Under min uddannelse til civilingeniør ved DTU har jeg været på udveksling i USA og Singapore samt deltaget i en sommerskole i Italien. Det har uden tvivl været al forarbejdet værd, udbyttet har været enormt og som jeg ser det, har den erfaring jeg her har gjort, været en vigtig del af den uddannelse som jeg snart afslutter.
De største hindringer for at arrangere et studieophold er efter min erfaring klar: Bureaukrati og penge.
Udover et ønske om international erfaring gøres det også klart for de studerende at der er et ønske oppefra om at studierne skal færdiggøres på normeret tid. Der er intet forkert i dette krav. Problemet er at et studieophold i udlandet ofte ikke er tænkt ind i de rammer og regler der høre til en given uddannelse. For mit vedkommende krævede det megen ekstra planlægning at undgå at studieopholdene skulle lede til forlængelse af studiet. Mere fleksibilitet i forhold til fagvalg (under studieophold) ville forsimple processen uden at det i min optik behøver at gå ud over det faglige niveau. Måske flere rammeaftaler som den DTU har lavet med Rensselaer Polytechnic Institute kan strømline processen i fremtiden således at papirarbejdet bliver mindre?
Så er der jo den med pengene, alle danske studerende med en videregående uddannelse til udlandet. Hehe. Det lyder spændene.
Som udgangspunkt skal der findes omkring 50.000kr for et semesters i udlandet. Dette udover studieafgiften der ved udveksling ellers typisk bortfalder, og ellers helt/delvist dækkes af staten. Der er rigtig mange små udgifter forbundet med at flytte til et andet land. Det løber hurtigt op.
50% af alle danske unge tager nu en videregående uddanelse. Begrænser vi os til de unge der tager en lang videregående uddanelse er tallet omkring 20%. Der er 60.000 mennesker i Danmark per årgang +/-, så vi snakker omkring 12.000 unge mennsker der alle skal bruge ca 50.000kr ekstra til de 4-6 måneder et studieophold typisk er.
I alt: 600 Millioner per år. Hvor skal pengene komme fra?
For mit vedkommende var opholdene kun muligt v.h.a. legater fra fonde. Legater der blev tildelt på baggrund af gode karakterer og meritter. Dette vil selv sagt ikke være muligt hvis 12.000 studerende skulle af sted hvert år.
Alternativt kunne opholdende finansieres v.h.a en ny form for studieopholds-studielån hvor man kan låne en pose penge, say, 40.000kr. De nuværende studielån er af en type hvor pengene udbetales i rater, det betyder at man skal begynde at optage lånet 2 år inden man vil afsted, hvis opholdet skal finansieres igennem studielån.
Det lyder flot at alle studerende på de videregående uddannelser skal have international erfaring! Men det koster. Meget mere end fondene der ellers støtter studerende kan bære. Jeg syntes også man med rimelighed kan diskutere hvorvidt det er relevant for alle studerende uanset felt, retning og ambitioner at studere i udlandet som en del af deres uddannelse.
Måske ikke alle, men nok flere end nu, kunne have gavn af et studieophold. Med mindre bureaukrati og bedre muligheder for at rejse penge vil jeg tro at mange flere studerende kunne lokkes til at tage udfordringen op.