close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

To Tiltrængte Streger

Da bygge-&flytte-stress var begyndt at fortage sig skete der det helt forventelige at jeg adopterede en rabalderforkølelse.

Derfor sidder jeg hjemme i aften og baner mig vej igennem papirarbejdet, for at få de sidste løse ender bundet sammen så byggekrediten kan blive afløst af den endelige financiering osv.

I den forbindelse er der en formular med "Endelig opgørelse af Byggeudgifterne" at udfylde til kreditforeningen og det egentlig et tal jeg også selv gerne vil vide.

En Finanschef jeg arbejdede sammen med engang fortalte følgende skrøne:

Skibsredder Mærsks regnskaber stemte altid på kroner og øre, uanset hvor stort selskabet blev. Dette naturligvis til de externe revisoreres udelte forbavselse. Til sidst fandt de dog forklaringen: En konto med navnet "DMGV" hvis beløb fra år til år svingede et par hundrede kroner omkring nul. Da man spurgte ind til hvad denne konto dækkede over, fik man svaret "Det Må Guderne Vide".

Indenfor teknik og videnskab har alle tal en implicit eller, klart at foretrække, en explicit usikkerhedsangivelse.

F.eks er Svovls atomvægt [32.059, 32.076]

Men penge er noget specielt, der tillades i princippet ingen usikkerhedder, alle beløb kendes på kroner og øre og en udgift havner altid på en og kun en konto - efter en konkret vurdering.

Jeg kan lige så godt krybe til korset og sige at så præcist er vores byggeregnskab ikke, for jeg gad ikke alle de konkrete vurderinger af småbeløb.

Hvorledes skulle f.eks ulempetillægget konteres og skulle den for bygherrens nødvendige kvalitetskontrol ekstra indkøbte basse tælles med ?

Usikkerheden på de efterfølgende tal er derfor i størrelsesordenen af ti-tyve tusinde kroner:

4.180.000 Enterpriseaftale
  90.000 Ventilation (uden for enterprise)
  70.000 Solceller (uden for enterprise)
 157.000 Opgraderet elinstallation+Netværk
  57.000 Andre tekniske forbedringer
 245.000 Æstetiske forbedringer
  85.000 Rådgivning
 179.000 Køkken, Bad, Hvidevarer
 140.000 Jordflytning, Landskab, fliser mv.
 150.000 Financieringsudgifter
---------
5.353.000 Ialt for at bygge huset
 250.000 +Køb af byggegrund
 300.000 +Byggemodning
---------
5.903.000 Samlet projektpris
=========

Afhængig af hvor mange af vores æstetiske opgraderinger man vil have med, er kvadratmeterprisen 14700-16700 kr/m².

Til sammenligning siger Boligas statestik for Slagelse 12860 kr/m², hvilket også ca. er hvad et "bare-bones" typehus annonceres til.

Vi havde budgeteret med 5 mio kroner til at bygge huset, med en 10% buffer som vi endte med at bruge 7% af.

Det er primært gået til æstetiske og kvalitetsmæssige forbedringer, en pænere mursten, tegl, vinduessprosser, køkken, hvidevarer osv.

Elinstallationen blev noget dyrere end forventet, ikke mindst fordi vi først fik en pris fra elektrikeren da det var for sent at revidere betonelementerne.

Og endelig må jeg tilstå at jeg misforstod en opgørelse fra banken og derfor ikke fik 50.000 i financieringsudgifter af byggekreditten med i budgettet.

Rent tidsmæssigt er vi meget tæt på at have bygget huset på præcis 1år fra vi underskrev enterpriseaftalen, her var den primære forsinkelse at vi kom bag i køen på betonelementfabrikken.

Ninjagarageporten er det eneste punkt hvor det færdige hus adskiller sig væsentligt fra planerne og jeg er ved at vænne mig til tanken om at det faktisk var en forbedring når det kom til stykket.

Det ligner med andre ord en success.

Noget af successen skyldes at både min langt bedre halvdel og jeg har sat livet helt på standby i det år byggeriet har varet og læst alt det med småt og alle mulige bøger, kompendier, forskningsartikler osv.

En del af successen skyldes at jeg har rendt på byggepladsen fire-fem gange om dagen og brugt mit samlede overblik til at stille spørgsmål mens tide var og en sjælden gang til at stoppe håndværkerne inden der blev gjort noget dumt.

Men æres den som æres bør: Det skyldes mest af alt at vores hovedentrepenør - HJ Huse - Valget af dem er uden for diskussion den klogeste & heldigste beslutning vi tog i hele det her byggeprojekt.

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Jeg synes det har været meget interessant at følge med i husføljetonen; som en der selv er ved at skulle optage realkredit (i lejlighed) for første gang er der mange ting jeg slet ikke havde tænkt på i forhold til at opføre hus.

Noget af successen skyldes at både min langt bedre halvdel og jeg har sat livet helt på standby i det år byggeriet har varet og læst alt det med småt og alle mulige bøger, kompendier, forskningsartikler osv.

Hvor meget tid brugte i så inden byggeriet gik i gang?

 • 3
 • 0