supermaterialer bloghoved

Den tiende asfalt dråbe - verdens kedeligste tv-serie til sommerhuset

Her er den ultimate ide til en afslappende aktivitet for hele familien her i sommerferien, som kan få roen til at brede sig som tåge i mosen. Et kærkomment alternativ til action-fyldte (og dermed stressende) netflix serier.

Verdens længst-varende videnskabelige eksperiment er ifølge University of Queensland samt Guiness Book of Records et studie af en ekstremt viskøs væske, Asfalt (som i den rene form brugt her kaldes Bitumen) er et produkt af oliedestillation, der er 100 milliarder mere tyktflydende end vand. I 1927 satte professor Thomas Parnell sig for at vise hvordan dagligdags materialer kan overraskende egenskaber. Han startede også dråbe-eksperimentet hvor rå, ren asfalt drypper ned i et bægerglas - og det går laaaaaaaaaaaaaaaaangsomt. Indtil nu - siden 1930- er der kun faldet ni dråber. De falder ca. hver ottende år, men de to sidste dråber i 2000 og 2014, tog begge omkring 13 år. Så her i 2017, er der omkring 10 år til at der sker noget igen. Måske.

Hvis man ikke stoler på statistikken kan man logge på og holde øje med dråben selv. HVIS man er så heldig at være logget ind mens dråben falder, bliver ens navn skrevet ind i historiebøgerne. Forestil dig hvor sejt det ville være hvis DU var en af dem der så det historiske øjeblik live!!! Du bliver logget ud efter fem minutter, så man kan ikke snyde og bare have live-streamet kørende i baggrunden.

Ligesom i andre populære TV-serier, kan man se et resume over de tre års dramatiske begivenheder omkring dråbefaldet i 2014, som blev fanget på webcam men altså IKKE overværet live. Nu har du chancen!

Peter Bøggild er professor i nanoteknologi på DTU. På bloggen Supermaterialer skriver han om stort, småt og tusind gange mindre.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

På en eller anden måde stimulerende alligevel. Der er en der har tænkt ud af boxen, og det er længe siden. Blot det faktum at han har ladet forsøget fortsætte indtil den først dråbe, er imponerende, man kunne jo meget nemt nå den konklusion, at det aldrig ville ske. Min intuition ville være at tiden mellem dråber ville variere meget mere end tilfældet har været, så man kan faktisk også blive klogere af det.

 • 1
 • 0

Asfalten slår ovennævnte berømte TV- serie med flere længder.

Man er jo en nørd, så en side jeg jævnligt ser på er denne: http://www.livefromiceland.is/webcams/joku... Øjeblikket er interessant nok, men at følge det over et år fortæller en del om gletsjere og deres isklodsers vej mod havet. Der er lavet nogle kunstige barrierer, for at klodserne ikke skal ødelægge broen der ligger foran billedet. Derfor hober de sig op midt i billedet.

 • 0
 • 0

Jeg synes også at det er ret cool! Jeg kan godt lide det med det lange perspektiv - :)..... der er ikke ret meget der sker i det tempo.

 • 0
 • 0

Lidt hurtigere men alligevel. Jeg har kogt solbær og sier saften. Den er næsten allerede stivnet uden sukker, så det løber meget langsomt fra saftfilteret. Der er en del saft i frugtmassen, så nogle råd til at speede processen op er velkomne.

 • 0
 • 2

Angående den langsomme frugtsaft. Du kan jo vente på den globale opvarmning som jo ifølge troende mennesker skulle indfinde sig i løbet af de næste hundrede år. Det skulle nok få saften til at løbe lidt hurtigere og det er jo ikke særligt lang tid at vente ...

Eller du kunne prøve et mindre religiøst farvet perspektiv, som jo nok kræver at man ikke er gruppetænker eller naiv.

Hvad med en presse som man bruger til at lave æblemost f. eks.? Med denne metode eliminerer du jo også den skrækkelige usikkerhed der er med hensyn til om den globale opvarmning faktisk finder sted og specielt da om den skyldes CO2. Men som de religiøse siger: vi har ikke råd til at vente med at se om CO2 betyder noget eller ej. Vi må gøre noget nu! :-)

 • 1
 • 4

Der er en del saft i frugtmassen, så nogle råd til at speede processen op er velkomne.

Nu ved jeg ikke om du laver solbærsaft jævnligt; men ellers kan jeg anbefale en slangepumpe til at lave undertryk, og suge væsken ud af filteret. En metode jeg har brugt med godt resutat til vinfremstilling (rensning af vin). Fordelen ved sugemetoden og slangepumpen, er, udover det går hurtigere, at det er hygiejnisk, evt. forurening er luft, og man undgår svineriet (og tab), som en presse normalt medfører. Rengøring er let, slangen gennemskylles med passende rensemiddel fx vand, og første gennemskylning kan bruges til læskedrik ;o)

 • 0
 • 0

Du kan jo vente på den globale opvarmning som jo ifølge troende mennesker skulle indfinde sig i løbet af de næste hundrede år

- det er vist netop blevet udsat en smule?:

Climate alarmist James Hansen's prediction of Manhattan being underwater by 2018 seems to not be happening, so he's moving his own goal posts and saying “50 to 150 years” now. That's the beauty of being one of the “we believe in science” people: there's never any penalty for being wrong. Every prediction that doesn't come true isn't a cause for reflection about perhaps adjusting the conclusion; it's merely an opportunity to pull a new prediction out of thin air. Perhaps they are finally getting embarrassed, though. Tossing all of the predictions a century down the road at least saves them from having to be around when those are proved wrong. Unless, of course, the real scientists who are working on aging and extending life have some big success soon.

http://ijr.com/the-declaration/2017/07/922...

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten