plastic change bloghoved

VALG 2022 - Tre plastik prioriteter for den kommende regering

Den siddende regering er på valg. Mette Frederiksen har netop udskrevet folketingsvalg og i den anledning har Plastic Change udarbejdet et valgoplæg. Oplægget favner bredt og her på bloggen vil jeg stille skarpt på, hvad jeg ser som hovedprioriteter for den kommende regering; et lavere forbrug, et renere miljø og sikring af vores sundhed

En ny regering bør arbejde for mindre forbrug og mere genbrug

De fleste vil nok tænke symbolsk på plastikposeafgiften, når tankerne går tilbage på den afgående regerings politik på plastikområdet. Afgiften har helt sikkert reduceret den solgte mængde poser i de danske supermarkeder, men den ændrer ikke på det samlede billede af en plastik engangsproduktion der stiger og stiger. Det lykkedes ikke regeringen at fastsætte mål for, hvor meget vi skal reducere produktionen af især engangsplastik, ligesom den ikke fik fastsat mål for hvor meget plastik der skal genbruges i fremtiden. Chancen var der ellers med implementeringen af EU's pålagte producentansvar, men regeringen valgte istedte for at indføre konkrete reduktions- og genbrugsmål, at udskyde disse til en evaluering af ordningen i 2027. Regeringen har svigtet ved udelukkende at forholde sig til at implementere EU's krav om genanvendelse. En genanvendelse der ikke fungerer særligt tilfredsstillende Et yderligere argument for at reducere plastikproduktionen er energiafhængigheden. Break Free from Plastic udgav for nyligt deres rapport om hvordan produktionen af engangsplastik i Europa udgør en stor del af olie- og gasforbruget

Plastik sviner i naturen

Hvert år samler millioner af mennesker plastik op på World Clean up Day, verdens største enkeltstående civilsamfundsevent . Det er en heroisk indsats, men alligevel vokser produktionen af plastik og dermed udledningen af plastik. Ofte fordi velstillede lande eksporterer sit affald til fattige lande, der har svært ved at håndtere affaldet forsvarligt Imens Plastic Change sammen med organisationer i hele verden, arbejder på at løse problemet med eksport af plastik fra rige til fattige lande, er det oplagt at samle et meget lavthængende skod op: Cigaretskoddet. Skodder er langt det mest forekommende affald i Danmark og er et globalt problem. WHO, Kræftens Bekæmpelse med flere anbefaler helt at fjerne skodderne fra cigaretterne. Både ud fra et sundheds- og miljømæssigt perspektiv. En kommende regering bør arbejde for at forbyde cigaretskodder i fremtiden

Plastik er i vores krop

Den seneste tid har forskerne påvist mikro- og nanoplastik i vores blod, i luften vi indånder og den mad og drikke vi indtager. Vi kender ikke de direkte sundhedsmæssige effekter, men forskere peger på at der ses effekter på menneske celler, der bør få os i arbejdstøjet for at afvise farligheden af at indtage mikroplastik. Derfor anbefaler jeg, at politikerne styrker forskningen indenfor mikro- og nanoplastik og sundhed i den kommende regeringsperiode. Indtil vi kan vide os sikre, er her en række råd til alle der ønsker at tage forholdsregler ud fra et forsigtighedsprincip

God valgkamp!

Henrik Beha Pedersen er miljøbiolog med speciale i kemikaliers cocktaileffekter og grundlægger af Plastic Change. På bloggen fortæller han om den danske ekspedition til verdenshavenes plastøer og de mange kilder til havenes plastforurening - og søger løsningerne!
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Mon der også afgives mikroplastik til vandet, når man koger vand i en elkedel? Låget er jo af plastik, og har kontakt med den varme damp, til dels også med det kogende vand. Jeg kan af og til lugte plastikken, når jeg bruger en elkedel.

 • 0
 • 0

Der sidder også en gummiagtig ring mellem en termokande og dens låg, som er i forbindelse med den varme drik, den kan måske også indeholde plastik. Har i øvrigt ofte oplevet at denne ring afgiver en grim smag (i transportable små termokander) , det må skyldes nogle stoffer som ikke burde være der (men ikke nødvendigvis plastik).

 • 0
 • 0

Tak for kommentarerne Poul. Flere har spurgt mig om det samme. Hvad med de der "instant noodles", hvor der hældes kogende vand over nudler og smagsstoffer i et plastbæger. Vi ved det ikke og det er vores pointe. Vi burde vide det, men EU fritog plastik polymererne i EUs kemikalie regulering REACH for år tilbage og derfor er vi bagud på denne viden. Vi har nogle få studier der viser, at der frigives mikroplast når meget varm vædske tilsættes, inklusive studiet af flasker med mælkeerstatning til de mindste. Vores ønske er, at bevisbyrden vendes rigtigt og forbrugerne beskyttes så længe vi ikke med sikkerhed ved, at det er sikkert at anvende plastik i forbindelse med meget varme væsker.

 • 3
 • 0

Jeg kiggede på et link i dit link med råd til at undgå at udsættes for plastikpartiklerne: https://www.berlingske.dk/danmark/drikkedu... (kan læses uden abonnement)

Jeg kan forstå (også fra dette link) at man risikerer der afgives problematiske stoffer til væsken i de bløde plastik dunke, også selvom væsken ikke er varm. Det er ikke sikkert, det er plastik, men åbenbart nogle (endnu mere) problematiske stoffer. Det er ikke klart for mig, om nogle af de farlige stoffer oprindeligt stammer fra drikkedunkene (nogle stoffer kommer fra fx opvaskemiddel, de bliver vasket i).

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten