intelligent transport bloghoved

Verdens første GPS?

Forleden dag så jeg Historiequizzen på DR2, og her tonede pludselig en lille dims op, som jeg havde lavet tilbage i 1970’erne.

Historien bag er, at kunstneren Knud Pedersen havde taget patent på et system, som kunne vejlede bilisterne til at finde den rigtige vej.

Han henvendte sig til Danmarks Tekniske Højskole (Nu DTU), hvor jeg som håbefuld ung studerende fik tilbudt opgaven, og straks takkede ja.

Knud havde taget patent på en hulkortbaseret mekanisme, der med lysende pile kunne vejlede trafikanterne.

Min opgave var at afprøve, om bilisterne kunne forstå det og køre den korrekte vej. Jeg kunne selvsagt ikke anvende hulkort m.v. Så jeg udviklede den viste tromle, som kunne vise hvorledes bilisterne skulle køre.

Knud Pedersen - som under krigen var med i Churchillklubben og har skrevet en bog herom – var i sin tankegang en generation forud for sine samtidige.

Vi havde i 1980 og 1990’erne travlt med at bygge veje og gøre dem så trafiksikre som muligt. Men vi kerede os ikke om dem der skulle anvende dem.

Udviklingen af GPS blev faktisk startet i 1973 samtidig med jeg afprøvede Knud’s GPS og positioneringen blev først frigivet i 1993. Så det var først fra årtusindskiftet det blev almindeligt med positionsbaserede informationssystemer i bilerne.

Knud og jeg havde et meget spændende samarbejde om projektet, og hans teenager søn fulgte meget interesseret med i vore møder – han blev også meget innovativ – Claus Riskjær Pedersen.

Illustration: Screendump fra DR2

Jeg kørte rundt med taxachauffører i Birkerød, hvor jeg drejede på tromlen for at vise deres rute. Forsøgene viste, de godt kunne navigere efter de viste info. Jeg kan på billedet se, at informationerne i tromlen faktisk er bygget op på samme måde som i nutidens GPS.

Jeg afleverede tromlen og en rapport med mine undersøgelser, men manglende mulighed for stedfæstelse gjorde formentlig, at den ikke var operationel. Der skulle laves for mange hulkort.

Men tankegangen var genial.

Om det var verdenens første GPS skal være usagt, Det var i hvert lang tid før, der var noget der hed Intelligente Transportsystemer. Og det var min første berøring med det at påvirke trafikanterne, og det mange år før det blev almindeligt.

Svend Tøfting er trafikekspert hos IDA, har været formand for interesseorganisationen ITS Danmark og været ansat i Region Nordjylland. Han har endvidere i 30 år været ansvarshavende redaktør af fagbladet Trafik&Veje og var medlem af SIRI-kommissionens transportgruppe. Valgt til ITS World Congress Hall of Fame - Lifetime Achievement Award for Europe - 2019
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

jeg er ret sikker på, at jeg for nogle måneder siden læste om et amerikansk system fra 60’erne. Det kunne jeg dog ikke genfinde, da jeg googlede. I stedet fandt jeg to andre systemer, som var endnu ældre:

Baldwin Auto Guide fra 1909 Dette system havde instruktioner på en strimmel papir, som man under kørslen manuelt rullede fra en rulle til en anden rulle. Det lyder vanvittigt meget som Svend Tøftings dims.

Iter Avto fra 1930 Dette system byggede også på en strimmel papir på to ruller, men rullerne var forbundet til kilometertælleren, så man ikke manuelt skulle dreje på dem. Så vidt jeg kan se, havde dette system dog ikke instruktioner, men derimod en form for kortvisning - som jo så må have været så tilpas forvansket, at den kunne fremføres endimensionelt på en todimensionel rute.

  • 8
  • 0

I dette tekniske forum synes jeg der skal være mere nøjagtighed med betegnelserne. Brug af et større antal """"""""""""""" havde pyntet på fremstillingen.

Ganske vist har akronymet "GPS" vundet indpas som generel betegnelse for "kortplotter". Interessant nok, så bruges "GPS" om visning i biler og på mobiltelefoner, medens tilsvarende apparat til både kaldes, ja netop, kortplotter. Og i større skibe "elektronisk søkort" eller ECDIS.

  • 8
  • 6

et amerikansk system

Jeg har, i 1990'erne i Los Angeles, fået en tekstuel rutevejledning, udskrevet på matrixprinter. Det var sin sag at skulle læse på den når man kørte gennem LA fra lufthavnen og til Disneyland. P.S. Det var ikke for at se Mickey Mouse jeg var der, men IEEE afholdt deres årlige test konference på Disneyland Hotel.

  • 5
  • 0

Jeg har, i 1990'erne i Los Angeles, fået en tekstuel rutevejledning, udskrevet på matrixprinter

Jeg har i 80erne oplevet tilsvarende, da jeg (om natten) skulle køre fra lufthavnen i Dallas til mit hotel i Ft. Worth...det svære(ste) var faktisk at finde vej fra parkeringspladsen til første gade i rutebeskrivelsen!

Dette var dog ikke eneste prøvelse den nat: Første udfordring kom, da jeg måtte tilstå at være 'uden kreditkort' og insisterede på at afregne kontant! Dette - udover at være udlænding - gjorde mig åbenbart meget suspekt, så det tog mere end en time at blive 'clearet' til at få køretøjet udleveret...mens en mere 'kosmopolitisk' nordmand, jeg havde rejst sammen, med storsmilende forlod området få minutter efter at have fremlagt sit kort! :)

  • 4
  • 2

James Bond optrådte med en GPS-agtig dims i sin bil. Tror det var i Goldfinger, men jeg går ikke op i Bond.

  • 4
  • 0

Loran-A systemet er fra ca. 1940 - 1945 - måske første radiobaserede system. Men, det var uden kort. James Bond havde et indbygget kort.

  • 1
  • 1

Ja, det er ganske rigtigt, at det var i Goldfinger-filmen man havde denne billedrørsplotter (i Aston Martin bilen). James Bond monterer en lille sender i bunden af en vogn, som han ønsker at følge efter og han kan så se en hvid lysplet på sin skærm.

https://www.researchgate.net/figure/In-Gol...

  • 0
  • 0

Var det Hawker Hunter eller Phantom Fighter Bomber, som i 60'erne havde en mekanisk trackplotter, som var styret af LORAN C eller DECCA-signaler ?

Jeg husker tydeligt for en del år tilbage, at et tysk firma ved navn: Helmut Singer Elektronik, havde en sådan plotter til salg. Plotteren var en uhyre avanceret mekanisk anordning - mange elektromotorer og gearhjul og meget kompakt - med en forstørrelseslinse, så man kunne betragte et kort (som rullede i takt med den modtagne position). Før afgang fra basen skulle flyet have installeret det rette kort til dagens mission og der var vist nok også mulighed for, at skifte ruller undervejs, hvis et andet område skulle overflyves.

  • 1
  • 0

Ja, Hans Henrik - jeg så godt din kommentar og derfor kom jeg i tanker om den plotter, som Helmut Singer havde til salg. Firmaet beskrev ganske nøje, at apparatet havde været anvendt i britiske jagere i 60'erne. Jeg ærgrer mig meget idag over, at dette appa. burde man have købt (der findes kun ganske få tilbage på markedet ..... ) Plotteren er ikke samme model, som du har vist - den var kubusformet og nok 40 til 50 cm. og havde en linse.

  • 1
  • 0

jeg så godt din kommentar og...

OK - jeg kender mest til dansk udrustning, og har iøvrigt svært ved at se behovet for den slags systemer i fly med luftforsvar som hovedopgave(?). Hvis man kigger her:

http://www.designation-systems.net/usmilav...

, vil man under 'AN/ASN-25' se den konfiguration (excl. roller map), der var installeret i danske F-100.

De danske S-61 helikoptere havde iøvrigt også et Doppler system, men det var vist mest beregnet til at holde helikopteren 'i ro' under redningsmissioner(?) - her er jeg dog ude på noget tyndere is! :)

  • 1
  • 0

Hawker Siddely Harrier havde i 60'erne dette system:

Internally, a pair of 35 mm film spools are mounted on a circular platform which is rotated by servo / gearhead assemblies, presumably from ins / compass heading data. Within the platform, the map is scrollable and there are effectively servoed x/y stages to index to the map point of interest. A map film is several tens of feet long and typically covers the whole of Northern Europe. It’s projected at selectable intensities by a halogen lamp in the rear of the case to a very directional fresnel lens on the front of the case. The front panel has various controls, including a zoom function.

Whatever the faults, these units are a work of art in mechanical engineering terms and a tribute to the ingenuity of their designers. Considering the technology of the time, the whole ins must have stretched the capabilities to the ragged edge.

Mechanical moving map displays using paper charts were first introduced in the 1950s, and became common in some roles during the 1960s. Mechanically moved paper maps were replaced by projected map displays.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten