close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Verden lige nu

På sin vis har Trump bragt klarhed over verdenssituationen, for en masse af de velmenende strukturer han i sin enfoldighed smadrer, er lappeløsninger på mere fundamentale problemer, som folk nu måske bliver nødt til at forholde sig til.

Tag f.eks NATO, som han lige nu ser ud til at ville demontere.

NATO var en lappeløsning der skulle forhindre USSR fra at brede sig vestpå, men det har, uanset skåltalerne, aldrig været et broderskab af ligeværdige.

NATOs muskéred har altid skullet læses som "Hvis USSR/Rusland angriber Vesteuropa, kommer USA efter dem." Der er ingen der læser det som "Hvis Canada angriber USA kommer Dronnings Livregiment efter dem."

Præcis hvad NATO egentlig er villige til at forsvare når det kommer til stykket er et godt spørgsmål og hvordan de vil gøre det et endnu bedre.

Jo da, hvis Ruslands kampvogne pludslig rullede over Estlands grænse ville der nok blive ballade, men så dum er Putin jo heller ikke.

Krimhalvøen viste os at moderne erobringskrig kan være forbavsende fredelig, hvis man bare tager sig tid nok er en organisation som NATO, hvis selve princip er at kunne sige "Dér gik i over stregen!", ingen hindring.

Når Trump med sin demagogi bringer musketéreden i tvivl, er NATO ikke længere en "placeholder" for en egentlig EU-hær.

EU-hæren har altid været en del af den langsigtede planlægning, men den er pludselig rykket meget tæt på.

F.eks tales der pludselig om et ITAR-fri fælles Tysk/Fransk jagerfly.

Hvis Trump tager det næste (for ham) logiske skridt og hiver de 150 symbolske B61 atombomber hjem fra baserne i Europa og Tyrkiet, hvilket ligger lige for fordi det er rent spild af penge, vil vi helt sikkert se et eller andet udspil hvor EU begynder at bidrage økonomisk til Frankrigs atomvåben.

Til gengæld for de voldsomt øgede udgifter får EU endelig løst nogle dumme problemer: Den eneste reelle grund til at man talte om Tyrkiet som EU medlem, var for at få NATO og EUs grænser til at passe bedre sammen, det kan vi glemme alt om nu, og en EU-hær kan meget belejliget starte med at øve sig på at forsvare middelhavskysten imod bådflygtninge.

For USA's vasalstat Danmark er det dog en rigtig lorte-situation, for ikke alene forhindrer forsvarsforbeholdet os I at være med i EU-hæren, vi har lige brændt hele forsvarsbudgettet for de næste mange år på at købe hvad der bedst kan beskrives som USAF droner med fjernstyrede danske piloter.

Forvent en masse snak om forsvarsbudgetter i efteråret, snarlig folkeafstemning om forsvarsforbeholdet og glem alt om "DKexit".

For USA har NATO og rollen som "Den Frie Verdens Beskytter", præcis som Eisenhover forudsage, kørt økonomien ud på et sidespor.

USAs nationaløkonomi minder utroligt meget om USSR's da Gorbachev overtog roret: Pengene bliver uden debat brugt på nye atomvåben og jagerfly, mens enhver kan se at der hverken er råd til rent drikkevand, skoler, sundhedssystem eller infrastruktur.

I teorien er det Kongressen der bestemmer budgettet, men i både teori og praksis er det Trump administrationen der åbner og lukker pengekassen og har ansvaret for "nationens sikkerhed"

Det militærindustrielle komplex er motoren i USAs økonomi og som Bush-I lærte på den hårde måde, vil en reduktion af Pentagons budgetter direkte medføre større arbejdsløshed og fald i BNP.

Men den slags overvejelser kører på et intellektuelt plan der er utilgængeligt for Trump, for ham er sparede forsvarsudgifter lig med flere penge i kassen og dermed lavere skatter til rigmænd som ham selv, at hele økonomien nogle år senere kører i et sort hul har ikke noget med ham at gøre.

Presidentkandidater i USA gør klogt i allerede nu at lede efter et godt mundret USAnsk ord for "Perestroika"

Den store vinder er naturligvis Kina, der ikke alene har en kompetent handlekraftig og -villig regering, men som også inden længe nogenlunde overbevisende kan påberåbe sig at være bedre og mere civiliseret end USA, fordi de med brutal magt bringer såvel miljøproblemer som internettets anarki under noget der minder om kontrol.

Hold f.eks øje med hvad der sker, nu hvor det er blevet opdaget at Kinas skumisolation forurener med Ozon-nedbrydende CFC-11.

Den store taber bliver England, som i det omfang de havde nogen plan for deres Brexit, satsede på USA og forkullede rester af Emperiet som erstatning for EU.

Om det ender med en "Hard Brexit by default", et knæfald hvor de bliver underi EU's regler men uden indflydelse, eller om det hele ramler for May og Corbyn kommer til magten er ikke til at forudsige lige nu, langt mindre hvad Corbyn faktisk vil (kunne) bruge magten til hvis han får den.

Men Trump vil helt klart få god plads i fremtidens historiebøger, der formodentlig vil opsummere ham som "årsag til megen tiltrængt fornyelse" - lidt ligesom Kejser Nero.

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Det desperate og håbløse valg af Trump som præsident, raceproblemerne, skoleskyderierne, den enorme statsgæld, den totale afkobling af ungdommen. USA ligner en nation der kan bryde sammen lige så pludseligt som CCCP.

Det store spørgsmål er naturligvis hvordan midtvejsvalget går til November; Får republikanerne smæk? ser vi et stort indvalg af kandidater som den ræverøde Alexandria Ocasio-Cortez? Er republikanerne nødt til at tage RIGTIGT afstand til Trump?

Der skal et stærkt alternativ - og ikke Demokraterne-business-as-usual - til at give håb om en anden fremtid. Trumpismen kan kun føre til polarising og potentielt set et totalt amerikansksamfundssammenbrud.

  • 16
  • 5

Det desperate og håbløse valg af Trump som præsident, raceproblemerne, skoleskyderierne, den enorme statsgæld, den totale afkobling af ungdommen. USA ligner en nation der kan bryde sammen lige så pludseligt som CCCP.

- prøv at læse Jesper Steinmetz' tale ved årets Rebildfest:

Det kan godt være, vi danskere ser amerikanske film og tv-serier og er fascinerede af amerikansk kultur og levevis, og at vi sætter pris på dem og de på os. MEN – og nu siger jeg noget kontroversielt: Vi forstår ikke amerikanerne. Og de forstår ikke os.
Vi forstår ikke, hvorfor de kunne vælge Donald Trump til præsident. De fleste danskere forstår stadig ikke, at de amerikanere, der stemte på ham, den dag i dag er endnu mere begejstrede for ham, end da de stemte på ham – og tro mig, det er de, for jeg rejser hele tiden rundt i de stater, hvor han blev valgt. Vi forstår ikke, hvorfor amerikanerne bliver ved med at skyde hinanden. Og vi forstår slet ikke, hvorfor de ikke strammer deres våbenlovgivning og gør det sværere at købe et våben, når der sker et nyt masseskyderi. På det mindre alvorlige plan forstår jeg personligt ikke, hvorfor amerikanerne stadig bruger checkhæfte – men det er nok bare mig, der er blevet lidt for fin og teknologisk på den...

http://nyheder.tv2.dk/udland/2018-07-04-st...

  • 10
  • 4