close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
fablab ruc bloghoved

Vi printer et slot - kæmpe 3D printeren

I dag gik vi og 20 studerende fra Humtek i gang med projekt Mimir igen.

Projekt Mimir er en kæmpe 3D printer - 6x6x6 meter - bygget på Fablab RUC til forskning og udvikling. Og lavet på Fablab manér, ikke til industrielle priser. Selve printeren har kun kostet omkring 50.000 i dele, tog to uger at bygge og kører på rulleskøjtehjul på truss. Den har printet med beton, og bevist at lagene faktisk hæfter sammen, hvad der var bedre end vi havde troet/frygtet.

Mimir er så vidt vi ved den første rigtig stor 3D printer i DK og var 2014-2017 nordeuropas største 3D printer (så vidt vi ved, evt. dementeringer modtages gerne i kommentarene :) ). Den er vist nu overgået størrelsesmæssigt af dette spændende projekt af 3D Printhuset, som vi snart tager ud og ser på.

Illustration: Nicolas Padfield, FabLab RUC

Mimir, foran Fablab RUC i 2014

Under kurset de næste to uger skal vi med de studerendes hjælp have afprøvet to nye tiltag:

  • Nye Z-akse hejseværk. Mimir er p.t. i gang med at få sin 3. generation af Z akse. Mk I var kædetalje drevet af en stor stepper motor med en enorm udveksling. Fungerede fint, men Z aksen bevægede sig ca. 200 gange langsommere end X og Y aksen, hvad der gjorde det svært at lave pæne og elegante overgange fra et lag til den næste lag. Mk II var modvægte og en en stor 400V elektromotor med snekkegear og en frekvensomformer. Den fungerede nogenlunde da, det vi mest havde imod det var den store virvar af wirer, dels til 4 modvægte, dels til at samle trækket fra de 4 hjørner til ét sted hvor hovedspillet stod. Mk III består af 4 stk kommercielle wirespil, tilføjet vores egen styring og encoder, så de basically er blevet lavpris DC servoer. Se lidt billeder nedenunder.

  • Vi vil kunne printe uden stress. Da vi printede beton, var alt i gang med at hærde, man arbejdede mod uret, og måtte stoppe med jævn mellemrum og rense pumper, slanger m.v. så de ikke blev fyldt med hærdet beton. Vores plan med de studerende denne gang er derfor at starte med at se om vi kan printe et sandslot. Dét er lige sagen til forsøg og læring uden stress, og sandet kan genbruges uendelig mange gange.

Det store spørgsmål er så: kan man pumpe sand? Vi har en ældre Putzmeister MP 25 betonpumpe (den fik vi billigt - skulle jeg anskaffe i dag ville jeg kigge på Vergutechs, synes de har en mere elegant sneglanordning) og vil forsøge at pumpe vådt kvartssand (men ikke så vådt at det ikke kan komme til at ligne en sandslot).

Så spørgsmålet til jer, kære læsere er: kan man pumpe sand med en mørtelpumpe? Og har I nogle tips til hvordan?

Nye beslag til Z akse spil - laserskåret 3mm stålplade

Testopstilling med et af de fire wirespil

Egenudviklet styreelektronik

Sandpumpen - i gang med at modificere styring så den kan styres af kæmpe 3D printeren

Nicolas Padfield
er laboratorieleder på FabLab RUC, teknologiguru på Humtek, datalog, kunstprogrammør og en af skribenterne her på bloggen.

Nej, må det generelle svar desværre være, når det kommer fra mig. I skriver nemlig at det er kvartssand, og det er skapt, dvs. sandkornene har spidse kanter, det giver stor friktion. Almindelig mørtel har nemlig ret lav friktion som følge af dets indhold af en bestemt type kalk, der oftest forøger dets flydeevne. Når man taler om pumper menes oftest transport igennem rør, og da skal mediet overvejende have karakter som en væske, for at det er muligt. Såfremt det er vand der pumpes hurtigt og med lidt kun lidt sand, er det muligt, men når det er kvartssand, så vil pumpeudstyret slides hårdt.

  • 1
  • 1

Tak. Har du/nogen nogle bud på hvordan vi så kan gøre? Ind til videre er buddene (der er også nogen, der har kommenteret på Facebook i stedet for her)

  • En anden slags sand - hvilken? (vi har også mørtelsand, det er rundere partikler, men ret store. Pumpen siger maks 4mm kornstørrelse... vi kunne sigte det...

  • Kalkmørtel

  • Lermørtel

  • Tilsætninger som man bruger når man støber ler, som gør at det er mere flydende givet et bestemt mængde vand end det ellers ville være

Eneste "krav" er at vi har nogle timer til at spule det væk og prøve igen og genbruge materialet...

Vi overvejer også helt andre ting som smeltede plastflasker, men et billigt "kan stå selv men er også lige til at feje op" materiale vil være godt til undervisning og forsøg.

  • 0
  • 0