Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Verdens nemmeste beslutning

Jeg har købt et plankeværk i samlesæt hos skovsav.dk (efter anfaling fra en debattør - tak!) og nu er jeg nået til den lille detalje der hedder "hvor store skal skruerne være?"

I det aktuelle tilfælde taler vi rustfri A4 fordi det er egetræ og kalmarbrædderne på 250x30x2.5 cm skal holdes fast på nogle 100x100 egestolper.

(Det med 30cm bredde var ikke helt hensigten, jeg bestilte 20-25cm men skovsav.dk er åbenbart ikke så nøjeregnende).

Jeg købte en kasse af de største A4 skruer der lige var på lager i mit byggemarked, "NKT SPUN+ 5x60mm" sådan mest på øjemål.

Med hensyn til længden er jeg på nogenlunde fast grund: Min far lærte mig at en skrue skal nå mindst fem gange tykkelsen ind i det træ den skal holde fast i og den regel har virket fint for mig.

... men når jeg sidder og kigger på dem nu virker de en anelse kleine til opgaven, selv hvis hvert brædt får 3 skruer i hver ende som planlagt.

Det spørgsmål troede jeg at jeg kunne Google mig ud af, men det er ikke lykkedes.

Jeg havde forventet at leverandørenes materiale ville skrive noget om ca. bæreevne og måske også tilspændingsmoment, men der er fuldstændig renset for den slags information i tabellerne.

NKT har en særlig side om rustfri skruer hvor de maner til forboring, men heller ikke her er der noget det ligner en stykeangivelse.

Er der nogen der ved hvor man finder den hemmelige tabel med skruers bæreevne ?

Eller er metoden vitterligt at man bare tager den største skrue der ikke vil se helt tosset ud ?

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Har lige hentet en galvaniseret 5*60 mm ude i værkstedet, og set på den. Den burde sagtens kunne holde et 1" brædt så længe det er blødt nåletræ. Kerneved (det røde) er lidt hårdere end det lysere længere ude. Hvis træet endeligt begynder at slå sig, vil det formodentligt trække hovedet ind i træet i stedet for. Det vil ikke hjælpe at gå ind i en tabel og se på flydespændinger for stål. Al den tekst om forboring tyder på at der er nogle skjulte svage punkter i rustfrie skruer, nok der hvor Torx'en i hovedet er tæt på kraven. Ellers ville de ikke skrive om det :) Halsen på en selvskærende skrue er meget tyndere end den er på 'gammeldags' skruer. De gamle knækkede normalt omkring der hvor gevindet begynder.
Jeg hjalp min nabo med at lægge træterrasse sidste sommer, med rustfrie skruer. Det var med understel i trykimprægneret træ (fyr) og flade i mørkt hårdtræ. Her blev der forboret hver gang, to forskellige bor og en undersænkning. Her sket det flere gange at vi knækkede skruerne. Det var hver gang ved hovedet. Når du som skrevet står,bruger egetræ til pæle, så er der tale om hårdt træ. Her er du nødt til at bore for. Formodentligt med et 3,5 mm bor. Pas også på hvor stort moment der er på boremaskinen. Den kan godt knække skruen.

Når du får træet, og ikke lige har tid til at sætte det op, skal det helst ligge i spænd så det ikke slår sig. 'Propeltræ' er noget stads at ha med at gøre. Husk når træet bliver tørrer det 'yderste' træ mere end det inderste.

Har du i øvrigt spurgt din leverandør? De burde vel have nogle erfaringer.

 • 2
 • 1

En 5 mm spun skrues flydestyrke fremgår af Tabel 33 i dokumentet til 6300 N/mm. Bemærk at der er tale om climate-x og ikke rustfrie skruer. Hvis der har været tale om en Posidrive-skrue (kryds) så påvirker kærven her ikke hovedet så meget som Torx.

 • 0
 • 0

Al den tekst om forboring tyder på at der er nogle skjulte svage punkter i rustfrie skruer, nok der hvor Torx'en i hovedet er tæt på kraven.

A4 skruer er notorisk kendte for at knække - oftest ved hovedet. Grunden er at rustfrit stål er hårdere, og dermed også knækker lettere end almindeligt stål. Hvis man skal skrue dem i hårdt træ (som egetræ) skal der bores for.

Det er ligeledes vigtigt, som du også skriver, at sørge for at momentet på skruemaskinen ikke er for stort når skruen når i bund, da dette også ofte vil medføre at den knækker.

Det er iøvrigt en god ide at have to skruemaskiner - en med bit til skruerne og en med bor til at bore for. Ellers tager det en evighed at skifte frem og tilbage.

 • 2
 • 0

En 5 mm spun skrues flydestyrke fremgår af Tabel 33 i dokumentet til 6300 N/mm.

Gælder det så ikke kun hvis den anvendes i spånplade?
Kender ikke voldsomt meget til skruer, men det virker mig lidt forkert at bruge SPUN skruer i en hård træsort...

Burde man ikke nærmere bruge søm til den slags? Skruer er nemme at have med at gøre for os ingeniører, men om 20 år, og de måske er malet over osv. er det noget bøvl at vedligeholde...

 • 0
 • 0

Terrasseland.dk anbefaler og sælger kun 5x70 A4 til terrasseprojekter i hårdtræ. Det må de jo have god erfaring med.

Vh Emil

 • 0
 • 0

Så selve brædderne skal også være i egetræ? Er det en større del af de samlede flådeege der skal bruges til plankeværk?

M.h.t. undersænkning m.m. så findes der undersænkere man spænder på boret. Sådan en havde vi, men det bor knækkede ret ofte, af en eller anden grund.

 • 0
 • 0

Kender ikke voldsomt meget til skruer, men det virker mig lidt forkert at bruge SPUN skruer i en hård træsort...

Burde man ikke nærmere bruge søm til den slags? Skruer er nemme at have med at gøre for os ingeniører, men om 20 år, og de måske er malet over osv. er det noget bøvl at vedligeholde...


De aller fleste skruer er idag 'spun' skruer hvor gevindet er større end halsen på skruen. Montering med skruer giver ven meget mindre belastning på konstruktionen, og så har de den fordel, at de er lavet til at trække ud igen. Når man arbejder i hårde materialer, ja så må man bore for, lige som i gamle dage.
Skruer har vundet frem efter at man fik skruemaskinerne og skruehoveder hvor skruetrækkeren ikke 'smutter' så let. Først Philips, så Posidrive og til nu Torx.

 • 0
 • 0

Man kan finde gennemtræks og udtrækstyrker som funktion af træets densitet og skruens diameter. Muligvis skal man have fat i selve normen, (man kan kigge på normen DS/EN 1995 på biblioteket, men hold den langt væk fra kopimaskinen)

De 3 skruer i hver ende er lige på kanten af hvad der er fornuftigt, når jeg sætter lommeregneren på. Du bliver reddet af, at det er hårdt træ.

trae.dk har gode angivelser af styrken af træ.

Teknisk Ståbi er din ven, bare husk at empiri er basis for mange af formlerne, så den lempelige omgang, med SI systemet i visse kapitler er ikke noget man skal hidse sig alt for meget op over.

 • 2
 • 0

Min erfaring er nu ikke så meget at skruerne knækker som at træet kan flække hvis man mangler forboring. Dette gælder især når man er tæt på enderne og bruger en forholdsvis tyk skrue. Det vil jeg ikke mene at en 5mm skrue er.

Til gengæld er der meget at hente ved at dyppe spidsen af skruen i noget fedt eller olie, alternativt trække den gennem noget sæbe. Det mindsker friktionen ved iskruning, og så er der meget flere skruninger på DeWaltens batteri.

For en sikkerheds skyld, så ville jeg nok også forbore og undersænke inden jeg skruer skruen i. Men jeg vil kun bore for i brættet og ikke i stolpen.

Om skruen er stærk nok afhænger vel meget mindre af træets vægt og hårdhed end af den vindbelastning den enkelte skrue skal bære. Især når der er tale om plankeværk. Jeg ville ikke være bekymret ved 3 skruer i hver ende med de opgivne mål.
En info der mangler er den forventede afstand mellem stolper. Jeg ville nok sætte dem med mellem 120 og 200 cm afstand.

 • 4
 • 0

Hej Poul-Henning,

Jeg har erfaringer med, at 5 mm selvskærende spunskrue (ganske vist ikke rustfri) kan få træthedsbrud ved tilsvarende anvendelser. I så fald knækker skruen lige over, mellem brædtet og stolpen, efter en stund (år).

Jeg har ikke set det ved 6 mm.
Jeg ville til din anvendelse bruge selvskærende 6 mm Ø x 80 mm lang, rustfri, af anerkendt fabrikat.
Og jeg ville nok forbore (f.eks 3 mm langbor).

Overvej at bruge en rigtig skruemaskine, det er ret smart at den kobler af, når skruen er skruet i (og til 220 V, så den ikke bliver træt efter 10 skruer...).

/Niels

 • 0
 • 0

Hvis du vil have det i lang tid og det skal se pænt ud, uden for meget vedligeholdense, skal du:

 • Bruge een skrue hvert sted du fastgøre et bræt til en stolpe. Så undgår du at brættet med tiden revner når det arbejder.
 • Kigge på træet og vend brættet så kærnen vender ind mod stolpen. Brættet vil med tiden, forsøge at bue ud på midten.
 • Bruge ordentlige skruer. F.eks. længde = 3 gange brættets tykkelse.

God arbejdslyst :c)

 • 1
 • 0

Det er et gammelt trick at smøre træskruer, når de skal i hårdt træ. Nogle dypper enden i voks - bivoks f. eks., jeg har selv god erfaring med stearin. Det nedsætter friktionen meget og fjerner som regel problemet med knækkede skruer. Men at skrue forsænkehoveder i egetræ uden forboring er lidt optimistisk.

 • 1
 • 0

Du skriver at 2,5 meter lange brædder, skal fastgøres til en 100mm stolpe der underforstået(af mig) står med 2,5 meters afstand. Hvilket i min optik opfattes som, at i et fortløbende stakit skal to brædder deles om de 100 mm...50 mm til hver. Hvilket igen kunne medføre, at skruerne skal placeres 25mm inde fra enden af brædtet for at også kunne være i rimelig afstand fra stolpens kant...er det også rigtigt opfattet?

Det er meget brede brædder i eg der vejer ca. 18 kg stk( 250x30x3x0,8). Set i det lys kan de beskrevne skruer sagtens opfattes som spinkle. Især når de skal sidde så tæt på enderne af brædderne der måske vil revne selv om der forbores.

 • 1
 • 0

Der er en grund til, at dette var foretrukkent til træbåde.
Eg arbejder heftigt imellem tør/våd og det er stærke kræfter. I hvertfald når det er nyt.
Med et langt plankeværk vil hjørnestolperne nok give sig en del, hvis ikke skruerne undervejs bare bliver klippet over.
Egestolper er fine, men jeg ville vælge noget andet til beklædning.

Alternativt - væd helt op og tør helt ud minimum 3 gange.
Gør du det med en træbåd bliver den aldrig tæt mere, og det må jo være fordi det holder op med at arbejde. Det må en bådebygger vide noget om ?

 • 2
 • 0

Den ide har jeg også overvejet: En enkelt M8x140mm bræddebolt i hver ende af brædtet...

Men de er lidt svære at finde og koster en formue...

Vælges (ikke rustfrie) bræddebolte kan du jo overveje at isolere bolten med en flex af passende størrelse eller krympeflex.

Alternativt kan bolten dyppes i en rustbeskyttende maling.
Det kan formodentligt betale sig i dit tilfælde?

Skal træet på et tidspunkt have en behandling, eller får du brug for at åbne plankeværket, letter det arbejdet meget med bolte frem for skruer.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten