close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Trolden & Tåberne

Indenfor branchen "krigsførelse" findes der et forholdsvist begrænset antal bøger der har opnået status som klassikere.

En gammel kineser, Sun Tzu, og en knap så gammel Pröjser, Clausewitz, er stort set de eneste genier som alle krigsfolk er enige om.

Den gamle Italiener, Machiavelli, har aldrig helt opnået samme kultstatus, hans tricks er lidt for ufine i kanten.

Det er rigtig mange andre der har skrevet bøger om deres bedrifter, fra diverse Romere til Churchill, men det er stort set altsammen 50% "I did it my way" og 50% extrapolation fra kun ét datapunkt[1].

I bund og grund er krig ikke nogen særlig opfindsom branche når det kommer til stykket.

Napoleon tilskrives ofte højtravende varianter af den indlysende gode ide "Lad din fjende dumme sig i fred." og det har altid været god krigslist aktivt at lokke fjenden til at dumme sig, fra bagholdsangreb og hule træheste, til døde vagabonder flydende i middelhavet med falske papirer.

Men hvis jeg skal udpege mesteren i disciplinen "Hjælp din fjende med at dumme sig." bliver det ubetinget Vladimir Putin.

Præcis hvor meget han skal have æren for må fremtidens historikere, hvis der bliver nogen, udrede.

Men på nuværende tidspunkt kan vi med roligt kreditere ham for at have fået Trump valgt som præsident i USA og for at piske samme præsident rundt i manegen som en anden cirkusklovn.

Den tidligere KGB chef demonstrerede i overlegen stil hvor godt han forstår alle USAs "emotional hangups" og hvordan man bruger landets indre spændinger til at sætte lus i skindpelsen, da han i et TV-interview, nærmest henkastet, forslog at det kunne være Jøder, måske, måske ikke, med russisk statsborgerskab, der havde manipuleret USAs valg.

Læg mærke til hvorledes intet andet fra interviewet når til overskifterne i USA: Ét præcist jok på den ømme tå og Putin har sat dagsordenen i hele USAs mediecirkus.

Inden det stunt havde Putin vist nogle computersimuleringer af "nye våbensystemer" med det helt forudsigelige resultat at USAs Kongress nærmest per refleks vil hælde "nogle hundrede milliarder" ekstra i den våbenindustri der dårligt nok kan bygge et jagerfly der kan flyve, (På bekostning af alle de svageste befolkningsgrupper i USA, hvilket utvivlsomt skaber mere politisk uro i fremtiden.)

Det vi er vidne til, er efter alt at dømme en ny opfindelse indenfor krigsførelse.

Selve værktøjet er ikke nyt, det er bare trollning som vi har kendt og hadet det på Internettet siden 1980erne, men at bruge det som krigsførelse er nyt.

I gamle dage fik fremmede nationers repræsentanter kun yderst sjældent adgang til den brede befolkning og når det skete var det udtrykkeligt filtreret og deklareret: Referater af taler i FN og i meget sjældne tilfælde et læserbrev eller en kronik i en avis.

På grund af deres annoncebaserede økonomi har nutidens store asociale netværk intet encitament til at filtrere brugere eller disses udgydelser: Det giver samme annonceintægt hvad enten det er et IP nummer fra Vladivostok eller Hoople (North Dakota) der styrer kontoen TrumpFan948

Troll'ing som krigsførelse virker naturligvis kun hvis fjenden kan troll'es, hvilket igen forudsætter nogle ømme tæer man kan jokke på og et kolerisk sind der går lige igennem loftet ved mindste provokation.

Finland ? Glem det.

USA ? You Betcha!

USA har så mange ømme tæer at de har været nødt til at opfinde squaredance for at undgå at ramme dem selv.

Slaveriet, Borgerkrigen der stoppede slaveriet, de rige der ejer Kongressen, Jøderne der ejer det hele, Latinoerne der kommer væltende sydfra, Vietnamkrigen, Mordet på Kennedy og ikke mindst alle de rabiate kristne sekter der tror på hvad som helst og hvem som helst med godt TV-hår.

Den eneste måde at bekæmpe en internet-troll på, er ved at holde sig slavisk, krampagtigt og 100% åbent til fakta, sandheden og virkeligheden og dermed og derefter systematisk hælde koldt vand på alle troll'ens omhyggeligt konstruerede provokationer.

Det lyder ikke ligefrem som pressen anno 2018, hverken i USA eller noget andet vestligt land.

Tværtimod faktisk: Pressen leverer glædestrålende positiv feedback til troll'eriet, i jagten på click-through til annoncerne, der er det eneste der skiller de tilbageværende journalister fra den ignoble skæbne at blive degraderet til blogger.

Hvis Putins metode er at hjælpe fjender med at dumme sig, kommer vi ikke uden om Brexit og alt tyder på at Putins hær af trolls har pustet til alle gløder de kunne finde.

Og hvorfor ikke ? Hvorfor skulle Rusland ikke kaste NATO-land #2 ud i økonomisk og politisk kaos, hvis det kan gøres for kun ca. 20 årsværk ?

Derudover bliver det mere spekulativt, men vi kan jo prøve at sætte os i Putins sted:

Sarah Palin som Vicepresident i USA ? Go for it

Sort præsident i USA ? Go, go, go!

Blæse til racismegløderne i Tyskland, Frankrig, Sverige og Danmark ? Why not?

Lække den kvindelige danske oppositionsleders skattesag til en tabloidavis, der mener kvinder skal holdes i kødgryderne[2] ? Pass the pop-corn!

I USA har Putins troll'erier allerede udviklet sig til noget der minder rigtig meget om en autoimun sygdom: Alle kritikere, uanset hvad de kritiserer, bliver nu rutinemæssigt beskyldt for at være enten i russisk sold eller nyttige idioter for nogen der er det.

Hvorledes USA nogensinde igen skal komme under kompetent ledelse når de ikke kan have en rationel meningsudveksling er svært at se. Det minder mest om en cirkulær henretningspeleton derovre lige nu.

Grunden til at USA er endt der, er at "Enten er du med os, ellers er du imod os!" er deres default-indstilling: Hvis du siger noget grimt om det ene parti må du nødvendigvis tilhøre det andet og omvendt, den tanke at man kan være imod begge partier og bare vil sætte lus i skindpelsen kan de slet ikke rumme. (Hvad bliver det næste? At du hverken vil have Coke eller Pepsi ?!)

Hvad med vores egen lille andedam ?

Hvis vi antager at alt hvad der svækker eller splitter Danmark anses for at være til Ruslands fordel må de første to hastespørgsmål blive:

Hvor meget af det racistiske hysteri, der har fået regeringen til at ville jævne forskellige mere eller mindre tilfældigt udpegede højhuse med jorden, er i virkeligheden russiske statstroll'es værk ?

Hvor meget af det økonomiske vås der af regeringen lægges til grund for den kommende storkonflikt har trollene plantet ?

Det tredje spørgsmål må blive:

Skulle vi måske i hast stikke piben ind og tænke os ekstra godt om inden vi gør noget dumt ?

Og spørsmål fire og fem bliver:

Hvad sker der til næste folketingsvalg, hvis Putin-troll'ene fokuserer et 10-20 årsværk på at svække Danmark politisk ?

Hvad gør vi ved det ?

phk

PS: Alle der forfalder til "rød stue mod blå stue" i debatten herunder dumper på forhånd.

[1] Undtagelsen er naturligvis "Start aldrig en landkrig i Asien" hvor der efterhånden burde være tilstrækkelige datapunkter til statistisk signifikans.

[2] Scenariet er flg: Skattesagen sendes til ministeriet, hvilken kommunikation Rusland naturligvis aflytter. Print udvalgte dokumenter, prop dem i en kuvert og send dem til en regeringsvenlig og kvindehadsk avis. Drop nogle hints andre steder om at ministeriet har haft fingrene i sagen. Husk: Troll'en holder ikke med nogen af parterne, men prøver at få dem til at slås indbyrdes.

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Du glemte deres brug af menneskelig grådighed : udbyd en rørledning,indkøb af maskiner,salg af billige forbrugsgoder, retur kommissioner mm
Så kan de spille de forskellige lande i EU ud mod hinanden, og læne sig tilbage og nyde det fine slagsmål.

  • 12
  • 0

Putin behøver ikke blande sig i dansk politik for at svække os.
Som vore politikere gebærder sig gennem de sidste godt 15 år med symbolpolitik, opsplitning af samfundet i gode og onde mm, så synes jeg vi klare det glimrende uden hjælp udefra.
Vi har pt ikke politikere der fører politik for Danmark og danskerne. De fører det for sig selv.
Max 4 års horisont når det er bedst.

Militært er vi en joke i det stor spil alligevel. Selv om vi er med i Nato er vort militær ikke en reel faktor i det store spil. En målrettet indsats mod vores infrastruktur kan lamme DK totalt på et par timer. Militært vil jeg tro 24 timer er nok til at besætte os effektivt.

Mvh.
Jan

  • 23
  • 1

Inden det stunt havde Putin vist nogle computersimuleringer af "nye våbensystemer" med det helt forudsigelige resultat at USAs Kongress nærmest per refleks vil hælde "nogle hundrede milliarder" ekstra i den våbenindustri der dårligt nok kan bygge et jagerfly der kan flyve.

Jeps, og de ufatteligt uinformerede medier, politikere og generaler blev meget bekymrede, ikke mindst over en video med missiler rettet direkte mod Trumps private golfklub. Selv mine trætte øjne genkendte dog den dårlige grafik mellem Putins øvrige screendumps fra videospil - for den selvsamme video var tidligere blevet brugt mod Obama, og er faktisk ti år gammel.

  • 15
  • 0