Jeg har lidt svært ved at læse ud af indlægget, om der lægges op til en bil, som er lovlig at køre på vejen, hvad jeg ville kalde en superbil. Eller er der tale om en egentlig racerbil?
Hvad får du, hvis du samler en masse forskellige ingeniører, som elsker fart og teknologi? Svaret er ufattelig dårlig humor og en meget, meget hurtig racerbil.
Vi sigter efter 0-100 på mindre end 2 sekunder, rekorder på Top Gears track og Nordschleife – Nürburgring. Optimistisk vil nogle mene, men vi tror på det.
Projektet startede efter, at vores kollegaer havde bygget en relativt avanceret F1-simulator og tænkte: »Det her kan godt blive vildere.«
Men som I nok ved, så blev Rom hverken bygget på en dag eller af luft. Så derfor blev det besluttet, at hvis medarbejderne ville lægge timerne, så ville virksomheden betale for materialerne.
Det var sådan, det hele startede, og i dag har en stor del af virksomheden (Dansk Ingeniørservice) deltaget i projektet.
Vi er projektledere, mekanik-, elektronik-, software-, hardware- og automationsingeniører, fra bachelor til ph.d.-niveau og fra forskellige lande, som kommer og hjælper, når der er tid.
Nogle laver meget, og andre laver lidt, men fælles for alle er, at vi synes, at det er fedt, at vi kan få lov til at bygge vores egen racerbil og vi gør det, fordi det er for fedt at få lov til at være med i sådan et projekt.
Det første krav, der blev sat, var, at vi skulle lave noget, som ikke var set før. Derfor blev der taget en beslutning om, at vi ikke skulle være begrænset af et reglement, således at vi kan lave en racer, der er sin helt egen. For at indsnævre det ellers meget åbne koncept blev yderligere krav sat:
Bilen skal:
Vi har fået tildelt et lokale på DIS (Dansk Ingeniørservice) hovedkontor i Skanderborg. Her mødes vi en gang om ugen uden for arbejdstid, kigger på hvad der er blevet lavet, og hvad der skal laves.
Hver tredje uge afholder vi en workshop, der har eget tema som eksempelvis stel, affjedring, bremser osv. Ideen er, at vi arbejder fokuseret med en ting ad gangen, som det er kendt fra b.la. SCRUM.
Når vi mødes til workshop, starter vi ud med, at vi i fællesskab brainstormer på det overordnede tema, og så deler vi opgaverne op og ud til deltagerne, som så har tre uger til at færdiggøre opgaven.
Som alle tv-kokke så har vi forberedt os lidt hjemmefra, hvilket betyder, at vi er godt i gang med projektet.
Status quo er, at vi har lavet en CAD model som vi har bragt til live i en 1: 1 mock-up model i pap, isolationsrør og gaffatape.
Hvilket giver os en god fysisk ide om, hvor de forskellige komponenter skal placeres, og hvor store de rent faktisk er.
Vi har modtaget vores 4 elmotorer og 2 generatorer, som tilsammen kan levere 1502 HK.
Vi har modtaget V1 af chassiset, affjedringen er designet og simuleret, så vi afventer pt., en række 4-vejs justerbare dæmpere til affjedringen i uge 51. På den elektroniske side er motorstyringen konstrueret, batterierne er ved at blive samlet, og meget mere er i bevægelse, som vi glæder os til at kunne dele med Ingeniørens læsere.
Vi regner med at have den første version klar til februar, men vi vil holde jer ajour med hvad der sker lige nu og hvad der er sket frem til nu.
Ja og nej. Vi designer(CAD), samler og optimerer bilen i Skanderborg.
De fleste af delene får vi produceret af forskellige specialister (vandskæring, bearbejdning osv.). Der vil dog også blive brugt en række standardkomponenter såsom sikkerhedsseler osv.
Vi er helt vildt glade for, at vi kan få lov til at dele denne oplevelse med jer. Hvis I har spørgsmål eller kommentarer til projektet, så skriv endelig en kommentar. Der vil være flere forskellige typer af ingeniører, der vil blogge i løbet af projektet.
Jeg har lidt svært ved at læse ud af indlægget, om der lægges op til en bil, som er lovlig at køre på vejen, hvad jeg ville kalde en superbil. Eller er der tale om en egentlig racerbil?
Det sidste krav lyder umiddelbart som det vanskeligste hvis de alle de andre punkter også skal nås?
Spændende og meget ambitiøst. Jeg glæder mig til at følge det.
Hvor kommer pengene fra, og hvor mange kan i bruge?
Det er ikke en bil der kommer til at køre på vejen. Den bliver bygget udelukkende til banekørsel, men den skal køres med "gade" dæk for at vi kan gå efter vores mål om at opnå rekorder på Top Gear og Nürnberg.
Det sidste krav lyder umiddelbart som det vanskeligste hvis de alle de andre punkter også skal nås?
Tror måske du vil blive overrasket hvad der findes af track-egnede dæk som er lovlige til gadebrug. De går oftest under betegnelsen semi-slicks og er i princippet slicks der blot har fået tilføjet tilstrækkeligt mønster til at kunne godkendes til gadebrug.
Undrer mig over dette ikke er nævnt som et krav?
Hej - sjovt projekt. Vores virksomhed var involveret i et par tidligere Shell eco marathon projekter på DTU. Vi sponserer pt. F1 Mercedes Petronas, og laver deres side pod ventilatorer. Hvis I har brug for ventilator-teknologi, produkter og rådgivning herom stiller vi gerne op. mvh Torben
Spændende dansk projekt, ser frem til at følge det.
Alle har lov at drømme, men i sætter overliggeren højt her.
Være den hurtigste bil nogensinde på Top Gears testbane.. who cares?? Være den hurtigste bil rundt på Nürburgring - Nordschleife, Power er ikke nok her. At komme hurtig rundt her kræver bilen kører virkelig godt, som i VIRKELIG godt. Og det er ikke noget man bare lige gør.
Hvis i overhovedet skal have en chance, bør i søge inspiration hos nogen som bygger racerbiler.
Er der tænkt over den. Eller er den blot et udgangspunkt. Umiddelbart ser nogle af samlepunkterne lidt forkerte ud?
Er "rammen" ikke bygget af rørskåle (isoleringsskum) og gaffa ? - og skal mest ses som en showcase?
;o)
Grunden er at vores krav skal repræsentere de mål vi gerne vil nå med projektet, og ikke løsningerne til at nå der hen.
Vi ville ikke sætte en begrænsning for os selv ved at definere sådanne ting (ligesom at en Corvette skal have en V8 motor), derfor er elmotorerne valgt fordi vi mener at det er den bedste løsning, men det var ikke et krav fra start.
derfor er elmotorerne valgt fordi vi mener at det er den bedste løsning, men det var ikke et krav fra start.
Det kunne være interessant at høre jeres begrundelser herfor :0)
Grunden er at vores krav skal repræsentere de mål vi gerne vil nå med projektet, og ikke løsningerne til at nå der hen.
Vi ville ikke sætte en begrænsning for os selv ved at definere sådanne ting...
Så kunne I jo også have udeladt punkterne * Have en lav vægt * Have et lavt tyngdepunkt * Have et lavt inertimoment * Fokusere på ydeevne fremfor komfort
De følger vel implicit af at skulle have hurtigste tid på Nürburgring - Nordschleife?
Meget kort, så bunder langt det meste i måden hvorpå vi kan styre elmotorerne, samt hvordan vi kan "pakke" de forskellige komponenter i bilen. F.eks. var det vigtigt at alle motorerne/hjulene kunne styres helt individuelt for at vi kan optimere accelerationstiden mest muligt, og samtidig kan det også bidrage i en masse andre situationer rundt på en bane.
Ift. punkterne med lav vægt osv. så har du ganske ret. Strengt taget er det heller ikke decideret krav, men nærmere design guidelines. Det er nemlig ikke alle det er implicit for, hvilket også er grunden til at det er taget med her, for at vise at det ikke er en luksus GT bil vi bygger.
Er "rammen" ikke bygget af rørskåle (isoleringsskum) og gaffa ? - og skal mest ses som en showcase?
;o)
Du ser det helt forkert! De har helt konkret allerede opfyldt følgende mål:
Bilen skal:
Hele 6 ud af 16 mål opfyldt = 37,5% Done!
;o)
Hele 6 ud af 16 mål opfyldt = 37,5% Done!
Jeps - hvis man må cherry picke i listen over mål, der skal opfyldes, bliver opgaven unægteligt noget nemmere ;o)
Jeg tror dog på sigt, de bliver nødt at se i øjnene, at de ikke kommer i mål med alle 16 punkter med rammen i rørskåle/gaffa (eller batterierne af pap for den sags skyld) ;o)
Men spændende projekt - jeg forstår dog ikke tre sæder kravet, når den er stated som værende en racerbil?
mvh Flemming
Men spændende projekt - jeg forstår dog ikke tre sæder kravet, når den er stated som værende en racerbil?
Der skal være plads til kameramanden fra BBC ;0)
Fedt med store ambitioner, i skal lige huske at i umuligt vil kunne slå topgear rekorden da den er forbeholdt gadebiler og jeres ikke er en gadebil. Jeg ville foreslå at passagerne, aka kødsække, skal have f1-style sæder for at sænke tyngdepunktet og batteripakken kan måske spredes ind under sæderne. Passagere har aldrig været godt for performance;)
Spændende projekt! Mange spørgsmål dukker op :) Hvordan er affjedringen opbygget? Og hvad er baseline setuppet? Hvordan kan det være at lige Nordschleife blev valgt som reference? Hvis det primært er en track(day)-bil, måler i så effekt/vægt-forholdet med tre passagerer? Hvordan ændrer krydsvægten og setuppet sig, når der kommer passagerer med?
Men hvis det var et studie projekt for studerende, som økonomiracerne fra DTU kunne man forsvare det som erfaringsgivende. Men sandheden er at det næppe bliver andet et sjovt hobby projekt, da næsten alle aspekter er kendte af F1 artistenes bilkonstuktører.
Tiderne hvor man kunne komme ind på banerne som Colin Chapman og Enzo Ferrari præsterede det med deres garage fremstillede racere er forbi.
Derimod ville noget 2CV noget der var ligeså reparations venligt som en Willys Jeep ( GP , general purpose udtales Jeep) være et produkt der måske ville kunne anvendes i U lande.
Cubas gamle velholdte dollargrin er nemlig ret lette at sevicere, men deres størrelser gør dem benzin uøkonomiske, selv om de er ret solidt lavet så er reservedele til 60 år gamle modeller der er udgået og hvor de fleste er endt med at blive til nye biler, svære at finde.
Når man ser de udslidte familiebiler som har fået deres liv forlænget langt ud over sidste salsdato som anvendes i Ulande af den almindelige befolkning tænker man, findes der ikke andet. Militær køretøjerne er jo Jeeppenes efterfølgere, Landrover, Landcruiser og Geländwagen. super solide men også rasende dyre benzin/diesel slugere.
Hej Mads
Fedt med nogle gode spørgsmål. Vi vil i de kommende indlæg gå lidt mere teknisk til værks og tage jer med på en rejse gennem vores tanker og måske vores beregningsmodeller.
Du kan i det nyeste oplæg læse om hvorfor Nordschleife er valgt som reference.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard