phloggen

Vejrheld

Jeg kiggede på DMI's nye hjemmeside forleden og den første tanke der slog mig var "Man har jo lov at være heldig..."

At lave en retvisende drifttest på et jordvarmeanlæg i vores klima kan godt tage ti år, hårde frostgrader er efterhånden sjældne, men vi får chance med det samme ser det ud til.

Her er et øjebliksbillede fra haven:

Illustration: Poul-Henning Kamp

Det er ret tydeligt hvor jordvarmeslangerne ligger og at det virkede at isolere slangerne der hvor terrassen skal anlægges.

Indtil videre ser dimensioneringen ud til at være OK:

Illustration: Poul-Henning Kamp

Det er undersiden af det grå felt der er relevant, laveste brinetemperatur fra slangerne i løbet af døgnet.

Frysepunktet er i den forbindelse specielt, for der skal hives rigtig meget varme ud af vand før det størkner til is, 334kJ/kg, imodsætning til flydende vands varmefylde på "kun" 4.2kJ/Kg.

Her er daglige datapunkter for udetemperatur og jordvarmeunitens totale elforbrug:

Illustration: Poul-Henning Kamp

Der er to forskellige udetemperaturer, en fra jordvarmens styring og en fra ventilationens indtag og der er en systematisk 2.7±1.1 grad til forskel på dem (kalibrering, placering osv.)

Hældningen på de to fit'ede linier er ca. den samme: 1.4 kWh/dag*grad.

Elmåleren siger 4304 kWh indtil nu.

Ikke fantastisk, men jeg kan fint leve med det.

...især hvis vi også kan holde varmen i hård frost.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"...især hvis vi også kan holde varmen i hård frost." Var lige præcis derfor jeg ikke fik varmepumpe. Var ikke sikker på at Fruen kunne holde varmen når det var koldest.

  • 2
  • 2

Barfrost med sol på den her årstid trækker ingen søm ud. Det er langt værre, hvis frosten sætter ind i november og trækker søm ud gennem hele tunnelen (15/11 - 15/2), men i et spritnyt velisoleret byggeri og en veldimensioneret jordvarmepumpe med stor nok slangelængde, ville det komme meget bag på mig, om i nogensinde får trang til at finde tæpperne frem :) Jeg har haft jordvarme 8kW med 2 * 200m jordslanger siden 1999 og har ingen problemer oplevet.

Apropos DMI får vi vist næste år mulighed for, i første omgang at trække realtime data hjem. Jeg skumler lidt med at beregne mit hus' chillfaktor ud fra 'lokale' vinddata og udetemperatur med retningskorrigeret vindhastighed for at tage højde for min skov mod vest og diverse grupper af høj beplantning til at kontrollere varmepumpens temperatursetpunkt.

  • 3
  • 0

I de jordvarmeanlæg jeg har fulgt gennem årene i landsbyen hvor jeg bor, har alle lagt rigeligt med brineslanger efter råd fra eksisterende brugere. Det kan problemfrit lade sig gøre i en landsby hvis man har jord nok når rendegraveren alligevel var i gang.

Det ældste anlæg er fra engang i 80'er. Varmepumpen er skiftet og der er lagt ekstra brineslanger ned. Det gamle anlæg virkede ikke særlig godt i praksis. Den ekstra længde er generelt nødvendigt, fordi leverandørens oplysninger ofte er til den optimistiske side ved længerevarende frost.

Selv hvor brineslangerne er lagt i sjaskvåd jord, har det vist sig at den ekstra længde var en god ide. Det spiller også ind at selv om de eksisterende huse er efterisolerede efter alle kunstens regler, er de ikke sammenlignelige med et topisoleret hus som Poul-Hennings.

Det bekymrer mig lidt at se hvad der ligner rimfrost eller rester fra sne på jorden over brineslangerne som vist på billedet. Det kan selvfølgelig skyldes andre faktorer, men en nabo havde samme problem. Det skyldtes at jorden var for tør. Han valgte at lægge en ny kreds som supplement.

  • 1
  • 0

Jeg har overvåget mit jordvarme anlæg godt et halvt års tid, hvor jeg bl.a. holder øje med timetælleren. På den måde kan jeg plotte hvor stor en procentdel af døgnet pumpen kører mod gennemsnits udetemperaturen. Mit fit peger på at ude temperaturen skal ned på -10 til -15 grader i gennemsnit før jeg rammer 100 udnyttelse af varmepumpens kapacitet.

  • 2
  • 0

"Hældningen på de to fit'ede linier er ca. den samme: 1.4 kWh/dag*grad." Der burde jo komme 4 til 5 kWh varme ud af pumpens elforbrug og hvordan passer det egentlig med husets forventede varmebehov. Der er jo brugt ca. 25kWh/dag el ved temperaturen de sidste dage svarende til 75kWh varme pr dag, svarende til måske 7m3 gas. Med den øjeblikkelige gaspris og elpris går det næsten lige op.

  • 0
  • 0

For elvarmeforbrug over 4000 kWh/år ligger elprisen vel omkring 1,60 kr/kWh. Naturgasprisen ligger omkring 8 kr/m3. Så med runde tal er det 40% dyrere med naturgas ved en COP på 3. Og mon ikke årsmiddeleffektfaktoren kommer over 3.

  • 0
  • 0

Arh, gasmotoren kan vel ikke komme over 40-50% virkningsgrad. Men stadig, uden større besvær burde man kunne få 30-40% mere ud af gassen den vej. Og højere endnu hvis man leder udstødningen fra gasmotoren til varmepumpens fordamper.

  • 2
  • 2

Hej PHK,

Varmen formodes at bliver dyrere mod enden af sæsonen, hvor brinetemperaturen er lavest. Kan du lave en graf der siger noget fornuftigt om denne indflydelse?

-Jeg er bare nysgerrig, især hvis man kan fornemme om det kan svarer sig at overdimensionere jordvarmeslangerne osv.

/Ras

  • 0
  • 0

Regneeksempel. 100 enheder gas kan blive til 40 mekanisk 30 kølevand og 30 udstødning i noget der minder om en knallert motor. Varmepumpen skal kun fra brinetemperatur til 30 grader gulvvarme.Carnot siger ca 10 i COP og i praxis bliver det sjældent mere end halvdelen.Lad os sige 4. Vi får så 160 ud af varmepumpen ved ca 30 grader og har yderligere 30 og 30 ved højere temperatur.Det kan bruges til at varme brugsvand fra 30 grader til legionellafrihed eller klemme den nødvendige temperatur fra varmepumpen yderligere ned hvorved COP højnes noget. Ud af 100 gas får vi ca 220 varme. Her i KlitmøllerFjernvarme Pastorat taber vi over 30% i rørene og får derved mindre en en tredjedel varme for samme CO2.

  • 1
  • 1

Varmen formodes at bliver dyrere mod enden af sæsonen, hvor brinetemperaturen er lavest. Kan du lave en graf der siger noget fornuftigt om denne indflydelse?

Ikke endnu.

Jeg er heller ikke sikker på at den relation vil holde for nye huse med energiruder, fordi solindfaldet er stort set omvendt proportionalt med temperaturen i de første 3-4 måneder af året.

Da jeg tog billederne ovenfor havde alle gulvvarme termostater således lukket sig på grund af solskinnet.

  • 0
  • 0

Jeg har i noget tid tænkt over, om man ved at vikle en jordvarmeslange rundt om kloakledningen (simpel varmeveksler) kan trække noget af varmen ud af kloakvandet og derved spare lidt jordvarmeslange i jorden (perfekt ved en lille have) eller hæve temperaturen for derved at få en højere cop.

Jordvarmeslange der er viklet rundt om kloakledningen skal selvfølgelig være en selvstændig kreds som er placeret efter jordvarmeslangerne i jorden, (hæver temperaturen for højere cop) og som kan bypasses hvis brine temperature kommer under 0gr så der ikke går frost i kloakledningen.

  • 0
  • 0

Jeg har i noget tid tænkt over, om man ved at vikle en jordvarmeslange rundt om kloakledningen (simpel varmeveksler) kan trække noget af varmen ud af kloakvandet og derved spare lidt jordvarmeslange i jorden (perfekt ved en lille have) eller hæve temperaturen for derved at få en højere cop.

Der er ting jeg er villig til at lege og experimentere med og andre ting der Bare Skal Virke og derfor ikke bliver pillet og experimenteret med.

Mine kloakledninger er helt klart i den sidste kategori.

  • 7
  • 0

PHK dit hus står færdigt og jeg ved at du har haft et stort mas med din kloakledning som har kostet dig en bundegård. Så det var ikke ment som noget du skulle kaste dig ud i.

Det var nok nærmere ment som et spørgsmål om der teoretisk kunne lade sig gøre og i så fald hvor meget det ville give nu når vi alligevel snakker om varmepumper og jordvarmeslanger. Kunne også være spændende at høre om nogen faktisk genanvender varme fra kloakledningen via en varmeveksler enten direkte eller indirekte via en varmepumpe og høre deres feedback.

Grunden til jeg foreslår den simple udgave med en jordvarmeslange viklet rundt om kloakrøret er at denne løsning ikke kommer i direkte kontakt med kloakvandet og derfor ikke burde hæmme flowet eller på anden måde blokere for noget. Altså så længe der ikke går frost i det.

  • 0
  • 0

Det var nok nærmere ment som et spørgsmål om der teoretisk kunne lade sig gøre

Selvfølgelig kan det lade sig gøre, spørgsmålet er alene om det kan betale sig.

Taget i betragtning at den største varmemængde der løber i kloaken er et brusebad på 100-200 liter vand, som når det slipper ud af huset næpper er væsentligt varmere end 30-40 grader og at denne varme først skal igennem kloakrørets PVC inden det overhovedet kan komme i kontakt med din jordvarmeslange tror jeg ikke på ideen.

Hvis du skal prøve det, skal du ihvertfald ikke vikle jordvarmeslangen om kloakledningen, men derimod placere den direkte nedenunder, og skaffe rigtig god termisk kontakt.

  • 1
  • 0

Varmtvandsforbrug pr mdr i middel svarer til ca 300 kWh, 10 kWh døgn, det kan nok ikke svare sig at gå efter.

Forbrug hos varmepumpe ca 25 kwh/ døgn forekommer mig i overkanten ( ved dog ikke precist hvor stort opvarmet areal er).

Er der lavet beregninger for cop, så man kan se reelt forbrug i kWh ( flow og temperatur i varmekredsen ).

  • 0
  • 0

Da jeg tog billederne ovenfor havde alle gulvvarme termostater således lukket sig på grund af solskinnet.

Kan du se hvad solen betyder for dit forbrug? Jeg fornemmer selv at det har en betydning, for januar var slem, selvom den ikke var specielt kold. Foreløbig har februar givet godt med sol og det har sikkert opvejet de lavere temperaturer i måneden, og dertil kommer velværet ved at se solen og lyset. Der kommer vel 300 til 500W/m2 gennem vinduene når solen skinner og samtidig bliver den solbeskinnede ydervæg varmere.

  • 0
  • 0

Selvfølgelig er der forkromet spørgsmål om det kan betale sig. Hvis det kan lade sig gøre at hive varmen ud af spildevandet på et rensningsanlæg efter at spildevandet har tabt en masse varme på vejen der ud og så endda til fjernvarme med høj fremløbs temperatur, så kan det vel også lade sig gøre privat når der endda allerede er en varmepumpe til stede som alligevel køre. https://ing.dk/artikel/nu-korer-danmarks-f...

Ang mængden af varmt vand: Her hjemme bruger jeg dobbelt så meget koldt vand end jeg bruger varmt vand (har vandmåler på begge). Da koldt vand er ca den samme temperatur som jorden naturligt er, hvilket er varmere end der hvor du har jordvarmeslanger bidrager selv helt koldt vand også til at hæve temperaturen. Så skal vi ikke glemme det vand der er ikke er varmet op af vandvarmeren som fx vand fra vaskemaskine, opvaskemaskine, madlavning og sågar toiletskyl hvor vandet har stået i rumtemperatur samt vand der har stået i rørene. Ifl artiklen er vandet 22gr nå det når rensningsanlægget, her må det formodes at der har været et væsentligt tab da kloakledninger normalt ikke er isoleret.

Selve jordvarmeslangen er ikke særlig dyr, det der er dyrest er vel shunten og styringen der skal bruges til at bypasse kredsen til kloakledningen ved brine temperaturer under 0gr målt efter brinen har været en tur ude kredsen i haven.

Grunden til jeg foreslår at sno jordvarmeslangen om kloakrøret er at det er en nem måde at få disse til at ligge tæt og derved skabe god kontakt. Ved godt at vandet kun løber i bunden af kloakrøret hvorfor det vil være mere effektivt at ligge jordvarmeslangen her. Men det vil kræve et beslag.

En kloakledningen må formodes at løbe minimum 15 meter på egen matrikel selv på små grunde og her må det være muligt at køle spildevandet tilstrækkelig ned selv om at varmetransporten sker igennem pwcrør. Hvis ikke kan et andet varmeveksler design bruges.

  • 0
  • 0

Der er lavet forsøg med varmeveksler i kloak, har set det instaleret i svømmehal hvor store mængder af brusevand gør det rentabelt, en af udfordringerne er dog at rense varmeveksleren.

Varmtvandsforbrug på 10 kWh/døgn er målt i hus med to voksne og to børn.

Om varmepumpen har COP 3 = 75 kWh/døgn så tror jeg ikke det kan svare sig, at gå efter de ca 10 kWh /døgn

Om de ca 10 kWh skal hentes i kloak rør, skal flow sættes langt ned, det vil muligvis medføre at fedt o.a afsættes i røret så det stopper til.

  • 1
  • 0

Jeg har netop fået tilladelse til etablering af jordvarmeanlæg, og et af kravene var dette:

"Varmeslanger, der er placeret mindre end 1,5 m fra bygninger og mindre end 1 m fra vand- og kloakrør, skal være isoleret mod kondens."

Kloakmesteren, der lagde slangerne, var også meget klar på, at der skulle isoleres mellem varmeslanger og kloakrør.

Så jeg kan ikke rigtig se, at det er en realistisk mulighed. I dette tilfælde er der, som PHK skriver, Noget Der Bare Skal Virke - og som man derfor ikke (lovligt) må fifle med.

  • 0
  • 0

Ja, jeg har også benyttet de lave temperaturer til at måle på opvarmningen af mit hus, som er fra 1993.

Naturgasfyret fra samme år har i de sidste dage dagligt brugt op til 270 kWh, altså godt 11 kW.

Da grundvandet står kun ca. 2.2 meter nede, og da jeg har gulvvarme, overvejer jeg en vand-til-vand varmepumpe, som så vidt jeg kan se skulle kunne opnå en COP på 5.

Udover dens elforbrug (som jo medgår til opvarmningen), skal den dertil trække op mod 10 kW ud af vandet.

Grundvandets temperatur har også i disse dage holdt sin temperatur på 8 C, jeg har målt det direkte i min havevandingsbrønd, det er iøvrigt det normale for området,

Hvis returvandet fra varmepumpen er 0 C, så vil 1 l vand i sekundet give 33 kW, dermed skal varmepumpen bruge omtrent 12 hl/time, altså op mod 30 kubikmeter i døgnet.

Er der nogen der har erfaring med en vand-til-vand varmepumpe i den kaliber?

Min guldvarme ligger iøvrigt dybt nede i flisegulvene, så huset kan typisk opvarmes primært i dagtimerne, hvor man så vil kunne opnå et højt egetforbrug for et solcelleanlæg.

  • 0
  • 0

Jeg har i noget tid tænkt over, om man ved at vikle en jordvarmeslange rundt om kloakledningen

Med moderne (op)vaskemaskiner, så kommer den begrænsede varme der kommer ud den vej nok fra badevandet.

I et italiensk badeværelseskatalog har jeg faktisk set et brusebadsafløb med varmeveksling mellem brugsvand og afløbsvand.

Men det er nok kun i specielle tilfælde at det vil kunne give mening, huset skal ikke have karbad, så man kan klare sig helt uden varmvandsreservoir. Herefter vil man kunne lave alt vand inkl. til brusebadet med varmepatroner direkte hvor og når det bruges, så der undgås transmissionstab. Det vil i princippet give mening i mit hus i Italien, hvor det varme brugsvand indtil videre netop laves i en varmtvandsbeholder der opvarmes med elpatron.

  • 0
  • 0

Jeg påstår at mit gasforbrug i m3 pr. uge nogenlunde følger 1,2(20-T). Det viser sig at holde forbavsende godt over de sidste 8år. Af og til kan jeg tvivle ved de afvigelser jeg ser på ugebasis. Hvis jeg måler afvigelsen mellem reelt gasforbrug og temperatur passer det vildt godt. De største afvigelser ses om sommeren, hvor varmtvandsproduktionen kræver et vist minimumsforbrug uanset temperatur. Den anden tydelige afvigelse er ved omkring 5C, hvor forbruget er større end formlen. Mit eget gæt er, at det skyldes mangel på sol og megen blæst. Indrømmet, det kan ikke bruges til så meget, men kan måske vise om vaner ændrer sig.

  • 4
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten