Ukendt

 • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.
seiersen science

Verdensudstillingen 2014 - set fra 1964

Du tænker måske, at der da ikke er Verdensudstilling næste år; det er jo først i 2015 i Milano!

Jovist, men jeg faldt netop over denne tekst fra 1964, som jeg tror, Ingeniørens læsere vil finde interessant. Her beskriver forfatteren Isaac Asimov, med udgangpunkt i verdensudstilling i New York, hvordan han forestiller sig en udstilling vil se ud 50 år ude i fremtiden - altså i 2014.

Og Asimov, der var en dygtig science fiction-forfatter, har faktisk nogle ganske gode bud. Her er nogle uddrag:

"Gadgetry will continue to relieve mankind of tedious jobs ... the 2014 World's Fair will be showing 3-D movies ... The appliances of 2014 will have no electric cords, of course, for they will be powered by long-lived batteries ... Communications will become sight-sound and you will see as well as hear the person you telephone ... As for television, wall screens will have replaced the ordinary set"

Han rammer selvfølgelig også ved siden. Han forventer for eksempel, at batterier laves af radioisotoper, at vi har koloniseret Månen, og at biler er blevet til luftpudekøretøjer.

Man tænker på, hvor gode vi er til at forudsige, hvordan verden ser ud i 2063...

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Lad os give vores bud, og så lægge dem ned i en 'tidskapsel' så ing.dk's læsere om halvtreds år kan se hvor kloge/naive vi var i 2013.

Et bud fra mig: Månen er koloniseret, og der drives minedrift.

 • 2
 • 0

Det lyder som en sjov idé!

Jeg tror faktisk, at der vil findes nogle headsets, som med en kvantecomputer indbygget/tilkoblet, gør det muligt at aflæse og afkode ens hjernebølger, så man faktisk kan digitalisere sine tanker.

Der findes allerede nogle på markedet, som man kan styre sin mus med på skærmen - men for at kunne opfange en egentlig tanke, kræver det nok en temmelig kraftig computer, der kan 'trænes' i at opfange den måde en person tænker på.

Men ovendt vil man nok ikke kunne få den til at give én tanker i hovedet, så man kan bruge den som en slags tanketelefon.

Derudover vil genterapi revolutionere vores liv. Måske er det første menneske født, som vil ende med at blive mange hundrede år gammel (men før eller siden vil personen nok omkomme i en ulykke, da det er statistisk set umuligt at undgå bare man lever længe nok).

 • 0
 • 0

Derudover vil genterapi revolutionere vores liv. Måske er det første menneske født, som vil ende med at blive mange hundrede år gammel

Hvordan forholder verden om 50 år sig så til overbefolkningen af Jorden? Kolonisering af Månen er vel ikke det, der flytter millioner eller milliarder af mennesker væk fra planeten?

Og er der mad nok - spiser vi kun laboratoriedyrkede burgere? Er kød fra en rigtig ko et dyrt luksusprodukt?

Hvad med vores elproduktion? Hvordan ser den ud om 50 år?

 • 0
 • 0

Klaus, det var da en lidt negativ attitude til dit oprindelige udgangspunkt: "Man tænker på, hvor gode vi er til at forudsige, hvordan verden ser ud i 2063..."

Kan du ikke bare selv prøve at komme med et par bud på, hvordan teknologien/samfundet vil have udviklet sig i løbet af de næste halvtreds år? Prøv f.eks. at besvare dine egne spørgsmål. Du bliver først til grin eller ophøjet til orakel om halvtreds år, indtil da er du fredet ;-)

PS: Når jeg skrev kolonisering af Månen, mente jeg, at der vil være en fast bemandet base, der beskæftiger sig med minedrift. Ikke en løsning på befolkningseksplosionen.

Men du kunne jo give dit bud på: Vil de vesteuropæiske politikere om halvtreds år stadig opfordre deres befolkninger til at få flere børn? Ja, nej eller der i mellem?

 • 0
 • 0

Du misforstår - mine spørgsmål er på ingen måde tænkt som negativ attitude, det er alene for at få nogle overvejelser ind i debatten.

Jeg er meget nysgerrig efter, hvad folk har af forslag. Jeg har ikke selv gode bud på det.

 • 0
 • 0

Tak for svaret, men jeg synes nu alligevel, du selv burde komme med bare et enkelt bud - også ligesom for at lægge stilen.

Det var det, jeg prøvede at gøre med mit bud: En fast beboet/befolket månebase med minedrift som formål. That's 'all in' og temmelig målbart om 50 år.

 • 0
 • 0

Jeg er helt enig om en koloni på Månen. Vi har også været på Mars, men jeg tror ikke, der er en permanent base. Til gengæld er privat rumfart kæmpestort. Der vil være turistture til Månen, og vi taler selvfølgelig sub-orbitale ruteflyvninger fra Europa til Australien på et par timer - afsted om morgenen, shoppe i Sydney, hjem om aftenen.

Fødevareproduktion tror jeg kommer til at ændre sig. Jeg tror på, at kunstigt fremstillet kød vil være en ikke ubetydelig del af vores føde. Der vil stadig være landbrug, men langt mere automatiseret. Marker høstes af GPS-styrede robomejetærskere og generelt er robotter blevet en meget, meget integreret del af vores hverdag. Jeg tror slet ikke, jeg har fantasi til at forestille mig, hvor meget.

 • 0
 • 0

I øvrigt tror jeg på en stor fremtid for flyvende droner. Der vil blive lavet kontrolsystemer, så de kan flyve automatisk uden at kollidere med andre droner, og måske en backupfaldskærm, så de i tilfælde af motorfejl ikke falder ned og forårsager ødelæggelse.

De vil levere dagligvarer, pizza (med laboratoriedyrket kød), post og pakker. Fuldautomatisk, GPS-styret og opladet af sol og vind.

Din tur, Rolf...

 • 0
 • 0

Det gik op for menneske racen at støj ikke er en normal tilstand man må leve med. Hunden var det første der blev genetisk manipuleret. Det lykkedes hurtigt at dæmpe støjen fra hunde med 40 dB. Det næste var trafik støj. Der er dog et par dage om måneden hvor det er tilladt, at køre sit klassiske benzindrevne rundt i hele landet, og folk stimler sammen for at nyde vintage lyden fra 1,2,3,4,5,6,8,10,12 og 16 cylindrede motorer.

Kriminalitet fusk og snyd er næsten 100% udryddet. det var lillebror overvågningen af andre borgere der satte det hele i gang. Mistænksomhed og påpasselighed er ikke nødvendigt og menneskene kan godt lide dette. Man kan ligefrem undlade at låse sin hoved dør, stille cykel ulåst etc.

Overvågning er overgået til storebror og er massiv. I starten blev der stemt om hvad der er god opførsel og flertallets afgørelse bestemte den "nye" lov, og konsekvenserne ved overtrædelse. I 2063 er der ingen grund til flere afstemninger, borgerne har indset at det er nemmere at opføre sig ordentligt.

Energi kan høstes næsten gratis, og der er rigeligt af den. Men inden det store gennembrud skete brugte man enorme mængder penge i udvikling af mere energi effektive person transportere, bredere motorveje, metro systemer. i 2063 er der slet ikke brug for at flytte så mange mennesker til arbejde, for der er ikke brug for at arbejde særligt meget.

Trængsels problemerne for personbiler begyndte ellers at aftage i 2018 da el-cyklen/el-cykel bilen blev eksplosiv populær . Nu kunne man inddrage mere af bil kørebanen til de hurtigste af el-cykler/el-cykel bilerne. Intet man havde på det tidspunkt kunne tilnærmelses vis konkurrere med deres hurtighed, energi effektivitet, simplicitet og drifts omkostninger. i 2063 køre man 100 km/t på motorvej med disse køretøjer, mest fordi det er sjovt at køre dem, bygge og designe dem. De andre køre baner er til egnet selvkørende biler. i 2018 er bil og cykel er en integreret enhed. når man køber en bil følger der en el-cykel fra bil firmaet med. Det var den eneste måde for bil fabrikanterne at kunne leve op til samfundets Co2 reducerende forpligtigelser. Man bliver tildelt en Co2 kvote på en måned. Har man opbrugt den inden månedens udgang, må man tage cyklen eller offentlig transport.

Da metro systemet endeligt er færdigt er der ikke så mange der gider bruge, det er nemmere og biligere med el-cyklen. Metro systemet bliver nu mest brugt til at transporter vare ind til bykernen, hvor det distribueres ud med små køretøjer til der hvor det skal bruges. Det er sjældent at se en lastbil. Mange vare kan dyrkes på hustagene.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten