close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Trump

Så sent som for et par dage siden spurgte en bekendt mig om valget i USA og jeg sagde "50/50" og ønskede inderligt at det blev Hillary.

Uanset hvor mange undskyldninger der hives frem, så er den altovervejen og uomgængelige sandhed, at halvdelen af USAs vælgere valgte et afskyeligt menneske til præsident.

En præsident som på video om kvinder har udtalt: "You know I’m automatically attracted to beautiful — I just start kissing them. It’s like a magnet. I just kiss. I don’t even wait. And when you’re a star, they let you do it. You can do anything. [...] Grab them by the pussy. You can do anything." (Kilde) - hvilket for almindelige mennesker er klokkerent sexuelt overfald.

En præsident som ikke på nogen måde lægger skjul på at være racist.

En præsident som lyver som det passer ham, f.eks om hans velgørenhed.

(Opdatering: Redaktionen bad mig ikke opsummere, men linke til kilder, det er hermed gjort.)

Der er ingen grund til at spilde tid på alle disse undskyldninger, for USA har valgt og verden må leve med fremtiden.

På minus-siden:

1) Trump har præsidentjobbet

2) Republikanerne har flertal i Senatet

3) Republikanerne har flertal i Repræsentanternes hus

4) Der er en ledig stol i USAs Højesteret

5) NSA og FBI aflytter alt og alle, hele tiden, jorden rundt.

6) NATO er baseret på "En for alle og alle for en"

På plus siden:

1) Trump er grænseoverskridende inkompetent.

2) Selv med en af Trump udpeget dommer kan Højesteretten holde stand indtil næste præsidentvalg.

3) USA er et meget stort bæst med stor inerti.

4) Trump & venner er ikke i nærheden af at kunne lave en tilføjelse til grundloven.

Man behøver ikke have ret godt øjemål for at se at det ikke balancerer og det er vel og mærke inden vi overhovedet begynder at tale om politik og ideologi.

At prøve at forudsige med nogen præcision hvad der vil ske rent politisk og ideologisk er helt håbløst, men vi kan indramme distributionen nogenlunde.

I den ene kantscenarie, vi kan passende kalde det "LA's våde drøm", vil dette magtens Full House tiltrække kompetente politiske operatører, Trump blive sat på skinner og USA rulle direkte ud i et neoliberal/neofacistisk mareridt. [1]

ObamaCare vil blive fjernet.

Immigrationsregler håndhævet mod alle brune.

Skattelettelser til de rige.

Osv.

Et sådant projekt vil skulle kæmpe med Højesteret og den enorme inerti i USAs økonomi, men megen skade kan gøres på kort tid.

Resultaterne viser sig med 100% sikkerhed at ramme netop dem der valgte Trump, den fattige arbejderklasse, er det er overvejende sandsynligt at Republikanerne mister flertallet i et eller begge af Kongressens kamre i 2018 mellemvalget og så er det pludselig ikke sjovt mere.

I det andet kantscenarie, vi kan passende kalde det "Schwarzenegger 2", viser det sig at Trump faktisk er den outsider han hele tiden har påstået som i valgtømmermændenes ulidelige klarsyn indser, at det absolut smarteste han kan gøre er at blive en bedre præsident end Obama nogensinde var.

I stedet for en stensikker underskrift på loven om at fjerne ObamaCare, får kongressen et Veto og besked på at komme igen når loven indeholder en forbedring for den brede befolkning.

I stedet for deportation af alle muslimer, peger Trump på sin kone og siger "Enhver skal have lov at leve den Amerikanske Drøm."

I stedet for skattelettelser til de rige, intensiverer IRS jagten på skattefiduser, for Bossen ved præcis hvor kniven skal stikkes ind.

Fred i Mellemøsten ? Israel får en hat at hoppe i, indtil de er ude af Vestbredden. Saudi Arabien kommer til at betale fuld pris for våben. Putin og Trump lukker festen i Syrien sammen.

Trump løber naturligvis ind i både sin inkompetence og Obamas Observation: "Jeg har kun en pen og en telefon".

Kongressen er fyldt med rablende republikanere som har mange års erfaring med at sætte landets ve og vel på spil uden god grund, men han er ikke bange for at arbejde sammen med demokraterne i Kongressen der, sammen med de efterhånden ganske få fornuftige republikanere, trods alt kan få noget lovgivning igennem.

Præcis hvad der sker i 2018 er et godt spørgsmål, måske kan Trump få valgt nogle mere moderate republikanere, måske får demokraterne et flertal som Trump derefter gladeligt løser problemerne sammen med.

I midterscenariet er der "Inkompetence Festival", Trump omgiver sig, som han altid har gjort, med inkompetente "Yes-Men", udpeger ministre efter skålstørrelse, sender datteren i Højesteret, selvom hun ikke har skyggen af en jura-uddannelse, skriver under på love eller lader være som hans humør og medikation blæser.

Det meste af tiden spiller han golf og fører sig frem i medierne.

Statsadministrationen prøver febrilsk at holde sammen på stumperne.

USAs økonomi tager slaget og 2018 valget går den stik modsatte vej.

Det kan med andre ord blive lidt af hvert.

Hvis nogen forsøger sig med væsentligt mere præcise forudsigelser end disse, er de ikke værd at spilde tid på.

Med en eneste undtagelse: Vi kan forudsige en ting med næsten 100% sikkerhed: Trump fyrer ikke en eneste atombombe af i vrede[2]

Jeg ved ikke hvad der er i den briefing den nyvalgte præsident modtager en af de nærmeste dage i denne uge, men det virker.

Uanset hvor meget de har raslet med atomsablerne inden valget, uanset hvor meget fanatiske rådgivere som Richard Perle og Dick Cheney har tigget og bedt dem, har ingen præsident siden Kennedy overvejet at bruge atomvåben.

phk

[1] Hold øje med navnet Peter Thiel.

[2] Jeg vil derimod ikke afvise at han kunne finde på at lave en atmosfærisk prøvesprængning og selv overvære den med masser af presse tilstede, specielt under Schwarzenegger2 scenariet: Vis folk hvad det er for djævelskab og reducer derefter til det strategiske minimum på ca. 200 sprænghoveder der er mere end rigeligt.

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Trump eller ej vil de ingeniørmæssige opfindelser fortsætte og udsætte Trumps kernevælger for et stadig pres på reallønnen. I hans præsidentperiode kan en automatisering af transportsektoren tage livet af lastvognchaufføren. Man kan måske tro at en automatisering i nogen grad vil kunne flytte produktionsarbejdspladser tilbage til USA.

  • 5
  • 0

Tidligere har vi diskuteret om dette valg skulle blive Republikanernes undergang - eller hvem er kandidat om 4 år.

Spørgsmålet er nu: Accepterer Republikanerne Trump som deres Præsident og dermed om han får lov til at genopstille om 4 år uden Republikansk modstander?

Og, hvem i den Demokratiske lejr tør tage kampen op om 4 år?

Spørgsmål som selvfølgelig ikke kan besvares nu.

  • 2
  • 0