber), den kan fint se lyskryds og stopper også selv. Og jeg har ikke købt nogle softwarepakker.

Den har 2 svagheder: 1: Kamera kan ikke tåle kraftig genskin eller meget mørke - så skal man lige selv overtage. 2: Cykelister med konstant hastighed og retning som vurderes på skærende kurs bliver der bremset pænt hårdt for - så der skal man igen selv lige overtage.

 • 4
 • 0

Et rigtigt godt eksempel på hvordan markedsføringen fører til totale misforståelser.

Han har ikke FSD, men EAP.

Forskellene på EAP i EU og USA er nogle build flags i EAP stacken. EU er mere restriktivt, men det er EAP begge steder. EAP stopper fint for rødt og dinger for grønt, da genkendelsen af lyskurver blev implementeret for godt 18 måneder siden for amerikanske EAP brugere, længe før FSD Beta kom ud.

Over tid kryber amerikanske EAP features over til EU, men det er stadig EAP.

"FSD" bør kun omtales om den nye software stack der bruges til Full Self Driving og som der kun pt. er tilgængeligt i USA for nogle få tusinde brugere, og som officielt kaldes FSD Beta.

Yderligere forvirring kan opstå, når faktiske FSD Beta brugere skal bruge EAP på motorveje, fordi FSD Beta endnu ikke dækker den funktionalitet.

Tesla bruger "FSD" navnet til at sælge dig FSD Beta, selvom du ikke kan bruge den endnu og må nøjes med EAP.

Du kan have ret i at Tesla sælger FSD med løfter de ikke kan "holde" her i Europa. I USA er det en anden sag.

Den helt store forskel og den forklaring jeg har fået af Tesla er, at de Europæiske regler ikke tillader alt det som de USA'nske tillader. Det er derfor for nærværende ikke muligt for Tesla at frigive flere selvkørende funktioner til deres FSD kunder i Europa.

Jeg er klar over at de Europæiske regler baserer sig på en FN aftale (måske ligefrem en standard) omkring selvkørende funktionalitet, men mon ikke den standard lynhurtigt bliver ændret, når de Europæsike bilfabrikanter kommer i gang med selvkørende funktioner i deres modeller.

Jeg så den meget højt reklamerede selvkørende funktionalitet i Mercedes' topmodel. Det er den samme funktiopnalitet som jeg benytter i min Tesla hver dag på vej på arbejde. Jeg er bare ikke begrænset til 60 km/t som Mercedes løsningen. I Teslaen virker den op til 150 km/t.

Hvis det bliver i Storbritanien som Jonson har lovet at man kan benyttes selvkørende biler på motorveje og hovedveje, kunne jeg blive fristet til at køre min FSD Tesla til Storbritanien og prøve alle de mange funktioner. Det kunne være sjovt. Det er i hvert fald tydeligt at Tesla har implementeret de forskellige landes forskelle i love og regler så når du kører over grænsen - fx til Tyskland opfører FSD sig anderledes end i DK

BTW er min Tesla en Model 3 RWD LR med den fulde FSD pakke - og jeg er fuldt bevist om hvad jeg købte den gang jeg bestilte FSD. Dengang var alternativet til FSD alm. AP da EAP ikke kunne købes.

 • 3
 • 5

Men der var godt fyldt op på pladserne og ladningen kom kun kortvarigt op på 70 kW. Det meste af tiden lå den på cirka 50 kW.

Det er ofte beskrevet hvordan kinesisk producerede Teslaer lader meget langsomt uanset hvad man gør. Passer meget godt med din erfaring.

 • 1
 • 3

Alt det der med build flag og hvad ved jeg er noget vrøvl.

Nej, det er afgørende for at forstå forskellen på EAP i EU og USA.

Den historiske årsag til at Tesla er endt med at have en FSD, der kun har en enkelt funktion ud over EAP, er at Elon Musk fik sat prisen alt for højt, i forhold til hvad man kan i Europa, og for at undgå at pisse alt for meget på dem, der har betalt næsten 60.000 kr (os der købt det tidligt fik det for 50.000 kr), så genopfandt de EAP til halv pris kun til Europa og Kina. De sælger ikke EAP i USA.

Hvordan Tesla har sat deres produktside op og hvad de kalder "FSD", har intet at gøre med, hvilke softwarestacks, du har adgang til.

FSD er programkode, som du helt bogstaveligt ikke har adgang til at bruge, med mindre du hører til i beta programmet.

Lysreguleringen for EAP brugere er EAP software. Det er ikke "en lille stump af FSD" du har adgang til. Det er EAP's eget neurale netværk, der kan lave den detektering. Det er lige meget, hvilken programpakke det bliver solgt under.

De sælger ikke EAP i USA.

Det er IKKE korrekt. Når du køber FSD pakken, køber du EAP og en endnu ikke åben adgang til FSD. Du skal bruge EAP software, når du kører på motorvej.

 • 1
 • 1

Jeg så den meget højt reklamerede selvkørende funktionalitet i Mercedes' topmodel. Det er den samme funktiopnalitet som jeg benytter i min Tesla hver dag på vej på arbejde. Jeg er bare ikke begrænset til 60 km/t som Mercedes løsningen. I Teslaen virker den op til 150 km/t.

Jeg gætter på, at du har set noget Level 3-funktionalitet på Mercedes. Det kan på ingen måde sammenlignes med den Level 2-funktionalitet, som vi har på vores Teslaer.

På Level 3 skal du i princippet kunne tage bind for øjnene og først fjerne det, når bilen beder om det. Bilens fabrikant indestår for, at bilen faktisk vil bede dig om det, i så god tid, at du mentalt kan vende tilbage til virkeligheden, få overblik over situationen og reagere hensigtsmæssigt.

Ville du lade din kone køre alene på motorvejen i Teslaen med bind for øjnene?

 • 6
 • 5

Jeg gætter på, at du har set noget Level 3-funktionalitet på Mercedes. Det kan på ingen måde sammenlignes med den Level 2-funktionalitet, som vi har på vores Teslaer.

På Level 3 skal du i princippet kunne tage bind for øjnene og først fjerne det, når bilen beder om det. Bilens fabrikant indestår for, at bilen faktisk vil bede dig om det, i så god tid, at du mentalt kan vende tilbage til virkeligheden, få overblik over situationen og reagere hensigtsmæssigt.

Det Mercedes kalder "Level 3", bliver tidligst til rådighed i 2022, og kun i deres allerdyreste BEV-model (EQS), og det tillader ikke at du kører med bind for øjnene, da systemet holder øje med om du holder øjene åbne (hvilket også kræver at du kigger fremad, omend ikke nødvendigvis på vejen).

https://jalopnik.com/mercedes-benz-claims-...

Rent teknisk, kan jeg ikke se at Mercedes, med det system, kan noget Tesla ikke kan, udover at monitorere chaufførens øjne, og hvis chaufføren ikke reagerer hurtigt nok, stopper den midt i vejbanen, med advarselsblinket tændt!

Da risikoen for alvorlige ulykker med under 60 km/t på motorvejen, under normale (for systemet acceptable) forhold, er meget lille, og systemet kun udbydes til få, meget dyre modeller, kan forskellen udelukkende ligge i at Daimler AG har valgt at tage denne risiko, og bare betale erstatningen, i det omfang der sker skader, for på den måde at kunne kalde sig de første, til at udbyde Level 3.

Dette kunne Tesla med andre ord vælge at tilbyde fra i dag, men har altså valgt at vente indtil FSD har bevist at klare opgaven mindst ligeså sikkert og pålideligt som chaufføren.

 • 10
 • 3

Det Mercedes kalder "Level 3", bliver tidligst til rådighed i 2022, og kun i deres allerdyreste BEV-model (EQS), og det tillader ikke at du kører med bind for øjnene, da systemet holder øje med om du holder øjene åbne (hvilket også kræver at du kigger fremad, omend ikke nødvendigvis på vejen).

Ok. Så er det ikke Level 3.

Men der er ikke nogen, der får mig til at tro på, at Mercedes’ Level 2 er begrænset til 60 km/h. De havde immervæk det, der svarer til Autopilot 2 år før Tesla, og allerede dengang var der ikke nogen 60 km/h begrænsning.

 • 4
 • 7

Ok. Så er det ikke Level 3.

Men der er ikke nogen, der får mig til at tro på, at Mercedes’ Level 2 er begrænset til 60 km/h.

Det er der vel heller ingen, der siger?

Sondringen mellem Level 2 og 3, ligger jo ikke i om du kan have bind for øjnene eller ej, men derimod i om du er fritaget fra active driver supervision (og dermed dit ansvar for kørslen) eller ej.

Daimler har så beregnet at de skadesomkostninger, de kommer til at dække, i denne meget specifikke situation:

 • Kun få % af kunderne.
 • Kun ligeud på motorvej.
 • Kun når hastigheden er under 60 km/h.
 • Kun når bilen kan se at du stadig er et vist niveau af opmærksom.

... vil være så begrænsede, at det er PR-værdien værd at tage ansvaret, så de kan kalde det Level 3.

Det er jo ikke anderledes end hvis Tesla, fra i morgen, fritager alle Model S/X Plaid-ejere med FSD (dvs meget få kunder) fra active driver supervision, når hastigheden er under 60 km/h, ligeud på motorvejen, og de samtidig kan observere et tilfredsstillende niveau opmærksomhed, fordi deres data viser at skadesomkostningerne står mål med PR-værdien.

De havde immervæk det, der svarer til Autopilot 2 år før Tesla, og allerede dengang var der ikke nogen 60 km/h begrænsning.

Ja, det var vel situationen for 7-8 år siden, hvor det var et under i sig selv at Tesla overhovedet kunne masseproducere en bil som Model S, med eller uden autopilot.

I dag er situationen jo den at Daimler ikke er i nærheden af at kunne, hvad Tesla demonstrerer offentligt med FSD Beta, og værdien af sige at den kan noget med autonomi, som Tesla ikke kan, er uden tvivl rigeligt til at erstatte et par knuste kofangere i motorvejskøerne i ny og næ.

 • 11
 • 5

Jeg gætter på, at du har set noget Level 3-funktionalitet på Mercedes. Det kan på ingen måde sammenlignes med den Level 2-funktionalitet, som vi har på vores Teslaer.

På Level 3 skal du i princippet kunne tage bind for øjnene og først fjerne det, når bilen beder om det. Bilens fabrikant indestår for, at bilen faktisk vil bede dig om det, i så god tid, at du mentalt kan vende tilbage til virkeligheden, få overblik over situationen og reagere hensigtsmæssigt.

Ville du lade din kone køre alene på motorvejen i Teslaen med bind for øjnene?

Jeg vil ikke lade nogen køre i vores Tesla med bind for øjnene. Det vil jeg heller ikke gøre i den viste Mercedes EQS (i topudstyr) med deres såkaldte level 3 autonomi.

Grunden til dette er, at jeg har så svært ved at se hvordan level 3 autonomi kan opfylde i trafikken. Du er bagerst i en kø på motorvejen ved 80 km/t. Bilen foran dig katastrofeopbremser/stopper pga tekniskl uheldt eller andet. I samme moment kommer en uopmærksom bilist bagfra med 130 km/t bragende. en kollison er uundgåelig, Hvad skal den autonome level 3 bil gøre for at kalde på din opmærksomhed i "god tid"? Der er mange andre tilsvarende situationer hvor level 3 kravet om "god tid" ikke er muligt. Hændelser sker i nutid og ikke i "god tid"

Jeg kan ikke se hvad den meget omtalte EQS gør anderledes eller bedre end min Model 3 gør eller har gjort de sidste 3-5 år. QES'en er oven i begrænset til 60 km/t på motorvej hvilke trods alt over km, er en relativt begrænset forekommende trafikhændelse.

At Mercedes har installeret to små dioder i rattet, er i mine øjne endnu et eksempel på hvordan de eksisterende fabrikanter prøver at løse udfordringerne med transitionen fra bilfabrikant til leverandør af mobilitet. De traditionelle leverandører forsøger sig med at klistre flere og flere elementer funktioner på deres biler, men de ændrer kun lidt på deres eksisterende tilgang som prooducenter af biler på samlefabrikker. De er helt afhængige af hvilke nye teknologier og produkter underleverandørerne bringer på markedet.

Gode eksempler på traditionelle fabrikanters tilgang var udviklingen af diesel motorerne. HDI diesel kom frem fordi Bosch udviklede løsningen med pumpe og ventiler. Det var ikke hverken Mercedes, VW, PSA eller andre. Tilsvarende eksempel er VWs lancering af ID.3. ID.3 stod som færdigproducerede biler i over et år fordi der var ingen underleverandører der kunne lave det der med "OTA updates". VW måtte selv på banen og opbygge en udviklingsenhed der kunne stå for opgaven.

Tilsvarende for udvikling af batterier. Hvor mange af de eksisterene bilfabrikanter driver på udviklingen af batterier i egne udviklingsenheder? Nej vel, De samarbejder med underleverandører og køber aktier i udviklingsvirksomheder, men driver ikke udviklingen selv.

Et andet godt eksempel på at selve tankegangen hos de traditionelle fabrikanter er "træt" og ude af trit med udviklingen, er at de laver elbiler som enkeltstående entiteter der er uden integration med energinetværket. En lang række af dem er medejere af Ionity ladenetværket. Hvorfor er deres biler ikke integreret med Ionity på samme tætte måde som Tesla har integreret deres biler med Supercharger netværket?

Indtil de traditionelle fabrikanter skifter tankegangen fra at være samlefabrikken i "just in time" regimentet til at være leverandører af mobilitet, vil de være bagud. Deres udvikling er afhængig af underleverandørernes udvikling af nye produkter.

Transitionen handler derfor ikke alene om at lave elbiler, men om at omlægge hele selvforståelsen og økosystemet fra at være en samlefabrik, der designer biler og samler dem af andres komponenter, til at være en teknologisk udviklingsvirksomhed der både udvikler og producerer mobilitetsløsninger og energiteknologier.

Så nej, jeg er ikke imponeret, men det er et godt gjort af Mercedes med deres level 3 mediestunt, det må man give dem.

 • 6
 • 6

Det er ofte beskrevet hvordan kinesisk producerede Teslaer lader meget langsomt uanset hvad man gør. Passer meget godt med din erfaring.

Vrøvl!

De første kinesiske SR+ i Europa ladede ganske rigtigt alt for langsomt, men det blev rettet med en software opdatering efter 4 måneder.

Det, der giver hurtig opladning på en SuperCharger er:

1 - Varmt batteri - bilens navigation starter automatisk opvarmning af batteriet, når bilens navigation sættes til en SuperCharger (eller selv vurderer at en opladning er nødvendig for at nå destinationen). Denne opvarmning starter 15 til 60 minutter før ankomst til SuperChargeren, alt efter kørehastighed og udendørstemperatur.

2 - Batteriets ladeniveau, der helst skal ligge på 5-15% ved ankomst til SuperCharger for en ægte 'lynopladning oplevelse'.

Bemærk at begge kriterier er normalsituationen ved SuperCharging, som primært er tænkt til de lange stræk.

Eneste problem er, at på de gamle V2 SuperChargers deler to opladere én transformer, så SuperCharger 3A og 3B deler strømmen. Derfor får man mere effekt ved at tage oplader 5B, hvis 5A er ledig. De nye V3 SuperChargers, der installeres nu (og dermed er installeret i Ikast og ved Holbæk) har ikke denne udfordring.

SuperChargers virker eminent godt, hvis man lige forstår ovenstående regler. Vores rejser ned i Europa i Tesla'en er en fest!

 • 12
 • 2

Daimler har så beregnet at de skadesomkostninger, de kommer til at dække, i denne meget specifikke situation:

Kun få % af kunderne. Kun ligeud på motorvej. Kun når hastigheden er under 60 km/h. Kun når bilen kan se at du stadig er et vist niveau af opmærksom. ... vil være så begrænsede, at det er PR-værdien værd at tage ansvaret, så de kan kalde det Level 3.

Undskyld at jeg må sige det, men i rammer fuldstændig forbi målskiven her. Tesla (og tidligere systemer fra Daimler) implementere UNECE regulering nummer 79 som omhandler Advanced Driving Assist Systems eller ADAS. Det nye er at de vil implementere UNECE regulering nummer 131 som omhandler Automated Lane Keeping Systems eller ALKS

For dem der måtte være særligt interesseret er her links til reguleringeringerne:

Regulering 79 (ADAS punkt 5.1.6): https://unece.org/fileadmin/DAM/trans/main...

Amendment 1: https://unece.org/fileadmin/DAM/trans/main...

Amendment 2: https://unece.org/fileadmin/DAM/trans/main...

Amendment 3: https://unece.org/sites/default/files/2021...

Regulering 131 (ALKS): https://unece.org/fileadmin/DAM/trans/main...

I EU er det på ingen måde op til fabrikanten selv at beregne risici, sådan som Søren skriver ovenover. Det er i UNECE regi at man har bestemt at en bil, der er godkendt efter regulering 131 skal være begrænset til 60 km/t og alle de andre ting. Det er det vi til dagligt kalder typegodkendelse og det betyder at Daimler skal stille op med en bil, der har systemet installeret og så skal det typegodkendes. Det samme gælder for Tesla.

Reguleringerne indeholder også krav til hvordan et system skal typegodkendes. Der er test der skal bestås etc.

Jeg kan ikke se hvad den meget omtalte EQS gør anderledes eller bedre end min Model 3 gør eller har gjort de sidste 3-5 år. QES'en er oven i begrænset til 60 km/t på motorvej hvilke trods alt over km, er en relativt begrænset forekommende trafikhændelse.

Forskellen er at vores Tesla kun kan køre efter regulering 79 med ADAS. Den nye EQS kan naturligvis også køre regulering 79 ADAS men den kan også køre regulering 131 ALKS. Og det kan Tesla ikke.

Med ALKS kan du se TV, streame, læse en bog, læse avisen, arbejde på computer etc. Kravene til dig er beskrevet i sektion 6.1.3 som starter med: "The system shall detect if the driver is available and in an appropriate driving position to respond to a transition demand by monitoring the driver". Du må ikke sove, du skal side i føresædet og kunne overtage kontrol med bilen, men behøver derudover ikke se ud igennem forruden eller følge med i trafikken. Systemet skal overvåge at du ikke sover etc.

Begrænsningerne for denne første udgave af ALKS er max 60 km/t og kun motorvej. Tyskerne arbejder hårdt på at få det ændret til 130 km/t. Imod taler at ingen fabrikant har fået typegodkendt et ALKS system til 60 km/t og nogle vil se det virke først ved lavere hastighed.

Jeg bemærker at Tesla ej heller har et ALKS system som beskrevet ovenfor i USA.

 • 8
 • 2

Vrøvl!

Nej! Alle de tests jeg har set af TY i Europa kommer frem til samme resultat.

Eneste problem er, at på de gamle V2 SuperChargers deler to opladere én transformer, så SuperCharger 3A og 3B deler strømmen. Derfor får man mere effekt ved at tage oplader 5B, hvis 5A er ledig. De nye V3 SuperChargers, der installeres nu (og dermed er installeret i Ikast og ved Holbæk) har ikke denne udfordring.

Hvis en Tesla Y kan reelt kun kan lade hurtigt 2 steder i dk kan det selvfølgelig være grunden til at folk konkluderer de lader langsomt.

Skal det virkelig forestille at være brugervenligt og state-of-the art at man skal kende mk-version på de enkelte ladere for at kunne regne ud hvornår man når frem til tante Olgas 90års fødselsdag?

 • 2
 • 19

"De sælger ikke EAP i USA"

Det er IKKE korrekt. Når du køber FSD pakken, køber du EAP og en endnu ikke åben adgang til FSD. Du skal bruge EAP software, når du kører på motorvej.

@Henrik Mikael Kristensen

Enhver kan gå ind på tesla.com, vælge USA som land og se at man ikke kan vælge Enhanced Autopilot som tilvalg. Og så gøre det samme men vælge Danmark som land og konstatere at man kan vælge Enhanced Autopilot som tilvalg.

Det er et faktum at Tesla ikke sælger Enhanced Autopilot i USA. De sælger kun den fulde pakke. I Danmark kan du vælge mellem EAP til 29.200 kr og FSD til 58.300 kr. Og de to ting giver ikke eksakt de samme funktioner, da du kun får "Trafiklys- og stopskiltkontrol" med det sidste. At man så kan mene at det er lidt meget for den ene funktion er så noget andet.

Du bliver ved at modsige ting, som enhver bare kan hoppe over på tesla.com og tjekke for sig selv. Jeg ved ikke hvordan man skal kunne debattere med sådan en person.

Præcis hvad der er i EAP pakken har i øvrigt ændret sig temmeligt meget med tiden. Den ide om at vi ikke skal kalde FSD på motorvej for FSD men for EAP giver ikke mening. Det er ikke mere end et par år siden at EAP betød at man havde købt HW2 i stedet for HW1. Da jeg købte FSD var der stadig noget der hed EAP i USA men det var noget helt andet, end det der er EAP i dag.

Jeg tror der hvor vi er helt uenige, er at du mener at EAP er en teknisk betegnelse, hvor jeg mener at det er ren marketing. Tesla beslutter kommercielt og ikke teknisk, hvad der til enhver tid bliver kaldt hvad. Det virker også til at du måske mener at EAP skal være betegnelsen for det "gamle" system modsat "FSD Beta" der er det nye. Men den falder til jorden når FSD Beta koden bliver sat i produktion på motorvej. Snart kører vi rundt med FSD Beta kode på motorvej her i Danmark, og systemet kan stadig ikke mere end det kan idag (men er måske bedre på andre måder). Og dem der har købt EAP har stadig kun EAP også selvom det er FSD Beta kode der kører bilen.

 • 4
 • 4

Jeg har efterhånden kørt 40.000 km i en Tesla 3 LR og besøgt Norge,Sverige, Tyskland,Holland ,Belgien og Frankrig og kan ikke genkende billedet af at det tager lang tid at lade. 6.000-7.000 km er med trailer..

Af alle de gange jeg har besøgt en superlader har jeg kun måtte vente 5 minutter, flere gange har jeg kunne lade uden at tage trailer af

https://nordicgliding.com/verdensrekord-ti...

Bilen er ikke med LFP batterier, men dem som kender med en Tesla med LFP har ikke noget problem med at lade.

 • 11
 • 2

Hvis en Tesla Y kan reelt kun kan lade hurtigt 2 steder i dk kan det selvfølgelig være grunden til at folk konkluderer de lader langsomt. Skal det virkelig forestille at være brugervenligt og state-of-the art at man skal kende mk-version på de enkelte ladere for at kunne regne ud hvornår man når frem til tante Olgas 90års fødselsdag?

Undskyld - jeg var ikke klar over at det skulle forklares mere pædagogisk:

Bilen lader super hurtigt, også på V2 ladere. Jeg kørte fra Linz i Østrig til Hillerød med 3 opladninger (26 min, 21 min og 19 min) - alle på V2 ladere og med en hastighed på 140-160 km/t, hvor det var lovligt. Med til historien hører dog at vi havde en hotelovernatning ved Berlin, hvor bilen kunne lade én ekstra gang imens vi sov.

Bilens navigation indregner naturligvis automatisk alle ladestop og dens ETA er utroligt præcis - med mindre der sker uheld eller andet uventet på ruten.

Selv hvis tante Oda bor meget langt ude på landet skal bilen nok få dig frem.

Jeg ved godt, at det er svært at acceptere, men langt de fleste Tesla ejere har en kæmpe optur over deres bil og glædes over den hver dag. Du får i hvert tilfælde svært ved at overbevise mig om, at jeg skal være ked af min bil, uanset hvor meget du ved om Tesla :-)

 • 26
 • 2

Hvis en Tesla Y kan reelt kun kan lade hurtigt 2 steder i dk kan det selvfølgelig være grunden til at folk konkluderer de lader langsomt.

Skal det virkelig forestille at være brugervenligt og state-of-the art at man skal kende mk-version på de enkelte ladere for at kunne regne ud hvornår man når frem til tante Olgas 90års fødselsdag?

Nu har vi både en Model 3 RWD LR (2,5 år) og en Model Y AWD i 2mdr.

Jeg har prøvet dem begge på både version 2 og version 3 superchargers og kan ikke registrere nogen mærkbar forskel på deres lade hastighed på de respektive superchargers.

Ja der er forskel op hvad du kan lade med på en version 2 og en version 3 supercharger. Det skulle der vel også gerne være. Eller ville Tesla have hvilet på laurbærene, og det kan man vist ikke beskylde dem for.

Vi har i de 2,5 år med vores model 3 været på ferier, sommerture ned gennem Europe og nordpå til Norge på ski. Ligeledes mange weekendture til venner og familie i Jylland. I 1 tilfælde har vil måtte vente på at få plads ved en supercharger. Det var i Middelfart. Efter 5 minutter kom vi til. Så alt i alt fungerer det bare med Teslas økosystem og infrastruktur

 • 14
 • 2

I EU er det på ingen måde op til fabrikanten selv at beregne risici, sådan som Søren skriver ovenover. Det er i UNECE regi at man har bestemt at en bil, der er godkendt efter regulering 131 skal være begrænset til 60 km/t og alle de andre ting.

Ud fra hvilke kriterier godkender UNECE så bilen efter reg. 131, hvis ikke det er risici, og hvis det er risici, hvordan beregner UNECE så risici i en Tesla på FSD 10.3 vs. en Mercedes EQS?

For vi er vel enige om at i hvert fald førstnævnte er i stand til at følge følge trafikken på en lige motorvej med under 60 km/t, og også reagere på de omkringkørendes hastighedsændringer og manøvrer, med alt for lav fejlrate, til at det lige kan bedømmes ud fra en test?

Og uanset om UNECE godkender bilen, så er der risici (som fabrikanten uden tvivl kender bedre end UNECE), og der vil helt sikkert ske uheld med systemet, som det så er fabrikanten, og ikke chaufføren, der har ansvaret for.

Fra det punkt hvor bilen har det krævede hardware og dertil indrettede software, og evt. i stand til at bestå en given test, er det stadig op til fabrikanten at vurdere om systemet er pålideligt nok til at han selv tør tage det ansvar.

Det er sådan set den del af sagen, Allan og jeg diskutterer.

Jeg bemærker at Tesla ej heller har et ALKS system som beskrevet ovenfor i USA.

Med det mener du vel sensoren, til at monitorere chaufføren?

Som jeg skrev kan Tesla naturligvis ikke opfylde kravet, uden at have en sensor, der kan monitorere om chaufføren er vågen og til rådighed, og det ved jeg ikke hvor mange af de eksisterende Tesla'er, der har, men nogle har i hvert fald: https://www.cnbc.com/2021/05/28/tesla-star...

Hvorvidt NHTSA så vil anderkende at Tesla's sensor suite er tilstrækkelig, er så en anden sag, for de har netop ansat en Senior Advisor, som er storaktionær, og (indtil i sidste uge) bestyrelsesmedlem i Veoneer (svensk Lidar-producent), og har brugt de sidste to år på at udtrykke sin personlige foragt for Tesla og Elon Musk på Twitter - så det er jo lidt op ad bakke.

 • 9
 • 2

Du bliver ved at modsige ting, som enhver bare kan hoppe over på tesla.com og tjekke for sig selv. Jeg ved ikke hvordan man skal kunne debattere med sådan en person.

Som sagt, grupperingen af de produkter de sælger har ikke ret meget at gøre med, hvilke softwarestacks de bygger internt.

EAP er bygget på andre principper end FSD, men EAP stack'en bruges i både EAP og FSD produktet, plus EAP stacken har enkelte build flags, som ikke er slået til for den billige udgave.

Præcis hvad der er i EAP pakken har i øvrigt ændret sig temmeligt meget med tiden.

Fordi EAP er udbygget lidt over tid.

Den ide om at vi ikke skal kalde FSD på motorvej for FSD men for EAP giver ikke mening.

Det er altså ikke korrekt. Det er kun EAP programkoden, der kører, når du kører på motorvej.

Når EAP programkoden kører, og du kører på motorvej, skal du holde øje med vejen, med udrykningskøretøjer, sætte hænderne på rattet, holde øje med holdende biler, osv., fordi det er begrænsninger, der eksisterer i EAP stack'en, og dem kan man ikke komme ud over, pga. EAP's design. EAP kan ikke stoppe og finde en anden rute, dreje ind på en sidevej, osv. for det kommer den aldrig til at kunne.

Alle disse begrænsninger kan og skal FSD stack'en over tid eliminere.

Hvis din Tesla har det Tesla kalder "FSD" pakken, og kører op bag i en holdende bil på motorvej, fordi det er en kendt svaghed I EAP's design, så er det ikke FSD stack'ens skyld, også selvom du er en af de få der har FSD Beta installeret, for den programkode kører slet ikke, når du kører på motorvej.

Men det er noget pressen og diskussionsgrupper blander sammen konstant, og det er noget, der har stillet FSD stack'en i et negativt lys, helt ufortjent.

Det er derfor jeg er rigtigt ked af, at folk kalder EAP for FSD, for de to stacks har intet med hinanden at gøre. De blev skilt ad for flere år siden og bruger slet ikke kameraer og sensorer på samme måde.

Det er som at beskylde Linux for Windows problemer.

Og når folk siger, at de har købt "FSD" og kører med "FSD" her i Danmark, så hjælper det ikke diskussionen.

Jeg håber, det er forståeligt.

Planen er at over tid skal EAP fases ud, da FSD kan overtage EAP's opgaver. Hvordan Tesla så vil sælge produktet til den tid, får vi at se.

 • 3
 • 2

Som jeg opfatter det kigger Henrik på teknikken mens Baldur kigger på markedsføringsmaterialet ... (og jeg har ingen anelse om, hvad der er rigtigt).

 • 2
 • 1

Det nye er at de vil implementere UNECE regulering nummer 131 som omhandler Automated Lane Keeping Systems eller ALKS

For dem der måtte være særligt interesseret er her links til reguleringeringerne:

Regulering 79 (ADAS punkt 5.1.6): https://unece.org/fileadmin/DAM/trans/main...

Amendment 1: https://unece.org/fileadmin/DAM/trans/main...

Amendment 2: https://unece.org/fileadmin/DAM/trans/main...

Amendment 3: https://unece.org/sites/default/files/2021...

Regulering 131 (ALKS): https://unece.org/fileadmin/DAM/trans/main...

Forskellen er at vores Tesla kun kan køre efter regulering 79 med ADAS. Den nye EQS kan naturligvis også køre regulering 79 ADAS men den kan også køre regulering 131 ALKS. Og det kan Tesla ikke.

Baldur - jeg er endnu ikke nået så langt, at jeg har læst alle dine links grundigt nok igennem, men så vidt jeg umiddelbart kan se, handler regulation 131 udelukkende om AEBS.

Som indledningen præciserer:

"Regulation No. 131

Uniform provisions concerning the approval of motor vehicles with regard to the Advanced Emergency Braking Systems (AEBS)"

Jeg kan ikke få øje på noget i denne regulation, som Tesla ikke allerede kan opfylde, så hvad overser jeg?

Jeg finder heller ikke noget i dine 5 links, som er omtalt som "Automated Lane Keeping System" eller "ALKS", så du har muligvis ikke fået det relevante link med i farten ?

 • 1
 • 1

Ud fra hvilke kriterier godkender UNECE så bilen efter reg. 131, hvis ikke det er risici, og hvis det er risici, hvordan beregner UNECE så risici i en Tesla på FSD 10.3 vs. en Mercedes EQS?

Det kan du læse i annex 4 og annex 5 i regulering 131. Det er baseret på en masse dokumentation der skal leveres og på en række test, der alle skal klares. Lige nu er status, at jeg kan sætte mig ud i bilen og køre ud til nærmeste motorvejsfletning ved Ishøj og se at den vil fejle en sådan test.

Jeg ved ikke hvorfor Tesla ikke sørger for at komme helt i mål. Det virker ikke som om det er store ting der mangler. Ved Køgebugt Ishøj sydgående fra Holbæk er der et spor der pludselig bliver meget bredt. Det forvirrer også mange mennesker. Men ikke desto mindre er det et eksempel på hvor den fejler og den gør det hver gang. Et andet eksempel er Ishøj i nordgående retning, hvor vejstripperne indtil for nyligt var meget slidte. Det fik den til at trække ud midt mellem de to vejbaner - også selvom det ville medføre en kollision. Eller tør man nævne udrykningskøretøjer parkeret på tværs af vejbanen?

UNECE er ikke baseret på risici. Det er baseret på at de skal igennem en række standardiserede test og derudover en real world test. Hvis de eksempelvis kender til et sted som Ishøj, så vil de naturligvis køre derud og tjekke om det er ok. Standardtest er sådan noget med at parkere en oppustet balonbil i et sving og tjekke om bilen stopper etc.

Jeg ved ikke med Mercedes, men lige nu er der én helt overvejende grund til hvorfor Tesla ikke har leveret et ALKS system: de er ikke klar. Systemet kan ikke bestå testen.

Jeg bemærker i den forbindelse, at selvom FSD Beta er ekstremt imponerende, så har hellere ikke det system vist at det kan klare længere ture uden fejl. Tesla synes at satse på at få flest mulige features implementeret modsat at få systemet fejlfrit og godt nok til at kunne køre uden overvågning.

Angående hardware, så er alle Tesla Model 3 og Y klar samt Model S raven og senere. Det er ikke hardware der stopper Tesla i at implementere ALKS. I forbindelse med FSD Beta har de implementeret overvågning af føreren via det interne kamera, så også den del har de styr på. Der er ikke noget ud over software, som forhindrer at jeg modtager en opdatering i nat på ALKS til min bil. Givet at jeg har betalt for FSD så synes jeg måske det er noget de skylder at levere.

 • 4
 • 1

DET holdt op imod at skulle høre "dingeriet" hver gang lyset skifter - - nej vel.

Den siger kun noget hvis du ikke kører. Det er ligesom et dyt fra dem bagved, bare lidt hurtigere og uden skammen ved at være ham der bliver dyttet af :-).

Vi kan hurtigt blive enige om at det ikke er en funktion du vil betale penge for og da slet ikke næsten 30.000 kr. Men det er faktisk smart at den "vækker" dig hvis du er blevet distraheret. Det kan der være så mange årsager til og der er ikke noget specielt farligt ved det så længe det kun er imens du holder for rødt.

 • 13
 • 4

Den siger kun noget hvis du ikke kører.

Det er sku smart. Så kan mennesket bruge tiden mere fornuftigt og effektivt ved den computer de har valgt at medbringe eller som er installeret i bilen.

For mig er det mest navigatoren jeg bruger mens jeg holder stille ved rødt eller i kø kørsel.

 • 2
 • 7

Man skal som bekendt ikke kigge direkte på lyskurven, men forbi den, så lyset er i det perifere synsfelt, hvor man reagerer langt hurtigere på bevægelse.

 • 0
 • 2

Jeg har efterhånden kørt 40.000 km i en Tesla 3 LR og besøgt Norge,Sverige, Tyskland,Holland ,Belgien og Frankrig og kan ikke genkende billedet af at det tager lang tid at lade. 6.000-7.000 km er med trailer..

Tak for linket til de superinteressante elbilsartikler på Nordicgliding.com

I artiklen fra 20/10/2020, https://nordicgliding.com/men-hvad-med-rae... hvor din (nu forhenværende) Skoda Octavia 1,6 TDI DSG er fossil referencebil, opgives forbruget med svæveflytrailer til 16 km/l.

Med en campingvogn på slæb skal man nok være glad for bare 12 km/l, og rækkevidden for elbilerne bliver nok også kun 3/4 med campingvogn, og endnu mindre med bådtrailer, der er langt fra aerodynamisk.

 • 1
 • 1

Det er sku smart. Så kan mennesket bruge tiden mere fornuftigt og effektivt ved den computer de har valgt at medbringe eller som er installeret i bilen.

For mig er det mest navigatoren jeg bruger mens jeg holder stille ved rødt eller i kø kørsel.

Hvad smart er det dog ved det? Når du sidder bag rattet i trafikken skal din opmærksomhed naturligvis være rettet mod trafiklæsning. Tror endda at det er en ret god ide når man kører elcykel.

Trafikanter som sidder og bruger omtalte skærme, selv ved rødt lys kan heldigvis idømmes en bøde OG få et klip i kortet. Opmærksomhed er nu engang forudsætning nummer et for at vi kan færdes sikkert.

 • 5
 • 8

Det næste et vel at man installerer en skærm på rattet, så man kan se Netflix undervejs og være trafikalt bevidsløs imens. Tsk - tsk.

Der er vist gået 'gamle sure mænd' i tråden?

Hvis du vil se Netflix imens du kører bil, så skal du ikke vælge en Tesla. De ingeniører der laver bilen har mærkeligt nok tænkt sig en lille smule om og sikret at al visuel underholdning er slået fra, når bilen IKKE er parkeret. Tænk hvad der ikke er muligt med dagens teknologi!

Bing-lyd, hvis man ikke starter bilen for grønt lys? Du har aldrig haft brug for det og derfor er det dumt - naturligvis!

Adaptiv fartpilot med kollisionshindring? Du er aldrig kørt op i bilen foran, så fuldstændigt ubrugeligt.

Lane-keeping, der holder dig i sporet, hvis du skulle falde i søvn eller få pludselig sygdom. Har aldrig haft brug for det - det kan spares væk.

Sikkerhedsseler, der holder dig i bilen ved voldsomme uheld? Aldrig haft et voldsomt uheld, så bare nymodens pjat!

Advarselstrekant? Ha!

Du skal da helt klart vælge en bil til dine behov. Der er mange penge at spare på det, du vurderer at du ikke har haft brug for før...

Vi andre tillader at flytte os lidt med teknologien imens - OK?

 • 26
 • 3

Tesla har mistet forspringet i ladehastighed, 29 minutter for en model Y fra 10-90%. Koreanske folkebiler (Hyundai/Kia) er nede på 18 minutter, da de har en langt bedre lade kurve.

@Povl H Pedersen.

Hvis vi vil sammenligne ladekurver skal vi selvfølgelig kigge på samme tal, f.eks 10-80%.

Men måske det er mere relevant at kigge på ladekurver som funktion af samlet transport tid fra A til B inklusive ladetid undervejs.

Hyundai/Kias 18 minutter gælder 10-80% og kun under optimale forhold.

Og det er lige det med de optimale forhold hvor Tesla skiller sig ud, for bilen kan selv finde ud af at tilsikre batteriet ankommer til ladestanderen i det rigtige temperatur område klar til lynladning (Battery pre conditioning)

For Hyundai/Kia skal chaufføren selv tilsikre at batteriet hverken er for koldt eller for varmt når det ankommer til en ordenlig ladestander 150KW og op.

Det kommer til at kræve megen øvelse at få styr på kørestil vs optimal batteri temperatur, men man kan godt hvis man gider.

Rent elbil teknisk er Tesla stadigt den bedste.

At jeg stadigt vil have en EV6 frem for en Tesla skyldes at jeg ligger vægt på andet end ladekurver på lange køreture.

Jeg har på ingen måde "mentale problemer" omkring at bilen nogle gange vil lade langsommere end hvis der altid var tilsikret optimale batteri forhold.

 • 6
 • 1

Der er vist gået 'gamle sure mænd' i tråden?

Ja, sådan går det ofte, især når emnet falder på elbiler, så bliver selv ingenører nogle endnu mere sure gamle vrisne konservative folk og er gode til at udtale sig om ting de ikke har nogen viden eller praktisk erfaring med.

Den største forskel fra fantasiens verden til virkeligheden, ser jeg ofte med den store fokus på ladehastigheder og hvor lille betydning det har i hverdagen. Selv går der måneder imellem jeg har brug for at lade undervejs, og når det sker, er det en velkommen pause. Jeg har kollegaer som også var meget fokuseret på hvor lang tid det tager at lade, delvist forståeligt da de bor i lejlighed. Men da vi har en overflod af 11kW lader på arbejdet, er det ikke et problem. En enkelt har endnu efter flere måneder, ikke ladet sin bil andre steder end på arbejdet. Jeg må erkende at jeg sjældent læser kommentar sporene efterhånden, for meget pladder og for lidt fakta.

 • 15
 • 0

Der er vist gået 'gamle sure mænd' i tråden?

Hvis du vil se Netflix imens du kører bil, så skal du ikke vælge en Tesla. De ingeniører der laver bilen har mærkeligt nok tænkt sig en lille smule om og sikret at al visuel underholdning er slået fra, når bilen IKKE er parkeret. Tænk hvad der ikke er muligt med dagens teknologi!

Bing-lyd, hvis man ikke starter bilen for grønt lys? Du har aldrig haft brug for det og derfor er det dumt - naturligvis!

Adaptiv fartpilot med kollisionshindring? Du er aldrig kørt op i bilen foran, så fuldstændigt ubrugeligt.

Lane-keeping, der holder dig i sporet, hvis du skulle falde i søvn eller få pludselig sygdom. Har aldrig haft brug for det - det kan spares væk.

Sikkerhedsseler, der holder dig i bilen ved voldsomme uheld? Aldrig haft et voldsomt uheld, så bare nymodens pjat!

Advarselstrekant? Ha!

Du skal da helt klart vælge en bil til dine behov. Der er mange penge at spare på det, du vurderer at du ikke har haft brug for før...

Vi andre tillader at flytte os lidt med teknologien imens - OK?

Lad mig lige plotte mig ind; Jeg køber mig nok en elbil om nogle år, når jeg kan få den til den rigtige pris - - som i kontant, ganske som jeg har gjort i årtier.

Jeg er som nævnt prisbevidst så jeg vil betale for de ting jeg ønsker mig, mens jeg ikke ønsker at betale for ting jeg ikke ønsker mig. Kan I følge mig?

Min elbil vil derfor være brugt og batteriet skal være så godt som nyt. Til gengæld behøver jeg ikke alsken selvkørefærdigheder, da jeg ønsker at køre bilen selv, jeg skal ikke bare transporteres. Hvis jeg skal se TV bliver det hjemme i min egen stue, ikke i bilen. Jeg er allerede plaget af ”bing”-lyde i min nuværende BMW, og jeg frygter at det bliver værre i nyrere biler, så det lyder som hos McDonalds' i myldretiden. Hvem kan dog ønske sig dette?

”Lane-keeping hvis jeg skulle falde i søvn”? Hvis jeg er søvnig eller har drukket, så kører jeg ikke bil, sådan prioriterer jeg sikkerhed. Med lane-keeping skal man vel i uendelighed sidde og ”forhandle” med bilen om at overhale, flette og være smidig i trafikken. Nok lettere at gøre det selv. Kunne jeg pludselig blive syg og ikke nå at bremse ned? Tjah – og der kunne falde en meteorit ned foran bilen, - men nogle gange satser jeg vel.

Til gengæld ville jeg da finde indbyggede jacks og centermøtrikker interessante. Kunne være fedt at kunne vælge dagens hjul med minimal besvær.

B.t.w. - disse betragtninger ville også gælde for nye benzinbiler, bortset fra det så godt som nye batteri.

 • 1
 • 16

Lidt erfaring fra en IKKE vrissen. Vi ville skifte til en højere bil med højere indstigning end gammel bil, som dog var højere en Tesla 3. Faldt over en elbil, som vi købte ubeset. Vi kunne ikke drømme om hverken USA bil eller kinøjserbil, men kører i kendt tysk kvalitet. Det er såre enkelt. Stige ind, sætte i regen gear og bilen kører. Alt computergøgl er unødvendig. Vi kører næsten kun med acc og gps, og føler tryghed ved at kunne følge gps lige foran øjnene. Kan anbefale elbil, hvis man vil betale det, det koster, og få opsat ladeboks i din garage. Vi har helt glemt, hvordan det er at stå i regn og blæst og tanke diesel.

 • 6
 • 0

Med lane-keeping skal man vel i uendelighed sidde og ”forhandle” med bilen om at overhale, flette og være smidig i trafikken.

Ja, man kan vel ikke forvente, at du sætter dig ind i tingene, før du kommer den den gamle, sure jeg- vide-bedst kritik.

Men det er noget vås - man skal bare bruge blinklyset ved vognbaneskift, og det skal man jo alligevel på motorvejen - og på landevejen er det en udmærket ide, så den indvending er skudt heeelt ned.

Når man så kører ligeud i en bane igen, slår systemet atter til.

Det er faktisk ret behageligt at køre med - især kombineret med adaptiv fartpilot. Men man får selvfølgelig ikke småbørnsoplevelsen af at køre småræs mod alle de andre og føle sig som en fandens karl. Men det er jo heller ikke alle, der henter deres identitet der.

Hvis jeg er søvnig eller har drukket, så kører jeg ikke bil, sådan prioriterer jeg sikkerhed.

Den sædvanlige attitude hos bilister med alt for stor selvtilstrækkelighed. "Jeg laver aldrig fejl, så ingen brug for sikkerhed mod det for mig".

 • 10
 • 3

Det er ikke en umulig hypotese, at trafikanter der hævder at de "aldrig laver fejl" er mere af den type, at de aldrig opdager, at de laver fejl, hvadenten deres sanseråd er utilstrækkeligt, eller at trafikreglerne ses mere som anbefalinger.

Det tror jeg, du har helt ret i. Det er den farligste type bilister, som fx kan finde på at påstå, at hastighed ingen betydning har for sikkerheden, og at det er helt forsvarligt at køre 250 km/h på en tysk motorvej - "Fordi vi er så dygtige bilister".

 • 8
 • 4

Min elbil vil derfor være brugt og batteriet skal være så godt som nyt

Tja, du kommer nok til at vente længe, da batterierne i modsætning til myten hos klimagrisene holder lige så længe som bilen...

Toyota kommer nu med batterigaranti på 10 år eller 240.000 kilometer (hvor batteriet som minimum stadig har 90 procent af sin oprindelige kapacitet til rådighed) - så de forventer jo nok, at batteriet holder endnu længere.

Andre vil sikkert snart følge efter med længere garanti end nutidens standard på 8 år, fordi det er en væsentlig konkurrenceparameter - og fordi problemet med batterislid er stort set ikke-eksisterende i det virkelige liv.

 • 6
 • 4

I artiklen fra 20/10/2020, https://nordicgliding.com/men-hvad-med-rae... hvor din (nu forhenværende) Skoda Octavia 1,6 TDI DSG er fossil referencebil, opgives forbruget med svæveflytrailer til 16 km/l.

Med en campingvogn på slæb skal man nok være glad for bare 12 km/l, og rækkevidden for elbilerne bliver nok også kun 3/4 med campingvogn, og endnu mindre med bådtrailer, der er langt fra aerodynamisk

Det er helt korrekt , aerodynamisk udformning har en stor betydning for den maksimale distance man kan kører. Det største betydning for rejse hastigheden er dog ladehastigheden, til og afkobling af trailer hvis man ikke kan komme til stikket og tiden for at komme af og på motorvejen og til ladestationen.

Men selv på trods af de begrænsninger, så kan det lykkedes at køre med elbil og trailer på tværs af den halve Europa uden af blive væsentligt forsinket. Så der går nok ikke så lang tid før man ser elektriske sættevogne gøre det samme.

 • 8
 • 0

Andre vil sikkert snart følge efter med længere garanti end nutidens standard på 8 år, fordi det er en væsentlig konkurrenceparameter - og fordi problemet med batterislid er stort set ikke-eksisterende i det virkelige liv.

Hvis noget burde indføres, burde det være en standard for at måle batteriets kapacitet, alder og hvor mange ladecykler det har været igennem, gennem en 3. parts måling, ligesom når man får checket bremserne til eftersyn.

Det behøver ikke være mere end nogle nøgletal til at afgøre, om man er ved at købe en bil, hvor batteriet er blevet mishandlet og dømmes til at have uacceptabel rækkevidde om nogle år.

Det kan også hjælpe til at prissætte bilen, hvis man vil have den billigste elbil og har det ok med at rækkevidden måske i værste fald kun er 60% af den originalt specificerede.

 • 5
 • 0

Det er den farligste type bilister, som fx kan finde på at påstå, at hastighed ingen betydning har for sikkerheden, og at det er helt forsvarligt at køre 250 km/h på en tysk motorvej

Jeg ved selvfølgelig hvem Jan stikker til, så jeg vil blot gøre opmærksom på at man aldeles lovligt kan køre med 250 Km/t på mange tyske autobahn-strækninger. Det er der mange der gør i dette øjeblik uden at der sker ulykker. Faktisk er det end ikke ulovligt at fjerne begrænsningen for mange biler ved 250 Km/t, så man kan køre hurtigere. Tricket er at afpasse hastigheden efter forholdene. Det er der så en del danske sure mænd i grå morfar nuancer som ikke kan rumme.

 • 1
 • 16

Tja, du kommer nok til at vente længe, da batterierne i modsætning til myten hos klimagrisene holder lige så længe som bilen...

Hmm - fik du ikke vendt denne argumentation 180 grader rundt?

Ja jeg ved godt at jeg bliver nødt til at forklare dig det igen; Jeg efterspørger et batteri i min fremtidige brugte elbil som virker som næsten nyt. Hertil skriver du minsandten at jeg kommer til at vente længe på det - - - fordi det allerede er tilfældet. Ehh - - was?!

 • 0
 • 16

aldeles lovligt kan køre med 250 Km/t på mange tyske autobahn-strækninger

Det er ikke mange længere og den offentlige anbefaling er stadig 130 km/t selv på de strækninger. Kører du hurtigere har du bevisbyrden i et uheld. Selv Tyskerne har indset at hastigheder på 200+ km/t er åndssvagt, de tør bare ikke tone helt rent flag pga deres bilindustri (endnu).

Over 200 km/t i en ellert er til grin pga rækkevidde, det du vinder ved hastighed taber du i ladetid. Det eneste du opnår ved at købe en 200+ ellert er at dine dæk bliver hundedyre 😆.

 • 10
 • 0

Som Tesla Model 3 og Model Y (ca 250 km/t). ;-)

Bjørn Nyland lavede engang en test på autobahn med en Tesla model 3 hvor de målte rækkevidde som funktion af hastighed. Jo hurtigere du kører, jo mere tid bruges på opladning men kortere tid på vejen. Kurverne krydser ved cirka 200 km/t, det vil sige op til 200 km/t sparer du samlet set tid ved at køre hurtigere. Kører du hurtigere end 200 km/t så tager det faktisk længere tid at nå frem.

Der kan dog være andre årsager til at køre hurtigere end 200 km/t. Måske du lige skal sætte ham tyskeren på plads? Skal vi ikke stå ved at det er sådan noget vi er ude i her? Det er ikke specielt afslappende at ræse afsted med så høj fart.

 • 15
 • 0

Det væsentlige her er dog; Er det lovligt at køre 250 Km/t + på omtalte strækninger, eller er det ikke

Nix - det væsentlige er, at det er vanvittigt - lovligt eller ej. Vanvittigt, torskedumt og farligt.

Der sker faktisk en del fatale højhastighedsulykker i Tyskland:

Bei jedem zweiten der Verkehrstoten auf Deutschlands Autobahnen kann hoher Geschwindigkeit als Unfallursache genannt werden.

Men naturligvis - Superman er udødelig. Desværre findes han bare ikke - og da slet ikke blandt midtjyske bilister.

I USA er det i nogle stater lovligt at gå rundt med en skarpladt automatriffel eller pistol på offentlig vej. Det er også vanvittigt, torskedumt og farligt. Jeg kunne da aldrig finde på at rejse til USA for gå rundt med en af mine rifler eller pistoler på offentlig vej .

Jeg efterspørger et batteri i min fremtidige brugte elbil som virker som næsten nyt. Hertil skriver du minsandten at jeg kommer til at vente længe på det - - - fordi det allerede er tilfældet.

"Virker som næsten nyt" er da lidt af en efterrationalisering. Det var jo ikke det, du skrev. Iøvrigt har batterierne holdbarhed været beskrevet masser af gange før. Så det burde du jo vide - eller læser du ikke indlæggene, før du spiller gammel og sur.

Hvorfor tage forbehold for noget, du udmærket godt ved er noget vrøvl?

Det kan der kun være en forklaring på, og det er den stadige miskreditering af elbiler. Du kan bare ikke lide dem - de er grimme, har problemer med opladning, batteriet slides og alle de elektroniske systemer er ikke en rigtig mellemtekniker af en machomand værdig, fordi en mand slet ikke er en mand, med mindre han aktivt kører bil bedre end andre mennesker. Kører du også rundt på en havetraktor, fordi det er sådan, rigtige mænd slår græs?

Nå, du har selvfølgelig et kompleks over, at elbilerne kan køre fra enhver fossilsviner og klimagris, selv om elbilsføreren slet ikke er macho, og det er jo nok det, der trykker mest.

 • 13
 • 4

Bjørn Nyland lavede engang en test på autobahn med en Tesla model 3

Model 3 er også en af de mest aerodynamiske (anvendelige) biler på markedet - hvis ikke den mest aerodynamiske bil på markedet

Kurverne krydser ved cirka 200 km/t, det vil sige op til 200 km/t

Laver du samme test på en rullende skotøjsæske, så ligger skæringspunktet betydeligt lavere. Skrækeksemplet Ford Lightning giver mig nærmest kvalme, det er af voldtægt af naturen, af konceptet "elbil" og en ingeniørmæssig øjebæ i elefantstørrelse.

 • 3
 • 3

Lidt observationer fra sommerferie og efterårsferie til Østrig i Tesla 3 i år:

I Tyskland (især Bayern og det gamle Østtyskland) ligger hastigheden i andet spor typisk på 140-160 km/t ved fri fart - og med de sædvanlige ego'er, der insisterer på at køre 200+ og presser alle i andet spor ind blandt lastbilerne og ud igen.

Er der et tredje spor, så skal man næsten altid holde 180-200, for at overhale andet spor uden at 'få nogen i nakken' inden man har overhalet.

Jeg nyder ikke høj fart, men bilen ligger klippe stabilt op til 200 km/t, så man kan godt blive revet lidt med af stemningen - fik endda prøvet grænsen på 233 km/t for et kort øjeblik på en lige og øde motorvej i Bayern søndag morgen.

Som akademikerchauffør og fravokset familiefar med en historik af praktiske biler giver det også et lille kick at trække voldsomt fra den sorte Audi der har presset én bagfra ved 65 km/t gennem et vejarbejde med 60 km/t, når fartgrænsen ophæves igen. Jeg véd det er barnligt og satser på at vokse fra det :-)

Jeg har GPS kalibreret bilens speedometer og kan konstatere at det viser præcis 1 km/t for meget ved alle hastigheder - 'as almost engineered' (gæt en filmreference).

Personligt havde jeg gerne set en generel hastighedsgrænse på 130 km/t i Tyskland og sat min lid til De Grønne i den nye tyske regering, men ifølge nyhederne har de allerede giver køb på det krav :-(

Jeg har målt at vi på langtur med Tesla'en holder de samme pausetider, som da vi kørte benzin - ingen problemer dér. Jeg er meget tilfreds 😊

 • 19
 • 0

Det var også min mavefornemmelse fra de to ture på Autobahn med Tesla 3 at energiforbruget pr kilometer ved en konstant hastighed i intervallet 140-160 km/t var meget det samme som at ligge og bremse/accelerere i intervallet 110-130 km/t.

Det betyder at man kommer hurtigt frem ved blot at følge trafikken i andet spor - ud over en del Fahrvergnügen :-)

Eneste ulempe er at den udemærkede autopilot slår hårdt fra ved 160 km/t - med både lydalarm og rød skærm.

 • 0
 • 3

Skrækeksemplet Ford Lightning giver mig nærmest kvalme, det er af voldtægt af naturen, af konceptet "elbil" og en ingeniørmæssig øjebæ i elefantstørrelse.

Det er tydeligt at Ford er bange for at slippe det designkoncept, som reelt er det eneste de tjener penge på i dag, nemlig de store imposante pick-up trucks.

Så længe man bare kan putte en stor nok V8'er i, benzinen er billig, og AGW et kinesisk svindelnummer, er der jo intet problem i at bilen ser sådan ud, men det bliver jo interessant at se hvordan elbiler som Ford Lightning og Hummer EV kommer til at klare sig i fremtiden, når folk erfarer at de, trods deres store, dyre batteri, har kortere rækkevidde end alle andre, hvis hastigheden kommer ret meget over 90 km/t.

 • 8
 • 2

Jens, hvilke salgstal tænker du på? Når du kommer med snak om tal, så giv lige en kilde med.

Og så husk lige på at alle biler fra Tesla bliver importeret til Danmark. Næste sending kommer i december, og hvis du ikke kan nå at bestille nu, så er næste sending i februar 2022. Der er flere typer som ikke kan fåes før februar.

Der er nogle få biler som ikke er solgt, ca 11 Model 3, dags dato.

Det er derfor at salgstal for Tesla skal man aldrig tage måned for måned, men over et helt kvartal.

 • 8
 • 1

Statistik Danske Bilimportører. Oktober 2021. De nye opkomlinge bider sig fast - også set over et kvartal eller flere. Og det på trods af manglende chips m.m. Og Fisker er endnu ikke på markedet.

 • 1
 • 0

Tesla Model 3

januar til 31. oktober 2021: 1.470 1,0%

januar til 31. oktober 2020: 2.530 1,6%

Kan det være fordi mange har valgt Model Y i stedet for Model 3, men ikke nået at få bilen med i sidste kvartal?

Eller simpelthen Norge, der "støvsuger" markedet?

Der er, år til dato, solgt 9.569 Model 3 i Norge, hvilket gør den til årets foreløbig klart bedst sælgende bil i alle kategorier, men siden Model Y kom på markedet i September, har den solgt 60-70% flere end Model 3.

Som flere har påpeget, så leverer Tesla stort set alle biler i Europa i Marts, Juni, September og December. Måneden efter disse måneder, leverer de stort set ingen.

Man kan endda næppe afgøre Tesla's markedsandel, før hele året er gået.

Sidste år leverede Tesla 4.424 ud af hele årets salg på 8.751 biler i December, altså mere end halvdelen af hele årets salg i December måned.

I de 11 foregående måneder, havde pressen travlt med at berette om hvordan konkurrenterne var ved at løbe med markedet fra Tesla, og da året så skiftede stod Tesla igen som markedsledende i Norge.

Noget lignende kan også ske i Danmark, omend på en lidt anden skala, og det skal ikke overraske mig om rigtig mange Model Y'er bliver leveret til danske kunder i December.

 • 9
 • 0

Kan Tesla blive en ny Nokia? Ikke-Teslaer har taget store markedsandele i DK. Selv Toyota kommer med ren elbil. Og koreanerne! Hvis jeg skulle købe elbil, ville jeg bestille en Fisker, fremstillet i Østrig. Der har gennem tiderne ikke været mange salgssucceer for USA biler, og slet ikke kinøjsere. Kan europæerne overbevises? Hvad skulle ændre købers instilling? Tesla har en imponerende kort fremstillingstid. Men hvorfor kun levere hver 3. måned. Så er fordelen jo forsvundet. Tesla har fået store summer i regularity credits. Disse er dalende i 2021. Hvad betyder det for overskud fremover?

 • 1
 • 18

Imponerende indsigt i Teslas fremtid Jens.

Nej, Tesla er ikke på vej til at gå konkurs eller blive den nye Nokia. Tesla er stadig i 2021 den eneste bilfabrikant der rent faktisk planlægger mere end 10 år frem for at sikre sig at de har nok batterier til at dække deres behov. Dette er bestemt ikke nemt når man vokser med +50% om året og har en forventning om at man kan ramme 20 millioner elbiler produceret i 2030. Måske Tesla ikke når deres eget mål men det er da en målsætning man kan forstå.

Der er større chance for at Tesla bliver verdens største bilfabrikant end at de bliver den næste Nokia. I forhold til indtjeningen så udgør penge fra de andre bilfabrikanter (regulatory credits) nu under 10% af deres overskud. Det er altså håndøre vi taler om. Tesla har så mange projekter på programmet at ingen elbiler fra hverken VW, Toyota, GM, Ford m.m. ser interresante ud. De eneste der er i nærheden er Hyundai/Kia med et par gode elbiler som de desværre endnu engang har skaffet alt alt for få batterier til.

Fremtiden for Tesla ser meget lys ud, jeg er mere bekymret for de gamle spillere.

 • 9
 • 3

Er Tesla gået i Leveringsstandsning? Salgstallene rasler ned i oktober.

Som alle nu har fortalt dig, så leverer Tesla altid til Europa i sidste måned af hvert kvartal, så salget i de 3 måneder i et kvartal er altid nul, nul, rigtig mange.

Som medlem af Tesla 3 Facebook gruppen er det også tydeligt at der er en kæmpe import af let brugte tyske Tesla'er med tysk statstilskud og en besparelse på op til 50.000 kroner. Det er mit indtryk at hver anden nye Tesla på danske veje i 2021 er en brugt tysk bil.

 • 3
 • 1

Salgstal 1/1-31/10 2021 1/1-31/10 2020 Ikke Tesla 8355 1685 +6670/+400% Alle Tesla 2161 2726 -599/-21%

Tal fra bilimportørerne statistik. Tallene for IKKE Tesla er ikke korrekt, idet f. eks. BMW Mini E og skjulte elbiler i f. eks. VW Up ikke er medtaget i hverken 2020 eller 2021. Hyundai Kona er ikke specifiseret, og der kan være andre uregelmæssigheder. De forskellige trends er usikre, idet f. eks. Kia og Hyundai es solgt sent i perioden 2021.

 • 0
 • 4

 1. januar til 31. oktober 2021: Tesla model Y 689 0,5%

Ja, for de første kom jo først til Europa i slutningen af August, så de 689 er stort set alle leveret i September.

Som sagt, så sugede Norge næsten 5.000 af de Model Y'er, der kom til Europa i 2. kvartal.

Der kan sagtens vise blive leveret et par tusinde til Danmark i December, hvis de er blevet bestilt efter August, for selvom mange har fravalgt Model 3 til fordel for Model Y, er der jo nok mange, der foretrækker se den i virkeligeden, inden de bestiller.

 • 2
 • 0

"Virker som næsten nyt" er da lidt af en efterrationalisering.

Citat fra #73 (HJN); ”Min elbil vil derfor være brugt og batteriet skal være så godt som nyt. ”

Citat fra #87 (Jan A. Nielsen); ”"Virker som næsten nyt" er da lidt af en efterrationalisering.”

Måske Jan eller anden kan forklare mig denne ”efterrationalisering”?

Selv Tesla fanbois skriver lange indlæg om hvordan man sikrer sig mod den uundgåelige degrading af batterier. Læg dertil at en brugtelbilkøber i sagens natur køber en elbil med en årrække på vejene og dermed ikke den nyeste teknologi. Så er der stadig – say 95 procent kapacitet tilbage ligegyldig hvordan forrige ejer administrerede opladninger?

 • 1
 • 4

Er Tesla gået i Leveringsstandsning? Salgstallene rasler ned i oktober.

Jens Høy - hvad er det præcis, du undrer dig over?

Er det om Tesla's efterspørgsel og salgstal generelt er faldende, eller er det hvorfor Tesla's salg kun er faldet her i Danmark, når det er steget med 97% i resten af verden?

Det sidste kan vi jo kun gætte på, men når man følger debatten, forekommer det jo som lidt af en nationalsport at hade Tesla, mens de tydeligvis har en helt anden holdning til mærket i resten af Europa. https://electrek.co/2021/10/25/tesla-model...

Vi må jo så håbe at de danskere, som de mange hadere måtte have skræmt fra at købe en Tesla, er tilfredse med det de får i stedet, og ikke ærger sig den dag de prøver at sidde bag rattet i en Tesla.

 • 5
 • 1

Der kan sagtens vise blive leveret et par tusinde til Danmark i December, hvis de er blevet bestilt efter August, for selvom mange har fravalgt Model 3 til fordel for Model Y, er der jo nok mange, der foretrækker se den i virkeligeden, inden de bestiller.

Der er en familie på vores vej, der håber på, at Y'eren kommer til i december, da de har bestilt en. First mover på vores vej 😊 Jeg er blevet lovet en tur i den (som passager).

Mvh Bjørn

 • 3
 • 0

Nix - det væsentlige er, at det er vanvittigt - lovligt eller ej. Vanvittigt, torskedumt og farligt.

Så lad os lige fastslå; Der er fri hastighed på en del strækninger på tyske autobahn. For Arveprinsen - det er altså lovligt.

Der sker faktisk en del fatale højhastighedsulykker i Tyskland:

Bei jedem zweiten der Verkehrstoten auf Deutschlands Autobahnen kann hoher Geschwindigkeit als Unfallursache genannt werden.

Tyskland er befolkningstalmæssig Europas største land. Alligevel er trafiksikkerheden i Danmark og Tyskland ganske sammenlignelige. Der ikke er pligt til at køre med sømmet i bund, og jeg tror faktisk at mange danskere bør nøjes med danske fartgrænser, da noget tyder på at deres evner til at bedømme hastigheder ligger på en lavt niveau. Der gælder her som alle andre steder; Se hvis nu du passer dit rat og pedaler, så . . . . . (gæt resten!)

Men naturligvis - Superman er udødelig. Desværre findes han bare ikke - og da slet ikke blandt midtjyske bilister.

Heh - sådan kender vi Jan A. Nielsen, som myrder dyr for sjov. Man kan ofte være i tvivl om budskabet i hans indlæg, for på trods af at han kalder mange andre for sure mænd, er hans egen pH-værdi tæt på nul og efterlader andre i støvet. Desuden er han mesteren i fordomme, læs blot resten;[/quote]

"Virker som næsten nyt" er da lidt af en efterrationalisering. Det var jo ikke det, du skrev. Iøvrigt har batterierne holdbarhed været beskrevet masser af gange før. Så det burde du jo vide - eller læser du ikke indlæggene, før du spiller gammel og sur.

Hvorfor tage forbehold for noget, du udmærket godt ved er noget vrøvl?

Se blot ovenover 🙄

Og:

Det kan der kun være en forklaring på, og det er den stadige miskreditering af elbiler. Du kan bare ikke lide dem - de er grimme, har problemer med opladning, batteriet slides og alle de elektroniske systemer er ikke en rigtig mellemtekniker af en machomand værdig, fordi en mand slet ikke er en mand, med mindre han aktivt kører bil bedre end andre mennesker. Kører du også rundt på en havetraktor, fordi det er sådan, rigtige mænd slår græs?

Nå, du har selvfølgelig et kompleks over, at elbilerne kan køre fra enhver fossilsviner og klimagris, selv om elbilsføreren slet ikke er macho, og det er jo nok det, der trykker mest.

Nævnte jeg fordommesteren?!

Hvorfor skulle jeg dog have et ønske om at købe en elbil, hvis jeg ikke kan lide dem? Det siger sig selv at man ikke ønsker at gå ned i standard ved næste bilvalg, medmindre man bevidst vælger en mindre bil. Er vi så enige om at der findes udfordringer?

Ja jeg spørger ind til en del teknik blandt de eksperter som findes her, - for det gør de vel?

Hvorvidt de er grimme, - ja der er rigtig mange grimme elbiler OG nye benzinbiler og Dieselbiler. Jeg tilhører den flok som mener at SUV-konceptet har en skønhedsgrad på niveau med hængerøvsbukser. Iøvrigt signalerer de gammelfar - måske ligefrem gammelmorfar og bevægelseshæmmet.

Og så spørger jeg bare hvorledes det kan være negativt at være en engageret bilist, som af samme grund gør sig umage med at trafiklæse (læs undgå ulykker). Til min store forundring læser man at man lægger afstand til netop dette og at bilen er et opholdsted hvor man kan/skal slappe af - selv bag rattet i en kørende bil, ovenikøbet med en holdning om at det skulle fremme sikkerheden. Forstå det hvem der kan. Og lige et spørgsmål til Jan; Er alle mennesker lige gode til at køre bil? If so - så forklar mig begrebet elitebilist.

Og nævnte jeg fordommene? - nu skal vi minsandten have havetraktorer med ind i debatten for at dæmonisere bilister, som ønsker at køre bilen selv.

 • 1
 • 10

Læg dertil at en brugtelbilkøber i sagens natur køber en elbil med en årrække på vejene og dermed ikke den nyeste teknologi. Så er der stadig – say 95 procent kapacitet tilbage ligegyldig hvordan forrige ejer administrerede opladninger?

Det er vist meget enkelt. Bare hold dig fre den første generation Leaf, samt fra mærker, som ikke gik helhjertet ind for det elbil-produkt, de satte på markedet (de såkaldte "compliance"-modeller).

De allerførste Model S havde også et problem med batteriet, så hvis jeg skulle overveje en Model S før 2014, ville jeg forbeholde mig at batteriet er blevet udskiftet på garantien.

Skal det være en >5 år gammel bil, med mere end 250 km rækkevidde, er der vist kun Model S at vælge imellem (endnu). De ældste Model 3 er stadig kun 2,5 år gamle.

 • 3
 • 1

Jeg har for nylig købt ny e-cykel. En Giant. Jeg skulle så lige se lidt statistik på den, så jeg forbandt mig til cykelcomputeren. Der kom gud hjælpe mig en OTA 😊😊😊😊😊 (måske over the cellphone update). Det var lidt af en WTF-oplevelse 😊

Mvh Bjørn

 • 5
 • 2

Heh - sådan kender vi Jan A. Nielsen, som myrder dyr for sjov.

Tja, hvis man spiser kød, bør man også selv være i stand til at dræbe dyret. Ellers er man en hyklerisk nar.

Så ja, jeg skyder dyr for at spise dem. Myder for sjov? Ja, jeg griner da naturligvis helt vildt og infantilt, når jeg trykker på aftrækkeren på min Sauer 404 og ser råbukken falde på 150 meters afstand. Det er hysterisk morsomt, og jeg hopper op og ned og skriger dræb, dræb, dræb, før jeg drikker blodet. Det kan enhver nok forstå.

Der er bare lige det ved det, at jeg ikke udsætter andre for fare, som vanvidsbilister gør.

Enhver frikadelledansker, der køber svinekød i supermarkedet, er i øvrigt medskyldig i de horrible forhold, danske svin opdrættes under. Det er jeg ikke, da jeg aldrig køber kød. Så hvis man ikke er istand til at skyde og brække et dyr, skal man bare lade være med at spise kød. Så let er det.

 • 2
 • 5

Heh - sådan kender vi Jan A. Nielsen, som myrder dyr for sjov.

Yeps, og jeg træner også krav maga og har gjort det i mange år. Som de siger i videoen - det bliver aldrig en olympisk sport, for de handler om at redde livet uanset hvad.

Det (og min 9 mm Neuhausen) har reddet mit liv to gange som udsendt officer i det danske forsvar. For sjov? Nej. Men desværre en realitet.

Og så lærer man at holde sig langt væk fra alle de rambo-machotyper, der er dødsensfarlige, fordi de lige som infantile vanvidsbilister tror, der er langt bedre end andre.

 • 6
 • 2

“ alle og enhver - begærder os i trafikken efter helt fastlagte regler”

Held og Lykke med det. Det kommer ikke til at ske :-)

Det ville jeg ikke skråsikkert afvise. Da jeg pressede min datter til at tage kørekort for nogle år siden, sagde jeg at det nok ville blive unødvendigt på et tidspunkt i hendes levetid - når det ikke længere er lovligt at en egenrådig biologisk enhed leger "tryk på speederen g drej på rattet "

Det tror jeg stadig vil ske, ikke nu - men det vil komme, hvis udviklingen fortsætter.

 • 7
 • 2

Og så lærer man at holde sig langt væk fra alle de rambo-machotyper, der er dødsensfarlige, fordi de lige som infantile vanvidsbilister tror, der er langt bedre end andre.

Enig, men jeg vil mene at det ikke er nok at holde sig væk fra dem, de skal holdes væk fra vejen.

Alle de tosser der tror de er udødelige og perfekte, er LIVSFARLIGE - intet kørekort til dem, tak.

Alle der forsøger at argumentere med "jamen jeg kører altid for stærkt, og har aldrig været indblandet i et uheld", viser blot at der åbenlyst er nogle manglende forbindelser et sted mellem ørerne.

Det er samme argument som "Min morfar røg hele sit liv, og han blev 90, ergo er rygning uskadeligt" - det er bare så uintelligent at det gør ondt.

 • 12
 • 2

Tesla model Y i Kina - og Xpeng

Her i Kina er Tesla også populære, nogle af mine venner har lige fået en Tesla model Y, basismodellen. Pris 305K RMB = 305K DKK her. De sprøjter dem ud på fabrikken i Shanghai.

Blev kørt fra Dongguan til Shekou i den, ca. 100Km, den er godt nok fed, og behagelig. Jeg var dog kun passagerer, jeg hverken må eller tøt køre bil i Kina. De var meget glade for den, og der var allerede 2 ladestandere uden for deres kontor, og flere på vej.

Regereingen her i Guangdong provinsen havde sat et mål om at 20% af alt nysalg af biler skulle være BEV i 2025, de sidste tal er næsten 30%, og vi er i 2021...

 • Der er 44000 BEV taxier i Shenszhen ( ved lov ), og det VIRKER bare ( Primært BYD E6 )
 • 90% af alle busser er på el
 • Der er ladestandere "overalt"
 • Prøv at google en Xpeng P7, Kinesisk BEV, har også kørt i sådan en... WOW ! Den er bare fed, også.
 • Der er altså flere hundrede "lokale" BEV brands

Bare ved at kigge på bilerne på vejen vil jeg tro de er langt forbi 15% elbiler - de er nemme at spotte, har grønne nummerplader. Og det er generelt møg besværligt at eje en ældre bil i Kina, da "syns" kravene stiger med alderen på bilen, så jeg vil tro de vil ramme 90% el på vejene i 2030, i hvert tilfælde her i syd.

 • 11
 • 0

Hvor kommer strømmen fra? Kul/atom/vindmøller/solceller?

Kul og Atom - Vindmøller duer ikke her, enten er det vindstille, eller også er det tyfon...

Men nordpå i Kina smækker de vindmøller op, og der er gode incitamenter til sol, også her sydpå. Siemens er i gang med nogle ret vilde transmissionslinier, har ikke præcise data, men det er noget 800kV/1MV noget.

Der bliver tævet ret voldsomt på at gennemføre energiforbedringer og non-fossil, med både pisk og gulerod. Men der er lang vej....

 • 8
 • 0

Kul og Atom - Vindmøller duer ikke her, enten er det vindstille, eller også er det tyfon...

Men nordpå i Kina smækker de vindmøller op

Det gør de da også både sydpå og østpå.

Over halvdelen af al ny havvindmøllekapacitet, blev installeret ud for de kinesiske kyster i 2020, og det bliver også tilfældet i 2021, hvor GWEC estimerer at 7,5 GW ud af 12,7 GW havvind installeres i Kina.

Desuden er (og bliver) de mange landvindmøller nordpå forbundet via lange kraftige HVDC-linjer, med de befolkede områder i syd og øst, og der udveksles med store vandmagasiner som Three Gorges Dam.

Solceller og vindmøller dækkede en ret præcis dobbelt så stor del af forbruget som atomkraft i 2020, og da 80% af forbruget ligger i de sydlige og østlige områder, så er det godt nok at strække den at påstå at vindmøller ikke duer.

Jeg har boet i Hongkong i 2006-2008, og sejlet en del sejlbåde i farvandet omkring Hongkong. Jeg oplevede ikke ligefrem at båden enten lå stille eller sejlene blæste af, men der var da enkelte dage, hvor det var bedst at blive i havnen.

Dengang var der godt nok kun én 600 kW vindmølle i hele Hongkong og omegn. Til gengæld prægede hele forsiden på CLP's hjemmeside, så alle kunne se hvor grønne de var. ;-)

 • 5
 • 2

Det gør de da også både sydpå og østpå.

Over halvdelen af al ny havvindmøllekapacitet, blev installeret ud for de kinesiske kyster i 2020, og det bliver også tilfældet i 2021, hvor GWEC estimerer at 7,5 GW ud af 12,7 GW havvind installeres i Kina.

Desuden er (og bliver) de mange landvindmøller nordpå forbundet via lange kraftige HVDC-linjer, med de befolkede områder i syd og øst, og der udveksles med store vandmagasiner som Three Gorges Dam.

Solceller og vindmøller dækkede en ret præcis dobbelt så stor del af forbruget som atomkraft i 2020, og da 80% af forbruget ligger i de sydlige og østlige områder, så er det godt nok at strække den at påstå at vindmøller ikke duer.

Jeg har boet i Hongkong i 2006-2008, og sejlet en del sejlbåde i farvandet omkring Hongkong. Jeg oplevede ikke ligefrem at båden enten lå stille eller sejlene blæste af, men der var da enkelte dage, hvor det var bedst at blive i havnen.

Enig :-) Der foregår rigtig meget, og der trækkes de vildeste forsyningsledniger...

Men det er altså ikke sådan at en fin vestenvind er stadarden hernede sydpå, meget tæt på Hong Kong. Har endnu ikke set en vindmølle, og helt uvidenskabeligt er min fornemmelse at det også ville være ret skidt der hvor jeg færdes mest ( Shenzhen/Dongguan/Heyuan ) , blæsevejr som i DK er ikke rigtig en ting. Undtagen lige de dage hvor man ikke kan stå fast, eller ens vindue bliver presset ind ( Har prøvet det i 2016 ! - glasskår overalt, ret spændende )

I Xiamen har jeg set endda en del vindmøller ud mod Taiwan strædet, men ellers er det ikke det jeg lige observerer her.

Men ja - der udbygges vind i DEN grad !

 • 4
 • 0

Har endnu ikke set en vindmølle, og helt uvidenskabeligt er min fornemmelse at det også ville være ret skidt der hvor jeg færdes mest ( Shenzhen/Dongguan/Heyuan ) , blæsevejr som i DK er ikke rigtig en ting.

Det er jo klart at man ikke opfører vindmølleparker i byerne, og især når byggestandarden er 60 etager, så hvis du ikke kommer ud på landet eller på havet, oplever du naturligvis ikke andet end enten vindstille, eller AC-kondensatorer, der blæser ned.

Hele vejen fra Hainan til det gule hav (~2.500 km), er der vanddybder under 100 m, op til 100 km fra land, hvor middelvinden er 8-9 m/s eller højere. I Taiwan strædet er middelvindhastigheden over 11 m/s (så ikke underligt at de starter der).

Det er ikke tyfonerne, der giver denne middelvind, for de er meget koncentrerede og udgør kun få timer om året, hvor møllerne så bare pitcher ud, der hvor vinden er stærkest.

Det er m.a.o. ekstremt gode forhold for havvindkraft, langs hele kyststrækningen. Middelvinden er ganske vidst 1-2 m/s lavere end end på Nordsøen, men det betyder bare at møllerne forsynes med lidt længere vinger.

De kan nok næppe ses fra Shenzhen, med mindre du stiller dig ud på containerhavnen, og det ikke er for diset, men mellem Macau og Lantau, står der i hvert fald 40-50 møller i 3-6 MW størrelsen, og jeg vil da tro der er kommet en del flere til i og omkring PR-deltaet.

Da jeg boede der for kun 13 år siden, var der som sagt kun én 600 kW mølle i hele Pearl River deltaet, og turisterne valfartede til Lamma Island for at se den. ;-)

 • 3
 • 2

De kan nok næppe ses fra Shenzhen, med mindre du stiller dig ud på containerhavnen, og det ikke er for diset, men mellem Macau og Lantau, står der i hvert fald 40-50 møller i 3-6 MW størrelsen, og jeg vil da tro der er kommet en del flere til i og omkring PR-deltaet.

Checkede lige, og der bygges en havvindmøllepark ved Zhuhai, jeps. Det er tæt på. Har været i gang et par år, og er klar NU. Fase 1 var 200MW og har været i drift nogle år, de nye er yderligere 300MW og er lige sat i drift siges der.

Og jo - jeg kommer skam udenfor byen, men ikke rigtigt på havet på skib, nej. Min ( helt uvidenskabelige ) fornemmelse er stadig at der ikke er meget blæsevejr her, heller ikke når vi kører hele vejen op til CP i Dongguan via Bao An, der er primært lavt byggeri.

Og selv om en del af turen foregår "ude på havet" ( lavbro der ikke eksisterede for 10 år siden ) - så har jeg simpelt hen aldrig set en eneste vindmølle her. Derfor kan de sagtens være der :-) Og den forklaring fik jeg fra en lokal embedsmand, at det var vindforholdende der gjorde at der ikke blev sat møller op her... Jeg ved at der er MASSER af møller andre steder, og flere under opførelse. Og der er en god stak ved Zhuhai.

Men nu er vist langt uden for emnet :-) - dette er skrevet på bagsædet af en BYD E6 taxi

 • 5
 • 0

Jeg ved selvfølgelig hvem Jan stikker til, så jeg vil blot gøre opmærksom på at man aldeles lovligt kan køre med 250 Km/t på mange tyske autobahn-strækninger. Det er der mange der gør i dette øjeblik uden at der sker ulykker. Faktisk er det end ikke ulovligt at fjerne begrænsningen for mange biler ved 250 Km/t, så man kan køre hurtigere. Tricket er at afpasse hastigheden efter forholdene. Det er der så en del danske sure mænd i grå morfar nuancer som ikke kan rumme.

Den sang kender jeg godt. For en del år siden læste jeg den gang på gang i Tyskland, hvor den blev sunget af formanden og talsmanden for foreningen til bevarelse af fri hastighed på motorvejen. Indtil jeg så en forside af en avis med billede af en bil, der lignede en øldåse, der var blevet trådt på. Den brave formand var omkommet ved at køre galt med 200+ km/t.

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten