phloggen

Vi bygger stadig - de er nu nummer ET i køen

Indtil nu har byggeriet kørt ret lineært med et sjak på pladsen af gangen og relativt lange forløb men nu hvor taget et vandtæt begynder myldretiden.

Lige nu er ventilationen undervejs og tømresjakket sætter isolation op lige i hælene på ham:

Illustration: Privatfoto

I første omgang bliver isolationen lagt op på udspændte tråde, derefter kommer fugtspærren, elektrikerens kabler, mere isolation og til sidst de forskalningsbrædder der i sidste ende skal bære isolationen og loftet.

Som udeforstående er det meget interessant at se hvordan attituden skifter efterhånden som huset tager form.

Indtil nu har det været tegningerne og matematikken der dominerede, måle dette, måle hint, gange, dividere trække fra og lægge til.

Men i samme øjeblik råhuset stod der overtog det tegningernes rolle.

Der er stadig detailtegninger, som viser hvordan denne elle hin detalje skal laves, men præcis hvor hovedtegningen havde et kryds for en Velux lystunnel har nu ingen betydning, for den skal sidde centreret over håndvasken og ikke tværs igennem en spærfod eller skotrende ... og det må være ... ca. her ... kryds på gulvet med tømrerblyanten.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Isoleringen ser ud til at ligge i samme plan som ventilationsrørene. Hvordan gør man, når isoleringen når dertil?

Vi har et gammel hus med eftermonteret ventilationsanlæg. Her er alle ventilationsrørene ført over isoleringen på det uudnyttede (kolde) loft. Selvom rørene er isolerede korrekt (så vidt jeg kan vurdere), er der et betydeligt varmetab (udblæsningsluften fra fjerneste ventil er flere grader koldere end den nærmeste). Hvis jeg kører med for lavt flow i ventilationen dannes der envidere kondens i rørene, som ender med at dryppe ned i beboelsen. Jeg ville ønske vores rør var ført indenfor isoleringen istedet...

 • 3
 • 0

Spændende at følge med i byggeriet og se at det begynder at tage form.

Hvad har I gjort jer af tanker omkring de indre døre til værelser osv. med hensyn til lydisolering? I har fokus på støj fra jernbanen, men hvordan med at kunne lukke døren til soveværelset og stadig kunne kunne se tv i stuen?

I den 2 år gamle lejebolig, hvor jeg er flyttet ind, giver de lukkede døre ikke meget lyddæmpning. Man kan nemt føre en samtale igennem lukkede døre og følge med i musik/tv. Jeg gætter på at de er for lette (billige) og ikke slutter tæt nok til karmen.

 • 2
 • 0

I almindelige familieboliger er der ofte ikke rumbalanceret ventilation, dvs. at man blæser luft ind i et rum, og suger fra et andet rum, hvorfor der skal være åbning mellem rummene, for at luften kan strømme. Denne åbning er oftest under dørene, hvorfor de ikke kan slutte tæt.

 • 2
 • 0

Hvad har I gjort jer af tanker omkring de indre døre til værelser osv. med hensyn til lydisolering? I har fokus på støj fra jernbanen, men hvordan med at kunne lukke døren til soveværelset og stadig kunne kunne se tv i stuen?

Lige nøjagtig den detalje er løst ved at lave to døre imellem soveværelset og stuen.

Hvor meget lyddæmning en dør giver handler stort set alene om hvor tæt den lukker. dog give massive (=tunge) pladedører naturligvis bedre lyddæmpning end fyldningsdøre.

At af rummene har vi lydisoleret lidt ekstra (inkl. balanceret ventilation) af hensyn til musikalsk udfoldelse.

 • 1
 • 0

"derefter kommer fugtspærren, elektrikerens kabler, mere isolation og til sidst..."

Medmindre ovenstående monteres i vilkårlige rækkefølge, antager jeg at de logisk vis kommer i nævnte rækkefølge.

og til sidst de forskalningsbrædder der i sidste ende skal bære isolationen og loftet.

Hvis loftet er det nederste, passer rækkefølgen vel ikke, da fugtspærren skal ligge nærmest varmen.

 • 2
 • 1

Tråden der sidder nu er for midlertidig fastholdelse af isolering. Af brandtekniske grunde skal isolering fastholdes af forskalling pr 300mm. Under tråden monteres dampspærre, derefter (højst sandsynligt) 45mm påforing med isolering mellem, forskalling og færdigt loft. Derved kan tomrør og dåser være på indvendig side af dampspærren. Som PHK har beskrevet.

Som tommelfingerregel må dampspærren placeres 1/3 ude i isoleringslaget. Oftest er 45mm påforing på indvendig side af dampspærren nok til at der kan føres el o.lign., og derfor er det ikke nødvendigt med tykkere indvendig påforing. 45mm er også den mest økonomiske løsning, da 45mm påforing kan skydes fast. Nogle gange kan det dog være nødvendigt med mere påforing, eksempelvis grundet høje spots, og så er man ude i at påforingen skal skrues op. En dyrere og mere tidskrævende løsning.

 • 1
 • 0

Venter med spændimg på en masse god info om isolering af ventilationsrør. Mine er installeret, men endnu ikke isoleret, og hvis man åbner en enkelt ventil, dannes der uanede mængder af kondensvand, så glæder mig til at høre hvilken type af isolation, hvor tyk, osv. så jeg kan komme videre her

 • 2
 • 0

Vores rør er sådan nogle færdig isolerede ventilations rør. Der er forskellige dimensioner afhængig af hvor meget gennemstrømning der er i de enkelte rør, men nok max 10cm isolering. Vi har et stort hus (240m2 i et plan), der er 24 luft ventiler ialt fordelt i rummene, så det er en relativt omfattende installation. Kunne forestille mig det ville hjælpe gevaldigt at pakke mindst 10cm ekstra isolering omkring, men det er lette sagt end gjort. Man kan jo ikke bare flytte rundt på sådanne rør, når de er installeret...

 • 0
 • 0

= den billige løsning ;-)

Det giver rigtig god mening at have udsugning i vådrum (køkken og bad), og indblæsning i andre rum. Det kræver så at luften kan bevæge sig - typisk under dørene. Rent lydmæssigt har det ingen betydning for de meste brugte pap-døre.

 • 0
 • 0

Kunne forestille mig det ville hjælpe gevaldigt at pakke mindst 10cm ekstra isolering omkring, men det er lette sagt end gjort. Man kan jo ikke bare flytte rundt på sådanne rør, når de er installeret...

Du kan pakke dem ind i helt alm rockwool uden at flytte dem, jeg tænker at der du ikke kan komme til er hvor de alligevel støder mod eksisterende loftisolering?

Dette kan/bør du dog kun gøre hvis du ikke kører med aktiv køling gennem anlægget om sommeren. Køling vil sansynligvis danne kondens i isoleringen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten