digiliv blog

Ubuntu 13.04 på Windows-arbejds-pc i løbet af vist nok 30 min.

I mit arbejde er jeg mere afhængig af en browser end et styresystem. Så for at være lidt smart i det (og fordi jeg generelt oplever, det kører hurtigere og mere stabilt end den medfølgende OS-installation), har jeg med it-afdelingens billigelse installeret linuxdistributionen Ubuntu på min arbejds-Lenovo x201i.

Indtil nu har jeg kørt med Ubuntu som en installation under Windows 7 - man dobbeltklikker på en exe-fil, og så installerer Ubuntu, som også kan afinstalleres via Windows igen. Men i anledning af den nye Ubuntu 13.04 (og så fordi der så ud til at være lidt performancebøvl i forhold til exe-installationen og Ubuntu, vist noget med en mount.ntfs proces), har jeg netop lavet en ‘rigtig’ Ubuntu-installation ved siden af Windows. Jeg er stadig nødt til at have to OS’er, da jeg en gang imellem skal bruge ét Win-only-program.

Hele installationen tog, som jeg husker det, omkring 30 minutter - i hvert fald ikke meget mere, hvad selve installationen angår (efter punkt 2).

Og så var Ubuntu også opdateret.

Installationsprocessen foregik nogenlunde som følger:

 1. Hent Ubuntu 13.04 - i mit tilfælde 64 bit - fra ubuntu.com

 2. Brug image-filen til at lave en boot-USB-nøgle. Det foregik for mit vedkommende med startup-disk-creator indbygget i Ubuntu. Der er ganske udførlige brugsanvisnigner på ubuntu.com til Windows også, såvidt jeg husker.

 3. Sæt USB-nøgle i Lenovo-maskine og genstart.

 4. Tryk ikke på den blå knap, men vist på F1 for at komme ind i BIOS. Sæt USB-nøglen til at være det første boot-device. Den bliver registreret som noget med USB-HD på en x201i maskine.

 5. Boot computer og vælg installer Ubuntu, når den når så langt.

 6. Vælg at den skal installere side om side med det eksisterende OS (Windows), hvis du vil beholde det også.

 7. Udfyld detaljer/klik videre/vent - ikke nødvendigvis i den rækkefølge. HUSK at klikke af i, at opdateringer - og evt. 3. parts programmer - skal installeres undervejs. Så skal det ikke gøres efterfølgende.

 8. Når det bliver aktuelt, så accepter Ubuntus forslag til at partitionere disken og gøre plads til Ubuntu ved siden af Windows. Det gik forbavsende hurtigt.

 9. Genstart og fjern USB-nøgle.

 10. Lad være med at gøre noget, så starter Ubuntu i løbet af nogle sekunder. Alternativt, så tryk på pil nedad og vælg Windows-partitionen, så starter Windows. I mit tilfælde hævdede Windows 7, at der var sket noget med dens partition. Det kan man ignorere, så starter Windows, eller man kan vælge at lade Windows checke disken, så starter Windows stadig. Jeg har prøvet begge dele, først at ignorere, og dernæst lade den fikse, eller hvad den nu gør.

Et kort overordnet indtryk er, at Ubuntu 13.04 kører ganske glimrende, og den virker hurtigere og en lille smule lækrere i brugergrænsefladen end tidligere Ubuntu’er.

Hvis modet, viljen eller tilladelsen mangler til en egentlig Ubuntu-installation, hvor alt jo i princippet kan gå galt, så vælg eventuelt at køre Ubuntu live under punkt 5 i stedet for at lave en egentlig installation, så skulle harddisken forblive uberørt.

Ubuntu kommer med Firefox. Er du mere til Chrome, så kan open source-projektet bag Googles browser, Chromium, være en mulighed.

Endelig kan Chrome også installeres ved at hente en deb-fil - det er lidt som med en exe-fil - fra Googles Chrome-hjemmeside. Jeg var nødt til at hente en developer version af Chrome. Stable ville ikke installere på 13.04. Men det kan være, det er fikset nu.

Chrome er desuden nem at have med at gøre, hvis man også vil gøre brug af Flash i browseren på Ubuntu.

Det er muligt, at installation af andre open- og closed source OS'er også kan forløbe lige så gnidningsløst, min egen erfaring begrænser sig hovedsageligt til Ubuntu.

Jakob Møllerhøj er datamatiker og journalist på Ingeniøren og blogger om software, hardware og forbrugerelektronik.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ubuntu er fint, men på min HP dv8 har jeg været plaget af lydproblemer. Alle mine ubuntu installationer har krævet at jeg manuelt skulle rette i en config-fil hvilket ikke kan forventes at en "uskyldig" bruger er frisk på. Installationsprocessen forløber superlet, men det kan ikke forventes at der skal åbnes terminaler efterfølgende, hvis man ønsker at opnå større markedsandele. (jeg kan dog godt selv lide terminal ;) )

Det er småting, men irriterende at lyden ikke automatisk slår fra i højttalerne når hovedtelefonstikket sættes i. Seneste forsøg på at løse problemet endte med en korrupt fil, der blokerer for installation af andre programmer. Jeg skal nok prøve 13.04, men Ubuntu mangler den sidste 1% for at nå i mål. Derfor er windows stadig første OS på listen. (har prøvet 10.04, 10.10, 11.04, 11.10, 12.04 og 12.10)

 • 0
 • 0

brug front-end playonlinux med nyeste wine (winehq.org), eller overvej crossover til windows programmer.

13.04 er imo noget bedre end 12.10. et værdigt alternativ til 12.04 LTS, men også med en meget kortere support (9 mdr).

 • 0
 • 0

Alternativ kan du køre Windows virtuelt via Virtualbox Vmware Workstation eller lignende, så behøver du ikke genstarte. I support sammenhæng er det ihvertfald rart at kunne drible mellem forskellige OS'er lynhurtigt.

 • 1
 • 0

Tak for tips. Win-programmet kører vist via noget backend db-værk etc, og så er det muligvis i virkeligheden noget Adobe-programmel og andet software samlet i en pakke, som skal fjerninstalleres af it. Jeg er ikke sikker på, hele herligheden uden videre kan bringes til at køre på Wine el. virtuelt for den sags skyld, men jeg skal da heller blankt ikke kunne afvise det.

 • 0
 • 0

hmm, ja - jeg har da også prøvet et webcam på en Medion laptop, der aldrig kom til at funke, simpelthen fordi det skulle 'tændes for', hvilket kun de rigtige drivere kunne klare. Og de fandtes kun til Windows, som jeg ikke havde installeret. Når cam'et så var tændt, kunne BIOS angiveligt sættes til at huske seneste tilstand for det, så det forblev aktivt under Ubuntu også, hvilket skulle gøre det muligt at anvende det.

Så nej, træerne vokser ikke ind i himlen, og jeg har da indtryk af, at Lenovo i denne sammenhæng er en ret taknemmelig Ubuntu-modtager. Men generelt vil jeg nu sige, at jeg ikke har haft de store problemer med nyere Ubuntu'er, som hovedsageligt har virket ud af boksen, både på server og desktop - også til spil med og uden Wine.

Og så vil jeg da også tilføje, at der mig bekendt er situationer, hvor drivere til ældre hardware skal findes, hvis de ellers findes, til nye Windows'er, mens de lader til at ligge i Ubuntu. Og så er der installationen af netværksprintere, som for mit eget vedkommende på Ubuntu var et spørgsmål om to-tre klik på en knap, såvidt jeg husker. Det krævede aktivt driver-download, sidst jeg forsøgte på Windows.

 • 0
 • 0

Det kan være et problem med printerdriver, når man bruger Linux og en lokal (USB) printer. Det afhænger af producenten af printeren. Jeg kører LinuxMint, men har tidligere brugt Ubuntu. Det er jeg glad for, men Epson har ikke lavet en printerdriver til Linux, så når jeg skal have ny printer vil jeg først købe når jeg er sikker på at der findes en driver til Linux. Hvis Epson vil have mig som kunde igen, skal de oppe sig!

 • 0
 • 0

Ups.... linket viser ikke det resultat jeg fandt - sorry. modellen jeg har er en DX9400F

Selv de billigere modeller - f.eks XP-205 til knap en plovmand, er der drivere til.

 • 0
 • 0

Og så vil jeg da også tilføje, at der mig bekendt er situationer, hvor drivere til ældre hardware skal findes, hvis de ellers findes, til nye Windows'er, mens de lader til at ligge i Ubuntu.

Generelt er det sådan, at hvis ikke man har aller sidste nye, win-only hardware, så har stort set alle Linux'er en fantastisk hardware understøttelse, som er lysår fra Windows.

Det skyldes især at det faktum at hardware understøttelse i det store hele ikke som Windows er driverbaseret ud fra en produktbetragtning, men ud fra chipsæt.

Hvilket vil populært vil sige, at hvis man tilslutter en enhed der bruger chip XXX og chip XXX er understøttet af Linux, så er det bedøvende ligegyldigt om selve produktet kommer fra firma A, B, eller C.

 • 3
 • 0

I Ubuntu skal du generelt ikke hente drivere fra nettet. Hvis printeren virker med Ubuntu skulle den bare dukke op når du slutter den til.

 • 0
 • 0

Inspireret af artiklen fik jeg lige genindstalleret 12.04 lts i går. Reinstallation tog under 20 minutter. Super strømlinet proces. Problemet med hovedtelefonerne og HP's DV-modeller fortsatte, men kunne løses ved at tilføje et par linjer til alsa.conf. sudo gedit alsa.conf og så var verden igen lys.

Når ubuntu rammar alt hardware, så brugeren ikke skal åbne en terminal, vil en større markedsandel kunne opnås. Indtil da har vi det for os selv ;)

Med venlig hilsen Lennart

 • 0
 • 0

Prøv at bytte skærmen til en med en anden opløsning. når du har tændt computeren, efterfølgende ved du hvorfor jeg har kasseret Ubuntu som operativsystem.

 • 0
 • 0

Jeg har win8 på maskinen, som jeg er godt træt af, men jeg prøvede og lave usb og går ok, men når den er bootet, så sker der intet når jeg vælger try live elller install .. bare sort skærm.. Nogle forslag til hvad man så lige kan prøve..

 • 0
 • 0

Jeg sidder og fedter med en win7 server, der på det seneste inssiterer på at køre CHDSK og DEFRAG ved hver opstart. Jo, vi har sat en ny printer til, og min mand burger af&til et eksternt drev.

Det er lidt irriterende! Jeg ville også hellere køre Ubuntu, da win har ændret sig så meget (og browseren) til, at jeg bare ikke kan (Rettere vil!) finde ud af det, men det er ikke min maskine. Hvor gemmer jeg forresten "bookmarks"?! Jeg kan lægge dem I Start Menuen, men faktisk starter den 4 sider op, hvergang, som jeg ikke vil have (hvorfor? Search mee!), men åbner jeg en ny fane, har jeg fint en del liggende.

Nå, må hellere holde mig til min tablet (der har Chrome native), og den virker bedre her- end Mozilla, der spiser nogen funktioner, selvom jeg smed den på straks. Men tabletten kan jeg dårligt skrive på med pølsefingrene og motoric af nederen.

Mvh Tine- undskyld hvis jeg forplumrer, men jeg har undret mig over det tjek disc, der er for mig fra de onde gamle dage, dvs for over 10 år siden.

 • 0
 • 0

Jeg lyder som en meget invalid amerikaner: I (i) kitten (katten) og burger for bruger. Hvordan retter man det I win7?! Det er ved at være godt gammeldags trælst.

 • 0
 • 0

Det skal noget meget specielt til for at du ikke kan køre det virtuelt. Jeg har gode erfaringer med https://www.virtualbox.org/ fra Oracle, som jo også er gratis, modsat VMWare. Jeg har ikke prøvet at køre Windows med KVM , men kan forestille mig at det kan lade sig gøre.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten