close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
supermaterialer bloghoved

Den tiende asfalt dråbe - verdens kedeligste tv-serie til sommerhuset

Her er den ultimate ide til en afslappende aktivitet for hele familien her i sommerferien, som kan få roen til at brede sig som tåge i mosen. Et kærkomment alternativ til action-fyldte (og dermed stressende) netflix serier.

Verdens længst-varende videnskabelige eksperiment er ifølge University of Queensland samt Guiness Book of Records et studie af en ekstremt viskøs væske, Asfalt (som i den rene form brugt her kaldes Bitumen) er et produkt af oliedestillation, der er 100 milliarder mere tyktflydende end vand. I 1927 satte professor Thomas Parnell sig for at vise hvordan dagligdags materialer kan overraskende egenskaber. Han startede også dråbe-eksperimentet hvor rå, ren asfalt drypper ned i et bægerglas - og det går laaaaaaaaaaaaaaaaangsomt. Indtil nu - siden 1930- er der kun faldet ni dråber. De falder ca. hver ottende år, men de to sidste dråber i 2000 og 2014, tog begge omkring 13 år. Så her i 2017, er der omkring 10 år til at der sker noget igen. Måske.

Hvis man ikke stoler på statistikken kan man logge på og holde øje med dråben selv. HVIS man er så heldig at være logget ind mens dråben falder, bliver ens navn skrevet ind i historiebøgerne. Forestil dig hvor sejt det ville være hvis DU var en af dem der så det historiske øjeblik live!!! Du bliver logget ud efter fem minutter, så man kan ikke snyde og bare have live-streamet kørende i baggrunden.

Ligesom i andre populære TV-serier, kan man se et resume over de tre års dramatiske begivenheder omkring dråbefaldet i 2014, som blev fanget på webcam men altså IKKE overværet live. Nu har du chancen!

Peter Bøggild
er professor i nanoteknologi på DTU. På bloggen Supermaterialer skriver han om stort, småt og tusind gange mindre.

På en eller anden måde stimulerende alligevel. Der er en der har tænkt ud af boxen, og det er længe siden. Blot det faktum at han har ladet forsøget fortsætte indtil den først dråbe, er imponerende, man kunne jo meget nemt nå den konklusion, at det aldrig ville ske.
Min intuition ville være at tiden mellem dråber ville variere meget mere end tilfældet har været, så man kan faktisk også blive klogere af det.

  • 1
  • 0

Asfalten slår ovennævnte berømte TV- serie med flere længder.

Man er jo en nørd, så en side jeg jævnligt ser på er denne: http://www.livefromiceland.is/webcams/joku...
Øjeblikket er interessant nok, men at følge det over et år fortæller en del om gletsjere og deres isklodsers vej mod havet. Der er lavet nogle kunstige barrierer, for at klodserne ikke skal ødelægge broen der ligger foran billedet. Derfor hober de sig op midt i billedet.

  • 0
  • 0

Jeg synes også at det er ret cool! Jeg kan godt lide det med det lange perspektiv - :)..... der er ikke ret meget der sker i det tempo.

  • 0
  • 0