formandsbloggen IDA blog

Det er for tidligt at være træt af fremtiden

Har du fået nok af det allerede? Er du blandt dem, der har lyst til at vende avissiden i Ingeniøren og klikke videre på nettet, hver gang en ny erhvervsguru udtaler sig om Industri 4.0? Om Disruption, IoT og digitalisering? Den 4. industrielle revolution? Hvis du har det sådan, kan jeg godt forstå, hvor trætheden kommer fra, for det er ord, man bare ikke kan undgå at høre i øjeblikket.

Men det er for tidligt at være træt at høre om emnet. Det er det af to simple grunde; Fremtiden bringer massive forandringer for vores arbejdsliv. Og for det andet vi er som ingeniører og naturvidenskabelige med til at både skabe og formidle den til resten af befolkningen.

Opfinderne, de teknologiske eksperter og teknikerne har haft flere gyldne perioder i den nyere verdenshistorie. Perioder hvor kombinationen at teknisk indsigt og nye opfindelser har givet de rigtige mænd og kvinder muligheder for at opfinde helt nye løsninger.

Vi står foran sådan en ny tid. Computerkraften og nye materialer åbner op for nye, store opfindelser, der vil ændre vores verden. Engang hed de Watt, Fleming, Tesla og Ford. Hvad nutidens store opfindere kommer til at hedde er ikke givet endnu. Navne som Elon Musk og Jeff Bezos trænger sig på, men ville det ikke være dejligt, hvis der var danskere i blandt dem, der kommer til at forme fremtiden med teknologi?

Men intet kommer gratis. Vi bliver nødt til at være både fremsynede og modige for at følge med. Derfor kan man ikke være helt træt af at tale om udviklingen endnu. Derfor arbejder IDA målrettet på at få Folketinget til at tænke teknologi ind som en overordnet ramme for deres arbejde, netop fordi udviklingen kommer til at påvirke alt fra skattepolitik til forsvar og sundhedsområdet. Vi skal tale om det, så vi kan give mulighederne til dem, der kan se dem, og så vi selv kan være med til at forme fremtiden.

Konkret har vi fx sammen med DI, Dansk Metal og ATV henvendt os til statsministeren med ønsket om en dansk teknologipagt. Og sammen med Ida Auken har jeg startet SIRI-Kommissionen, som skal se på samfundskonsekvenserne af kunstig intelligens og bringe det op på den politiske dagsorden.

Politikerne kan ikke tillade sig at blive overraskede over udviklingen; og det kan vi som højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig baggrund heller ikke!

Som Danmarks stærkeste netværk inden for teknologi smitter udviklingen naturligvis af på de mange store fag-konferencer, som vi holder i IDA hvert år. I dette efterår er der dog en ting, der lyser i øjnene. Mange af konferencerne forholder sig til den fjerde industrielle revolution på den ene eller anden måde. Og det er klogt, for det betyder, at du som medlem af IDA får mulighed for at se på dit fagområde med nye briller.

Et godt eksempel var den store, årlige lederkonference Ledelse der Styrker, der foregik i sidste uge. I år var fokus på ledelse under de ekstremt komplekse forhold, som den 4. industrielle revolution medfører. Et par andre gode eksempler på konferencer med fremtidsfokus er:

Desuden har IDA sin egen teknologiske tv-avis i programmet Fremtidsupdate, som både kan ses live en gang om måneden eller se on demand på vores hjemmeside. Der er mange gode afsnit at dykke ned i.

Jeg håber, vi ses derude til en god debat om fremtidens teknologier!

Jeg er formand for IDA. Her skriver jeg om ingeniørpolitik, mine oplevelser som formand for +114.000 teknologiske eksperter og om nye tiltag fra IDA. Følg mine tanker og stil mig gode spørgsmål på www.facebook.com/IDAsformand/
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Efter et halvt arbejdsliv i den grafiske branche, må jeg erkende at opfattelsen af at tilhører den kreative branche er stærkt overvurderet. Sådan var det måske tidligere hvor branchen kunne være nyskabende, men nøgternt set har branchen ikke formået andet end at få folk til at vælge A frem for B, men kreativ er den ikke. Den er stivnet i selvforherligelse.

Den kreative klasse tilhører naturvidenskaben. Den teknologiske udvikling fra da jeg som teenager sad klisteret til Tv-skærmen og fulgte Apollo 11's færd til månen, over udviklingen af internettet, og senest de fantastiske opdagelser der fulgte med opsendelsen af Hubbel teleskopet.

Den anden del af mit arbejdsliv har jeg haft fornøjelsen af at arbejde sammen med ingeniører, teknikere, autodidakte og andet godtfolk der samarbejdede om at omdanne vilde drømme til fantastiske ting som vi ikke kunne forestille os uden i dag.

Træt af fremtiden? - Aldrig i livet!

  • 5
  • 0

Preben Rose:

perfide insinuationer og nedladende bemærkninger?

Jamen jeg mener ca det som Søren anklager mig for! Og Søren forsvarer bare sin for tiden partifælle :-)

For jeg finder det en smule ærgerligt at når IDA søger samarbejdspartnere i det politiske landskab så har vi de sidste par dage set at de går til de 2 politiske partier der arbejder hårdest på at gøre sig selv irrelevante, ligesom man her på ing.dk ivrigt deltager i de jævnlige kalkunjagter på borgerlige ministre! Jeg ved ikke om der blandt ingeniører generelt er en politisk skævhed hen mod venstrefløjen sådan som man kender det blandt journalister eller lærere, men jeg tror ikke at ingeniørerne er havnet helt derude endnu selvom det kunne se sådan ud når man kun ser på IDA og ing.dk!

  • 2
  • 5
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten