Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.
phloggen

Veteranelektronik

Jeg har en mindre samling af måleudstyr hvoraf en stor del er at betragte som veteranelektronik, det meste af det købt billigt på eBay.

Vi taler udstyr med 7432 chips, diskrete transistorer og i de fleste tilfælde fuldkomne og dækkende service-manualer, hvilket er en fornøjelse.

Som en del af flytningen til det ny hus har jeg lovet mig selv at give alle instrumenterne et grundigt service-eftersyn og det er nu stille og roligt undervejs.

Lige nu er det HP3458A, med rette kaldet verdens bedste voltmeter og HP3245A, en langt mindre kendt lillesøster der kan producere de underligste signaler som er på bordet, for de deler rigtig mange stumper.

Lige som med veteranbiler er der nogle kendte bløde punkter man skal holde øje med.

Elektrolytkondensatorer

... er f.eks noget skrammel.

Hvis de ikke ligefrem exploderer, udtørrer, kortslutter eller lækker de, og der har 163års produktudvikling egentlig ikke gjort ret meget ved.

De første elektrolytkondensatorer mindede meget om datidens blybatterier, massive elektroder i et kar fyldt med elektrolyt:

Illustration: Fra BSTJ 8, 1. januar 1929 (archive.org)

De blev brugt som støjdæmpning på DC forsyningen i telefoncentraler om hvilket H.O.Siegmund skrev en glimrende artikel, hvori han slutter med ord som stadig gælder den dag i dag:

"What the ultimate life of a condenser of this tyle will be remains for future determination. Judging from the apperance of cells that have operated for six and seven years there would seem to be years more of useful service to be rendered by these cells."

En af de første ting man seriøst bør overveje med veteranelektronik er derfor en "recapping", en udskiftning af elektrolytkondensatorene, der dør på grund af varme, ohmske tab (=også varme) og slet og ret fabrikations- og materialeproblemer.

I kvalitetselektronik, som mine HP instrumenter, er elektrolytterne dimensioneret konservativt, typisk med 2-3 gange højere spænding og 100% mere kapacitet end kredsløbet umiddelbart har behov (hvilket stadig er fornuftige designregler) for og derfor holder de rigtigt godt, men ikke for evigt.

I billigere og ikke mindst moderne forbrugerelektronik, er elektrolytkondensatorer den primære fejlkilde, som med stor præcision vælges til at holde garantiperiode ud.

Elektrolytter med begge ledninger ud af samme ende loddet i printkort bør man altid demontere og checke grundigt for lækage og når man alligevel har dem ude kan man ligeså godt skifte dem. Måler de gamle OK kan de komme i rodekassen.

Axiale elektrolytter kan man meget nemmere inspicere for lækage og her kan man nøjes med at udlodde den ene terminal og måle efter, inden man beslutter sig for udskiftning.

Jeg tror ialt jeg har fundet to håndfulde dårlige elektrolytter i elektronik jeg kærede mig om og guderne vide hvor mange i skodelektronik jeg ikke gad reparere på. Det er mit indtryk at problemet er væsentligt værre under varmere himmelstrøg end her hos os.

Hvis der er tale om elektrolytter med høj mærkespænding, noget i stil med 63V og derover, men helt sikkert alt udstyr med radiorør, som har stået uden spænding i lang tid bør man altid skrue langsomt op for netspændingen med en variotrafo, for at "reformere" oxidlaget i kondesatorene. Gør man det ikke risikerer man et gennemslag og explosion, som næsten altid fører til kassation af udstyret.

X- og Y-kondensatorer

... exploderer og efterlader en duft at brændt papir.

For at undgå at sende højfrekvent støj ud på elnettet, er stort set alt elektronisk udstyr over en vis størrelse udstyret med en X-kondensator til at tage sig af "common-mode" støj og den sidder derfor over fase-nul ved ankomsten til kabinettet.

I visse tilfælde forekommer der også Y-kondensatorer forbyndet imellem elnettets to terminaler og kabinettet for at aflede ensidig støj.

Det siger sig selv at disse kondensatorer skal være bygget fornuftigt og det er de normalt.

Papirisolerede X- og Y-kondensatorer som ikke har været under spænding i en årrække exploderer med en karakteristisk "plaf!"-lyd når man så sætter strøm til igen.

De bør under alle omstændigheder udskiftes med godkendte moderne plast-film typer.

Netstøjfiltre

... kan fejle på forskellige måder, herunder explosioner i de indbyggede X- og Y-kondensatorer.

Mærk efter om netfilteret bliver varmt og skift det hvis det gør.

EPROMer

... kan huske deres bits i ca. 25-30 år, hvilket bringer alt før midten af halvfemserne i farezonen.

Lav en sikkerhedskopi af indholdet, på den ene eller anden måde, så nye EPROM'er kan brændes om nødvendigt.

Den HP3245A jeg har på bordet tabte en bit tidligere på året men takket være min sikkerhedskopi var det ikke noget problem.

Skumplast og -gummi

Tilsyneadende var det massive mængder af blødgørere der gjorde at man kunne lave skumplast og -gummi i gamle dage og efter 20-25 år når disse er fordampet, bliver materialet til støv hvis man rører det.

Det er en god ide at have en kørende støvsuger ved hånden inden man mærker efter med fingeren, så man ikke får plasticstøv over det hele.

En anden variant er de små sorte "gummifødder" som bliver til en klistret beget masse. Udskift dem, hvis de ikke er elastiske, eller hvis overfladen virker klistret.

Endelig falmer meget plastic, f.eks Commodore computeres kabinetter. Der er folk der experimenterer med kemiske kure, men jeg har ingen personlig erfaring med det.

Loddefluss

Alle producenter af kvalitetselektronik har omhyggeligt vasket de færdige printkort for at fjerne reste af loddefluss, som afhængig af miljøet ellers vil korrodere de metaller det kommer i kontakt med.

Det skal man naturligvis også selv gøre når man har haft loddekolben fremme.

Isopropanol, en tandbørste og god udluftning.

Hvis printkortet ikke har nogle fugtfølsomme komponenter og konen ikke er hjemme kan man overvej glas-skylle-programmet i opvaskemaskinen uden opvaskemiddel.

(Fortsæt gerne selv listen i debatten)

phk

Poul-Henning
Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

The 8-Bit Guy på Youtube har flere guides til at få gulnet elektronik til at se ud som (næsten) nyt.

https://www.youtube.com/watch?v=wLp6bzG9exk

På grund af konsekvenserne af "Tonen i debatten" (™), er det desværre blevet nær umuligt at købe koncentreret brintoverilte, som er det mest effektive til formålet.

 • 6
 • 0

Tja, for os gamle er det altsammen velkendt.

Især dengang da ethvert måleinstrument med respekt for sig selv hed HP efterfuldt af et 3-eller 4-cifret tal. Det ærværdige firma har siden skiftet navn adskillige gange.

Jeg bruger stadigvæk regelmæssigt power meteret HP432A som også har fået nye elektrolytter!

 • 4
 • 0

Stigende ESR er også et problem - kondensatoren kan være nok så hel og fin (ingen udadvendte buler eller tegn på læk), samt have en målt kapacitetsværdi svarende (nogenlunde) til nyværdien, men alligevel være ubrugelig, grundet høj ESR.

Har i øvrigt noget veteran HiFi som skal have en recap-tur ved lejlighed...

Mvh Rune

 • 1
 • 0

Stigende ESR er også et problem

Stigende ESR fører til højere ohmsk tab der igen fører til højere temperatur og dermed ender vi samme sted igen...

Grunden til at jeg ignorerer ESR er at det stort set er umuligt at finde ud af hvad designet forventer og dermed opsætte et kriterie der virker bedre end at vente på en af de andre fejl-symptomer.

 • 4
 • 0

Jeg indrømmer blankt at jeg har en HP affinitet selv, men det har mest været fordi jeg netop var sikker på at kunne skaffe manualer og reservedele hvis det blev nødvendigt.


Jeg husker fra min grønne ungdom, at HP-grej var det "fedeste", men desværre også dyrt.

Mit oscilloscop er et "arvestykke" hvor den ene kanal er stået af.
Men det er et Goldstar OS8100A, og det er ikke lykkedes mig at finde et diagram.

Så pointen med at kunne skaffe manualer er absolut valid.

K

 • 2
 • 0

For et års tiden siden dummede jeg mig gevaldigt, idet jeg lovede at reparere et B & O - produkt og gav min bekendte et overslag over omkostningerne.
Det drejede sig om en højttaler med indbygget forstærker, da jeg åbnede den var "pakket ind" i noget, som oprindeligt var skumgummi, men nu var omdannet til en FED, klæbende tjæreagtig og ætsende masse.
Den samme oplevelse har jeg med de skumgummi-indlæg, som Bruel & Kjær har brugt i kufferterne til deres måleudstyr.

Desværre blev jeg først opmærksom på nedenstående side efter at have rodet mig ind den B & O - reparation : http://www.peel.dk/Repair/index.html

 • 5
 • 0

Når Poul Henning går'i det historiske hjørne' minder det mig om det Heathkit udstyr jeg stadigvæk har stående. Det ældste, fra min fars tid, er to voltmetre. Der er fra omkring 1960, købt i USA og med 127 V transformator. Det ene er fra før print hvor komponenterne er loddet imellem nogle loddebukke. Det andet med et print. Kvaliteten (og prisen) er ikke HP, men ganske udmærket. Håndbog. intet problem, de blev leveret som byggesæt, med indbyggede kalibreringsfunktioner. Mit første oscilloskop, et 3" OS-2, købt i min studietid, kunne være på en 30 cm hylde på et kollegieværelse.

 • 0
 • 0

(Fortsæt gerne selv listen i debatten)

Det værste er ICer i sokler. Efter nogle år kan man være sikker på kontaktkorrosion. At vride printet og trykke ICerne på plads igen hjælper som regel, men ikke altid. Løsbart, men anstrengende...

 • 2
 • 0

Har selv en del HP / Agilent grej, som stadig er i aktiv tjeneste.
For ca. to år siden recappede jeg min "NOS" HP 8903B Audio Analyzer, så den idag fungerer perfekt. Dog kan jeg godt gå hen og blive lidt bekymret for, om entropien langsomt men sikkert
rammer den i 1987 isatte EPROM .

Jeg har desværre ikke mulighed for at tage back-up af den, men man kan jo evt. spørge om råd....

/Peter

 • 1
 • 0

Hvis printkortet ikke har nogle fugtfølsomme komponenter og konen ikke er hjemme kan man overvej glas-skylle-programmet i opvaskemaskinen uden opvaskemiddel.

Sådan en ultralyds-fætter man kan købe til brillerensning burde også kunne gøre jobbet, men jeg har ikke turde prøve endnu...

 • 0
 • 0

Super - den side havde jeg ikke undersøgt.

Så skal firmwaren bare lægges over på en ny EPROM...

 • 1
 • 0

Kunne være risiko for PCB i f.eks. olie/papir kondensatorer. Jeg har skiftet en del voksbeklædte kondensatorer i gammelt rørapperatur, jeg ved ikke om der reelt har været PCB i nogle af dem, men mener der er en risiko i alt produceret mellem 1929 og 1978.
PS: Ved nogen herinde om man bør skille sig af med disse kondensatorer på en særlig måde? Det slår mig nu, at det måske ikke har været helt i orden bare at aflevere dem som elektronikaffald.

 • 0
 • 0

Både HP og Tektronix har/havde forkærlighed for Dallas DS12xx SRAM'er med indbygget lithium batteri.

Eksempel: HP54504 - et helt fint 400 MHz scop fra start 90'erne - har en DS1235 til at gemme kalibreringsdata. Batterierne i DS1235 (der er 2, for redundans) har en levetid på "over 5 år"! Heldigvis holder den en del lægere; det er i de her år de typisk løber tør. Men scopet skal splittes godt og grundigt ad, dimsen med sine 28 ben er loddet fast i bundkortet. På plussiden tæller at scopet kan gen-kalibrere sig selv uden andet eksternt udstyr end kabler.

Og så forekommer selvf også diskrete batterier monteret mere eller mindre service-uvenligt. Har lige skiftet alle 3 batterier i en Tek DSA602 (på 3 forskellige print, langt nede i apparatet). Så mangler bare de DS12xx der sidder en af i hver input-skuffe :)

 • 1
 • 0

På plussiden tæller at scopet kan gen-kalibrere sig selv uden andet eksternt udstyr end kabler.

Dallas "CALRAM" chippen er det absolut svageste punkt i HP3458, for det kræver adgang til rigtig gode 10Volt og 10kOhm referencer at starte forfra, hvis man mister de to "dybeste" floating point variabler under udskiftningen.

Ved at disassemblere firmwaren fandt jeg ud af hvorledes man via GPIB interfacet kan læse CALRAM'en inden man går igang med loddekolben og der har vist reddet mange HP3458A brugere fra dyre kalibreringer de senere år.

Men ja, jeg burde også have nævnt batterier i blogindlægget.

 • 0
 • 0

Jeg indrømmer blankt at jeg har en HP affinitet selv, men det har mest været fordi jeg netop var sikker på at kunne skaffe manualer og reservedele hvis det blev nødvendigt.

Et sted som alle elektroniknostalgikere burde kende - The Boat Anchor Manual Archive:
http://bama.edebris.com/manuals/

(spækket med manualer og servicemanualer...)

Jeg har brugt det flittigt - især ved købsovervejelser.

-

Andre nyttige steder:

http://n4trb.com/
fx:
http://n4trb.com/AmateurRadio/HamDocs.htm
http://n4trb.com/AmateurRadio/GE_HamNews/g...
http://n4trb.com/AmateurRadio/Semiconducto...
fx:
http://n4trb.com/AmateurRadio/Semiconducto...
http://n4trb.com/AmateurRadio/Semiconducto...
http://n4trb.com/AmateurRadio/Semiconducto...
http://n4trb.com/AmateurRadio/Semiconducto...

Bugner af gode gamle (lære)bøger vedrørende elektronrør. Tjek venligst selv om public domain (offentlig ejendom) copyright status også gælder i Danmark/EU:
http://www.tubebooks.org/
How Can I Tell Whether a Copyright Was Renewed?:
http://onlinebooks.library.upenn.edu/renew...
Citat: "...
First of all, you need to know when renewal matters. In the US, books published before 1964 had to get their copyrights renewed at the Library of Congress Copyright Office in their 28th year, or they'd fall into the public domain. Some books originally published outside the US by non-Americans are exempt from this requirement, and in fact some such books had their copyrights restored recently. If you need to know more about the rules for books published outside the US, see this page from the Copyright Office, explaining recent changes in copyright law imposed by GATT. Basically a work is exempt from renewal requirements if all of the following conditions apply:
At least one author was a citizen or resident of a foreign country (outside the US) that's a party to the applicable copyright agreements. (Almost all countries are parties to these agreements.)
The work was still under copyright in at least one author's "home country" at the time the GATT copyright agreement went into effect for that country (1 January 1996 for most countries).
The work was first published abroad, and not published in the United States until at least 30 days after its first publication abroad.
If you can prove any of these conditions don't apply, and the work was originally published or copyrighted before 1964, then the work had to be renewed in order to stay copyrighted in the US.
..."

https://the-eye.eu/public/
fx:
https://the-eye.eu/public/Books/Electronic...
https://the-eye.eu/public/Books/Electronic...
https://the-eye.eu/public/Books/Electronic...

 • 1
 • 0

Både HP og Tektronix har/havde forkærlighed for Dallas DS12xx SRAM'er med indbygget lithium batteri.

Eksempel: HP54504 - et helt fint 400 MHz scop fra start 90'erne - har en DS1235 til at gemme kalibreringsdata. Batterierne i DS1235 (der er 2, for redundans) har en levetid på "over 5 år"! Heldigvis holder den en del lægere; det er i de her år de typisk løber tør. Men scopet skal splittes godt og grundigt ad, dimsen med sine 28 ben er loddet fast i bundkortet.

Man kan faktisk købe nye moduler:

maximintegrated.com: APPLICATION NOTE 202, NV SRAM Frequently Asked Questions:
Citat: "...
Abstract: This application note discusses theory of operation and application of NV SRAMs such as the DS1220, DS1225, and DS1230. First it discusses NV SRAM module construction, with an overview of the battery, controller, and SRAM that is used in a typical device. Application information regarding interconnects to popular 8-bit Motorola® and Intel® bus structures is shown in block diagram form. Answers to common questions regarding issues found during the design, test, manufacture, and use of NV SRAMs in electronic systems is explained in detail. Information on some older and obsolete parts is discussed with recommendations on pin-for-pin replacements with more contemporary devices.
...
A number of years ago, Dallas Semiconductor® had a 256kb NV SRAM product called the DS1235. It was functionally and physically identical to the DS1230, with the exception that the DS1235 had a five-year data-retention expectation instead of 10 years. An alternative is the DS1230 with the same power-supply tolerance, and with a performance rating equal to or faster than the original DS1235 product (for example, the DS1235Y-150 should be replaced by a DS1230Y-70+).
..."

maximintegrated.com: DS1230Y: 256k Nonvolatile SRAM:
Citat: "...
DIP-package DS1230 devices can be used in place of existing 32k x 8 static RAMs directly conforming to the popular bytewide 28-pin DIP standard. The DIP devices also match the pinout of 28256 EEPROMs, allowing direct substitution while enhancing performance.
...
Read and write access times of 70ns
..."

maximintegrated.com: Datasheet: DS1230AB DS1230Y.

dk.rs-online.com: DS1230 priser i forskellige hastighedsvarianter.

digikey.dk: DS1230 priser i forskellige hastighedsvarianter.

mouser.dk: DS1230 priser i forskellige hastighedsvarianter.

-

Man burde kunne lave et 28-bens datterkort, batteri/akkumulator/superkondensator - og en SRAM - og måske en PICmicro til at kopiere dataene ind til flash og ud fra flash ved strømudfald og strømindfald? - som fungerer som en DS12xx? Der er vist også brug for en databus - og adressebus omskifter til en binær tæller som kan gå alle sram celler igennem. Den lokale energikilde er beregnet til både PICmicro backup processen og at holde SRAM i fx 1 års tid. Hvis strøm så tilsluttes efter fx 5 år hentes data fra flash i PICmicro. Måske kunne PICmicro udstyres med tjeksum og tjekke SRAM ved strømindfald?
(Mon en sådan kan kaldes en bidirektional flash/sram "brænder"?)

Anyone hacked a Dallas DS1235YW?:
Citat: "...
I've ended up taking a dremel directly to a Dallas chip on an IO4 while it was still soldered to the board.
Talk about sweaty fingers. :mrgreen:
...
I hear many roflcopters flying overhead :lol:
...
Unfortunately the hack didn't work, two hours later it was throwing checksum errors again and the batteries were dead. So I'm left with dremeling out the old one or replacing it :( Guess I'll try the $20 solder sucker next.
..."

Youtube:

NVRAM DALLAS DS1235 - BATERIA

Dallas Smartwatch RTC DS1216 Battery Replacement - Phantom Clock

 • 0
 • 0

Uhm, jeg bestilte bare en håndfuld DS1230 fra Hong Kong på ebay til 4 EUR/stk :)
Ikke sikkert batteriet holder 15 år, men de indeholder en mekanisme som afskærer batteriet fra RAM-kredsen indtil første gang der kommer rigtig spænding på. Så "shelf life" er betydeligt længere end "retention time".

 • 1
 • 0

Har du testet om de virker efter hensigten? (er de fx originale?)

Den ene som indtil videre er i brug virker helt efter hensigten. Nu på 3. år.

De er mærket og tager sig ud som de originale. Jeg har ikke sendt dem til undersøgelse hos specialister i den slags.

 • 2
 • 0

Sådan en ultralyds-fætter man kan købe til brillerensning burde også kunne gøre jobbet, men jeg har ikke turde prøve endnu...

Jeg arbejdede tidligere på ElektronikCentralen/Delta/Force. Her leverede vi bl.a. space elektronik til bl.a. Hubble Space Telescope. Vi fik information fra ESA om at man ikke måtte bruge ultralyd til rensning af elektronik. Transistorer i metalhus og IC'er i keramikhus har lange bondingtråde fra chip til ben. De kan nemt gå i resonans ved de frekvenser der bruges ved ultralyd, og dermed rive forbindelsen over. Dette gælder næppe for 'Epoxyklodser' men der kan være et problem i bl.a. EPROM'er.

 • 5
 • 0

Du kan få de fleste EPROM'er på ebay. Jeg bruger en TL866 programmeringsenhed, som absolut kan anbefales.

Mange tak - det skal jeg kigge lidt nærmere på.

Til lidt inspiration - et link som helt sikkert vil interessere andre udstyr aficionads:
https://youtu.be/tXYp0C1mYQw

 • 0
 • 0

For et års tiden siden dummede jeg mig gevaldigt, idet jeg lovede at reparere et B & O -

Jeg oplevede at B & O har et rigtigt dårligt rygte blandt reparatörerne da jeg forsögte at få nogen til at reparere min gamle BeoGram 3000 pladespiller.

Konsensus synes at väre at man for det förste nästen ikke kan få reservedele og at B & O ofte har meget specielle designs som typisk gör at den samme gruppe komponenter fejler på samme måde så man kan heller ikke strippe nogen af de gamle enheder for reservedele. Så jeg köbte en brugt Japansk skivespiller i stedet - som kan repareres.

Det kan väre at din bekendte oplevede det samme?

 • 0
 • 0

For en del år siden foretog B&O et aktivt valg, nemlig at man fremover ikke ville sælge reservedele til andre end autoriserede B&O værksteder og forhandlere.

Hverken Bøgh eller Birk, som oftest sad ved telefonen i reservedels expeditionen, forstod udfordringen, og de forstod heller ikke, at jeg mente at de med deres beslutning, netop havde reduceret deres produkter til køb og smid væk produkter, fordi det fremover netop ville blive stort set umuligt at skaffe reservedele.

B&O havde ellers i mange år været et produkt hvortil man nemt og ret billigt, kunne skaffe selv ældgamle reservedele. Den epoke er så absolut forbi i dag.
Køb og smid væk, det er det de unge vil have!

 • 0
 • 0

Kan nogle af de ærede debattører anbefale nogle sælgere, hvor man kan være sikker på ikke at få prakket nogle elendige Kina-kondensatorer på? Har selv et par renoveringsprojekter der venter.

 • 0
 • 0

Jeg ville holde mig langt borte fra alt det der audiohomoepati, uanset hvilket apparat det drejer sig om.


Og jeg holder mig gerne til oplysninger fra folk der ved hvad de snakker om, og vurderer ud fra deres oplysninger

Jeg har beskæftiget mig med audio igennem over 40 år og hørt mange forstærkere og højtalere der er ødelagt lydmæssigt på grund af (også for dyre) forkert valgte kondensatorer

At tro at der ikke er forskel på lyden er naivt, men det er ikke prisen der gør det så meget som det rigtige valg til jobbet.

Jeg solgte i sommer 2 små, brugte 47+47uf 500v elektrolytkondensatorer til en i New York for godt 5000 DKK + fragt. Pengene værd? ikke for mig, men der var mange om buddene

 • 1
 • 1

Det kan vi hurtigt blive enige om, men at kaste sig ud i audiohomøopati er at falde i den stik modsatte grøft.


Der er virkelig meget snakeoil mm. i HiFi i dag, det gør det så ikke bedre at udviklingen har bevæget sig væk fra gengivelse af musikken, og over til målinger af lyden

Hvis leveringstiden ikke betyder så meget kan jeg anbefale Umut i Tyrkiet hvor jeg har handlet igennem flere år:

http://stores.ebay.co.uk/Paradise-of-Hi-en...

Til strømforsyning i forstærkere mm., gå efter BC eller Kendeil for bedste kvalitet for pengene

 • 1
 • 0

Jeg synes det er nærmest fantastisk at man kan sælge noget man kalder "Authenticap" hvor informationen er findes på en laser-printet label i fonten Comic Sans...

Se det er audiohomøopati i høj klasse...

 • 4
 • 0

Øhh...Nej. Jensen kondensatorer køber man i Danmark:

http://jensencapacitors.com

Og de laver også nogle af de bedste der kan købes for penge til audio: Steen Duelunds udviklede, for DCA, og deres Cast serie: 10uf for 10.000DKK (ca 5år gammel pris) måske det var noget?
(sølvfolie/papir i olie monteret i pertinax/epoxy) velbekomme!

 • 1
 • 0

Det ved jeg godt Il.

De bor ude i Glostrup (Brøndby). Kirkebjerg Parkvej 4
2605 Brøndby

Jeg har arbejdet for dem i tidernes morgen.
Men linket viser et udvalg af deres kondensatorer, der foretrækkes af audio nørder :)

For mere end 30 år siden ville de lukke fabrikken, fordi markedet skrumpede. Men de kunne ikke sælge bygningerne, grunden var forurenet med TRI.
De fandt så et andet produkt. Køreskinner til hængeporte der kaldes Ball Tic . Det er stadigt en noget stillestående virksomhed , men den overlever, fordi deres kondensatorer er kvalitet.

 • 0
 • 0

Men linket viser et udvalg af deres kondensatorer, der foretrækkes af audio nørder :)


Udvalget kan man bedst se på deres hjemmeside, eBay er fyldt med Kinesiske kopier, audio nørderne foretrækker Duelund Coherent Audio Cast 🧐
Folk ville blive rystet hvis de viste hvor mange højtalere, med 3-vejs delefiltre, med komponenter for over 200.000Kr i hver, der findes rundt om i verden (bygget af folk der end ikke aner hvad et Duelund synkron filter er)

Men ja, Jensen laver gode kondensatorer, der har kun været meget få svipsere gennem alle årene.😉

 • 1
 • 1

bygget af folk der end ikke aner hvad et Duelund synkron filter er

Altså, al ære og respekt for den del af Duelunds arbejde der var solidt fæstet i naturvidenskaben: På hans ældre dag blev han både smådøv og småtosset.

Når han f.eks gav sig til at tale om "elektronernes kaotiske bevægelse" der kunne skyldes "ændringer i lakken på kabler til brug i transformatorer" var det jo helt ude i hampen.

Hans andre hypoteser var ikke mindre jordstråle-agtige: "Printpladers lim" ?

Eller den her: "Huller i printpladen er overmåde praktisk ved maskinel montage, men er det den rigtige metode ved lydreproduktion? Det undrer i hvert fald mig, at når nu printbanerne bliver tegnet med bløde buer, fordi det er velkendt, at skarpe hjørner kan give anledning til fejl, at det samme forhold så ikke gælder for printpladens underside, her er der kun skarpe hjørner?"

Duelundreligionen er idag hverken mere eller mindre lødig end dem der køber almindelige industrikondensatorer, piller plasticfolien af og klistrere deres eget AuthentiCap logo i Comic Sans på og sælger dem til tosser der betaler 100 gange for meget for at blive snydt.

 • 5
 • 0

Ja Duelund kritikere har der jo altid været mange af, mest blandt dem som ikke forstod hvad det var han snakkede om.

Uden at gå ind i detaljer vedrørende "Duelundreligionen" (som jeg ikke er en af tilbederne af) og jeg var ikke enig med ham, i alle aspekter, vedrørende lyd, så var meget af det han prædikede om også noget han havde samlet op fra andre:

"Når han f.eks gav sig til at tale om "elektronernes kaotiske bevægelse" der kunne skyldes "ændringer i lakken på kabler til brug i transformatorer" var det jo helt ude i hampen."

Det er almindelig kendt at der er en elektrisk"memoryeffekt" ved især plast og forskellige typer lakker, og lim.

At undgå skarpt hjørnede printbaner er god praksis, ikke kun inden for audio

At alting vibrerer, og at kanter, huller og materialer, bør tages i betragtning, kan man så uvidende grine af, men ville man gøre det samme hvis en violinbygger fortalte om sit arbejde? næppe vel.
For hvis man tror at elektronerne heller ikke påvirkes af vibrationer, kan man jo starte med at se på nogle af de målinger der er lavet af kondensatorer, mere eller mindre fast rullet, og efterspænding af disse. Kan man høre det? Ja!
Kan man høre om en printplade er spændt fast, eller ej, i en forforstærker? Prøv selv.

Man må konstatere at det udviklingsarbejde han gjorde, de samarbejder med bl.a. flere højtaler-enheds-producenter, og Jensen Capacitors, samt de mange højtalere han nåede at færdiggøre for egen hånd er helt enestående, og har flyttet meget, for mange.

Hans Synkron-filterteknik er højt anerkendt blandt alle seriøse i branchen, og Gryphon laver, ligesom flere andre, fantastisk spillende højtalere efter mange af hans principper.

Vi kan alle pege fingre, men lad venligst være med at sammenligne Duelund selv, med dem der sælger snakeoil dyrt, til godtroende tosser.
Duelund var meget seriøst dedikeret til sit kald, og han solgte sine ting alt for billigt, for som han sagde til mig: "Jeg skal jo ikke have noget med herfra". Og han fik ret (igen)

 • 0
 • 2

Den korrekte tekniske betegnelse er "dielektrisk absorption" og er et velkendt fænomen. Salig Bob Pease kaldte det "soakage". Det kan bl.a. føre til upræcise målinger i sample-hold kredsløb.

Det er faktisk det eneste point audiohomøopaterne får fra mig: De påstår at producere teflonisolerede kondensatorer, der ellers er totalt umulige at opdrive på grund af Wasenaar Arrangement.

En eller anden dag køber jeg et par af de billigste og måler om de faktisk har de attraktive egenskaber som de skal have.

Men det bliver først en eller anden dag, for jeg er ret sikker på at blive skuffet.

 • 2
 • 0

Den var ny for mig.

Den er også relativt ny for mig.

Den forklaring jeg fik var at Teflon isolerede kondensatorer tidligere var omfattet af Wassenaar i en lang årrække, hvilket effektivt drev dem ud af markedet til fordel for andre plastfilm typer.

Samtidig er man i stort omfang skiftet bort fra præcisions analog elektronik til fordel for løsninger i det digitale domæne, så selvom de er fjernet fra Wassenaar er der ikke marked nok til at de store producenter begynder igen.

Hvis man kan klare sig med relativt små kapacitanser kan man bruge en stump teflonisoleret coax-kabel. Se f.eks dette billede fra HP3458A:

https://xdevs.com/doc/HP_Agilent_Keysight/...

 • 2
 • 0

"Om man kan høre det tvivler jeg stærkt på."
Ja, så må du jo have ret ikke😳
.

"Det væsentlige er om man kan bilde andre ind, at man kan høre forskellen Bent."

"Det har B&O levet af i mange år :)"

Utroligt godt hørt Bjarke.
Og audophilernes fortrukne mobbeoffer, ja de har helt sikkert narret mange med hensyn til deres lydkvalitet.😳
De mange dygtige ingeniører, der har været ansat i deres udviklingsafdeling, har mest været til pynt, og så selvfølgelig til lige at få presset skidtet ind i de åndssvage former🙄
.

"De påstår at producere teflonisolerede kondensatorer, der ellers er totalt umulige at opdrive på grund af Wasenaar Arrangement."

Så man kan ikke købe Teflon® kondensatorer, det er da muligt.
Men Cornell Dubilier, og andre der producerer kondensatorer med PTFE er alle, ifølge din konspirationsteorier, fulde af løgn. Interessant🤔

"Men det bliver først en eller anden dag, for jeg er ret sikker på at blive skuffet."
Godt udgangspunkt👍🏻

Og du som mener at et firma betaler ekstra, for plastic på deres elektrolyt kondensatorer, for at de kan bruge tid på at pille det af, og sætte deres "klistermærke" på disse og sælge dem for sølle 300kr/stk (80uF 550V) når du kan købe 1 af dem for 3kr med plastik på, andetsteds👍🏻

Joda, alle disse stærke argumenter må man da bøje sig for, de vægter jo næsten lige så meget som audiotossernes bævl.
.

Vi kan så konkludere at fordi alle ikke kan høre forskelle på kondensatorer (eller andre "perfekte" passive komponenter)så må dem der mener at de kan, være blevet narret af audiobranchen, og/eller endda deres egne sanser.🧐

Godt at vi fik det på det rene, så behøver ingen at udvikle mere på det felt

Diskussionerne her på ing.dk kan være meget befriende at læse, især når debattørene er fyldt med årtiers akkumulerede fordomme, og overhovedet ikke er begrænset af nogen erfaring eller egentlig viden, på de debatterede områder

 • 1
 • 3

Vi kan så konkludere at fordi alle ikke kan høre forskelle på kondensatorer

Nu har videnskaben jo opfundet metoder til at afprøve den slags meget små fænomener, både dem der kan måles og dem der kun kan sanses.

Det sjove af det hele er at hver gang man bruger disse metoder, mest relevant dobbelt-blinde tests, dumper alle audiohomøopaterne med et brag.

Der er lavet talrige dobbelt-blinde og ABX tests og de viser hver evig eneste gang at den eneste effekt der er på audiohomøopaternes produkter, er en placebo effekt der skalerer supernormalt med den påståede pris og exclusivitet.

 • 2
 • 1

Nu har videnskaben jo opfundet metoder til at afprøve den slags meget små fænomener, både dem der kan måles og dem der kun kan sanses.

Og når gyldne ører "gætter" rigtigt 10 ud af 10 gange, skyldes det helt sikkert mere at de er synske, end at de har trænet deres naturlig gode hørelse 🙄
.

For 6 år siden gik ingeniørens læsere sammen med System Audio (Ole Witthøft) om at lave verdens bedste højtaler.

Vi kan måske få nogle læsere til at fortælle hvilke kondensatorer der blev valgt til den, og ud fra hvilke kriterier?
Så havde vi da i det mindste lidt mere end fordomme at forholde os til.

Denne så højt ingeniør-, og erfarings baserede, udviklede højtaler, skulle lave rystelser jorden rundt, da alle musikelskere jo kun venter på verdens bedste højtaler, og sådan en lille dyr højtaler som næsten alle har råd til, vil helt sikkert kunne sælge sig selv. (Selv svært dominerende partnere på hjemmefronten, må være vildt begejstrede over denne høje WAF)

Det eneste jeg har set til den var vist nok en dyr helsides annonce i et af de reklamefinansierede "seriøse" HIFiblade

Heller ikke iblandt de langt over hundrede dedikerede audiokonstruktører i større og mindre firmaer, fra hele verden, som jeg plejer omgang med, har nogen nævnt den. De plejer ellers nok at vide hvad der rør sig

Måske lyttetestene bare ikke var videnskabelige nok? ....🤔....nåhh nej, det var selvfølgelig målingerne der viste sandheden, så man gik den vej til slut.

 • 0
 • 4

Sorry, men det er dig der påstår at "gyldne ører" kan høre ting der ikke kan måles videnskabeligt og derfor er det dig der har bevisbyrden.

Emnet er herefter dømt ude, indtil der bliver fremlagt peer-reviewed forskning der underbygger dine påstande. Check f.eks AES Journal eller lign.

 • 2
 • 0

Sorry, men det er dig der påstår at "gyldne ører" kan høre ting der ikke kan måles videnskabeligt og derfor er det dig der har bevisbyrden.

Emnet er herefter dømt ude, indtil der bliver fremlagt peer-reviewed forskning der underbygger dine påstande. Check f.eks AES Journal eller lign.

Lidt til diskussionen:

University of Southampton. (2013, May 20). Echolocation: Blind people have the potential to use their 'inner bat' to locate objects, study finds. ScienceDaily:
Citat: "...
The results showed that both sighted and blind people with good hearing, even if completely inexperienced with echolocation, showed the potential to use echoes to tell where objects are. The researchers also found that hearing high-frequency sounds (above 2 kHz) is required for good performance, and so common forms of hearing impairment will probably cause major problems.
Dr Daniel Rowan adds: "Some people are better at this than others, and being blind doesn't automatically confer good echolocation ability, though we don't yet know why. Nevertheless, ability probably gets even better with extensive experience and feedback.
...
Furthermore, some echo-producing sounds are better for determining where an object is than others, and the best sounds for locating an object probably aren't the same as for detecting the object or determining what, and how far away, the object is."
..."

Wikipedia: Human echolocation.

Youtube: DOCS: The Boy Who Can See Without Eyes.

-

Hvornår har du sidst set en kondensators memristorvirkning målt og opgivet i datablade (men spolevirkning (ESL) modstandsvirkning opgives [ESR og parallelmodstand])?:

Wikipedia: Memristor:
Citat: "...
En memristor gemmer i princippet information, fordi dens resistans ændrer værdi som funktion af den passerede ladning regnet med fortegn.[2]
..."

Hvilken virkning vil en memristorvirkning mon have på lydsignaler?

-

Én af de exceptionnelle lavthængende hifi-frugter, når elektrodynamiske højttalere skal drives. Alligevel har hele hifi-industrien i mere end hundrede år drevet elektrodynamiske højttalere forkert - selv majoriteten af hifi-folk har ikke fattet det:

ultrasound-hifi.com: Current driving:
Citat: "...
The system, if current-driven, has a much better impulse response: impulse is narrow, is more linear and, above all, has a shorter decay. The woofer get faster (it seems like a tweeter); all this with damping factor zero.
...
Conclusion 1: the current driving allows extraordinary musical performances due to his behaviour in time domain.

Conclusion 2: the current driving allows higher results respect to voltage driving, because it is possible to use also impedance variations to model total response; complexity increases, but performances too.
..."

October 22, 2013, Loudspeaker operation: The superiority of current drive over voltage drive:
Citat: "...
The driving force (F), that sets the diaphragm in motion, is proportional to the current (I) flowing through the voice coil according to the well known formula F = BlI where the product Bl is called force factor (B = magnetic flux density; l = wire length in the magnetic field). B is the flux density that exists when the current is zero. (The current always induces its own magnetic field, which may react with adjacent iron, but the effect is not related to this equation.)
...
There cannot be found any scientifically valid reasons that justify the adoption of voltage as the control quantity - it is only due to the historical legacy originated almost a century ago, most likely by cheapness and simplicity; the quality and physical soundness of operation have not been considerations in this choice. Engineers [:-)] are also more accustomed to identifying electrical signals as voltages rather than currents.
..."

January 21, 2014, Loudspeaker operation: The superiority of current drive over voltage drive (Part 2):
Citat: "...
Aside from subwoofers, there is nothing that really supports the use of voltage drive, while there is instead a multitude of reasons to flee from it, which makes the established practice an outright foolishness and counter to the interests of listeners everywhere.
..."

"The Linear Current Loudspeaker":
Citat: "...
Oh dear! The Red line is the Voltage amp, the Green line is Unity Coupling amp and the bottom two Blue and Violet represents what Current amps would do.

So that is clearly not acceptable. But let us now look at what the different non-Voltage amplifiers do to the electrical phase. This is rather interesting:
...
This is quite credible.
Here is the modeled impedance and phase plot:
...
Now for the impedance and phase plot, the actual measured result:
...
This is simply stunning. Right now I have a smile on my face. Again, if I may repeat, I do not know of anybody else who has achieved such a result and I have been doing speakers for more than fourty years. BTW, the electrical phase plot, there is no point showing it as it just gets flatter, flatter and flattest. At 33 Ohm it is ruler flat.
...
The Linear Current Loudspeaker finally puts the nail into the “damping factor” coffin.
..."

Current-Driving of Loudspeakers
Eliminating Major Distortion and Interference Effects
by the Physically Correct Operation Method
by Esa Meriläinen
:
backup:
Citat: "...
Why have the basic laws of electrodynamics been disregarded in the design of loudspeaker operations? A frank exposure of the flaws of voltage drive and a thorough, groundbreaking guide to the physically reasonable way of operating electrodynamic loudspeakers - current-drive.

The author argues that the sound quality of virtually all existing speaker systems has been severely impaired by the manifoldly indefinite electromotive forces induced in the voice coil (arising from both motion and inductance), that corrupt the flow of current; and what's dramatic - the measurable evidence is plain and overwhelming. These inherent EMFs in themselves can never be suppressed by any kind of amplifier, but their detrimental effect on current and hence on sonic performance can be eliminated by adequate source impedance. Thus, the secret of valve amplifiers also becomes apparent.
...
According to laws of physics, electric current is that which in a speaker driver effects diaphragm acceleration, which in turn produces sound pressure. Yet all power amplifiers strive, often tooth and nail, to control the voltage at the loudspeaker terminals, which only indirectly affects the current flowing in the voice coil.
..."

Current Source Amplifiers and Sensitive / Full-Range Drivers
by Nelson Pass
:
Citat: "...
Most of the examples we will examine do not require true current source amplifiers, only amplifiers of quite high output impedances. Most of these cases will be happy with an output impedance of approximately 47 ohms or so and prefer 47 ohms loaded in parallel with the output of a current source. That being the case, you can build a Thevenin Equivalent of such a current source by placing a large resistor (here later referred to as R0) in series with the output of a high wattage voltage source amplifier and get similar results.
..."

 • 1
 • 1

I en del år ernærede jeg mig primært ved at lave service i pladestudier.
I den forbindelse har det altid undret mig at Hi-Fi-freaks brugte tusinder af kroner på et par meter forgyldt højttalerkabel - og at de hævdede, at det gjorde en stor forskel og tydeligt kunne høres.
Når jeg foreholdt dem det faktum, at signalerne inden de nåede deres forgyldte kabler var løbet igennem metervis af fortinnede kobberledere, og at jeg derfor havde svært ved at se fornuften i deres forgyldte, højresnoede, oxygenfrie osv osv superkabler, så de bekymret på mig.

I ebay-linket ovenfor kan man se at Jensen-elektrolytter fra 70'erne sælges til absurde priser. Det må da være elektrolytter uden elektrolyt - jeg ville ALDRIG bruge en 30-40 år gammel elektrolyt. Den er for længst blevet knastør .
Men måske skal jeg til at se mig om, inden jeg sender den slags på genbrugsstationen - jeg kan sikkert finde en tosse på ebay som bestemt kan høre forskel og vil han betale - så vær'go' !

I Grundloven kan man læse flg.:
§ 67
Borgerne har ret til at forene sig i samfund for at dyrke Gud på den måde, der stemmer med deres overbevisning ..."

 • 3
 • 1

har jeg længe savnet; er vi mon nu ved at genoplive den?

Hvis man vil have snakeoil skal man nok henvende sig til Andreas Lausten for at få den faglige ekspertise der i givet fald er påkrævet.

Hvis man derimod blot faldt i gryden som barn og nu i en moden alder er blevet 'passéist' (fra fransk, én der helliger sig fordum tiders audio) så er den slags fora som en vederkvægende drik for en ensom ørkenvandrer.

Så jeg synes vi skulle genoplive den gode tone.

 • 0
 • 0