Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
plastic change bloghoved

Vi har ret til drikkevand uden mikroplastik

Vi kender endnu ikke til omfanget af mikroplastik i dansk drikkevand. Men én ting er sikkert – vi har ret til drikkevand, der ikke er forurenet med mikroplastik, og der påhviler miljø- og sundhedsministeren et stort ansvar for at sikre, så vi også frem over kan drikke rent vand direkte fra hanen.

Illustration: Mikkel Østergaard

I starten af september måned kom en global analyse af mikroplastik i drikkevand iværksat af det uafhængige mediebureau Orb Media. Prøverne var udtaget på fem kontinenter, i 14 lande og i alt 159 prøver. Seks europæiske lande var med i undersøgelsen, og her fandt man mikroplastik i 72 procent af prøverne. Danske forskere støttede, at også Danmark foretog analyser for at se på de danske forhold. Dette fik dog ikke i første omgang de danske myndigheder til at reagere.

Fjorten dage senere kunne Cphbusiness Laboratorie og Miljø i Hillerød så afsløre, at de havde analyseret en række danske prøver, i alt 48 prøver fra 16 vandhaner og fundet i gennemsnit 18 stk. mikroplastik per liter vand. Stor var polemikken, for var det lille laboratorie i Hillerød nu i stand til at bestemme, om det var mikroplastik eller ej. Det bad miljø- og fødevareministeriet DCE, Danish Center of Environment på Aarhus Universitet om at verificere, og fra seniorforsker Jakob Strand lød det, at undersøgelsen foretaget på CPH Business er forholdsvis robust, men med visse usikkerhedsmomenter. Metoden på CPH Business er fornuftigt anlagt, men det vil kræve yderligere analyser at kunne bestemme, HVILKEN slags mikroplastik, der er tale om. Der er altså ikke længere den store tvivl om, at der ER fundet mikroplastik i dansk drikkevand, men eksperterne påpeger, at det kræver metodeudvikling og yderligere analyser at kunne identificere plastiktyperne, før man kan pege nærmere på eventuelle kilder i forsyningsnettet.

Vi er vågnet op til en ny dagsorden med hensyn til mikroplastik. I forvejen ved vi, at der udledes millioner af fibre fra én enkelt tøjvask. Vi ved, at der findes mikroplastik i luften på vejbanerne fra bildæk og fra en lang række kilder i øvrigt. Nu skal vi til at forholde os til mikroplastik i dansk drikkevand. Hvor meget er der, hvilke typer er der tale om, og vil yderligere analyser kunne pege på lokale og regionale forskelle. Er det kun ledningsnettet, vi skal fokusere på, eller kan der forekomme direkte nedtrængning fra jordoverfladen, hvor vi i dag spreder mikroplastik, når vi genudnytter slam fra rensningsanlæggene. Netop sådanne direkte transportveje gennem jordlagene var for nylig til debat i forbindelse med pesticiders nedtrængning til grundvandet. I artikel på DR.dk "pesticider i drikkevand" påpegede GEUS, hvorledes pesticider via sprækker i jordlagene kan trænge hurtigt ned til grundvandet.

Nu må miljøministeren handle og ikke alene. Hvis vi skal have kortlagt problemet med mikroplastik i grundvandet, skal der både igangsættes en række analyser, der tager forbehold for forskellige typer ledningsnet, der fører drikkevandet til vores husholdninger og inddrager lokale og regionale forskelle i jordbundsforhold. På den måde kan vi bruge det første landsdækkende datasæt, til bedre at kunne vurdere kilderne til mikroplastik.

Samtidig bør sundhedsminister Ellen Trane Nørby involveres. Verificeringen af, at der var tale om fund af mikroplastik fra Aarhus Universitet, bør betyde, at der med det samme igangsættes forskning i metoder og effektstudier, der kan vurdere effekterne af, at danskerne potentielt indtager mikroplastik fra drikkevandet. Denne forskning bør inkludere, at vi eksponeres for plastikpartikler fra en lang række andre kilder, herunder fra luften, men også via kosten.

Vores anbefalinger baserer sig på et forsigtighedsprincip. Vi skal arbejde på flere spor; undersøge omfanget af kontaminering af drikkevandet med mikroplastik og kilderne til problemet, alt imens vi igangsætter grundige studier af betydningen for danskernes sundhed.

Vi arbejder for, at danskerne også i fremtiden skal drikke postevand, og her er det vigtigt at påpege, at der også er fundet mikroplastik i vand på flaske. Løsningen er altså IKKE at skifte det i øvrigt så rene grundvand fra hanerne ud med kildevand på flaske.

Problemet med at komme med antagelser vedrørende effekter af vores indtag af mikroplastik, ikke kun fra drikkevand, er, at vi ved så uendelig lidt om, hvilken effekt mikroplastik fra en lang række kilder har på vores sundhed. Derfor må politikerne med miljø- og sundhedsministeren i spidsen finde midlerne til at igangsætte seriøs forskning på området. Samtidig med, at det sker, kan den kommende plastik handlingsplan, der skal behandles af Folketingets partier de næste måneder, passende tage fat på de mange kilder, der fører til den diffuse forurening med mikroplastik

Vi vil yde vores bidrag. I fremtiden vil Plastic Change i samarbejde med CPH Business lave en landsdækkende analyse af omfanget af mikroplastik i danske ferske vande, i søer og åer, for på den måde at tage bestik af omfanget af forurening med mikroplastik i overfladevand i Danmark. Det er et samarbejde, vi er stolte af, ikke mindst i lyset af CPH Business pionerarbejde mht. mikroplastik i dansk drikkevand. Et samarbejde, der skal bidrage til, at vi kan blive meget klogere på omfanget af plastikforureningen i danske ferske vande.

Henrik Beha Pedersen er miljøbiolog med speciale i kemikaliers cocktaileffekter og grundlægger af Plastic Change. På bloggen fortæller han om den danske ekspedition til verdenshavenes plastøer og de mange kilder til havenes plastforurening - og søger løsningerne!
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Mener da at debatten konkluderede at det var helt gak, hvis de få partikler der var i vandet kunne skade noget som helst.
Hvis de da overhovedet kom fra grundvandet. Der var bl.a tvivl om at vandet have rørt noget plast undervejs i testen.

  • 5
  • 2

"Vi kender endnu ikke til omfanget af mikroplastik i dansk drikkevand. Men én ting er sikkert – vi har ret til drikkevand, der ikke er forurenet med mikroplastik"
- Hvordan hænger det sammen?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten