Undergrunds-firmware sparker liv i din trådløse router

Det skete for et par måneder siden, at min trådløse wlan-router indkøbt i Aldi og af det stolte fabrikat "Zolid" ikke længere levede op til sit navn. Routeren var kaput og supporten blev kontaktet via email.

"Det er strømforsyningen, der er stået af, vi sender en ny," lød svaret. Og det gjorde de, og den virkede! Fin support altså på et Aldi-produkt.

Men inden jeg modtog den nye strømforsyning havde jeg allerede investeret i en anden router: En billig Linksys WRT54G Wlan router.

Grunden til at valget faldt på denne router er en af brugerne af bloggen. Tilbage i december 2004 skrev Anders Frederiksen skrev Anders nemlig:

"Hej Kurt.

Linksys WRT54G er en af de meget "hackede" (en WLAN router) - som folk lægger diverse linux'er på. Jeg mener at Linksys faktisk releasede sourcen til firmwaren på et tidspunkt! Det skal vi have mere af Eksternt billede"

Og en søgning på nettet giver Anders ret. Der findes rigtig meget uoriginal firmware med masser af fede funktioner i omløb. Årsagen er, at Linksys-produktet er baseret på Linux og Linksys/Cisco derfor har måttet frigive kildekoden til routeren til glæde for en masse hackere, som har forbedret firmwaren radikalt.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej Kurt, jeg købte ved et impulskøb en bilig no-name WiFi router i Metro hvortil også hørte et PCMCIA kort - 300 kr. ror jeg det var, så hvis bare kortet var OK var prisen jo sådan set OK syntes jeg. Godt nok kun 11Mbps men til en 512/256kbps ADSL er det jo fint nok. Den var ikke særlig stabil. Jeg havde svært ved at komme i kontakt med den og tænkte på at finde en upgrade til den. Men hvor? Konfigurations menuerne var totalt rensede for referencer til oprindelse - dog - I helpfunktionen var der nogle referencer til nogen websider - ha troede jeg - men nej - de var 100% traditional chinese, så det eneste jeg fik ud af det var en bekræftelse af at den kom ude fra de kanter - og det havde jeg jo nok gættet allerede. Men man læser jo Kurts Weblog, så jeg læste din artikel om Wifi fra engang i efteråret. Der omtalte du Netstumbler og den afslørede at firmware kom fra Edimax. Er der noget der hedder www.edimax.com? Jeps! Men hvilken model? Ved at åbne den havde jeg set der stod 6104W på et klistermærke. Det sagde mig ikke noget istarten, men nu stod det klart, at denne router var i virkeligheden en EDIMAX 6104W. Release nummeret på den nyeste firmware var ovenikøbet bare få decimaler højere end den der var i boksen og PDF filen med manualen havde, bortset fra en flottere forside, præcis samme tekst som den hardcopy jeg havde fået med. Så spiller man ikke i lotteriet vinder man ikke. Jeg tog en dyb indånding og uploadede den nye firmware - BINGO - Nu er min noname blevet en forholdsvis velkørende EDIMAX 6104W. (Jeg skal restarte den en gang om ugen). Eneste mangel er at den kun kan WEP. Nu bor jeg pt udepå Lars Tyndskids pløjemark, så en evt. wardriver vil vække en del opsigt, så når jeg engang flytter bliver den udskiftet - måske man skulle overveje en Linksys WRT54G. Michael Deichmann

 • 0
 • 0

Det er korrekt at WRT54G fra og med version kører med firmware fra VxWorks. Derfor kan versioner fra og med 5 og op ikke patches.

Er man imidlertidig heldig at have en tidligere version, har man flere forskellige hackede firmware at vælge i mellem.

HyperWRT Bevarer look&feel af Linksys interface men tilføjer flere funktioner, f.eks. signalforøgelse, statisk dhcp og KAI-server. Desværre videreudvikles den IKKE af de oprindelige udviklere på http://www.hyperwrt.org/ men andre har taget over og en sammenligning af de forskellige versioner af HyperWRT findes på Linksys Download Info siden http://www.linksysinfo.org/modules.php?nam...

Andre hackede firmware er

Sveasoft http://www.sveasoft.com/

Den allerede omtalte DD-WRT http://www.dd-wrt.com/

og OPEN-WRT http://openwrt.org/

Der er masser af muligheder for eksperimentel leg og hardcore læring, når man har brændt sin router af ved at skrue signalstyrken lidt for meget i vejret :-)

Så følg Kurts råd om at læse dokumentationen igennem inden du hacker løs.

Et lille tip: Ved du ikke hvilken type og version Linksys Router du har, så kig i bunden af routeren. Her sidder et klistermærke med detaljeret information om routeren.

PS: Personigt har jeg en Linksys model WRT54GS version 1.1 med Speedbooster teknolgi. Denne model kan også patches. Vær dog opmærksom på, at den hackede firmware derfor skal understøtte Speedbooster, for at kunne fungere med routeren. Igen, læs dokumentationen.

Linksys model WRT54GC virker ikke med ovennævnte firmware, da den har en anden chip. Dermed ikke sagt, at den ikke kan hackes, jeg kender blot ikke til firmware, som understøtter den.

God fornøjelse Thomas Rehhoff

 • 0
 • 0

Min gode kollega Kent Krøyer har bedt mig indsende denne blogkommentar - vores kommenteringsfunktion er stadig ustabil, men vil ifølge sædvanligvis pålidelig kilde formodentlig være stabiliseret her til aften, onsdag. Kent er havnet i en slags kanal-klask, som jeg selv må nikke genkendende til, når jeg tænker tilbage på mit første forsøg med at sætte strøm til mit wireless-AP:

Kent skriver: Jeg har haft en Linksys model WRT54GS i et stykke tid. Jeg prøvede flere forskellige uoriginale opdateringer i begyndelsen, men efter nogle problemer vendte jeg tilbage til den originale firmware. Jeg nåede dengang ikke at finde ud af, hvordan problemerne opstod.   Indtil i forrige uge - jeg overtalte nemlig min nabo til at købe en magen til. Jeg havde lovet at hjælpe ham med at sætte den i gang. Men det gik rigtig dårligt - forbindelsen til internettet blev hele tiden afbrudt så længe, at gennemsnitsfarten blev mindre end et alm. 56k telefonmodem.   Så han kørte tilbage til forhandleren og fik Linksys'en byttet. Næste dag gik vi i gang igen - med nøjagtig de samme resultater. Efter flere timers forsøg af alle mulige slags kunne jeg se, at han efterhånden tvivlede på, at jeg vidste, hvad jeg lavede. Hans kones kropssprog efterlod slet ingen tvivl. Vi bor meget tæt, og jeg brugte kanal 1 og kanal 11. Derfor indstillede jeg hans til kanal 6 for at være sikker på, at vi ikke forstyrrede hinanden. Så prøvede jeg at ændre på hans frekvens. Jeg kunne nå mit eget netværk fra naboens stue, så vi kunne lige bytte frekvenser, sådan at jeg fik kanal 6, og han fik kanal 11. Det løste alle hans problemer på én gang, pludselig gik det perfekt gennem hans netværk.   Men ovre hos mig gik alt i stå på kanal 6. Det løstes hurtigt ved at skifte til kanal 13. Kanal 6 er øjensynlig meget dårlig at bruge i vores område. Netstumbler fortæller intet om hvorfor. Telestyrelsens hjemmeside giver heller ingen vink, udover at hele 2,4 GHz spektret også må benyttes af amatørradio, af trådløse overvågningsvideoudstyr og i øvrigt af mikrobølgeovne. Men ingen af disse ting er jo tændt konstant - så mystikken er stor. Og problemet er endnu ikke opklaret. Kanal 6 er fortsat ubrugelig. Men - af hensyn til dine læsere - hvis alt andet svigter, så prøv simpelthen en anden kanal.

 • 0
 • 0

Jeg har igennem længere tid, med held  anvendt Alchemy fra Sveasoft på mine WRT54G (gammel version). Især faciliteterne til at hæve sendeeffekt og muligheden for at køre WDS er jeg glad for. WDS nedsætter hastigheden til 24mbit, til gengæld kan jeg bruge mine routere både som accesspoints og bridges samtidigt, hvilket er anvendeligt når man vil udvide WLAN dækningen vha. flere access points. Hvis man vil lege med andre OS'er på WRT54G skal man passe på hvilken version man køber. Linksys har skiftet OS'et ud med VxWorks på den nyeste version (vistnok v.5) og det er ikke længere muligt at installerer sit eget OS længere - men den sælges stadig under samme navn!!!! ...har hørt.. at de eftersigende så fortsætter den "gamle" modificerbare WRT54G under et andet navn - WRT54G?? - men google kan sikkert give svar. /Jeppe

 • 0
 • 0

Muligheden for at benytte den som en "repeater" er heller ikke dum! - Jeg ved dog ikke om denne funktion nu er supporteret i den originale firmware(ligesom mange af tingene fra Sveasofts blev i senere originale releases). Hos en ven satte vi 2 WRT54G op(med lidt opskruet sendestyrke for at kunne nå - mener at have læst at den ku trække ca 40 i sendestyrke uden yderligere køling) og på den måde har han et udemærket fungerende trådløst netværk hvor hans adsl router sidder kablet til Router 1 og han selv er forbundet trådløst til Router 2 som er forbundet til Router 1.  Lækker router :)

 • 0
 • 0

Hej Alle!     Jeg har søgt lidt rundt på nettet, har jeg fundet frem til at Linksys er begyndt at sælge en model der hedder WRT54GL, hvor L står for Linux. Denne model skulle kunne moddes som man har lyst til.   Jeg ville imidlertid gerne vide hvad i har af erfaringer med denne box, da jeg snart skal investere i en.   Vil også meget gerne vide +/-  (ris/ros) til de forskellige uofficielle firmware versioner der findes derude (dd-wrt, sveasoft, openWRT, etc...)   VH David 

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten