close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
smart produktion bloghoved blog

Velkommen til bloggen om Smart Produktion

Velkommen til denne blog om Aalborg Universitets Smart Production Lab. Her vil vi - undertegnede, Ole Madsen og Charles Møller - løbende blogge om vores arbejde og erfaringer med den lille Industri 4.0-fabrik, som vi har etableret her i det nordjyske – kombineret med vores tanker om andre projekter og relevante tendenser inden for automation og Industri 4.0.

I dette første indlæg vil vi kort introducere laboratoriet. Flere detaljer følger i senere indlæg.

Laboratoriet er etableret som et led i forskningsprogrammet Smart Production, som vi startede på Aalborg Universitet i 2015. Formålet med dette program er at undersøge mulighederne i de nye digitale teknologier, der kommer ud af initiativer som Industri 4.0 (Tyskland), Factory-of-the-Future (EU) og The Industrial Internet Consortium (USA).

En Industri 4.0-fabrik i miniformat

Laboratoriet, som blev etableret i august 2016 med støtte fra Den Obelske Familiefond, er i praksis en ”lille industri 4.0-fabrik”, som integrerer og demonstrerer en række forskellige Industri 4.0-teknologier (se [www.smartproduction.aau.dk for en detaljeret beskrivelse at laboratoriet).

Illustration: AAU

Vores fabrik er opbygget omkring Festos CP (Cyber Psysical) Factory: Den består af et antal proces- og transportmoduler med veldefinerede elektriske, pneumatiske og mekaniske grænseflader, hvilket gør, at produktionssystemet hurtigt kan rekonfigureres til nye opgaver (for eksempel nye produkter eller ændrede kapacitetsbehov). Hvert modul har en unik IP-adresse, og alle data fra systemet er tilgængelige i skyen.

Derudover er en række robotter er integreret i Smart Production Lab. En dedikeret robotmontagecelle fra Kuka er integreret i produktionslinjen, og en stand-alone robotcelle (en såkaldt SCARA-robot fra Adept) er kan udføre forskellige opgaver såsom produktion af delkomponenter til produktionslinjen. Endvidere er to mobile robotter (MIR) og to mindre robotarme (UR-robotter) integreret i systemet.

Robotter arbejder sammen

For tiden er en af UR-robotterne monteret på en af de mobile MIR-robotter. Denne mobile robotarm anvendes til at hente komponenter fra SCARA-robotcellen og føde dem ind i systemet. Den anden UR-robot anvendes som en kollaborativ robot til pakning af de færdige dele.

I øjeblikket producerer vi en mobil telefonattrap (se billede nedenfor). Dette produkt består af et hus, en printplade, 0-2 sikringer og et dæksel. Ved at variere antallet af sikringer, huller i huset samt farver på hus og dæksel, kan vi fremstille mere end 200 forskellige produktvarianter.

Illustration: AAU

Emnerne transporteres rundt i systemet på paletter. Hver palette har et RFID-tag, og hvert transportmodul har en RFID-læser/skriver. Dette giver os mulighed for entydigt at identificere hver enkelt produkt og producere til en bestemt kundeordre.

Produktionen kan styres via Festos MES-system, MES4, som anvender en Access-database og kommunikerer med CP Factory via dedikerede TCP/IP-forbindelser.

Vi arbejder i øjeblikket på at lave en cloud-baseret SAP-løsning. Vi vil skrive mere om dette i et senere indlæg.

Behov for at 'sparke dæk'

Udviklingen inden for teknologier som cloud, industrirobotter, kunstig intelligens og Internet of Things går meget hurtigt, og der eksisterer kun meget få og ofte meget specialiserede referenceanlæg. Vi mangler ganske enkelt at kunne ”sparke dæk”.

Derudover involverer løsningerne til Industri 4.0 som oftest tværfaglige aktiviteter, der igen kræver en række forskellige ekspertiser, som ikke alle kan være til stede i virksomhederne, især i små og mellemstore virksomheder. Smart produktion kræver derfor nogle nye tilgange til det at erhverve sig viden og til det at designe løsninger. Her tror vi meget på agile metoder baseret på hurtige iterationer og rapid prototyping.

Vi etablerede derfor Smart Productions Lab med det formål at skabe en fysisk platform, hvor forskere, studerende og virksomheder kan mødes og arbejde hands-on med udvikling og integration af teknologierne.

Indtil videre har der været stor interesse for vores laboratorium. Siden etableringen i august 2016 har vi haft 1-2 demoer hver uge, og over 150 virksomheder har besøgt vores lab. I løbet af efteråret har vi kørt en lang række projekter, som har udbygget laboratoriet. I disse projekter har studerende og forskere fra en lang række afdelinger på Aalborg Universitet (eksempelvis mekanik, produktion, elektronik, medialogi, computer science) sammen med virksomheder arbejdet på at forstå og udvikle mulighederne i de nye Industri 4.0-teknologier.

Denne artikel er en del af Ingeniørens Automationskampagne. Læs mere her
Casper Schou
er civilingeniør i Virksomhedsteknologi og postdoc ved Aalborg Universitet. Han er en del af teamet bag AAU's Smart Production Lab og er en af laboratoriets superbrugere. Han er den ene af tre skribenter på denne blog.