Himmelrummet

Et vandtårn i cirkulær økonomi

Vores test og integrations facilitet er midlertidigt lukket fordi bygningen skal hovedrenoveres og vi må ikke gå i vejen. Det er besværligt og synd for de projektstuderende men et vilkår og vi lapper så godt vi kan. Sidste år fjernede Lyngby Taarbæk kommune (LTK) et vandtårn som står på DTU Campus i Lyngby (det er det hvide vandtårn på Wiki-siden, der er væk). I praksis er det vist LTK's grund, men den er omringet af Campus. Det røde vandtårn er også i spil.

Illustration: René Fléron

Medens vi går og venter på at rykke tilbage i laboratoriet har jeg tænkt lidt over hvad man kunne bruge sådan et tårn til - andet end at lave det til byggeaffald.

Karakteristika

Det har et stort volumen og er allerede bygget.

Stort volumen betyder plads til store laboratorier med store armbevægelser - fx. testflyvning med droner eller stratosfæresystemer.

Det er højt og har god udsigt til horisonten.

Dermed er det ideelt at have en jordstation på toppen. Både til satellitekommunikation og stratosfæreeksperimenter.

Det har en meget stor udkravning.

Hvilket gør det muligt at hænge et net ned fra yderkanten og få et meget stort volumen til udendørs test af droner - uden at de kan slippe fri. Udkravningen eller evt midtersøjlen giver mulighed for et stille et rør med vakuum på højkant til accelerationstests/decelerationstests.

Det er ikonisk (og DTU rødt).

Det vil med sikkerhed blive fotogent.

Jeg har skriblet på en skitse, der illustrerer ideerne:

Illustration: René Fléron

Jeg er sikker på at hvis man tænker videre kan det bruges til endnu flere ingeniør forsknings- og uddannelsesaktiviteter.

Udfordringerne

Der er naturligvis masser af udfordringer i sådan et projekt. For det første er tårnet bygget til at indeholde vand og ikke mennesker eller laboratorier. Der vil nok blive tale om at sætte nogle moduler op indeni, som er egnet til at arbejde i mht. indeklima. Et stort volumen kan forhåbentlig bevares til test.

Der skal også etableres flugtvej(e) - formodentlig en vindeltrappe ned - og dagslyshuller. Vandtårnet ved Jægersborg station blev bygget om til boliger - så noget er muligt. Økonomien er naturligvis også en udfordring - men måske er det værd at bevare bygningen i forhold til hvad den kan bruges til. Det kræver naturligvis en dybere analyse. Måske har DTU Byg nogle studerende, der mangler et projekt? Det kan jo også være at tårnet vedbliver med at være vandtårn.

René Fleron er civilingeniør på DTU Space og leder af DTUsat-projektet.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er vel blot at overtale tilstrækkelig mange til at donere deres SU til projektet. Du kunne måske også selv betale for din gode idé? -Lad dog være med at bruge andre folks penge på noget du syntes kunne være "sjovt".

 • 4
 • 22

1: Lad vandtanken blive og bruge den til måleringer i rør hvor man ikke ønsker støj fra pumper. SBI havde sådanne et tår i Hørsholm det er nu revet ned. 2: Kalibering af flowmålere. 3: Vand til sprinkleranlæg(brandslukning). Evt med et meget stor udtag der kunne fylde en tankvogn med vand på under 1 minut. 4: Varme lager til solfanger test. Kræver så nok en gang isolering uden på. 5: varme lager til DTUs varme central. 6: Den tomme tank kan vel også brugs til akustik målinger i lyd hårdt miljø. 7: Rumforskning. Lade folk bo i den tomme tank uden adgang til samfundet. 8 mødelokale.

 • 5
 • 0

Jo, det ville jeg også umiddelbart mene, men der kan jo være planer for grunden. Pt er det i drift, men Lyngby Taarbæk Forsyning A/S skriver selv at tårnene skal erstates af et nyt vandværk. Det ene tårn er væk. https://ltf.dk/vand/

 • 1
 • 0

Jeg må indrømme at det er en række gode forslag :-) Selvom kun ét af dem (#7) ligger direkte inden for vores område, men de udelukker heldigvis ikke en jordstation på toppen.

Jeg ved at #3 har givet årsag til bekymring. Hvordan slukker man brande hvis strømmen til vandpumperne (de fremtidige) er gået og et brændende hus ligger højt?

.#5 er rigtig godt set. Det kan jo være at en analyse viser noget andet.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten