close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Toshibas nedsmeltning

Det er egentlig underligt at det overhovedet ikke ser ud til at interessere nogen i Europa at Toshiba koncernen er i dyb krise og ved at falde fra hinanden.

Toshiba er primært, men ikke kun, et elektronikfirma der laver og sælger alt fra brødristere til SSD diske.

Situationen lige nu er at regnskabet har underskriftsproblemer, bestyrelsesformanden træder af og en masse af "hjerteblodet", f.eks deres halvlederfabrikker bliver luftet for at høre om nogen vil købe dem.

For så vidt offentligheden er blevet orienteret, mangler der pludselig 6.3 mia dollars.

Der synes at være enighed om at det er Westinghouse der er årsag til problemerne, men det er meget sparsomt med information om detaljerne.

Westinghouse var et stort USAnsk emperie, lidt i stil med Siemens, men det faldt lidt fra hinanden til sidst og det eneste sted navnet overlevede var den del der havde med atomkraft at gøre.

For ti år siden, dengang Bush W. havde lovet et lysende fremtid for atomkraft, købte Toshiba dette firma, åbenbart i et forsøg på at give konglomeratet en kontravægt til den meget urolige elektronibranchen.

Det er den slags topchefer finder på når virksomheden har for mange penge og for få ideer[1].

Westinghouse's nuværende reaktordesign hedder "AP1000", en trykvandsreaktor og den første af dem er næsten bygget færdig i Kina og sidst vi hørte om den skulle den gå live midt i 2017, ca. 3-4 år forsinket.

Derudover er andre tre AP1000 (-varianter) under opførsel i Kina, fire i USA og et antal projekter i Indien, Bulgarien og forskellige andre steder der fedter rundt i ministerunderskrifter og den slags.

Fælles for rigtig mange af projekterne, er at Toshiba skulle eje store andele i værkerne, formodentlig for på den måde at få en stabil og langsigtet forrentning af Toshibas i 2006 bugnende pengetank.

Til Toshibas forsvar skal det siges at atomkraftbranchen ikke ligefrem var den nemmeste fure at pløje inden Fukushima og tæt på umulig bagefter.

På det seneste har balladen om kvalitetskontrolfuskeriet på Arevas franske sværdgodssmedje formodentlig fået mange i branchen til kigge efter et billigt landbrug, langt ude på landet og det skulle være mærkeligt om ikke nogle af de AP1000 der er under opførsel er blevet ramt?

Toshiba/Westinghouse printer pressemeddelelser ud til højre og venstre hvor de forsikrer om deres "commitment" til dette eller hint projekt, men det er der vist ikke nogen der spilder tiden på, før situationen i Japan bliver afklaret.

I Japan kommer der meldinger som "Toshiba will reduce its exposure to reactor construction projects outside Japan." hvilket lyder som noget der skal berolige japanske investorer men samtidig som en dødsdom over de projekter hvor Toshiba skulle investere 30-50% af pengene.

Det giver naturligt nok politiske dønninger i England.

Hvis det viser sig at det bare er ufattelig optimistiske budgetter og almindelig managementinkompetence, blæser det nok over og en del af de mange "planlagte" værker blive måske til noget med andre ejere.

Er det derimod fordi der er kommet dårlige nyheder fra Sanmen i Kina er det ikke sikkert Toshiba overlever.

phk

[1] FLS Industries drukende f.eks guderne vide hvor mange millioner i deres "aerospace" satsning på samme vis i halvfemserne. Microsofts køb af Nokia er også lidt i samme boldgade.

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Det er ikke helt fair at sammenligne MS' køb af Nokia. MS troede at de ved det køb kunne nå at indhente Google's og Apple's forspring i smartphonefesten og det lå i naturlig forlængelse af deres kerneforretning. Rationalet var OK. Toshiba, derimod, valgte at gå ind i en af de mest komplekse teknologier, som der allerede dengang var tvivl om fremtiden for. Det lå ikke i naturlig forlængelse af deres kerneforretning og lugtede lidt af fedteri for en kernekraft-venlig præsident.
Mitsubishi har i øvrigt lige meddelt at de ikke skal nyde noget af Toshibas kernekraftforretning...

  • 9
  • 3