close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Vand til 75 kr/-l

Vores ny hus har som tidligere omtalt et viktualierum, inspireret af min oldemors ditto.

Rummet er 2m x 1,8m og 2½meter højt og nedenunder er der en "kælder" i samme dimension med højden 1,2m.

Rummet er isoleret på de fem sider, i BR20 klasse mens kælderen er uisoleret, for at få fat i "jordkulden".

Målet er at opnå de opbevaringsforhold som BR15 forbyder en at have i køkkenet: Mørkt, tørt og køligt.

Hvis man ikke gør noget med fugten i et sådant rum, vil der dannes kondens på de kolde flader hver gang man åbner døren og slipper varm og fugtig(ere) luft ind, specielt her om sommeren.

På en eller anden måde skal denne fugt håndteres, spørgsmålet er hvilken og det afhænger naturligvis af hvor meget fugt det drejer sig om til at begynde med.

Et hurtigt overslag:

Hvis jeg fylder 15°C og 60%RH ind i Vaisalas Humidity Calculator finder jeg at der er 8.14 g vand per kubikmeter luft.

Rumfanget er 13.3m³ ergo: 108g vandddamp.

I starten er der formodentlig også en del fugt der allerede har kondenseret ud inden døren blev monteret osv.

Jeg købte derfor en "fugtfjerner" i det lokale byggemarked for 129 kroner, inklusive 450g "saltsten", og monterede en 80mm blæser fra skrotbunken med gaffatape for at fremskynde processen.

Derefter på køkkenvægten og ned på øverste trappetrin nede i kælderen.

Fugtig luft er nemlig lettere end tør luft og det var den fugtige luft i kælderen jeg var mest interesseret i.

En uge senere er "saltstenen" opløst, inklusive de nydelige indlejrede kobbersulfatkrystaller og vægten steget med 402g.

En ny "saltsten" koster 30kr, hvilket giver en literpris på 75 kr/-l [1]

Salt-baserede "fugtfjernere" bliver hurtigt en dyr hobby og jeg vil generelt advare imod dem af alle mulige årsager[1], men lige nøjagtig til denne slags udforskning af problemets faktiske omfang er det meget smart at man kan veje hvor meget vand man egentlig har "høstet."

Det er også interessant hvor hurtigt,¸eller rettere langsomt, det går: Uden blæser blev det kun til knap 1g vand i timen. Efter jeg havde monteret blæseren steg det til 3-6 g vand i timen.

Det er tydeligt at vi har noget "byggevand" vi skal have fjernet, så jeg har skiftet saltstenen og kører en uge til, inden jeg bestemmer mig for langtidsløsningen.

phk

[1] Køb hellere en ordentlig affugter til at sætte i stikkontakten og husk at placere den hvor luftfugten er højest og gør mest skade, det er næsten altid under loftet i det koldeste rum.

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Mon ikke den kan regenereres i ovnen? Der vil naturligvis gå noget strøm til det - så on det kan betale sig er en anden hostorie. Vandet vil så stadig være i huset men måske der er bedre udluftning der hvor ovnen står?

  • 2
  • 0

Det kan i hvert fald gøres billigere. I "gamle dage" hængte vi en stofpose med calciumklorid i klumper op over en spand i sommerhuset vinteren over. Saltet opsugede fugten - og posen var tom om foråret, mens en opløsning lå i spanden. Calciumclorid koster 45 kr for 2 kg hos Matas i en dertil indrettet pose:
https://www.matas.dk/matas-fugtfjerner-2-kg

eller fra Sverige på nettet til 299 Skr for 25 kg:
http://www.premiumurval.se/produkt/Kalcium...

Men jeg ville nu også foretrække [1], sådan en koster ikke alverden i dag.

  • 6
  • 0