close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

Vi er klar til opsendelse

Om en uge er det første mulige opsendelsesdag for Nexø II raketten.

Sommerfuglene i maven er allerede begyndt at blafre lystigt og vi studerer vejrudsigterne indgående. For som det ser ud lige nu, er vejret det eneste der kan stoppe os. Vi er så klar til at se Nexø II flyve.

Raketten er klar. Det har den sådan set været længe. Lækagerne i DPR-systemet, som vi fandt ved tryktesten i foråret, er minimeret til et acceptabelt niveau. Hvis de skal fjernes helt, kræver det et større adskillelsesarbejde og udskiftning af en ventil. Det har vi vurderet ikke er umagen værd, vi kan sagtens flyve som den er nu. Den har også fået opdateret software og alle systemerne er blevet testet grundigt igennem, både i værkstedet og ombord på Sputnik, ved kaj og på Øresund. Som det sidste vil faldskærm og ballute blive pakket og næsekeglen lukket, om et par dage, og så er Nexø II-raketten klar.

Illustration: Jens Stürup, CS

Sputnik er klar. Den har fået nye anoder på skrogene, skiftet olie og filtre, og nye kileremme. I foråret havde vi også tårnet en tur på værkstedet for at justere railen, som raketten skal hænge på, og for at male den. Sidst men bestemt ikke mindst har vi udskiftet de nedslidte batterier, der bl.a. skal forsyne launch platform computeren og raketten med strøm.

Illustration: Sarunas Kazlauskas, CS

Bolette Munkholm er klar. Det bliver jo Bolettes første raketopsendelse og vi glæder os til den luksuriøse opgradering hun er i forhold til Vostok. Der er noget mere plads til folk ombord, der er både kabys og bad. Og ikke mindst køjepladser til mange. Siden vi overtog Bolette Munkholm har vi arbejdet på at indrette hende til et fantastisk mission control fartøj og da vi havde SAT-test for en måneds tid siden virkede det som om at det er lykkedes meget godt. Ud over mission control, skal Bolette også bruges til at overvåge området for fremmede skibe og være komandocentral for alle vores fartøjer. Via wifi-antennen på toppen af masten fungere Bolette også som forbindelsesled til land, for streamingen. Der er rigtig mange systemer ombord som skal fungere samtidigt. Det har vi også testet, senest ved en langdistancetest i sidste uge, hvor vi sejlede næsten til Helsingør. Hele vejen havde vi glimrende wifi forbindelse til antennen på Refshaleøen. Længste distance vi nåede var 32 km. Det er godkendt.

Illustration: Sarunas Kazlauskas, CS

RIB-bådene er klar. DSC-Rib som vi har overtaget fra Danish Space challenge, var desværre ude for et haveri under en prøvesejlads for et par uger siden. Et rør til oliekøleren sprang læk og sendte motorolien ud i hele maskinrummet. Så DSC-rib måtte slæbes i land, af Sputnik. Røret er skiftet, der er kommet ny olie på og motoren virker ikke til at have lidt skade. Samtidigt med det Er der blevet installeret AIS modtager og kortplotter. Så DSC-rib er klar. Blå-rib som tilhører Flemming, ligger på sin trailer, nypoleret, toptunet og klar. I år har vi endnu en lille båd med. Vi har valgt, på radioen at kalde den Hvid-rib også selv om det ikke er en rib-båd men en fin hvid glasfiberbåd. Den vil indgå i flåden som afviserbåd. Altså den båd som sejler ud til eventuelle fremmede skibe der kommer ind i området og advarer dem om at vi sender en raket op. Hvid-rib er venligst udlånt af en af vores nære venner. Hvid-rib er også klar.
Lille-rib er også klar. Det er den lille båd som bor på hækken af Bolette. Det er egentlig heller ikke en rigtig rib, men den vil så gerne være det. Den er blevet serviceret og har fået repareret gearet i påhængsmotoren. Lille-rib er for lille til de lange ture ud i området. Men vi vil bruge den til at flytte folk og grej mellem Sputnik og Bolette samt som fotobåd.

Illustration: Jens Stürup, CS

Flyet er klar Vi har også flystøtte med i år. Det er et sportsfly, bygget til faldskærmsudspring. Ud over at det skal bruges til at tage billeder og video fra luften, så er flyet også en del af vores områdeovervågning. Piloten Thomas har meldt ind at han er klar og glæder sig. Vi er rigtig glade for at han vil være med.

Streamteam er klar. sådan da Ved sidste uges langdistancetest havde vi også opsat alle vores kameraer og streamservere på Bolette. Desværre skete der det at den aircondition enhed vi har installeret for at holde serverne kolde, havde en defekt kondensvandspumpe. Så i stedet for at kondensvandet blev pumpet ud, dryppede det lige ned i en af serverne. Det betød så også at det var slut med at teste stream set-uppet den dag. Heldigvis har det efterfølgende vist sig at serveren kunne redes, så vi kan streame live fra opsendelsen. Vi laver derfor også en ny test af streamgrejet i morgen, søndag. Når den er gennemført er Streamteam også klar. Ja, vi flytter serverne væk fra airconditionen, så uheldet ikke kommer til at ske igen. Streamteam har arbejdet hektisk de seneste måneder på at sammensætte et godt show, med interview live fra Østersøen, gæster i studiet, videoklip, grafik og naturligvis livebilleder fra opsendelsen. Det hele kan følges på opsendelsesdagen via vores hjemmeside copsub.com. Glæd jer til at se det.

Recovery-proceduren er klar. Da vi fik Bolette skulle vi også opfinde en ny måde at hive raketten op af vandet, efter den er landet. Det kommer til at foregå med kranen på Bolette Munkholms agterdæk. For at øve opsamlingen har vi bygget en træmodel af Nexø II som vi har løftet op og ned med kranen. Så den del er også klar.

Illustration: Jens Stürup, CS

Faldskærmen er klar Vores faldskærmsafdeling har jo ikke haft den helt store succes med at få raketterne sikkert ned. Det har Mads lovet skal være anderledes denne gang. Det skal lige siges at det ikke har været faldskærmsafdelingens skyld at de ikke rigtigt har foldet sig ud før, men det skyldes andre uheldige omstændigheder. I hvert fald har Mads syet og testet og syet og testet igen på både faldskærm og ballute. Vi glæder os alle til at se det hele folde sig ud. I raketten er der i øvrigt monteret et kamera som peger opad og filmer udfoldelsen af faldskærmen.

Illustration: Mads Stenfatt, CS

Det eneste som vi ikke er sikker på er klar, er vejret. Umiddelbart ser vejrudsigten god ud, men der er trods alt en uge endnu, så det kan nå at ændre sig mange gange.
På mandag sætter vi os sammen og tager den endelige beslutning om vi og vejret er go, i den kommende uge. Hvis det bliver go, som det tyder på, så vil hele flåden afsejle fra Refshaleøen på onsdag, Bolette forrest med Sputnik og DSC-rib på slæb. Når vi ankommer til Nexø havn, torsdag, vil vi så bruge et par dage på at forberede det hele. Og lørdag sejler vi 16 sømil ud på Østersøen og tæller ned fra ti.

Så hvis alt går vel vil vi, på næste lørdag, se Nexø II lette og flyve op til 12-15 km højde, og dale langsomt ned under en orange faldskærm.

Illustration: Rune Henssel, CS
Jesper Rosendal
er et af flere medlemmer af Copenhagen Suborbitals, der skriver på denne blog.