Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.
ekspedition plastik plastic bloghoved

Valg-strips og oxo-plast dur ikke

Kære følgere, kære læsere Det er med stor fornøjelse, at vi på Plastic Change kan genoptage vores bloggeri her på ing.dk. Vi har som organisation været igennem lidt af en bølgegang med fokus på at sikre Plastic Change på den lange bane, rent økonomisk. Det er nu lykkedes og vi glæder og rigtig meget til at blogge løs, for der er mere end rigeligt at skrive om. Verden er ikke blevet et bedre sted at være med hensyn til plastik. ALLE er enige om, at plastik ikke hører til i naturen, men der sker meget lidt i forhold til at ændre på tingene. Også i Danmark mangler der handling. Senest kunne vi se, hvordan lokale politikere efterlod utroligt mange strips, efter at de havde hængt valgplakater op. Ja, det kan synes som ét mindre problem; men plastik problemet er netop summen af disse mange enkelt-handlinger og den tankegang, der ligger bag, at for eksempel Langebro i København har flydt med de strips, der har holdt valgplakaterne. Gad vide, hvor mange strips, der lige nu ligger i vandløb over hele landet efter sådan et lokalvalg?

Vi starter med en blog om det ikke-nedbrydelige oxo-plastik.

”Oxo-nedbrydeligt plast” = Falsk markedsføring

Illustration: Olenka Koltyk

”Oxo-nedbrydelig” plastemballage, herunder bære- og affaldsposer, markedsføres i mange lande som en løsning på plastforurening, med påstanden om, at den slags plastik nedbrydes til uskadelige rester inden for en periode på et par måneder op til flere år. Men flere undersøgelser og Plastindustrien selv peger på, at den slags plastik ikke nedbrydes til harmløst affald. I stedet bliver det til små stykker plastik, som bidrager til forureningen med mikroplastik, hvilket udgør en risiko for havet og andre økosystemer i årtier fremover. Ovenstående er begrundelsen for, at Plastic Change sammen med 149 andre organisationer og virksomheder har skrevet under på en erklæring fra Ellen MacArthur Foundation's initiativ ”New Plastics Economy”, der nu anbefaler et totalt forbud mod oxo-nedbrydeligt plastik. Et forbud der bør gennemføres i den kommende plastik-handlingsplan i Folketinget.

Forvirrede forbrugere har vi ikke brug for

Grunden til at vi skal arbejde for et forbud er, at forbrugerne har nok at være forvirrede over i forvejen og ikke mindst, at de skal have reelle valgmuligheder og ikke blålys som ”oxo-nedbrydelig” plastik. Oxo-nedbrydeligt plastik består af almindelig plastik, der er tilsat små mængder metalsalte, der når den iltes umiddelbart fremmer den naturlige nedbrydning af plasten i naturen, så den ikke længere kan ses med det blotte øje. Plasten forsvinder dog ikke, hvilket blandt andet kan testes ved i kontrollerede forsøg at se på udviklingen af CO2, som er standard indikatoren på om et materiale nedbrydes. Derfor kan oxo-nedbrydelig plast ikke kaldes bionedbrydelig,.

Dansk forbud – også i dansk produktion af materialet

Det er baggrunden for at Frankrig i 2016 forbød poser af oxo-plastik. Spanien overvejer nu at gøre det samme, og i EU forbereder sit næste træk over for materialet. I Danmark er poser af oxo-nedbrydelig plastik ikke særligt almindelige, men de produceres og sælges til andre europæiske lande af flere danske pose- og folieproducenter. På den baggrund opfordrer vi i Plastic Change til, at de danske politikere i forbindelse med den kommende plastik-handlingsplan, der forventes behandlet i starten af det nye år, forbyder oxo-plastik produkter på det danske marked, som det er sket i Frankrig og i samme ombæring sikrer, at danske producenter ikke bidrager til den voksende mængde mikroplastik i vores miljø. Materialet kan ikke nedbrydes, ikke genanvendes og er et sort får på markedet. Derfor skal det væk!

HenrikBeha Pedersen
er miljøbiolog med speciale i kemikaliers cocktaileffekter og grundlægger af Plastic Change. På bloggen fortæller han om den danske ekspedition til verdenshavenes plastøer og de mange kilder til havenes plastforurening - og søger løsningerne!

Er det helt utænkeligt, at politikerne kunne overtales til at spare tid, penge og miljøbelastning ved at anvende genoplukkelige strips, som kan bruges til valg efter valg uden at efterlade noget som helst i naturen?

Dine intentioner og tanker er gode og ædle.
Men er dine forventninger korrekte?

Mange kandidater skal selv bekoste og udføre alt omkring plakater. Nogen har dog praktisk hjælp fra venner, ungdomsgrupper mv. , men skal stadig selv betale alt.
Nogen få har økonomisk støtte fra fagforeninger o.s.v.
Derfor er penge et vigtigt tema for de fleste kandidater, så hvis du kan påvise en lavere omkostning har du deres opmærksomhed.

Men:

Tror du at en kandidat reelt kan spare tid ved at anvende genoplukkelige strips?
(Ved opsætningen er tiden topkritisk, så hér kan en tidsbesparelse virkelig være interessant).

Tror du at en kandidat reelt kan spare penge ved at anvende genoplukkelige strips?
(Hvor mange valg holder en genbrugsstrip før den er blevet "skør"? De fleste valg afholdes kun én gang hvert fjerde år. )

Hvor stort er omfanget af miljøbelastningen ved engangsstrips egentlig, givet at kandidater rydder lige godt op efter sig, uanset om de anvender engangsstrips eller flergangsstrips?
(For man skal da for h... altid rydde op efter sig. Uanset om det er valg, festival, spejderlejr, ... )

  • 1
  • 0

Gode betragtninger, Jens Friis :)

Tror du at en kandidat reelt kan spare tid ved at anvende genoplukkelige strips?


Ved opsætning: nej, der er ingen forskel - de er præcis lige så hurtige at sætte sammen.
Ved nedtagning: en genoplukkelig strip løsnes uden værktøj, og det tager måske et sekund længere end at klippe den. Men hvis man alligevel ikke har tænkt sig at lade den ligge på gaden, så vil tidsforbruget være det samme.
Ved genbrug: jeg tror det er hurtigere at genbruge sidste års strips i stedet for at bestille og indkøbe nye.
Altså same same.
Nu er plastik jo ikke bare plastik, og med mindre de bliver opsamlet og afleveret i den helt rigtige plastkontainer, så bliver de bare brændt, og det er hverken god resurseudnyttelse eller godt for miljøet.
Opfordringen skulle være at politikerne gør det til lov og således selv går foran med et godt eksempel.

  • 1
  • 1

Nu er plastik jo ikke bare plastik, og med mindre de bliver opsamlet og afleveret i den helt rigtige plastkontainer, så bliver de bare brændt, og det er hverken god resurseudnyttelse eller godt for miljøet.

Selvfølgelig sørger ordentlige kandidater og hjælpere for, at overklippede strips bliver indsamlet og bortskaffet forsvarligt. Man skal jo også bortskaffe selve plakaterne forsvarligt, så man skal alligevel en tur på genbrugspladsen. Alternativt, så har alle vel efterhånden obligatorisk sortering og indsamling af plastaffald i husstanden.

Jeg kan ikke lige finde priser på realistisk brugbare genoplukkelige strips/kabelbindere, så jeg kan ikke se hvad merprisen er i forhold til de almindelige.
I miljøsammenhænge er det heller ikke relevant om der er en vis ekstra-investering - særlig hvis den betaler sig hjem.

Det gode råd må være, at de mest miljøbevidste kandidater - som en del af differentieringen i valgkampen - går forrest og dokumenterer, at genoplukkelige strips er en god idé i virkelighedens verden.
Så kan man også se hvem der bare taler om miljøvenlighed og hvem der praktiserer det.
Når først frontløberne har banet vejen så kommer resten sikkert med, senest ved næste valg.
På den måde kan vi også slippe for endnu mere detaillovgivning.

  • 1
  • 0

Hej

Jeg tror altså ikke, man skal mere end 20 år tilbage i tiden, før det var masonitplader med papirtryk bundet op med snor. Måske dette er løsningen til, at folk rydder op efter sig selv? Så kan de måske smide valgplakaterne i brændeovnen - det er træ, ik? Nylon-, polyester-, PVC-snoren kan de jo bare smide i naturen - det er jo "bare" en snor?

Jeg tror desværre, at det er vores generelle holdning til, hvem der skal rydde op, der er problemet - ikke hvilken type kabelbinder/strips, snor eller valgplakat man benytter. Det er vist os, der har for travlt med alt andet end at sørge for, vores børn og børnebørn kan leve i en ren verden!

En ide til at sætte sit personlige indtryk - også efter valget kunne være at benytte strips i partifarve - så kan man da se, hvilket parti der rydder op efter sig.

En engangskabelbinder til valgplakat koster ca. 1-2 kroner, en oplukkelig koster ca. 3-4 kroner pr. stk.

Partifarvestips:

http://search.abb.com/library/Download.asp...

  • 0
  • 0