Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Føhns 4,0 bloghoved

Trold på Twitter: “Du er en digital dødslæge!"

Der er noget, man kalder nazikortet på nettet. Også kendt som Godwins lov.

Den beskriver, hvor langt - eller hvor kort - man skal ind i en diskussion på sociale medier, før en deltager kalder en anden for nazist og dermed diskvalificerer sig fra debatten gennem at sammenligne en alvorlig hændelse som fx. Holocaust med noget mindre alvorligt.

Det sker sjældent i første kommentar, men man siger jo også, at tingene går hurtigere og hurtigere nu om stunder. Derfor kom det også som lidt af en overraskelse, da en person på Twitter for nyligt lagde ud med at beskylde mig for at være Dr. Mengele - dødslægen fra kz-lejren Auschwitz. Angiveligt fordi jeg havde interviewet en IBM-forsker om internet of things.

Jeg har haft tosser i mit feed før, og i de fleste tilfælde kan man håndtere dem med humor eller simpelthen tale fornuft, før nazikortet kommer op af lommen, fordi de som regel falder ned. En skrivebordskriger er sjældent vred særligt længe. Men denne gang havde jeg at gøre med en vaskeægte præmiepsykopat, der kørte længere og længere ud i tovene, og til sidst måtte jeg blokere vedkommende.

Jeg undrer mig stadig.

Men jeg er desværre ikke den eneste med den slags oplevelser. Spørgsmålet er, hvad det er, der sker, når folk slippes løs på sociale medier? Hvorfor deler nogle kun fotos af deres børn og solnedgange, mens andre springer ud som frådende galninge?

Det forklarer Trine-Maria Kristensen i sin bog “Få mere ud af (den tid du spilder på) de sociale medier”.

Hun vil have os til at reflektere over, hvad der suger energi og intet udbytte giver, og hvad der giver mening og gør os glade, når vi er på sociale medier.

Hun analyserer sociale medier på en helt ny måde og tager os med gennem sin model bestående af fem zoner fra det nære og personlige til den offentlige debat. Fra det nære og varme til det rå og kontante. Hun knytter modellen sammen med de fem klassiske personlighedstyper for at få os til at forstå, hvor filmen knækker. Både i vores diskussioner og i vores undren over, hvorfor folk poster lige dét foto, spiller lige dét spil eller poster lige dén update.

Da jeg fik bogen, tænkte jeg egentlig “åh nej, jeg er så færdig med Facebook, jeg er her kun, fordi mit job kræver det”, men Trine-Maria Kristensen er den ældste (som i: har beskæftiget sig med SoMe længst) SoMe-ekspert i Danmark og derfor SKAL man læse hendes bog. Hvilket viste sig at være klogt, for hendes model giver god mening. Ikke mindst fordi hun gør op med den sluk-bølge, der pt. kører i debatten. Trods afhængighed af mobiler, russisk fake news, datamisbrug og trolls med nazikort, så forsvinder SoMe ikke.

Og hendes model hjalp mig også til at forstå, at det var ok at blokere Mengele-fyren, fordi han hører til i den kategori, hvor empati er en mangelvare. Og for mig var det virkelig spild af tid at gå i dialog med én, der skriger nazi fra første sætning.

Du kan høre mit interview med Trine-Maria Kristensen i Techtopia her: https://universe.ida.dk/techtopia/episoder/techtopia-24-spilder-du-din-tid-paa-sociale-medier/

Henrik Føhns er journalist og vært på podcasten Techtopia. Han blogger om digitalisering, kunstig intelligens, nano, bio og den 4. industrielle revolution.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Desværre er der i mange medier faktisk en form for præmiering af disse troll'e eller den generelle forargelseskultur. Prøv selv at tælle hvor tit en overskrift i et nyhedsmedie starter med "Forargelse over fru Macrons kjole" - eller noget i den stil, og så viser det sig at være en håndfuld twitter brugere der har fundet et ledigt standpunkt, en provo, en troll, eller en som ikke har andet at lave end at prøve at finde andres fejl. Eller som man kunne forestille "Skandale: Ing-blokker beskyldes for at være nazist" - eller f.eks "Ing-blokker, som er sat i forbindelse med Dr Mengele, vækker stor vrede". I virkeligheden fodrer denne råben og skrigen og deraf følgende forfremmelse til overskrifter med store typer sig selv, og er en sand pestilens. Entropi-tilvæksten er simpelthen ukontrollabel og ligesom man fejer visne blade væk fra sin indkørsel, og rydder op i ny og næ, synes jeg at ejere af blogs og lignende også gerne måtte gøre lidt mere. Uanset om man ynder det fri ord eller ej, vil det som står i kommentarerne også genspejle hvordan man ser på selve bloggen og mediet. En god funktion kunne være at man kunne IP-blokere en uges tid efter en sletning, næste gang en måned osv osv.... (Jo man kan jo så gå på biblioteket og andre steder hen, men så vil personen dels få lidt ilt til hjernen - hvad ofte er tiltrængt - og samtidig måske endda falde over noget andet interessant og bruge tiden på det i stedet for at svine andre).

 • 7
 • 0

Betragter man internettet og dets sociale medier som et fysisk system kan det måske forstås på en måde således at det kan reguleres/trimmes. Systemet påvirkes af en række kræfter: Kommericelle interesser, der arbejder for høj volatilitet og høj interaktivitet. De introducerer bla.a. click-bait og er over-all medvirkende til at mindske dæmpning. Brugere i So-Me segmentet lægger også energi ind i systemet, øger volatiliteten og bevarerer høj interaktivitet. Den fysiske hardware optimeres for at mindske feed-back delayet. Software algoritmer filtrerer signaler så "støj", der kunne dæmpe eller forsinke en reaktion fjernes. Softwaren er designet til at øge "signalstyrken" hos modtageren for at øge sandsynligheden for at signalet ikke overses/drukner blandt konkurrerende signaler hos modtageren.

Jeg kan faktisk ikke identificere nogle komponenter i systemet, der har en dæmpende/energioptagende/forsinkende effekt. Jeg er enig i Jesper's betragtninger omkring entropitilvækst, med den krølle at de involverede parter hver især ikke ser entropitilvæksten som øget uorden. Parterne selv ønsker tilvækst (af forskellige årsager). Dermed virker alle komponenter forstærkende og rund-hyl er uundgåeligt. Hvilket virkeligheden også tydeligt viser. Når vi oplever en fysisk højtaler og mikrofon gå i rund-hyl skynder vi os at trække stikket ud for at stoppe hylen - det er vel præcis den samme reaktion vi ser i "sluk-bølgen". Bortset fra at "sluk" reaktionen svarer til at stikke fingrene i ørerne og ikke at stoppe hylen.

@Henrik kunne du ikke foretage eller arrangere at andre foretog en impuls respons analyse? Ved at give systemet en step-funktion eller måske delta-funktion på et kendt tidspunkt (skjult for os andre) kan responstider og afklingningstider bestemmes. To vigtige og interessante parametre hvis man vil gøre noget for at regulere systemet ind så det kører mere hensigtsmæssigt. Ideen med tidsbegrænset IP blokering er slet ikke tosset - måske skal perioden blot være minutter eller timer. Ved at kende responstider for systemet er det nemmere at bestemme den korrekte værdi.

 • 3
 • 0

På mange måder er det såre enkelt - det handler om at gribe i egen barm.

Der ligger noget fristende i at fyre en verbal uppercut af, når man lige øjner chancen. Sådan har jeg det i hvert fald - måske er jeg syg i hovedet, måske ganske normal og... nå ja, kun et menneske.

Jeg bilder mig dog ind at jeg er blevet relativt god til lige at overveje to ting, inden jeg affyrer en bredside online:

1) Modsat den fysiske verden kan folk online IKKE lige mærke om jeg laver sjov, er rasende, etc., så dobbelttydighed er risikabel. Jeg bliver selv jævnligt irriteret over ikke at kunne gennemskue om folk er sarkastiske eller reelt mener det de skriver. De kvikke supplerer lige med en smiley eller et "/sarkasme off", men det gør mange ikke.

2) Hvorfor er det jeg er på SoMe - er det bare for at score billige point til selvfølelsen, eller er det for at debattere meningsfuldt? Nåh jo, det er vel trods alt mest det sidste, så mere saglighed og mindre løst krudt...

Jeg tror og håber at vi som fællesskab stadig kan og vil lære at omgås mere konstruktivt online. Så vil der selvfølgelig altid være nogle destruktive aktører, enten "psykopater" eller professionelle (fx russiske fabrikstrolde), men de vil alt andet lige stikke mere i øjnene jo bedre vi andre bliver til at spille bolden, så støjen aftager.

 • 1
 • 0

Fake news er ikke et særligt russisk fænomen. Fake news er et vigtigt værktøj når man skal varetage sine økonomiske interesser. Derfor benyttes det, selvfølgelig, over hele verden. I denne artikel taler den tidligere præsident Jimmy Carter lidt om det: http://archive.is/aQIzs

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten