hackerspace blog

Tiden går - hurtigere

Mit køkken derhjemme skulle renoveres og i den forbindelse tænkte jeg på at lave en timelapse af nedrivnings- og opbygnings-forløbet. Foto interesserede i Labitat har selvfølgelig også gjort en del timelapse. (Her et meget enkelt eksempel) En Labitat ven lånte mig et Moebius kamera som har en rimelig pris/billede kvalitet. Således begyndte opdagelsesrejsen i Timelapse verden.

Den første lille forhindring var at få fat i "tilhørende" software. Det tog kun et par google klicks, så havde jeg et lille GUI til kamera indstilinger. Naturligt nok fra producentens hjemmeside. Klikker man på support dér, kommer man til en forum gruppe for radiostyring(?!), til en tråd udelukkende om dette kamera. Uden at vide noget antager jeg, at en aktiv hobby flyver har haft en andel i kameraets udvikling. Kameraet blev indstillet til at tage billeder i 10 sekunders takt i en kort halv times tid af aktivtet i min stue. Nu skulle billederne dog samles til en film, og til det skulle der noget andet software. En lidt længere google tur fik lokaliseret flere muligheder. Det sædvanlige spektrum fra meget små gratis programmer fra tvivlsomme kilder til dyre købe ting. VirtualDub blev mit valg efter et par forsøg. Det kan det, jeg skal bruge det til.

Den første "render" fra billeder til film virkede udmærket. Det andet forsøg tog lang tid. Jeg havde åbenbart været heldig med mine valg af de mange forskellige indstillinger i den i første runde, men havde desværre ikke noteret dem. Video encoders og decoders (på windows) er en mørk skov fyldt med underligheder. De hjælpesider, jeg fandt, siger, at det afhænger af, hvad man har installeret på sin pc. Den brogede samling encoder/decoders, VirtualDub fandt på mine pc'er, må være kommet med i forskellige programmer, jeg har downloaded i tidens løb. Enkelte har jeg downloaded direkte, fordi noget krævede det, selv om jeg ikke forstod hvorfor. (Retorisk spørsgmål: Hvorfor så mange forskellige formater?)

Encoding valget afgør compressions graden - indlysende nok. Nogle encoders gør det godt, nogle skidt og nogle kan indstilles og så har de forskelige CPU/memory forbrug. Kompression kan være på 3 "akser" - billedeskarphed (dvs lidt som JPG kompressions valg), tidsaksen og farvedybde. Desværre er det ikke beskrevet hvilken encoder gør hvad. Udover det kan man jo yderlige vælge lavere framerate og færre pixler. Så det tager sin tid at vælge en passende kombination. Især når man har glemt at notere forsøgerne.

En anden ting drev mig lidt til vandvid de første uger, mens jeg testede. Kameraet holdt op med at tage billeder efter en eller to tusind billeder i 10-sekunders takt. Efter at have byttet kamera og prøvet op- og ned-graderinger af firmware viste problemet sig at være den USB-strøm forsyning, jeg brugte. Kameraet har et batteri, der holder til nogle timer, men for en hel dag skulle der 5V ind via USB kablet. Jeg tog nærmeste 220V-til-USB dims fra min hylde og brugte den. Den har så enten haft en dårlig spændning/strøm eller - fordi den var fra Apple - forsøgt at kommunikere på data ledningerne og derved forvirret kameraet. Med en anden forsyning er der nu ingen problem med 24 timers optagelser. Den foromtalte forum gruppe var i øvrigt meget hjælpsom.

I disse dage venter jeg på levering af mit eget Moebius kamera. Det lånte kamera optager fint timelapse af fremdriften af køkken monteringen, og mens håndværkerne ikke havde noget imod, at der blev taget taget timelapse, ville de ikke have det på webben, så jeg kan ikke fremvise resultatet. Mine næste timelapse optagelser bliver lidt stue planter og firmaets P-plads. Da kameraet er designet som en billigere og mindre GoPro erstatning, vil jeg også bruge det til optagelse af f.eks. min cykeltur gennem København.

Emner : Software
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten