Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Bæredygtighedskaravanen bloghoved

Vi spiller en lille rolle på den store bane

Herning Vand åbnede onsdag den 12. december dørene for det første karavanebesøg i det vestjyske. DR P4 Midt/Vest var forbi og havde et kort indslag om Karavanen, hvor de interviewede både direktør Niels Møller Jensen og Troels Meldgaard, der er med i den lokale aktionsgruppe for karavanen i region Vest. Den vestjyske virksomhed leverer rent drikkevand og håndterer spildevand for deres kunder. Du kan høre indslaget fra P4 her ved minut 2:07.

Herning Vand arbejder med verdensmålene, fordi de er et stærkt fundament at bygge virksomhedens udvikling på. De er en del af 21 virksomheder, der har sagt ja til at arbejde med Dansk Industris tiltag ”Fra Filantropi til Forretning". Ledelsesgruppen i Herning Vand har gennemgået samtlige 169 delmål og har efterfølgende valgt at fokusere på mål 4 (kvalitetsuddannelse), mål 6 (rent vand og sanitet), mål 13 (klimaindsats) samt mål 17 (partnerskaber for handling), da disse mål er særligt relevante for virksomheden.

IDA’s Bæredygtighedskaravane har udviklet et værktøj, som kan hjælpe virksomheder og andre organisationer med at koble verdensmålene til det daglige arbejde. Det er gratis og kan prøves ved at klikke her.

Vigtigt at sikre fokus på nogle særligt udvalgte verdensmål

Selvom flere af målene er relevante for Herning Vand, var de enige om, at det var bedst at have fokus på en begrænset del, og det er bl.a. en selvfølge, at mål nr. 12 om ansvarligt produktion & forbrug og mål nr. 14 livet i havet tænkes ind i den daglige drift. Derfor faldt valget også på de fire verdensmål nævnt ovenfor, da der var mere udviklingspotentiale i dem.

Niels Møller Jensen udtaler, at: »Vi spiller en lille rolle på den store bane, som bæredygtighedsmålene er«.

Mål nr. 6 om rent vand og sanitet ligger til højrebenet, når man er et vandforsynings- og spildevandsselskab, og i Herning er der gang i flere udviklingsprojekter for at forbedre deres produkter. For at gøre dette har de indgået partnerskaber med flere medspillere. De er blandt andet en del af projekt Mermiss, der går ud på at fjerne medicinrester som en del af rensningsanlæggets proces, da 95 % af medicinrester ikke kommer fra hospitalerne, men fra de private hjem.

Medarbejderne skal involveres i arbejdet med målene

En af de store udfordringer er, at det sekundære grundvand stiger, og det skal kommunerne, vandselskaberne og lodsejerne i fællesskab finde en løsning på. Derfor har de valgt et særligt fokus på mål nr. 13 om Klimaindsats.

Niels Møller udtalte ligeledes: »Det er vigtigt at involvere medarbejderne i arbejdet med bæredygtighedsmålene, da de har mange gode idéer, der ellers går tabt

Herning Vand støtter klart op om mål 17 omkring partnerskaber for handling, og de ønsker at være en stærk samarbejdspartner i at finde løsninger. Blandt andet vil Dansk Industri danne en sammenslutning for medlemmer, der har en særlig interesse for vandområdet.

En af deltagerne udtalte, at man som dansker nok først sætter pris på vores drikkevand, når man har boet et sted, hvor man ikke kan drikke vandet fra hanen.

Hvordan Herning Vand skal arbejde med fremtidens kunder er ikke fastlagt endnu. Men der er fokus på at undervise i verdensborgerskab og sikre, at folk forstår, hvorfor drikkevand og sanitet er så vigtigt i vores hverdag. I virksomheden har man nemlig set, hvad der kan indsamles i rensningsanlæggene under grovfiltringen, hvor både cykler, proteser og andet er dukket op. Det er altså ikke alle, der har forstået, hvad der skal i kloakken.

Efter oplægget var der en spændende diskussion om, hvad bæredygtig vand og vandrensning egentlig var:

  • Er der vand nok? I Danmark har vi ikke umiddelbart problemer, men det kan blive en mangelvare på et tidspunkt.

  • Ville det være bæredygtigt at eksportere det gode vestjyske drikkevand til Sjælland, hvor de forbruger mere vand end der tilføres grundvandsmagasinerne?

  • Plastik i drikkevandet er ikke et problem i Danmark, men den konklusion har ikke fået så meget plads i medierne.

  • Hvad med pesticider er det et problem eller kan det blive et problem?

Lad os håbe, at Bæredygtighedskaravanen er med til at sørge for, at verdensmålene ikke skylles ud med badevandet.

Tak til Herning Vand for et spændende oplæg! Læs mere om Herning Vand og deres projekter her.

Skrevet af: Maria Sigsgaard – Frivillig i Bæredygtighedskaravanen og medlem af styregruppen.

Verdensmål omtalt i denne artikel: 4: kvalitetsuddannelse 6: rent vand & sanitet 12: ansvarligt forbrugt &produktion 13: klimaindsats 14: livet i havet 17: partnerskaber for handling

Illustration: MI Grafik

This document has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of this document are the sole responsibility of The Sustainability Caravan and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ingen tvivl om at pesticider i grundvand er et hastigt stigende problem i Danmark - det viser den foruroligende femdobling i antallet af vandværker, som leverede "drikke"-vand som overskred grænseværdien for pesticider i 2017:

https://ing.dk/artikel/pesticid-mareridt-v...

Men meget bekræftende med en vandforsyning, som ser tingene i så bredt et perspektiv som Herning Vand, og som kobler deres virke til den globale dagsorden.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten