byggebloggen

Unge er ikke gør-det-selv folk

En undersøgelse viser, at unge mennesker ikke selv udfører vedligehold på boligen skriver Bolius. I stedet får de hjælp fra familie og venner. De unge fortæller, at det er uoverskueligt og kedeligt at reparere og vedligeholde. Dette er i modstrid med alle andre aldersgrupper - også pensionister - der har en betydelig større glæde ved at vedligeholde egen bolig.

Det kunne anses for positivt, at unge ikke selv vil vedligeholde boligen, hvis de anvendte professionelle folk i stedet, men det er ikke tilfældet. I stedet får de typisk en far, onkel eller en kammerat til at klare sagen. Denne mulighed må dog forventes at ville forsvinde for den unge med tiden. Man vil gerne hjælpe sin 23 årige niece med at skifte et blandingsbatteri, men når samme niece er 49, er gift for anden gang med en klaphat, og man selv er 73, så gider man ikke mere.

Det kunne derfor blive en mere permanent situation, at folk ikke laver gør-det-selv arbejde, og i stedet hyrer en proff. Enten hvidt eller sort - det er ikke så afgørende i denne sammenhæng, men det bliver helt sikkert dyrere at have hus. Det betyder igen faldende huspriser eller ringere vedligeholdelse af boligerne.

Personligt mener jeg, at det er sørgeligt, at de unge ikke får den store glæde, man får ved at betragte sit eget arbejde - og vide at her er noget, der er lavet rigtigt godt (af en dygtig gør-det-selv ingeniør):

Emner : Huse
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej Troels

Måske er der noget om det med sløjd, men jeg mindes nu ikke selv at have lært meget i skolen. Jeg har derimod lært en del af min far, og resten gennem at læse bøger - og så prøve sig frem.

I undersøgelsen siger én også, at når ens far bare sidder og ser på en i-pad, så lærer man ikke noget.

Så i stedet for at skyde skylden på skolerne, så er det nok snarere os forældre, der har svigtet (igen) - formentlig af dovenskab!

 • 4
 • 0

Hov hov, der konkluderes alt for hurtigt.

Undersøgelsen viser at unge ikke laver meget gør-det-selv, men der er en tydelig tendens til at man gør mere, jo ældre man bliver. Undersøgelsen viser ikke, at unge i dag laver mindre gør-det-selv end unge for fx. 10 år siden...

Og den første konklusion kan jeg sagtens nikke genkendende til. Da jeg var yngre ringede jeg til min far, blot jeg skulle have samlet et IKEA møbel, og vedligehold var noget for viceværten. I dag har jeg langt større selvtillid - bor i ejerbolig - og giver mig gerne i kast med både skift af blandingsbatteri, WC og så videre, uden hjælpe fra andre (end evt google).

Så ro på...

God sommer.

 • 4
 • 0

Jeg har derimod lært en del af min far [...]

Du skal ikke overse det skift der er sket i produktion i den sidste generation: Dagens unge mennesker er stort set ikke vokset op med noget der kunne repareres.

Alt deres lejetøj og den husholdningsteknologi der har omgivet dem, det tøj se har haft på, har næsten altsammen været brug & smid væk og derfor er selve tanken om at man kan udbedre skader dem fremmed, det er ikke en af deres løsningsmodeller.

Det værste eksempel jeg selv har oplevet var et par der ville smide en kommode ud fordi den havde forkert farve. Tanken at man kunne male den var slet ikke strejfet dem, for dem var maling kun noget man brugte på vægge.

 • 11
 • 1

Lige præcis.

Mon ikke det er korrekt at antage at andelen af unge der bor på kollegium/værelse/fremleje/leje etc er større end for de ældre aldersgrupper? For disse boligformer er det jo almindeligt at du ikke selv har ansvar for større vedligeholdsarbejder, at du ikke regner med at skulle blive boende for evigt, og at du i mange tilfælde slet ikke må slå et søm i en væg uden at skulle retablere ved udflytning. Viceværten på mit gamle kollegium truede i hvert fald med at hvert hul i væggen jeg borede ville koste mig en 100-mand, og så er gør-det-selv lysten jo begrænset. Og hvor er det lige værktøjet, malingsbøtterne, materialeresterne og kasserne med søm og skruer skal stå på kollegieværelset?

Min egen gør-det-selv karriere startede lige præcis da jeg flyttede fra lejebolig til egen bolig, fik ejerskab over min egen bolig og fysisk plads til værktøj og materialer. Sjovt nok som 29-årig, der er skæringsalderen i undersøgelsen.

Jeg skal ikke udelukke at der også er andre forklaringer, med der er altså rigtig gode grunde til at gør-det-selv arbejde først bliver rigtig interessant lidt senere i livet.

 • 3
 • 1

Uden at lyde som en sur, gammel mand (det må andre jo så bedømme om jeg er..), tror jeg også det er sket nogle holdningsskift. Her i vores forstadskvarter flyttede vi ind i starten af 90´erne, ligesom mange andre, der var i starten af 30´erne dengang. Vi købte et dødsbo, og der var virkelig meget, der skulle laves. Det er altsammen kommet hen ad vejen, meget har vi lavet selv, noget med hjælp fra venner og familie, og de professionelle har selvfølgelig også gjort deres. Men det tog mange år, og der er da stadig "huller", hvor der lige mangler finishen. Jeg kan se på vores jævnaldrene naboer, at de har gjort det på nogenlunde samme måde - det er kommet "pø om pø". Nu er der et nyt generationsskifte her på vejen. De 30-årige rykker ind igen. Men det foregår på en anden måde. Kassevognene fra div. håndværkere kommer inden flyttelæsset, og inden der flyttes ind, er der både lavet nyt køkken, bad, malet og lagt ny indkørsel. Måske endda nyt tag. Det skal være "rigtigt" fra dag ét. Om det skyldes "se mig"-generationen, facebook, generelt højere tempo, eller at prisudviklingen har ændret klientellet fra håndværkere og mellemklasse til selvstændige og højtuddannede skal jeg ikke gøre mig klog på. Men udviklingen er i hvert fald tydelig, på godt og ondt...

 • 5
 • 0

Det skal være "rigtigt" fra dag ét. Om det skyldes "se mig"-generationen, facebook, generelt højere tempo, eller at prisudviklingen har ændret klientellet fra håndværkere og mellemklasse til selvstændige og højtuddannede skal jeg ikke gøre mig klog på.

Renten er meget lavere end i starten af 90érne! http://www.danmarksnationalbank.dk/DNDK/Pu...

Det giver ikke mening at gå og bikse med hjemmet (læs: konen gør livet surt for dig), når man for et beskedent månedligt afdrag, kan få det hele færdigt.

Formentligt er husene i dit kvarter af en alder, der nødvendiggør en gennemgribende makeover, om ikke for andet så for at fjerne noget af al det halvfærdige gør det selv ;o)

 • 3
 • 1

Med mine 29 år er jeg en del af den gruppe som undersøgelsen handler om. Jeg kan slet ikke genkende det billede undersøgelser tegner.

Hvis jeg tager et kig rundt i min vennekreds på dem som har investeret i bolig (Andelslejlighed, ejerlejlighed eller hus) har vi alle selv gjort et stort stykke gør det selv arbejde.

Det er korrekt at man for hjælp af sine venner og familie - men man ligger jo ikke på sofaen når de kommer forbi :) Man hjælper hinanden - hvilket jeg ser som en meget positiv ting.

Ang. den ringe brug af håndværkere så tror jeg der er en meget simple grund til det - det er for dyrt for de unge. Når en håndværker skal have 500kr/m² terrasse (inkl alt) og jeg selv kan indkøbe materialerne for 75kr/m² giver det mere mening at få venner og familie til at hjælpe.

 • 5
 • 0

Jeg skal først lige kommentere starten. Samme niece er 49 og gift med klaphat. Hahahaha der grinede jeg godt nok. Det ser man desværre tit.

Jeg laver næsten det hele selv. Det er bare at komme i gang. Spartle male, og hvad der nu ellers er. De første spartlinger jeg lavede, de var brugbare, og efter en del slibearbejde, kom det hele til at se okay ud. Nu efter mange m2 spartlinger, er det perfekt i første hug, og der er kun ultra lidt slibearbejde. Det er faktisk blevet så godt, at jeg ikke nænner at sætte noget tapet op. Væggen bliver bare malet efterfølgende.

Så pointen med dette foredrag er: kom igang med at male, slibe spartle etc. så bliver du til sidst måske rigtigt god til dette. mvh, Erik.

 • 0
 • 0

Ingen uddannelse... Er 75 år... Eget 2 hus siden 1975. Har lavet ALT.. INGEN håndværker i mit hus... Eks. I 1977, extra isoleret én væg på 7 meter besparelse 500 liter olie om året.... Mit hus er bygget i 1971. Det er en fordel at have været på arbejdsmarkedet i 50 år!!!! I "gamle dage" lærte man noget når man måtte skifte arbejde flere gange. Venligst P.C.Nielsen

 • 2
 • 0

....hvor jeg bor, laver alle folk ALT selv. Altså uanset om det er EL eller VVS eller hvad ved jeg, så kan alle det hele selv, eller kender måske en kammerat der kan. Jeg ved sgu ikke helt om det er godt eller skidt, men at betale en håndværker 5-600kr. i timen er jo heller ikke helt nemt at få råd til. Måske kunne håndværkerarbejde blive lidt mere udbredt. Når jeg som jyde kommer til KBH, så sker det ofte, at jeg lige skruer luftblanderen af, og hælder kalk og rust ud, så der igen kan komme vand ud.

Men PHK har nok lidt fat i noget af det rigtige. Det er utroligt hvad folk ikke gider reparere. Altså en cykel kan man jo få i Bilka for 1-2000kr. Hvis man så skal have en cykelhandler til at skifte kæden, så kan man jo lige så godt købe en ny. Og det samme gælder jo for alt mulig andet. Møbler, legetøj, elektronik, hvidevarer etc. Vi er simpelthen for dyre i timeløn, eller tingene er for billige. Bortset fra, at nogle folk så bruger en stor del af deres "fritid" på at lave alt det selv, som fagfolk ikke kan betales for.

Personlig synes jeg det er enormt fedt, når jeg kan fikse ungernes Nintento i stedet for at smide 1000kr. ud ad vinduet, men det ville jo aldrig kunne svare sig at sende den til reparation (hvis det overhovedet er muligt).

 • 0
 • 0

Måske har du ret Christian, - men min erfaring med de unge er noget andet. De gør alt, hvad de kan finde ud af at gøre selv. - Måske handler det om tid og penge. - Havde vi haft nok af sidstnævnte, ville vi også have undgået "at gøre det selv". - Men til gengæld ser jeg det positive i, at unge gør det selv - det lærer man meget af, - giver forståelse af, hvilke problemer en håndværker må slås med til daglig - og forklarer til dels, hvorfor det er så dyrt at have en håndværker på opgaven. Har man ikke råd til en håndværker, lærer man at gøre det selv. - Men mange andre forhold gør, at de unge ikke gør det selv. - Er man ikke fagmand, kan man nemt gøre noget forkert. - Og så må man alligevel have fat i en fagmand. - Og så kan man spekulere på, hvilken besparelse der er opnået ved at gøre det selv. - Er det ikke snarere årsagen til at de fleste unge ikke er "gør det selv folk"?

 • 0
 • 0

Til gengæld bliver man nemt computer og elektronik reparatør (slave) for hele familien.

De unge ringer måske til forældrene, når vandhanen drypper, men forældrene ringer så til barnet, når de skal have ny computer/tablet/TV/telefon, eller poppet en dialog boks op de ikke tør klikke på, eller de ikke kan komme på netbank, osv.

Så det er vel bare andre former for "gør det selv".

 • 0
 • 0

Først vil jeg helt tilslutte mig P-H's betragtninger ang. "Brug og smid væk"!

Dernæst erkende, at jeg intet ved om hvor meget sløjd de unge mennesker har, eller om de overhovedet har sløjd, i skolen i dag. - Jeg havde træsløjd fra 5. samt metalsløjd fra 8.

Men, jeg havde min tidlige barndom på en nedlagt landbrugsejendom, og min far var udpræget 'gørdetselvmand'. Jeg er helt sikker på, at dét har påvirket mine egne behov/evner til at gøre det selv. Selvom det er meget vigtigt med kreative fag i skolen, betyder det altså noget hvor tidligt man 'får skruet hænderne ordentligt på'. Træ og andre "byggenære" emner havde jeg således tidlig fornemmelse for, men metal fik jeg først rigtig føling med i skolens metalsløjdlokale.

Så, selvom unge mennesker begybder at gøre det selv når de køber hus, er det ganske givet et problem hvis de aldrig tidligere har gjort det. Det risikere ofte at ende i noget 'klamp'. - Desuden er "gør det selv" jo ikke kun noget som har med bygninger at gøre. Så apropos "brug og smid væk" er det virkelig træls, at f.eks. køkkenmaskiner i dag er lavet så det er meget vanskeligt at komme til, at lave dem selv.

Heldigvis findes der jo bitssæt, med alle de mærkelige kærve der anvendes i dag. ;-)

 • 0
 • 0

Til gengæld bliver man nemt computer og elektronik reparatør (slave) for hele familien.

Yes... know the drill. Men du skal bare lærer at sige fra, når mavefornemmelsen siger nej tak. Eller lave det om til noget hyggeligt. Forslå at de lige laver aftensmad, til når du kommer forbi og laver computeren, retter køkkenlågerne osv osv. Så er der lidt fordel og glæde for begge parter, i en ellers triviel arbejdssituation.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten