Alle taler om de digitale tvillinger (Digital Twin), men hvem har egentligt nogensinde set sådan en?
Eller skulle vi eventuelt vende spørgsmålet lidt på hovedet?
For sagen er nemlig, at alle indenfor vores branche har arbejdet med digitale tvillinger gennem mange år, vi vidste det bare ikke.
Arbejder du med robotter, har du helt sikkert også arbejdet med offline programmering (OLP) af Robotter.
Her bliver den fysiske robot visualiseret i en 3D software, således at bevægelser og andre handlinger kan programmeres, konfigureres og simuleres.
Alle robot leverandører har deres eget OLP software, som selvfølgelig passer til de respektive fysiske robotter de sælger.
Består en given automationsløsning udelukkende, af en robot der arbejder i et isoleret miljø uden kommunikation til omverdenen, ja så har du faktisk et godt eksempel på en digital tvilling af den fysiske robot.
En digital tvilling der kan bruges til, at udføre Virtual Commissioning af en robotstyring.
Midt i 90’erne skete der faktisk en kæmpe digital revolution indenfor vores branche.
Det var nemlig her at Microsoft satte alle kræfter ind på at positionere Windows NT som de facto operativsystemet indenfor industrielle applikationer.
Det var ligeledes her, at PC’en som vi kender den i dag, tog sine første forsigtige skridt indenfor industrielle automationsløsninger.
Det var også her, at mange PLC-leverandører lancerede deres første Windows baserede PLC-software til programmering af deres respektive PLC’erne.
Og det var her, at PLC simulatorerne dukkede op, altså en mulighed for at ”downloade” ens PLC-kode til en PLC simulator der kørte i Windows NT miljøet på PC’en.
Binære og analoge input kunne angives via en editor, og resultatet af PLC simulatorens bearbejdning blev efterfølgende vist som output i softwaren.
Består en given automationsløsning udelukkende, af en PLC der arbejder i et isoleret miljø uden kommunikation til omverdenen, ja så har du faktisk et godt eksempel på en digital tvilling af den fysiske PLC.
En digital tvilling der kan bruges til, at udføre Virtual Commissioning af en PLC-styring.
Springet fra en PLC simulator til en SoftPLC var ikke så stort.
En SoftPLC er i udgangspunktet jo blot en PLC simulator, der forbindes til de fysiske input og output, typisk via et feltbussystem.
Man kan vel sige, at en SoftPLC er en digitale tvilling, der i driftsfasen kommunikerer med den fysiske verden.
Det er vel også derfor at vi fortsat taler om en SoftPLC vs. en HardPLC (?)
Nogle vil måske mene, at jeg her går for langt, men reelt er et SCADA system vel et forsøg på en digital repræsentation af den fysiske maskine / anlæg (?)
Det er i hvert fald et forsøg på, at genskabe en digital efterligning, via mere eller mindre manuelle programmeringsprocesser.
Det er nok de ”manuelle processer” der udfordrer Digital Twin konceptet i forhold til SCADA systemer i klassisk forstand.
Det er først når et SCADA system – og andre Human Machine Interface / HMI - systemer bliver autogenererede på baggrund af andre informationskilder, at man kan begynde at tale om en egentlig Digital Twin.
Her kommer vi faktisk lidt tættere på den digitale tvilling, da DCS systemer netop karakteriseres af en relativ høj grad af autogenerering, men er et DCS system en digital tvilling af et større procesanlæg?
Arbejder du med mekanisk konstruktion, så kender du selvfølgelig alt til CAD programmer, der netop også er en måde at arbejde med digitale tvillinger på.
CAD softwaren bruges til, at designe, simulere, teste og dokumenterer virtuelle modeller, af det som senere skal blive til den fysiske konstruktion.
Så det rigtige gode spørgsmål er selvfølgelig, om der reelt er noget nyt under solen?
Et forsøg på et godt svar er ”Ja”.
Ikke fordi det at kunne arbejde med digitale datamodeller er nyt, det har vi jo netop gjort de seneste 20 år, men fordi tingene nu for alvor begynder at hænge sammen.
Trenden er nemlig, at de respektive digitale tvillinger begynder at kunne arbejde sammen, således at data kan udveksles mellem dem på en struktureret måde.
Det er altså det digitale dataflow og workflow der gør en forskel, det er her at grundtankerne i digitaliseringen viser sig.
Jeg ser en klar udvikling hen imod, at virksomhederne nu for alvor begynder at arbejde med Virtual Commissioning på en helt ny og meget mere holistisk måde.
Og dette kan kun lade sig gøre på grund af de digitale tvillinger, der nu begynder at kunne kommunikere indbyrdes.
Virksomheder har fokus på Virtual Commissioning, men det begynder endnu tidligere.
Se dette spændende eksempel fra Sverige, Smarta Fabriker.
Et eksempel til inspiration for danske virksomheder og uddannelsesintuitioner.
Klik for at opdatere samtykke
Et eksempel på hvordan Virtual Commissioning netop for alvor giver mening, når det understøtter et reelt multidisciplinært projektforløb.
Vi er altså tilbage ved Integrated Engineering 4.0, hvor tingene begynder at hænge sammen og Industry 4.0 bliver reel.
Jeg vil på denne blog gå endnu mere i dybden omkring Virtual Commissioning i den kommende tid.
I samarbejde med bl.a. IDA Automation har vi i DAu også fuld fokus på dette centrale tema indenfor Industry 4.0
Sæt derfor allerede nu kryds i kalenderen torsdag d. 6.9.2018
Læs mere om DAu på vores hjemmeside, på LinkedIn og nu også på Facebook.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard