close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Veteranelektronik (2)

Bare for at understrege det der med de gamle elektrolytter:

Illustration: Poul-Henning Kamp

Den opdagede jeg i min HP5065A frekvensnormal mens jeg eftersøgte et helt andet problem.

Henrik mindede mig om at jeg glemte at nævne batterier i forrige blogindlæg, det har han helt ret i:

Batterier

Batterier er noget skidt på den lange tidshorizont og det kommer vi til at kæmpe med i datamuseum.dk i mange år.

Jeg tror den eneste batteritype der ikke giver sig til at lække når den er helt afladet, er de batterier man bruger i pacemakere og moderne høreapparater, alle andre batterier spreder før eller siden ætsende kemi omkring sig.

Apparater hvor batterierne er den primære strømforsyning er sådan set OK, der er de som regel tydelige og til at demontere - ihvertfald indtil vi når til iPhone epoken.

De batterier der giver flest problemer er de lithiumbatterier der er begravet fem printkort nede og loddet fast ved siden af den CMOS RAM kreds, hvis indhold de holder i live.

Nogle ramkredse, "Dallas NVRAMs" f.eks har ligefrem indbyggede lithium batterier, som man ikke opdager hvis man ikke lige ved at man skal kigge efter dem.

I tidligt, high-end og militær-kompatibelt udstyr, er det ofte "Lithium-Thionyl" batterier fra Tadiran, senere bliver det alle mulige slags lithium batterier, helt ned til den knapceller vi kender fra PC motherboards.

Idag kan man med stort held erstatte disse "backup-batterier" med en super-kondensator - forudsat man tænder udstyret hyppigt nok til at holde dem rimeligt opladede, men ellers er der ikke andet at gøre end at huske hvor de allesammen sidder og skifte dem med regelmæssige mellemrum.

Netfiltre

Det her har jeg kun fra andenhånd, men jeg har hørt det fra så mange sider at der må være noget om snakken:

Netfiltre af den type man stikker en færdigstøbt IEC C15 apparatledning i, kan risikere at explodere efter lang tid uden spænding.

Så vidt jeg kan gennemskue er den mest almindelige situation flg:

Et stykke udstyr har kørt 110VAC og derefter stået ubrugt i lang tid, inden det bliver solgt billigt på eBay til nogen der bor i 230VAC land.

Når udstyret ankommer indstilles spændingskontakterne omhyggeligt, men når der sættes spænding på exploderer netfilteret.

Tilsyneladende er det de indbyggede X- og Y-kondensatorer (se forrige blogindlæg), men præcis hvad skiftet fra 110 til 230V har med det at gøre er svært at gennemskue.

Jeg kunne godt forestille mig at det med de 110V er en and og det i virkeligheden handler om at udstyret har stået på en varm og fugtig hylde i det sydlige USA i mange år?

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Jeg er enig med dig i at det sandsynligvis er langtidsopbevaringen som er den bagvedliggende årsag til at apparater kan dø den første gang de tændes efter mange års stilstand.

Jeg set det anbefalet, at forbinde apparatet til en variotrafo og langsomt øge spændingen op til netspænding den første gang. Det lyder intuitivt fornuftigt.

Men spørgsmålet er om ikke det bedste er at skifte de caps under alle omstændigheder?

// Steen

  • 4
  • 0

Jeg set det anbefalet, at forbinde apparatet til en variotrafo og langsomt øge spændingen op til netspænding den første gang. Det lyder intuitivt fornuftigt.

Jeg prøver meget at gennemskue hvad der er substans på og hvad der er ammestuesnak.

Den med variotrafoen og langsomt skrue op handler så vidt jeg kan gennemskue om højspændingselektrolytter (>50V?), dvs primært rørgrej og formodentlig switch-mode forsyninger.

Hvis der er sivet fugt ind i papirisoleringen på en X- eller Y-kondensator over 10 år, tror jeg ikke man får det ud igen på nogle dages tid ved at skrue langsomt op for en variotrafo og ja. de bør nok bare skiftes.

  • 4
  • 0

De kondensatorer der sidder i netfiltrene, er det ikke oftest nogle selvhelende polyester-typer ?

Tænker at den selvhelende jo neop kun 'heler' ved at brænde materiale væk til der ikke sker overslag, ved den forsyningsspænding der er tilstede på gennemslagstidspunktet. Har man så en kondensator, der har gjort dette trick nogle gange i sin 'levetid' - og pludselig sætter den dobbelte spænding på - så vil alle disse 'ar' skulle gen-hele på én gang, men nu med betydelig større momentan energiafsættelses som resultat - og BANG!

  • 5
  • 0