phloggen

Vejrsensor ønskes

Vi er efterhånden nået ned til små detaljer i husprojektet og en af de næste ting på min liste er at jeg vil have en vejrsensor.

Vejrstationer kan man købe billigt i byggemarkeder for ingen penge og man får præcis hvad man betaler for, inklusive ubrugeligt LCD display designet i stil med japansk hifi udstyr fra 1980'erne.

Jeg leder derimod efter en vejrsensor der kan aflevere data til en computer og jeg interesserer mig primært for temperatur, luftfugt og nedbør.

Vindhastighed og retning er mig ligegyldigt og jeg vil helst slippe for de dermed forbundne bevægelige dele (og har næppe råd til en ultralydsimplementering).

Planen er at montere vejrstationen på et fritstående rør et sted i haven og hvis det skal være trådløs forbindelse, skal det være noget solcelledrevet så der ikke skal skiftes batterier.

Nogen gode forslag ?

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Lufttryk, temperatur og luftfugtighed er fra elektronisk side ret banalt, der findes masser af sensorer på markedet.

Nedbør er derimod et blikkenslagerprojekt som med enkle sensorer ikke rigtigt er til at klare. Måske en radarsensor?

 • 0
 • 0

skal det være noget solcelledrevet så der ikke skal skiftes batterier

Medmindre du er ligeglad med målinger om natten, så slipper du vel ikke helt for batteri.

 • 0
 • 0

Og det er derfor jeg kigger efter en færdigbygget vejrsensor, livet er for kort til at kalibrere en hjemmebygget regnmåler.

Du er nødt til at kigge på hvordan vejrtjenesterne (DMI, f.eks.) måler nedbør. De har en tragt med 200 cm2 åbning i 1 m højde, som leder nedbøren ned, enten i en beholder hvor indholdet måles, eller til en kalibreret dråbetæller. Fungerer fint ved regn. men ved sne skal du samtidig have en varmekilde der smelter sneen først.

Absolut ikke banalt, men med gode resultater.

Jeg ville foreslå en flowmåling i et af dine nedløbsrør (eller måske i flere).

 • 1
 • 2

Hvor præcist ønsker du at måle nedbør? Til husbehov er en simpel tipping-bucket sensor vel helt fint. Oftests er output et simpelt pulssignal fra et reed-rør. Min erfaring er at de nemt holder i 10 år uden nævneværdig service. Eksempelvis: https://www.scientificsales.com/6463M-Davi...

Hvis du meget mod forventning har budget til at der kan gå rigtig nørd i den, har OTT vist nogle fine sensorer. Jeg har ingen personlige erfaringer, jeg har blot hørt om dem.

"Simpel" doppler sensor i $1500 klassen: http://www.ott.com/products/meteorological...

"Gå-helt-overbord" laser sensor i $5000 klassen: http://www.ott.com/products/meteorological...

 • 1
 • 0

Jeg har været i gang med et ligene projekt for ca et års tid siden og det er slet ikke så simpelt som det lyder. Så du får selvfølgelig lige mine erfaringer fra mit projekt.

Især regn sensoren har været svær at finde hoved og hale i.

De fleste færdige vejrstationer bruger en simpel vippe regn sensor hvor der sidder en lille vippe som bliver aftastet med en magnetsensor. Hver gang vippen aktiveres er der fx faldet 0,1mm regn. Ifl mine egne erfaringer virker det godt ved heldagsregn eller større regnbyger. Men det virker tilgengæld mindre godt ved meget små regnbyger eller fin/meget let regn.

Nå det begynder at regne skal der først dannes store nok dråber i tragten (afvandingsområdet) til at de løber ned til vippen og forbi (mætter) et evt trådnet eller andet filter der holder fremmedlegemer væk fra vippen. Dette gør at der skal falde væsentligt mere regn end målerens opløsning på fx 0,1mm eller 0,05mm for at regnmåleren aktiveres. Ved let regn, finregn eller flere letter byger i træk kommer fordampningen også ind i billedet. Vandet i tragten kan nå at fordampe ved finregn eller ved to eller flere efterfølgende meget lette byger. Jeg har oplevet flere gange med flere forskellige vejrstationer at fliser mm. har været synligt våde uden at regnmåleren har været "aktiveret".

En sådan måler skal monteres fuldstændig i vatter, ellers skal den re-kalibreres. Dette er en simpel sag på mere avanceret vejrstationer og kan gøres på 10 minutter ved at hælde en vis mængde vand langsomt ned i regnmåleren og tælle hvor mange gange vippen bliver aktiveret (dette kan høres) som så bagefter tastes ind i vejrstationen.

Der vil med tiden også sætte sig alger og andet skidt på vippen og i tragten. Jeg er ikke helt sikker på om skidt der afsættes på vippen har nogen større betydning. For hvis skidtet afsætter sig i lige store mængder på hvert side af vippen vil det jo ikke have en større betydning da vippen stadig vil være i balance. Derimod vil skidt som er afsat i tragten gøre at der skal mere regn til før at sensoren bliver aktiveret. Alle der har solceller kan tale med om hvor meget og hvor hurtigt der sætter sig skidt på opadvendte flader uden for.

Disse begrænsninger er til at leve med med for de fleste. Hvis ikke skal der desværre en del flere penge på bordet.

I mit projekt valgte jeg (dog af andre grunde end dig) at ændre strømforsyningen til en af mine trådløse sensorer. I mit tilfælde en ultralyds vindsensor. Her fandt jeg det fordelagtigt at vælge en sensorer der bruger mindre end 5V (3V er at foretrække) da der så kan bruge en enkelt super kondensator til at strømføde disse. Så slipper man for at udligne flere super kondensatorer forbundet i serie eller for step op/ned konvertere som har et tomgangsforbrug.

Jeg valgte grundet en deadline efter at have eksperimenteret med super kondensatorer at gå en anden vej ved bruge en for mig kendt teknologi. Valget faldt på at bruge litium-jern batterier sammen med en overdimensioneret (effekt) solcelle samt at beholde modulets egen batteriholder i tilfælde af nedbrud i solcellen. Solcellen bliver ikke kørt med hverken mppt eller på den mest ideelle spænding og batteriet tager derfor 3 skyfrie vinterdage om blive ladt fuldt op og kan holde step op konverteren og sensoren kørende i 3 uger. Herefter vil 4stk 1,5v engang litium batterier der kan drive sensoren i 2-3 år med en hylde opbevaringstid på 15 år tage over ind til litium jern batterierne igen får strøm fra solcellen. Jeg var i mit design begrænset af spændingen på min solcelle da denne skulle være fleksibel (skulle være en del af min vindsensor som er rund og måtte ikke stikke ud) samt af de step op konvertere jeg havde tilgængelige grundet min deadline. Hvis jeg kunne have sluppet for at have en overdimensioneret step op konverter efter mit litium batteri ville dette kunne have forsynet sensoren i 200 dage.

I mine andre sensorer har jeg ikke ændret måden disse bliver strømforsynet på, da disse er tilgængelige og batteriet skal skiftes efter >2år samt jeg får i god tid at vide nå det skal skiftes. Overvejer dog at skifte batteriet i min udendørs temperatur sensor til engangs litium batterier grundet at de holder længere og virker ved lavere temperature nå det er tid til at skifte batteri. Batteriet har nu holdt i 2år og melder om at det er halvt brugt og virkede uden problemer da det var koldest i vinters. Så at gøre mere end det vil i mit tilfælde ikke være andet end et spændene projekt.

 • 9
 • 0

Glemte helt at skrive det at tilføje en vindsensor eller bare en anden sensor som ikke er muligt at placere nogenlunde korrekt er til mere skade end gavn nå vejrdata bliver delt med fx weather undergrund.

Jeg har måtte bruge lang tid på at finde mine anbefalede vejrstationer i de områder jeg er interesseret i pga jeg skulle sortere så mange fra grundet dårligt output på en eller flere af de tilsluttet sensorer.

Det er jeg nu sikker på at du Poul-Henning Kamp udmærket er klar over dette. Men der kunne være andre der læser med og som bliver inspireret.

 • 1
 • 1

Med en regnmåler i 1 m højde vil der ved lav regn intensitet kunne blæse meget regn forbi regnmåleren på grund af den turbulens der dannes omkring regnmåleren. Tragten skal ideelt set være i niveau med jordoverfladen for at eliminere vindeffekten. Så en nedgravet spand på en vejecelle må være fint.

 • 0
 • 0

Eller bruge et lanternebatteri. Det kan køre en 6v sensor i hele batteriets hyldeliv. Overvejede det til min vindsensor som jeg har beskrevet længere oppe.

 • 0
 • 0

Kan i nyeste version levere data over GSM til en central server. Solceller og Li-ION batteri. Sensorer kan være tryk, temperatur, fugtighed, synligt lys, infrarødt lys, UVA og B og 100 andre ting...

Drone delen er overflødig :-) Bruges på nogle vinmarker i Spanien

http://senseable.dk/dropship.html

 • 0
 • 0

Jeg lavet en af følgende komponenter: Ude: - Arduino nano - BME280 - NRF24L01 (2,4 GHz Wireless RF Tranceiver)

Inde: - Raspberry PI (med Python) - NRF24L01 (2,4 GHz Wireless RF Tranceiver)

Projektet MySensors (https://www.mysensors.org) har alt hvad du behøver for at bruge NRF24L01, både til Arduino og Raspberry. Eneste problem er at temperaturen driver på BME280, det har noget at gøre med fugtigheds målerne.

 • 0
 • 0

Er det ren nysgerrighed og interesse for målinger, eller hænger det også sammen med huset? Netop måling af lufttemperatur er en meget luftig størrelse, også selvom det foretages efter alle regler. I middel jævner det sig sikkert ud, men varme- og kulde-belastningen af en bygning afhænger af meget mere end lufttemperaturen i to meters højde. Indstråling fra solen og udstråling om natten kan give helt andre temperaturer på husets overflader, som vel er det afgørende. De sidste par uger kunne jeg godt ønske at energiruderne kunne vendes om, så de hindrede sollyset og udstrålede varmen fra huset.

 • 4
 • 0

Netatmo virker udemærker herhjemme. Jeg har endnu ikke regnmåleren, men den står på ønskelisten.

 • 2
 • 0

I middel jævner det sig sikkert ud, men varme- og kulde-belastningen af en bygning afhænger af meget mere end lufttemperaturen i to meters højde. Indstråling fra solen og udstråling om natten kan give helt andre temperaturer på husets overflader, som vel er det afgørende.

Vind og dens afkøling og træk betyder også utroligt meget. Jeg kan tydeligt mærke forskel på forbruget af træpiller om vinteren om det enten er vindstille eller kraftigt vind Blæsende med 0 C er langt værre end vindstille ved -10 C.

 • 1
 • 0

Har også selv netatmo, det var lidt et impuls køb her, kan personligt ikke anbefale den.

Minus punkter: - Skal køres igennem netatmos servere ("cloud"), det kan ikke køre lokalt / offline. - Du kan bruge deres API til at hente data, men det er bare ikke super godt - Den opdatere som vinden blæser, nogen gange ofte, andre gange med op til 20min uden målinger (signal styrken på både ude/regn sensor er maks / kører på et separat IOT wifi derhjemme). - Elendig app til at se historik (smags sag). - Dyrt for det man reelt køber

Plus punkter: - Ser meget fancy ud - OK app til her og nu data (men viser ofte "gammelt" data).

 • 0
 • 0

Jeg vil nu alligevel anbefale at phk kigger nærmere på Netatmo, der jo netop er skabt til at logge, snarere end at vise øjebliksværdien. Jeg har den fulde pakke (både i sommerhuset og hjemme, incl deres indendørs "welcome"- kamera) og 3 ekstra indendørs målestationer, der måler co2, fugt og temp. Regnmåleren virker til at være meget nøjagtigt og vindmåleren er rimelig snedigt konstrueret. Men vanskeligt at finde en passende placering til. (Jo ikke dens skyld..) Kig også ind på deres Netatmo weathermap. Skal det være færdigt og batteriløst er der vist kun Davis med solceller.

 • 1
 • 0

Min er dog ikke med solveller til opladning af sensorer, men de skiftes heller ikke så ofte, og jeg har sørget for at den pind de sidder på kan nås med min stige. Jeg kan leve med at placering ikke er helt korrekt, men udstyret er jo heller ikke kalibreret - så det måler vel rigtigt inden for en ladeports plus minus en træskolængde...

Det letteste og billigste er vel at købe en Ventus 155 eller klon. du kan så vælge at benytte vindpåler og display eller lade være...

Min Ventus 155 hedder dog Premium wetterstation og blev købt i Lidl eller Aldi da den var i deres tilbudsavis, og jeg modtager data via rfxtrx433e som er tilsuttet med USB til min RPI der kører Domoticz.

Domoticz interface: https://drive.google.com/open?id=14yw1_pdP...

Ventus 155 clon: https://drive.google.com/open?id=1hvl7qVi9... https://drive.google.com/open?id=11lu-urns...

rfxtrx433e http://www.rfxcom.com/epages/78165469.sf/e...

Domoticz: https://www.domoticz.com/wiki/Main_Page

 • 2
 • 0

Jeg har en billig supermarkeds vejrstation (Rosenberg 68700) fra 2008.

Lejerne i vindmålerne er gået til så den ikke måler vinden længere og regnmåleren er det vist også længe siden jeg har tømt for edderkopper. Men kan da se den har målt sidst vi fik en torden skylle. Den har dog aldrig været særlig nøjagtig

Men inde delen har et usb interface og jeg har en rpi kørende med softwaren meteohub - Den logger lokalt og sender til dmi's borgervejr

http://servlet.dmi.dk/bv/servlet/bv?stat=1...

Pointe - Temperatur kan gøres nemt men de billige vindmålere holder ikke længe

http://mariendalvej.dk/vejrstation/

 • 0
 • 0

kan du hente realtime data fra DMI baseret på servicerede og kalibrerede regnmålere. Hvis du vil have absolut lokale data kan du etablere 2 billige vippemålere med mulighed for gensidig overvågning. Kalibrering af regnmåler er triviel og trivielt :)

 • 0
 • 0

Dette er ikke svar på PHK's spørgsmål - der er mange bud ovenstående - men en kommentar til flere bemærkninger om målenøjagtighed, afskærmning og lignende.

Som ved alle målinger handler spørgsmålet om nøjagtighed om formål og hensigt.

DMI måler som bekendt i særlige skabe, 2 m over jorden, og ........ Hvis det anvendes konsistent, så giver det vel erfaringsmæssigt (100+ år) et tilfredsstillende resultat. Altså lige bortset fra, at der kan stilles spørgsmål til dels tætheden af målepunkter, som især har betydning for skybrudsmålinger, og de beregnede middelværdier (f.eks. er det ikke indlysende at "vinter" er 1. december til 28. februar - måske betyder klimaændringerne at 1. januar til 31.marts var mere retvisende).

For eksempel har jeg brugt min ret tilfældigt opstillede Netatmo udeføler (dog ingen solindfald) til at beregne graddage (tog 3-timers målingerne fra grafikken) OG korrelere med husets energiforbrug. Det gav god overensstemmelse. (Den mere opmærksomme, vidende, læser vil indse, at hvis der er en systematisk målefejl, f.eks. 2 grader for højt), så får jeg fortsat valide sammenlignelige graddage-tal. Der kan være andre systematiske målefejl, men ......). Dog savner jeg en sammenlignelig vindmåling, så jeg ved ikke hvad vind betyder for varmeforbruget. Iøvrigt bruger jeg normalt DMI's graddage for en målestation indenfor 10 km; det er godt nok.

Jeg tror vi i vores digitaliserede verden skal træde et skridt tilbage og vurdere om "det ikke er godt nok" til formålet ? Jævnfør PHK's spand til regn, så har jeg også en elektronisk (byggemarked) regnmåler og et regnglas (model HN til kr.20); opstillet ret tilfældigt giver de samme resultat indenfor 1 mm regn. Det er godt nok.

Men det var et fint spørgsmål og der er gode svar.

P.S.: Off topic: JEG mangler dog FORTSAT svar på MIT spørgsmål tidligere: Hvordan laver jeg et lokalt interface til min kommende Kamstrup-måler ? Hverken Kamstrup eller Radius kan / vil svare fyldestgørende, og den der lovede database med 24 timers forsinkelse er ikke godt nok. Real-time, trådløs, gerne også med store-and-forward af energiforbrug.

Nogle bud ?

 • 1
 • 0

Hvis der bliver monteret et godt strålings skjold på en netatmo udendørs temperatur sensor er det faktisk en rigtig god vejrstation. En af fordelene er at sensoren køre på 3 volt hvis strømforsyningen skal modificeres og så kan indkøb af fx vindmåler undlades hvis der ikke forefindes en ordentlig placering til denne.

Dataerne kan også hives ud og bruges til at styre andre ting hvis man har lyst. Opdateringsfrelvensen er 10 minutter jo mindre en af sonsorene registrere en overskridelse af preindstillede eller bruger defineret grænser. Det kan fx være ved begyndende regn eller kraftige vindstød. Der vil sensoren sende de målte værdier med det samme og derefter sende hvert 10 minut igen.

 • 1
 • 0

Jeg troede, at 'Blogs' skulle bruges til kvalitative kronikker, holdninger m.m. - og ikke som indkøbsguide og endnu en beretning ifbm. Poul-Henning Kamps husbyggeri.

 • 1
 • 10

Min erfaring med udendørs målere, der trådløst burde rapportere temperatur og luftfugtighed (trykket kan måles indendørs) er, at de fungerer fint ved plusgrader, men ikke i frostvejr.

Mit råd: test de udendørs målere i en dybfryser, før garantiperioden udløber.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten