Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Stemmer fra IDA

Trivsel i Corona-tider

Danmark er lukket ned pga. Corona virus, vi sidder derhjemme (måske arbejder vi), vi er tæt på familien og vejret er skønt. - Men er det ensbetydende med at vi trives? Det er meget at skulle holde 2 m afstand, når man er vant til at drikke kaffe med kollegaerne og dele viden hen over bordet. Sparring ved skærmen om opgaver kan nu kun lade sig gøre ved online skærmdeling. Nærheden og nærværet forsvinder. Hvordan ser fremtiden ud? Jobbene forsvinder, virksomheder nedskalerer, adskillige bliver sat ned i løn, og nogen bliver fyret. Og fremtiden er ukendt - hvornår vender vi tilbage til det normale – hvis det overhovedet kommer til at ske?

På den IDA politiske liste Innovation, Trivsel og Moderne ledelse (ITM listen) følger vi med i nyhederne, og følger vi med i hvad IDA gør for vores medlemmer. IDA har lavet en undersøgelse hvor ca. 25% svarer, at de er bekymrede for at blive afskediget som følge af Corona situationen. IDAs rådgivning har modtaget et stigende antal henvendelser om både jobusikkerhed og om ensomhed.

Det er godt at IDA agerer på krisen, men det er mindst lige så vigtigt, at IDA er på forkant med de udfordringer, der kan møde medlemmerne efter krisen.

Når vi nu endelig får lov til at vende tilbage, hvad vender vi så tilbage til? Et bjerg af opgaver der ikke blev løst, mens man var fraværende fra arbejdspladsen? Et økonomisk hul i virksomhedens kasse, som vi skal indhente ved at give den en ekstra skalle? En manglende aftale om hvornår en midlertidig lønreduktion bliver ophævet?

De små børn er startet i institutioner og skoler, og nu må de store børn starte i skole igen fra d. 18 maj – men bliver det på fuldtid? Og hvad med fritidsordningerne? Når daginstitutionerne ikke er åbne som sædvanligt og bedsteforældrene ikke må passe dem – giver det udfordringer for børnefamilierne. Er man så uheldig at have diabetes, være astmatiker eller have højt blodtryk er risikoen ekstra stor.

Arbejdspresset bliver stort og trivslen lider både nu og vil blive en udfordring i månederne der kommer.

Hvad synes ITM listen at IDA kan gøre? Et par ideer er:

Hjælpe de medlemmer som er blevet sat ned i løn, så de hurtigst muligt kommer tilbage på normal løn. Ikke fordi man kan købe sig til trivsel, men fordi for lidt i løn kan give mistrivsel.

 • Mange er blevet tvunget til at gå ned i løn – midlertidigt siger virksomhederne. Men der mangler ofte en plan for at gå op igen.

Bedre og mere rådgivning om hvordan man indretter hjemmearbejdspladsen.

 • Fremtiden kan blive delt imellem hjemmet og arbejdspladsen for at minimere antallet af medarbejdere samlet på et sted. Arbejdsgiveren har ansvaret for arbejdspladsen begge steder.

Rådgivning til virksomheder, herunder især Virksomheds og Akademiker (VG/AC) grupper, om ekstraordinære tiltag for at passe godt på medarbejderne – og for at tage ekstra hensyn til de udsatte.

 • Plakat som viser ordentlig håndvask.

 • Rådgivning om gennemsigtige skærme mellem skrivebordene.

 • Idé-katalog med inspiration fra andre virksomheder – evt. som online opslagsværk.

Virtuelle møder vil blive brugt meget mere end tidligere.

 • Mødekultur, mødesoftware og eksekvering af møder med mange deltagere er en udfordring. IDA bør være et sted man kan blive klædt på dertil, eventuelt med interne træningsmøder for medlemmerne.

 • Ledelse af distancemedarbejdere har pludselig fået en ny renæssance. Lad os hjælpe vores ledere med at holde trivslen, samarbejdet og effektiviteten høj, når man ikke kan se sine kollegaer i det daglige.

Hvordan man holder gejsten oppe hjemmefra.

 • Gode og konkrete råd til hvordan man balancerer en børnefamilie, der skal holde sig hjemme, samtidig med at arbejdsbyrden stiger.

IDA bør markere sig politisk.

 • Sikre at trivslen bliver sat på dagsordenen i genåbningen af Danmark. Hvis man har haft en traumatisk oplevelse, kan man få psykologhjælp. Dette kunne også gøres gældende for folk, der lider af Corona relateret mistrivsel?

Hvad tænker DU at IDA kan gøre for at forbedre trivslen i disse tider? Vi (ITM listen) vil gerne invitere medlemmerne til at komme med gode ideer til hvad IDA kan gøre for at være en relevant hjælp i denne svære periode.

På torsdag den 14. maj er der en partileder debat på DR1, TV2 og TV2 News om hvordan vi får Danmark tilbage. ITM listen vil hermed gerne opfordre IDA’s formand til i den forbindelse aktivt at gøre noget for at der bliver sat fokus på de mange IDA medlemmers udfordringer, især indenfor arbejdspres og trivsel. Det er IDAs medlemmer der skal hjælpe Danmark op i gear igen, og så hjælper det jo ikke hvis medlemmerne lider af post Corona mistrivsel.

Stemmer fra IDA bliver skrevet af aktive medlemmer fra IDAs politiske lister. IDA har 13 forskellige politiske fællesskaber, hvor medlemmer kan få indflydelse.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg ønsker at vi bruger erfaringerne fra krisen, så vi ikke vender tilbage til verden før, men kommer frem til en ny måde at arbejde på. Vi skal have meget større fleksibilitet på arbejdstid og sted. Flere møder skal afholdes online. Myldretids køerne bliver opløst, og antallet af forretningsrejser bliver decimeret. Arbejdsgiverne må være klar til at se fordelene. Færre medarbejdere samlet på samme tid, kræver mindre domiciler. Og CO2 udledningen, skal ikke tilbage til samme niveau. IDA har en nøgleposition til at påvirke denne udvikling.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten