højttaler q113 blog

Væggen bag din højttaler modarbejder den gode lyd

Lyden fra dine højttalere skabes i et samspil mellem akustikken i din stue og højttalerne i sig selv. Her kigger vi på betydningen af den væg, der befinder sig lige bag højttaleren, og ingeniørerne dokumenterer med nogle målinger, der normalt ikke vises i Hifi-magasinerne eller nogen andre steder.

Illustration: Privatfoto

Måleopstilling. Vi ønsker at se hvordan akustikken fungerer, når højttaleren placeres op af en stor flade. Måleopstillingen skal efterligne de betingelser højttaleren møder, når den hænger på en væg.

Q113 Revolution er lavet som en højttaler, der skal hænge direkte på væggen, og derfor er det helt relevant at se på samarbejdet mellem væg og højttaler. Selve omstændigheden, at der befinder sig en (relativt stor) flade i nærheden af højttaleren har betydning for lyden i stuen. Væggen bag højttaleren virker som en slags udvidelse af dens forplade, hvilket medfører en forstærkning af lyden ved de lave frekvenser. Det er det der kaldes basområdet. Den teoretiske forstærkning af de lave frekvenser er på 6 dB, og er højttaleren konstrueret til at fungere i nærheden af en væg, får man dermed 6 dB lydtryk foræret gratis af naturlovene. Er højttaleren derimod konstrueret til en placering mere frit i stuen, vil en vægplacering medføre 6 dB for meget bas og en mørk og mumlende musikgengivelse til følge. Derfor er der altid god grund til at eksperimentere med placeringen af dine højttalere hjemme i stuen. Væggens basforstærkning er imidlertid ikke emnet for denne lille artikelserie. Det er noget langt mere ustyrligt.

Illustration: Privatfoto

Rundstråling. Udgangspunktet for vores målinger er, at en højttaler udsender lyden i alle retninger ved de lavere frekvenser. Illustr.: Genelec.

Bagudrettet lyd sendes fremad

Vi har tidligere kigget på lydspredningen i højttalere og her fremgik det, at bastoner spredes lige meget i alle retninger, altså i en kugleform. Der udsendes her lige så meget lyd foran højttaleren, som bagved. Når højttaleren hænger på en væg, vil de bastoner som højttaleren sender bagud, blive reflekteret af væggen bag højttaleren og dermed blive kastet ind i stuen igen. Det er årsagen til de ekstra 6 dB lydtryk i basområdet. Men den reflekterede lyd, der kastes ind i stuen via bagvæggen, bliver en lille smule forsinket i forhold til den lyd, højttaleren spiller direkte ind i stuen. Det skyldes, at højttalerenhederne befinder sig i en given afstand fra bagvæggen, og det tager tid for lyden, at bevæge sig de pågældende centimeter fra højttalerens forplade, hen til væggen og ind i stuen igen. Pjat, tænker du måske. Nogle centimeters rejse med 1000 km/t kan vel ikke ændre noget?. Men, det kan det! Jeg vil påstå, at hvis man får nogenlunde styr på de her refleksioner hjemme i stuen, vil man opleve et større fremskridt i lydkvalitet, end en dobbelt så dyr forstærker vil kunne diske op med.

Læs hele serien om refleksioner

 1. del. Væggen bag din højttaler modarbejder den gode lyd

 2. del Ingeniører laver de lydmålinger, du ellers ikke får at se

 3. del Refleksioner får lyden til at minde om et rystet billede

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er der ikke noget om at højttalere, som måler fint i lyddøde rum, har et "sug" ved ca 300hz, så snart de kommer ind i et normalt lytterum tæt ved, eller oppe på væggen?

Din sidste kommentar er meget - spot on. Uden akustikforbedringer og korrekt opstilling af udstyret, så bør man ikke bruge for meget tid på at skifte alle mulige komponenter ud. Akustikken står vel ca for 50% af lyden. Desværre en meget overset faktor blandt hifi-folk.

 • 0
 • 0

Afstanden til bagvæggen har jo også med excitation af stående bølger (room modes) at gøre. Det vil i et lytterum af passende størrelse og med "almindelig" efterklangstid være de fire første aksiale modes, der har betydning (i forhold til placering ude fra bagvæggen ses her kun på stående bølger mellem væggen bag højttaleren og væggen bag lyttepositionen - der er selvsagt også stående bølger, der involverer de øvrige vægge). I forhold til dette, kan det anbefales at placere højttaleren (eller rettere det akustiske center for basenheden) i en afstand til bagvæggen (dvs. væggen bag højttaleren), der er 1/5, 2/5, 1/7, 2/7 eller 3/7 af afstanden mellem de to nævnte vægge (om det så er praktisk i forhold til den øvrige indretning er en anden sag). Herved placeres højttaleren hverken i tryk-maksima eller tryk-minima.

 • 0
 • 0

Alene fasedreningen af det reflekterede signal fra bagvæggen, kan forklare en kamfiltervirkning. Og dine 300 Hz er et godt bud på den laveste frekvens, hvor det reflekterede signal fra bagvæggen ankommer i modfase med højttalerens egen lyd. Tager man dine 300 Hz, får vi en bølgelængde på 343.2 m/s / 300 Hz =1.144 m. Reflektionen vil blande sig i modfase med højttaleren ved en halv bølgelængdes forsinkelse, dvs. 57.2 cm, hvilket vil svare til at højtalerfronten (ideelt betragtet) er 57.2 cm / 2 = 28.6 cm fra bagvæggen, hvilket er ganske realistisk (mine egne højttalere er lidt over 20 cm dybe, så det ville passe med, at jeg skulle placere dem et par cm fra en væg).

 • 0
 • 0

Alene fasedreningen af det reflekterede signal fra bagvæggen, kan forklare en kamfiltervirkning. Og dine 300 Hz er et godt bud på den laveste frekvens, hvor det reflekterede signal fra bagvæggen ankommer i modfase med højttalerens egen lyd. Tager man dine 300 Hz, får vi en bølgelængde på 343.2 m/s / 300 Hz =1.144 m. Reflektionen vil blande sig i modfase med højttaleren ved en halv bølgelængdes forsinkelse, dvs. 57.2 cm, hvilket vil svare til at højtalerfronten (ideelt betragtet) er 57.2 cm / 2 = 28.6 cm fra bagvæggen, hvilket er ganske realistisk (mine egne højttalere er lidt over 20 cm dybe, så det ville passe med, at jeg skulle placere dem et par cm fra en væg).

Nu når jeg læser dit indlæg, så kommer hukommelsen tilbage. Og mine egne målinger giver nu også bedre mening i forhold til de afstande, som jeg har målt på mit eget system :o)

Igen fortæller det jo blot tydeligt hvor vigtig akustikken er .

 • 0
 • 0

Det er vigtigt at mine nye Q113 kommer op på væggen, for det må alt andet lige være bedre end at stå oven på porcelainsskabet eller på gulvet bag sofaen.

Men, hvilken væg skal jeg vælge? den af mursten eller den med gipsplade på træskelet?

 • 0
 • 0

Kamfilreret ved ca. 300 Hz, må kunne elimineres ved at bashøjttalerne stråler bagud evt excl. de passive enheder der bidrager 2 - 3 oktaver lavere og ikke giver faseproblemer ved deres placering.

Men det kræver nok en tre- fire vejs aktiv højttaler, hvis ikke øvre mellemtone skal skades væsentligt for to-vejs konstruktionen. En akustisk linse løsning med et tilt på f. eks 30 grader af kabinettet mod bagvæggen kunne muligvis løse frekvensresponse problemet - men vil helt sikkert give impulsresponse problemer, så fremt det ikke er en aktiv højttaler med mulighed for time delay.

Vinkling af væghøjtalerens bagvæg med f. eks. 30 grader vil udjævne udfasningen forårsaget af bagvæggens reflektioner omkring de 300 Hz, og give bedre kobling under 300 Hz, for såvel bas som passive enheder.

 • 0
 • 0

En simuleret kamfiltereffekt kan se grufuld ud. I praksis er det som regel ikke helt så galt. Der er ikke megen ræson i at spekulere over linser og vinkler, før vi har set måleresultaterne.

 • 0
 • 0

""Jeg vil påstå, at hvis man får nogenlunde styr på de her refleksioner hjemme i stuen, vil man opleve et større fremskridt i lydkvalitet, end en dobbelt så dyr forstærker vil kunne diske op med.""

Spot on. Start med at få styr på alt op til 3-400Hz - brug en parm.eq., forskellen er enorm.

Brug en simpel sinus generator til at finde de værste resonanser - derefter et par weekender til at trimme det til din favorit musik. Bor du i en opgang, bliver naboerne også glade ;-)

godt nytår -Søren

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten