Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Bæredygtighedskaravanen bloghoved

Verdensmålshuset – et nyt vartegn for Gladsaxe

Hvordan omsætter man Verdensmålene til en kommunal virkelighed – og hvorfor overhovedet gøre det? Det var to centrale spørgsmål, som bæredygtighedskaravanen forsøgte at finde svar på, da den var forbi Gladsaxe Kommune sidste tirsdag. Besøgte foregik i Verdensmålshuset – som meget passende ligger på Fremtidsvej 1.

Bygningen er den gamle politistation, som skal laves om til et sundhedshus. Men inden da er bygningen nu centrum for arbejdet med Verdensmål i Gladsaxe Kommune. Verdensmålshuset blev åbnet den 18. januar, og det fungerer som et slags eksperimentarium, hvor der er skabt et rum for iværksættere, nyledige samt fritidsaktiviteter for unge. Kommunen stod med en tom bygning indtil arbejdet med sundhedshuset skulle gå i gang, og derfor har man brugt den centrale placering til skabe en ramme for kommunens ambitiøse arbejde med Verdensmålene. Huset skal blive et nyt vartegn for Gladsaxe og er møbleret med gamle møbler fra kommunens institutioner.

Globalt politisk lederskab og lokal handling

Hos Gladsaxe Kommune har man valgt at fokusere på verdensmål 3 (sundhed og trivsel), 4 (kvalitetsuddannelse), 8 (anstændige jobs og økonomisk vækst), 11 (bæredygtige byer og lokalsamfund), 12 (ansvarligt forbrug og produktion), 13 (klimaindsats) og 17 (partnerskab for handling). Arbejdet med Verdensmålene startede på det strategiske niveau tilbage i 2017 ud fra en overbevisning om, at velfærd og vækst ikke er hinandens modsætninger. Det har været en øvelse i at koble den kommunale virkelighed til den til tider abstrakte dagsorden, som Verdensmålene er.

I Gladsaxe har man derfor set på, hvilke muligheder der findes, hvis man bruger målene som ramme for den kommunale udvikling. Her har Bo Ramussen, Kommunaldirektør i Gladsaxe, en opfordring: ”Husk nu, at det ikke kun handler om klima. Der er en masse, vi kan forbedre, hvis vi også kigger på det sociale”. Denne tankegang har gjort, at man f.eks. har kigget på kvalitetsuddannelse i form af læsefærdigheder i skolen, og at man i kommunens jobcentre er begyndt at tænke anderledes ift. de tilbud man giver ledige, fordi man her har mål nr. 8 (anstændige jobs og økonomisk vækst) i baghovedet.

I Gladsaxe har man også oprettet et ReMida-center, som understøtter arbejdet med verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion. Her skal genbrugsmaterialer blive en naturlig del af pædagogikken i Gladsaxe, hvor lokale virksomheder leverer materialer, de ikke længere bruger og pædagoger og børnehusledere anvender disse i forskellige dagtilbud, så børn fra en tidlig alder lærer om affald og ressourcer. ReMida-centret er placeret i Verdensmålshuset, og på sigt skal det drives af frivillige kræfter. Der findes flere andre ReMida-centre i Danmark, og du kan læse mere om dem her : http://remida.dk/.

Illustration: Christina Skjolding Hjelm

Næste skridt rækker ud mod omverden

Hvor man hos Gladsaxe er startet indefra med arbejdet, er tiden nu kommet til at række ud til omverdenen. Derfor er der i 2019 fokus på at komme ud til det brede foreningsliv, og netop det at komme ud til alle er vigtigt, da 30% af boliger i kommunen er almene boliger. Samtidigt har Gladsaxe også mange virksomheder, og derfor har erhvervsudviklingen spillet en vigtig rolle, hvor man har bygget videre på eksisterende initiativer. Partnerskaber spiller en vigtig rolle, og derfor er Gladsaxe sammen med Vejle, Guldborgssund Kommune og Kommunernes Landsforening gået sammen med RUC om at finansiere et Ph.d.-projekt, der skal undersøge, hvordan Verdensmålene omsættes lokalt.

Gennem initiativet ”Klimaleder” har flere virksomheder fundet ud af, at de rent faktisk sparer penge på sigt ved at fokusere på bedre klima- og miljøstyring. Det førte bl.a. til, at man hos Dyrup stadig producerer maling i Søborg fremfor i Polen, fordi man pludselig kunne konkurrere prismæssigt, da omkostningerne var skåret væk – en omkostningsoptimering som også gav et positivt bidrag på den grønne bundlinje. Til den årlige erhvervskonference gik erhvervsprisen til en lille virksomhed, som arbejder både med miljømæssig og social bæredygtighed i deres produktion af kvalitetschokolade.

Hos Gladsaxe har man ikke afsat et særligt budget til at arbejde med Verdensmålene. I stedet har man vedtaget Gladsaxestrategien, hvor målene er indarbejdet, og dermed skal økonomiudvalget styre efter denne ramme. Det betyder også, at der ikke er et korps af særlige verdensmålsmedarbejdere, men at alle ansatte i kommunen skal være en del af indsatsten. Selv borgerrådgiveren snakker om verdensmålene med borgerne. Kommunen har også bestemt, at alle børnehuse fremadrettet skal bygges efter principperne i Svanemærket. Derudover kommer kommunen også til at revidere sin indkøbspolitik i 2019, så den også ligger i tråd med Gladsaxestrategien. Til spørgsmålet om, hvorfor man som kommune overhovedet skal engagere sig i Verdensmålene, svarer Bo Rasmussen ”vi arbejder med det her, fordi vi har respekt for vores klode”.

Illustration: Christina Skjolding Hjelm

Dette indlæg er skrevet af Christina Skjolding Hjelm. Medlem af gruppen Stemmer fra Fremtiden og suppleant i styregruppen for Bæredygtighedskaravanen.

Illustration: MI Grafik

This document has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of this document are the sole responsibility of The Sustainability Caravan and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union.

Katrine Vestergaard Petersen er er medlem af IDAs Bæredygtighedskaravane, som har denne hjemmeside: https://universe.ida.dk/baeredygtighedskaravanen/
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først