rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

Vores bemandede raket, indtil videre...

Siden maj sidste år har vi gennemgået en lang udvikling, på alle de dele der skal lede til opsendelsen af en person. Der er et naturligt bindeled mellem alle elementerne, fra "simpel" testbooster, til rumskibet, miniskalaraketten HATV, radiokommunikation, affyringsrampe, den endelige HEAT-raket...m.m.

Vi vælger naturligvis at teste og konstruere elementer, i en logisk rækkefølge, når der er mulighed for at fryse et koncept, men kører generelt alt på tegnebrættet hele tiden. Det er der nu heller ikke noget ekstraordinært i. I rumfart (og sikkert også i andre brancher) kaldes det Concurrent Design Engineering. I det ligger også at de fleste designs ændrer sig fra dag til dag.

Det samme er gældende for det oversigtbillede af vores bemandede raket HEAT, der ses forneden. Det er et øjebliksbillede fra januar 2009, og den vil sikkert se ganske (men ikke markant) anderledes ud om en måneds tid.

Her er et par eksempler på parametrer, vi anser som fastlåste: benyttelse af hybridraket-system (LOX-epoxy), Raket/rumskibs diameter (608 mm), højtryks-seperationssystem af booster og udfoldning af faldskærme, touchdown i vand, modulært opbygget affryingsrampe med skinner til raket, adgang gennem top.

Eksempler på dele som stadig vil være til stede, men som ikke har fået fastlåst deres design: pilotskærm, hovedskærme, active guidance (diskuteres bla med John Carmack fra Armadillo Aerospace), kontrol af atmosfærisk opvarmning (diskuteres med folk fra ESA/ESTEC).

Illustration: Copenhagen Suborbitals

HEAT-raketten som den ser ud januar 2009.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten