close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

USA opgiver to ny atomreaktorer

To af de atomreaktorer som Toshiba/Westinghouse var ved at opføre i USA, Summer 2 & 3, er blevet opgivet og millardregningen havner hos elkunderne.

Kalkulen hos elselskabet er at det ville blive endnu dyrere for kunderne hvis de fortsatte.

Der er mange interessante detaljer i det transcript man finder på linket ovenfor, fordi Toshiba/Westinghouse's konkurs gav elselskabet adgang til informationer fra "indersiden".

F.eks:

"SCE&G’s evaluation team arrived at substantial completion dates for Unit 2 of December 31, 2022, and for Unit 3 of March 31, 2025. recognize that these are forecasts."

Det skal sammenlignes med den oprindelige byggeplans fem år (2012->2017 og 2013->2017).

Det er lidt sværere at gennemskue det ønonomiske estimat, men som jeg læser det, ville elselskabet SCE&G ende med at have betalt 9.9 milliarder dollars, af hvilket Toshiba ville betale 1.1 milliarder som erstatning.

Men det er vel og mærke kun SCE&G's andel på ca. 55% af projektet, for den anden partner, Santee Cooper der som jeg læser det stod overfor en regning på 8.1 milliard dollars og det var dem der lukkede festen da de simpelthen trak sig fra projektet.

Hvis den matematik er rigtig, ville den faktisk pris på de to reaktorer blive 18 milliarder dollars, rundt regnet det dobbelte af den oprindelige pris på 9.8 milliarder dollars.

(Opdatering: Ars Technica får den samlede pris til 25 mia dollars)

Men jeg er som sagt ikke 100% sikker på at jeg har gennemskuet tallene rigtigt.

Helt sikkert er det dog, at 4.9 milliarder dollars er spildt og reaktorene ikke bliver bygget.

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.