Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
ATV bloggen

Vi skal sammenligne os med verdens stærkeste regioner og ikke med Langbortistan

For nyligt udsendte World Economic Forum sin årlige analyse af global konkurrenceevne. En rapport, der afslørede, at Danmark ligger på en hæderlig 12. plads – uden for verdenseliten, men vi hænger da på.

Tallet er interessant, og så måske alligevel ikke. For sammenligningen går – som i så mange andre sammenlignende undersøgelser – på at måle meget forskellige lande op mod hinanden. Og at vi klarer os bedre en Langbortistan og omegn bør være en selvfølge. Desuden skal man tage målingerne med et gran salt, for dels er det svært finde sammenlignelige tal, dels betyder landenes størrelse og struktur en hel del for, hvad der kommer ud på bundlinjen.

Langt mere interessant er det at se på Danmark som en region. Og derefter sammenligne os med en række andre regioner af tilsvarende størrelse (for eksempel 5-10 millioner indbyggere). Det kan være Singapore, Boston-området, Bay Area i Californien eller Bayern. Det er regioner, som er i verdenseliten inden for det, vi i ATV betegner som Science & Engineering: Kombinationen af forskning, uddannelse, teknologiudvikling, og innovation med fokus på evnen til at designe nye teknologiske løsninger.

I ATV har vi i sommerens løb interviewet en lang række erhvervs- og forskningsledere om deres syn på, hvor Danmark står stærkt, og hvor der er brug for forbedringer (de første resultater præsenteres på ATV’s Teknologidag 9. november, men det er en lidt anden historie).

Jeg har selv stået for flere af interviewene, og det gør indtryk at høre, hvor meget digitalisering og adgang til dygtige medarbejdere betyder for, om virksomheder satser på Danmark som produktions- og udviklingsland – eller om de overvejer udflytning. Her er World Economic Forums undersøgelse i øvrigt inde på noget af det samme: Der mangler ingeniører og dygtige forskere, fordi vi uddanner for få inden for de felter, og vi er for dårlige til at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

I tirsdags holdt statsminister Lars Løkke Rasmussen sin åbningstale i Folketinget, hvor han fastslog, at regeringen har ”tårnhøje ambitioner for digitaliseringen”, og at den vil fremlægge en strategi for Danmarks digitale vækst.

Det glæder mig at høre, for det er nødvendigt! Jeg vil endda gå skridtet videre og tilføje, at digitaliseringen er et særdeles vigtigt element, men der er også brug for et generelt teknologiløft i det danske samfund.

Danmark har brug for en teknologipagt, som forpligter en lang række offentlige og private aktører til at arbejde for at give teknik, naturvidenskab og digitale fag topprioritet i uddannelsessystemet. Og så skal vi styrke de teknologiområder, hvor Danmark har styrkepositioner, men som kan blive udfordret: F.eks. bæredygtighedsteknologier, energi og sundhedsområdet.

ATV’s Digitale Vismandsråd og digitale temagruppe har for få dage siden sendt et indspil til regeringen med ti digitale anbefalinger, som tager udgangspunkt i, at mange af nutidens jobfunktioner vil være væk inden for en årrække. Derfor skal danskerne efter- og videreuddannes til en ny, digital virkelighed, og de unge generationer skal ikke kun være dygtige brugere af digitale redskaber, de skal være digitale skabere.

Der er også brug for at se på, hvordan vi får skabt større faglige forskningsmiljøer på det digitale område. Kvaliteten er høj, men miljøernes volumen er for lille til at sikre uddannelse af nok kandidater – både til de datalogiske fag og til at sprede digital viden bredere ud i samfundet. Det handler om at få skabt en kritisk masse, der virkeligt slår igennem.

Vi har en række forudsætninger for, at stå godt i konkurrencen om at være en førende Science & Engineering- region, men vi skal være helt oppe på mærkerne.

Lia Leffland er akademidirektør i ATV. Hun skriver om de store samfundsudfordringer og hvordan teknologi, naturvidenskab og teknisk videnskab kan bistå med løsninger, og spørger, hvilke rammer giver vi innovation, forskning, vidensspredning, produktionserhverv og uddannelser i Danmark.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten