close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

To nye videoer fra Copenhagen Suborbitals.

Af Claus Mejling

Forberedelserne til årets opsendelse af Nexø II raketten fra Østersøen senere på sommeren gør at aktivitetsniveauet i HAB er særdeles højt for tiden.

De sidste par ugers forberedelser er der kommet to videoer ud af. Den ene er kalibreringen af den af Emil Møller udviklede LOX-sensor. Vi har altid i CS haft problemer med at bestemme mængden af påfyldt LOX under test og inden flight. Sidste års opsendelse af Nexø I viste med alt tydelighed, at vores hidtidige metode, nemlig vejning af raketten under påfyldningen, ikke var optimal. Dette problem er forhåbentlig nu fortid med en kapacitativ måler, der allerede har vist sit værd på prøvestanden og som nu er udviklet i en flightmodel, der kan monteres i LOX-tanken på Nexø II.

Illustration: Carsten Olsen

Videoen ”Calibration of the LOX sensor” viser hvordan denne LOX-måler bliver testet og kalibreret i LOX, dette temmelig kolde element.

Den anden video “Nexø II Tabletop ECU test” er lidt mere fredelig, det er Peter Scott og Bo Brændstrup der laver den første integrationstest af kabeltræet og ECU’en (Engine Control Unit). Testen foregår på bordet i HAB og formålet er at få forbindelse til den før omtalte LOX måler, styringen af ventilerne mm. Der har som altid når teori skal omsættes til praksis, indsneget sig et par småfejl, der dog hurtigt kan rettes ved at ændre lidt i softwaren. Næste trin er at teste ECU’en og kabeltræet, når de bliver pakket ind i Nexø II. Denne test er planlagt til lige efter Sankt Hans. Mon ikke også der kommer en lille video ud om denne test.

Illustration: Carsten Olsen

Vores serie Current Affairs har nye spændende afsnit på klippebordet. Det første bliver om det nyudviklede antennedesign til Video-downlinket fra Nexø II’s tre videokameraer. Hvis dette antennedesign holder hvad det lover, bliver det nok i fremtiden også overført til telemetridelen. Det er Jacob Larsen der har besøg af Peter Bybjerg Mortensen, der fortæller om udviklingen af dette spektakulære antennedesign.

Steen Andersen, der har udviklet vores FIDO system, har ligeledes været forbi Current Affairs og fået en snak med Thomas Pedersen om FIDO, et af de helt centrale systemer under opsendelserne på Nexø Kosmodromet.

Afsnittet af Current Affairs med Peter Bybjerg Mortensen skulle gerne udkomme i weekenden, mens afsnittet med Steen Andersen må vente en uges tid.

God fornøjelse.

Videoen om LOX sensor testen kan findes her:

Videoen om ECU testen kan findes her:

Carsten Olsen
er et af flere medlemmer af Copenhagen Suborbitals, der skriver på denne blog.