Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
ingenuity blog

Udenlandske forskere fravælger Danmark

I Ingeniøren i går påpeger professor og direktør Flemming Besenbacher fra iNANO bureaukratiet forbundet med at få udenlandske topforskere til Danmark. Han giver et eksempel på en tyrkisk-født nanoforsker, der efter flere års ophold ved et universitet i USA og en veloverstået ph.d.-grad og et post.doc.-forløb blev headhuntet til en stilling ved iNANO. Det lykkedes også at få ham til centret, men først efter måneders venten, mens de danske udlændingemyndigheder vurderede sagen (virker den ikke oplagt?).

I dag i Berlingske Tidende afviser videnskabsminister Helge Sander, at forskere går uden om Danmark. Han siger: "… påstanden om, at udenlandske forskere fravælger Danmark svarer ikke til den virkelighed, jeg møder på universiteterne".

Virkelig?

For nylig havde jeg fornøjelsen af at præsentere resultaterne af et cafe-møde hos Dansk Industri om netop tiltrækningen og fastholdelsen af højtuddannede udlændinge. Min konklusion er, at der er en vis diskrepans mellem Helge Sanders oplevelse af virkeligheden og så virkeligheden som den opleves ude virkeligheden.

På café-mødet spurgte jeg, hvad der skal til for at tiltrække og fastholde højtuddannede udlændige.

Professor Jacob Østergaard fra Ørsted-DTU svarede, at vi jo kan starte med ikke at sparke dem ud, når de har afsluttet den forskeruddannelse eller den specifikke arbejdsopgave de har fået lov at komme ind i landet for. Jacob Østergaards ønske er: Gør det nemmere for udlændingene at blive. Chefen for Systemanalyse på Risø, Hans Larsen, fortalte, at hans afdeling for tiden har 14 udlændinge. Den største udfordring i den sammenhæng er Udlændingestyrelsen, fortalte Hans Larsen. Hans ønske er: Større accept og mindre bureaukrati.

Forsker-dating.dk?

Samtlige grupper på café-mødet nævnte udlændingepolitikken som et betydeligt problem og ingen havde positive erfaringer med myndighederne.

Faktisk var udlændingepolitikken og det deraf følgende bureaukrati og langsommelig sagsbehandling hos Udlændingestyrelsen topscoreren blandt vore udfordringer med at tiltrække og fastholde de gode hjerner. Familieforhold (adgang til skole, et velfungerende familieliv mv.) og beskatningen er i den sammenhæng mindre væsentlige. Mange nævnte, at den mest effektive måde at fastholde udlændingene på er, at de får sig en dansk kæreste. Den metode er måske sværere at styre, så lad os starte med at få lettet administrationen og lempe reglerne, så det bliver nemmere at tiltrække og fastholde de kloge hoveder. Måske skulle Helge Sander sende et par embedsmænd med integrationsminister Rikke Hvilshøjs delegation, når den i næste uge besøger universitetet i Århus? Eller er de danske universiteter nødt til at åbne dating-sites?

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Deltagerne i det omtalte cafémøde hos Dansk Industri tilsyndelandende gik og troede at der er mindre bureaukrati forbundet med en ansøgning om opholdstilladelse i kraft af et forhold til en dansk kæreste. Dette viser hvor dygtig Bertel Haarder har været til at misbruge det danske sprog uden at selve dannede mennesker opdager det. Det var netop dengang han indtrådte som Integrationsminister at han besluttede at dette forløb skulle hedde "familiesammenføring" - et ord uden juridisk betydning, som ingen forbinder hverken med kærlighed, romantik, eller australske prinsesser. F.eks taler man ellers ikke om "forskersammenføring". Udover de velkendte økonomiske og praktiske forhindringer pålægger Udlændingeservie (som den nu hedder) ansøgerparret en 25 siders ansøgningsblanket samt en erklæring at man giver afkald på sin kulturelle bagage, som (i hvert fald) udannede udlændinge opfatter som en ydmygelse.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten